Originaliame recepte, kuris po Lietuvą pasklido iš Nijolės Marcinkevičienės knygos „Metai už stalo“, buvo ir džiūvėsėlių, ir daugiau kiaušinių. Panašų receptą rastumėte ir mano knygoje „Metai Beatos virtuvėje“.
Šį pyragą papildžiau maltais migdolais, kad rezultatas būtų tikrai šventinis ir kvepiantis riešutais. Galite išsikepti likus dienai iki Kūčių ar Kalėdų – nei skonis, nei išvaizda nenukentės.
Kepame tortą:
Aguonas užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame mirkti per naktį ar bent keletą valandų. Tada į sietelį įtiesiame porą patvarių popierinių virtuvinių rankšluosčių arba medvilninį rankšluostį ir nuo aguonų nupilame vandenį. Rankšluostis reikalingas, kad per sietelio skylutes neišbėgtų aguonos. Aguonas nukošiame kelis kartus, skystį nuo jų gerai nuvarviname.
Aguonas du kartus permalame mėsmale arba kavamale. Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų ir elektriniu plakikliu juos išplakame su cukrumi. Užtruksite 5–7 minutes. Į trynių plakinį sukrečiame aguonas ir gerai išsukame mediniu šaukštu. Suberiame maltus migdolus ir vėl išmaišome. Ten pat suberiame ir cinamoną. Baltymus išplakame iki baltų standokų, bet ne per kietų putų (kitaip bus sunku jas įmaišyti). Dėdami po keletą šaukštų baltymus įmaišome tešlą. Jos tūris padidės, tešla bus puresnė ir šviesesnė.
Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, o sieneles lengvai ištepame sviestu. Sukrečiame tešlą. Kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių. Tradiciniu būdu patikriname, ar tortas iškepęs: bedame medinį pagaliuką, jei ištraukiame sausą – iškepęs.
Grietinėlės užpilą geriausia pradėti gaminti, kai tortui lieka kepti apie 20 minučių. Į puodą supilame grietinėlę, sudedame sviestą, suberiame cukrų ir kaitiname nuolat maišydami. Pavirus daugmaž 15 minučių, skystis pradeda panašėti į sutirštintą pieną. Maišome ir kaitiname, kol kepa tortas.
Traukiame tortą iš orkaitės, bet iš formos neišimame. Lėtai supilame užpilą ir paliekame susigerti bei atvėsti. Jei tortą subadysite mediniu iešmeliu, užpilas susigers giliau. Kai tortas šiek tiek atvėsta, bet užpilas dar šiltas, viršų apibarstome migdolų riekelėmis. Prieš patiekdami peiliu apipjauname torto pakraščius ir išimame iš kepimo formos.
Man taip pat labai įdomu ar galima naudoti jau paruoštą aguonų mišinį? 🙂
Visuomet darau su jau paruostom aguonom. Tuomet nebededu cukraus, o tiesiog suberiu visa indeli aguonu, nes jose jau buna visko sociai. Skonis nuostabus!
tada reiktu pataisyt mano galva ir recepta, jeigu naudojat alvo misini nebe reikia cukraus, nes butent si klaida ir bus pas mane siais metais 🙁 nebuvo tokiu minciu jog pats misinys gali buti saldus 🙁
Mane taip pat domina, ar tinka aguonos kepiniam?
Sakykit ar galima vietoj maltu migdolu naudoti kokosu drozles, ar skonis butu geras, na zinoma ir ar nenukentetu pats receptas??? 🙂
dariau pernai. Deja, visi paragavę, daugiau jo atsisakė…nirs viską dariau idealiai pagal receptą. Šiemėt net bijau pagalvoti…
Taip pat kepiau šį pyragą/tortą praeitais metais – visi tik gyrė, kepu šiemet darkart. Tad nenuvertinkit pyrago tik kartą pabandžius kepti 😉
netikiu, kad atsisakė valgyti…kažką darėte ne taip…pabandykite dar kartą.
Šitas pyragas labai skanus.
nuostabus pyragas,tiesiog tirpsta burnoje,labai paprasta pagaminti,pirmas dingsta nuo stalo,ačiū
kepu per kiekvienas Kalėdas 3-ius metus, šiemet iškepiau ir bendradarbei-suvalgom iki trupinėlio patinka visiems
Nerealaus skonio pyragas tortas 🙂 išbandytas net keletą kartų 🙂 ir kuo ilgiau jis stovi to skanesnis darosi 🙂
puikus, negali nepavykti!
O kur laikyti iskepus is vakaro? saldytuve?
Puikiai pavyko! Tik sumažinau cukraus -150g. Leidau pabūti parą vėsiai, tad puikiai susigėrė karamelė. Toks tikras tikras Kalėdų pyragas.
O kaip su migdolais, juos sumalti su luobelėmis ar paniekinus nuimti?
Atsiprašau, taiso tekstą. Migdolus pamirkius luobeles nuimti ar malti su viskuo?
Miela Beata, norėčiau paklausti, kodėl šiame recepte dedama 200 g migdolų miltų. Įdomu todėl, kad anksčiau kepiau šį pyragą pagal receptą pateiktą ankstesniame video, kur viskas identiška, išskyrus, kad ten dedama 100g migdolų miltų.
Dėkui
Idealus šventėms, ilgai išsilaiko- jei valgytojai pavargsta:)
Siemet pabadysiu,tikiuosi pavyks
Sveiki, ar maskarponė dar pagadintų ar pagerintų šį pyragą?
Kepu si torta 3 metus is eiles, nelieka ne gabaliuko iskarttykios siais metais iseis toks pat skanumelis!Aciu uz recepta
Sveiki,noriu paklausti-kepti viršus-apačia funkcija?Ir lentynos aukštis per viduriuką? Ačiū
[…] Aguonų pyragas – senas, mano kiek adaptuotas receptas, nepaliksiantis abejingų ir kaip joks kitas – kvepiantis lietuviškomis Kalėdomis. […]
Šitą pyragą kepiau jau n kartų ir suuuuper, visiems labai patinka, drėgnas sotus, ne per saldus, liuks
Sveiki,
nusipirkau jau maltas aguonas. Ar jas dar reikia mirkyti ar gaminti su sausomis? Lb laukiu atsakymo!
Laba diena,
darant aguonų pieną,lieka daug maltų aguonų išspaudų. Ar tiktų jos šiam pyragui?
Ačiū.
Ramutė
O ar labai skirsis jeigu bus naudojama 30% grietinėlė vietoje 35%?
Ar galima tiesiog naudoti jau paruostas aguonas kur yra parduotuveje pirkti?