200 g „Dansukker“ ekologiško cukraus „Panevėžio plius“
90 g grietinės
1 citrinos žievelės
80 g aguonų išbrinkinti
3 šaukštų miltų
Trupiniams:
100 g šalto sviesto
150 g kvietinių miltų
100 g lazdynų riešutų
6 šaukštų „Dansukker“ nerafinuoto cukranendrių cukraus
1 šaukšto malto cinamono
1 žiupsnio druskos
Kreminė varškė ir traškūs riešutiniai trupiniai kuria tobulą derinį, o aguonos šiam ypatingai skaniam, nesudėtingai pagaminamam tortui suteikia dar daugiau šventiškumo ir kalėdinės nuotaikos.
Elektriniu smulkintuvu smulkiai sumalame lazdynų riešutus ir sausainius. Į juos supilame lydytą sviestą, įberiame žiupsnį druskos ir gerai išmaišome. Drėgnus trupinius suberiame į 24 cm skersmens atsegamą kepimo formą ir rankomis suformuojame lygų dugną bei sieneles. Dedame į 180 laipsnių orkaitę kepti apie 10–15 minučių, kol šiek tiek apskrus. Iškepusį paliekame visiškai atvėsti.
Verdančiu vandeniu užpilame aguonas ir paliekame 10 minučių išbrinkti. Elektriniu plakikliu iki purumo išplakame kiaušinius su ekologišku cukrumi „Panevėžio Plius“, tai užtruks apie 5–7 minutes. Į kiaušinius sudedame trintą varškę, grietinę, įtarkuojame citrinos žievelės ir viską išplakame. Galiausiai į varškės masę įsijojame miltus, sudedame nusunktas aguonas ir darkart gerai išmaišome. Supilame į kepimo formą ant sausainių pagrindo ir šauname kepti į 160 laipsnių orkaitę apie 45 minutes.
Kol varškės tortas kepa, pasiruošiame trupinius. Lazdynų riešutus sumalame elektriniu smulkintuvu arba smulkiai sukapojame peiliu ir sumaišome su miltais, nerafinuotu cukranendrių cukrumi „Dansukker“ bei druska. Į miltų mišinį sudedame šaltą sviestą ir triname pirštais, kol neliks didelių sviesto gumulėlių. Gautus trupinius laikome šaldytuve, kol prireiks.
Po 45 minučių kepimo varškės įdaras viduryje turėtų būti dar skystas. Trumpam išimame tortą iš orkaitės ir visą jo viršų barstome trupiniais. Trupinius galima suspausti rankoje ir taip padaryti didesnius gumulėlius, kurie iškepę bus labai traškūs. Siunčiame tortą atgal į orkaitę kepti tokioje pačioje temperatūroje dar 45 minutes. Iškepusį pyragą paliekame visiškai atvėsti kambario temperatūroje.
Informuojame, kad šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies). Toliau naršydami svetainėje arba paspausdami mygtuką Sutinku, Jūs sutinkate su slapukų naudojimu. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus rasite čia
Ar trinta varškė reiškia trinta per sietelį paprasta varškė? Ar kokią kitokią jūs naudojote?