Spausdinti

Kai sutikome Pavelą, paprašėme jo pamokyti išsivirti plovo paprastoje namų virtuvėje, be ypatingų rakandų ir atviros ugnies. Pagal Pavelo receptą ir gaminome. Buvome labai labai nustebintos. Rodos, laikėmės kelių esminių patarimų, ir stebuklas įvyko – plovas išėjo sodraus skonio, lyg pagamintas kazane. 

Uzbekiškas plovas namuose

3
komentarai
0
Porcijos
6 asm.
Kepimo, virimo laikas
1 val. 20 min.

Reikės:

1 kg avienos, ėrienos arba jautienos
2 didelių morkų

2 svogūnų
2 česnakų
druskos
aliejaus

2,5 stiklinės ryžių


Prieskonių:

kuminų (būtinai)
raugerškių uogų
druskos ir PLOV.LT prieskonių (mišinys plovui be druskos)

Arba:

1 šaukšto raugerškių uogų
Kajeno paprikų pagal skonį
1 šaukšto kuminų (būtinai)
1 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
2 džiovintų aitriųjų paprikų (tinka ir šviežios, svarbiausia, kad nebūtų suskilusios)
Kaip gaminti?
Reklama
38285

Gaminimas

1

Morkas supjaustome ilgais šiaudeliais. Svogūnus supjaustome pusmėnuliais. Nuo česnakų galvų nulupame išorinį lukštą ir nuvalome šaknis.

2

Sunkiame puode įkaitiname aliejų (arba ištirpiname lašinius, geriausia – avienos lajų), kol pradės truputį rūkti. Palei puodo kraštą į aliejų atsargiai sudedame nedideliais gabalėliais supjaustytą mėsą ir kepiname, kol paskrus ir pasidengs ruda plutele.

3

Išgriebiame mėsą į kitą indą, o į tuos pačius riebalus sudedame svogūnus. Kepame, kol jie suminkštės ir pradės ruduoti, – tai reiškia, kad iš jų išgaravo skystis.

Reklama
41011
4

Mėsą sudedame atgal į puodą ir apkepiname tik tiek, kad ji vėl įkaistų. Tada ant viršaus užberiame sluoksnį morkų. Paliekame kepti apie 5 minutes. Viską išmaišome ir kepame dar apie 7 minutes, kol morkos apkeps, suminkštės ir ims skleisti „plovo kvapą“.

5

Įpilame verdančio vandens, kad 2 cm apsemtų puodo turinį. Beriame prieskonius. Į „troškinį“ įmerkiame abi česnako galvutes ir džiovintą aitriąją papriką, palaikome apie 15 minučių, paskui ištraukiame. Viską užviriname, sumažiname ugnį ir troškiname atidengę apie 40 minučių.

6

Tai viskas baigia troškintis, gauname tai, ką uzbekai vadina zirvak. Zirvaką pasūdome. Jis turi būti truputį persūdytas, nes ryžiai pasiims dalį druskos. Ryžius lygiu sluoksniu užberiame ant mėsos ir išlyginame. Viską užpilame apie litru verdančio vandens. Pilame lėta srovele, kad ryžių sluoksnis nesusidarkytų. Dabar – atsakingas momentas. Padidiname ugnį iki maksimumo ir užviriname skystį kiek galima greičiau. Kai tik ima kunkuliuoti ir į viršų iš dugno prasisunkia riebalai, ugnį sumažiname ir verdame, kol vanduo išgaruos. Nebemaišome.

7

Kai vanduo susilygina su ryžių paviršiumi, medinio šaukšto kotu bedame į plovą iki indo dugno ir žiūrime į skylutę, ar ten dar burbuliuoja, ar jau nebe. Ragaujame ryžius nuo viršaus. Jie turi nebetraškėti tarp dantų, o jei dar traška, įpilame į skylutę (ar kelias) apie 50 gramų vandens ir dar paverdame, kol ryžiai suminkštės.

8

Ugnį išjungiame, dedame anksčiau ištrauktus česnakus ir aitriąją papriką, uždengiame puodą kuo sandariau ir paliekame pastovėti 20–25 minučių. Paskui šaukštu ilga rankena viską atsargiai iškedename, ištraukiame česnakų galvas ir papriką. Plovą krauname į didelę lėkštę, ant viršaus uždedame česnakus ir papriką.

Ingredientai
Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003

Rašyti komentarą