Štai praėjusį penktadienį buvau Kėdainiuose ir ten vykau ne tik pomidorų iš tėčio šiltnamio prisiskinti ir šeimos aplankyti, bet ir šio bei to išmokti. Mano nuomone, visą gyvenimą mes tobulėjame ir siekiame, ir norime eiti pirmyn ir tikrai turime ko vienas iš kito pasimokyti. Kaip pasakė Benjaminas Franklinas: tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I will learn. Va štai taip… Ir tikrai aš tą penktadienį nemažai išmokau ir atradau. Turiu prisipažinti, kad pirmą kartą gyvenime valgiau pomidorų padažą šaukšteliais, tiesiog vieną kabinau (na gerai gerai ne pirmą, bet tikrai valgiau šaukšteliais). Ir visi kiti ten buvę pripuolę šaukšteliais lapnojo…
Kaip gi gimė ši mintis? Ogi atsimenate pavasarį aplankiau Daumantų padažų gamyklą ir susipažinau su Algiu, kuris gi be galo be krašto man patiko, visas toks nuoširdus ir be patoso, tikras padažų meistras. Nebeatsimenu apie ką mes ten kalbėjome, bet kažkaip man tada išsprūdo, kad va jau tuoj vasara,tuoj prasidės lietuviški pomidorai, ar galėtumėt ir mane išmokyti virti pomidorų padažą namuose.
Ir ką gi pati to nenujausdama susikūriau sau kulinarinį nuotykį, nes tas naminio pomidorų padažo skonis buvo tikras atradimas. Ir kai grįžau namo su tuo indeliu padažo, ką tik išvirto, tai savo tėtį vaišinau ir Montei, krikšto mamai, receptą įdaviau, tai ji taip pat sakė tokį būtinai virs.
Net neabejoju, kad jūs taip pat turite savo metodų, kaip gaminti įvairiausius konservus. Man tikrai būtų įdomu apie tai išgirsti ir sužinoti. Mano naujausia knyga skirta daržovėms ir joje ne vienas receptas su pomidorais, tad būkite dosnūs, pasidalinkite savo specialiaisiais, galbūt net slaptaisiais pomidorų padažo receptai. Ir aš vieną, du, o gal net ir visus tris apdovanosiu savo knygomis.
O dabar tikrai nuoširdžiai siūlau pasižiūrėti filmuką, kaip padažą rekomenduoja gaminti Algis, kuris jau dvidešimt metų kuria Daumantų padažus ir majonezus.
Taigi pasiruošiame šiuos ingredientus ir pradedame!
- 4 kg šviežių gerai nunokusių pomidorų
- 4 raudonųjų saldžiųjų paprikų
- 4 svogūnų
- 2 galvučių česnako
- 2 aitriųjų paprikų
- 300 gr cukraus
- 80 gr druskos
- 200 gr obuolių acto
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
- Maltų juodųjų, kvapiųjų pipirų, gvazdikėlių, lauro lapų, muskato riešutų
- Po šakelę žalių prieskonių: petražolių, bazilikų, kalendrų, rozmarinų, čiobrelių ar kitų jūsų mėgstamų prieskonių
Gamybos procesą rasite čia.
(Ar pastebėjote, kokios gražios nuotraukos!? Ačiū MIESTE.lt ir jų fotografui Kęstučiui Žilioniui)
Pasižiūrėjau gamybos video. Nesupratau, kur galų gale dingo pomidorų luobelės, Ar jos nedingo ir į stiklainius supilstyta su jomis?.
3 kg. pomidorų
4 raudonosios paprikos
5 dideli svogūnai
1 galvutė česnako
1 stiklinė cukraus
5 v.š. druskos
150 ml. acto
1 а.š. maltų juodųjų pipirų
1 а.š. cinamono
1 а.š. maltos kalendros
1 а.š. baziliko naudoju kokį turiu džiovintą ar šviežią
Geriausia kada nors rastas pomidorų padažas, visada darau šį 🙂
Padažą būtinai bandysiu, nes pomidorai šiemet tai jau užderėjo! Bet negaliu nutylėti ir nepagirti, kaip nuostabiai atrodo Beata – vaizdinga savo naujosios knygos prezentacija, visa tokia spalvinga, rasi ir pomidorų, ir agurkų ir svogūnų, žodžiu visko, kas reikalinga skanioms salotoms, o prieskonis kaip visada – nepakartojama nuoširdi šypsena 🙂
Mano pačios gaminamas yra paprastasis – ‘trijų porcijų’ pomidorų padažas – jį gaminu nuo pat mažumės! Visiems patinka, visur tinka, jei norisi aštriau, aitriau, sūriau – galima improvizuoti, bet originalusis receptas štai toks:
6 vidutiniai pomidorai
1 šaukštas medaus
1 citrina
dar šiek tiek druskos, pipirų, imbiero miltelių.
Smulkiai supjaustyti pomidorus ir kepti ant vidutinės ugnies ‘sausoje’ keptuvėje. Leisti skysčiui nugaruoti, suberti pipirus, imbierą, sutarkuoti citrinos žievelę, išspausti citriną, dar leisti nugaruoti. Prieš pat pabaigą dar pasūdyti, o atvėsus pasaldinti šaukštu medaus.
Toks štai super sveikas variantas – be riebalų ir cukraus!
Labai sudomino Pauliaus receptas gal galite aprasyti procesa?
Aciu Beata uz nuostabu recepta,butinai pabandysiu! O taip pat dekoju jums uz cukiniju ir obuoliu pagardo recepta. Pagaminau jo daug,ir draugei daviau ir sesuo gamino,net vyras i darba nesesi,visi tik gyre ir prase recepto. Dar karta aciu miela Beata. Beje as irgi kilusi is Kedainiu.
Mano jau kelis metus gaminamas padažas rastas internete:
4 kg pomidorų,
2 paprikos,
3 svogūnai,
1 galvutė česnako,
1/2 stikl. acto 9 %,
1,5 v.š. druskos,
1 stikl. cukraus,
1 a.š. maltų juodųjų pipirų,
1,5 a.š. džiovinto baziliko,
1,5 a.š. džiovinto raudonėlio,
šlakelis alyvuogių aliejaus.
Praeitais metais gaminau dvi porcijas ir abu kartus pamiršau supilti actą. 🙂 Bet dabar galiu teigti, kad jei kas nors nenori pilti acto, tai toks padažas per žiemą ir be acto puikiai išsilaiko ne šaldytuve. 🙂
Brangi Beata, prisidedu prie visų liaupsių, labai puikiai atrodote ir dar plius kažkodėl visai nesenstate! Tik neramu dėl recepto tikslumo. Būtinai privalau išbandyti taip išgirtą pomidorų padažą, bet suabejojau, kiek naudoti obuolių acto?! Filmuke teigiama, kad šaukštą, o čia, kad 200 gr! Sunerimau, ar įsivėlė klaida, ar filmuojant virėte tik iš dešimtadalio produktų. Skubiai laukiu atsakymo, nes pomidorai plyšta tarsi šaipydamiesi iš manęs, kad ir vėl atsirado kliūčių suversti juos į puodą 🙂
norejau virti, bet susilaikiau. Nesupratau, kiek pilti acto, recepte- 200g, o video- 1 saukstas. Kur teisybe? Atsakykit greiciau, nes pomidorai laukia!!!
Sveika Beata, sveikinu su gimimo diena. Linkiu laimes, dziaugsmo, akiu spindesio ir neissenkancio kurybos saltinio!;)
Gaminau šiandien šį padaža ir jis tikrai gardus…taciau yra vienas bet… acto tikrai pyliau maziau nei nurodyta recepte…tuomet klausimas…gal cia netycia yra klaida? nes 200gr. obuoliu acto tikrai padaza padarytu labai rugstu … 🙂
Aš šias metais gaminau štai tokį padažiuką, gaunasi ir kaip garnyras, ir kaip užkandis pvz. su silke 🙂
4 kg. pomidorų
1 kg. svogūnų
4 vnt. paprikos
200 g. razinų
200 g. džiovintų abrikosų
3 šaukštai druskos
1 stiklinė cukraus
0,5 stiklinės acto
0,5 stiklinės aliejaus
1 a.š. kvepiančiųjų pipirų
1 vnt. aitriosios paprikos
Razinas ir abrikosus pamirkiau vandenyje, nusausinau ir sumaliau mėsmale.
Pomidorus, svogūnus, papriką ir aitriąją papriką smulkiai supjausčiau. Viską sudėjau į puodą ir pakaitinau ant silpnos ugnies 1 valandą. Kartkartėmis pamaišyti. Likus 15 min. iki kaitinimo pabaigos sudėjau: cukrų, druską, pipirus, actą, aliejų ir pabaigiau kaitinti likusį laiką. Sudėjau į paruoštus indelius ir užsandarinau. Gavosi 7 stiklainiukai po 0,7 litro ir dar liko paragauti šeimynai apie pusę litro 🙂
Dziov vaisius kada deti?
O jei šitą padažą, kaip minėjot, žiemai gaminti, tai laikyti šaldytuve ar galima rūsyje?
beata,o si nerealiai skanu gamini ar galima laikyti rusyje ar tik saldytuve.Labai reikia atsakymo,nezinau koki kieki pagaminti 😉
[…] dovanas. Kai virėm su Algiu pomidorų padažą (dar bandykite spėti išsivirti būtinai), tai pasakiau, kad apdovanosiu tuos, kurie pasidalins […]
virėm padažą iš 4 kg pomidorų. nedėjau jokių papildomų prieskonių, bet skonis – puikus. toks aštrokas, bet maloniai. dėjau tik 1 čili pipiriuką, obuolių acto gal tik 50ml, o aliejaus – apie 3 šaukštus – taip rodė mūsų su mama skonio receptoriai 🙂 5 puslitriukaii ir šeštas nepilnas. Mūsų pomidorai skysti, tai virėm 3,5 val (kol nusibodo).
Bandau dabar virti pagal si recepta… Klausimas, kiek realiai reikia acto? Bijau sugadinti…
PAPRIKA POMIDORŲ PADAŽE
2 kg pomidorų
2 kg paprikos
1 arb. šaukštelis druskos
1 šaukštas cukraus
Pomidorus supjaustyti, susmulkinti smulkintuvu (blenderiu) ir pavirti apie 0,5 val. Dėti stambiai supjaustytas paprikas, cukrų, druską, virti 8-10 min. nuo užvirimo. Į stiklainį dėti lauro lapą, kelis kvepiančius pipirus ir supilti paprikas. Galima gardinti česnakais, salierais, petražolėmis ir pan.
Šį garnyrą darau daug metų.
Pomidorų padažas gavosi dieviško skonio, tikrai puikus receptas. Bent jau man jis labai „sueina” kartu su „biržų duonos klasikinėmis duonos lazdelėmis su alyvuogių aliejumi”. Ypač tinka užkandžiams žiūrint krepšinį !
P.S PATAISYKITE KLAIDELĘ RECEPTE DĖL OBUOLIŲ ACTO NES ŽMONĖS SUGADINS PADAŽĄ IR POMIDORUS BEI KITUS PRODUKTUS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
O jei pomidorus išspausčiau su Lėtaeige siulciaspause ( jug tenai tik lieka odelė ir seklytes, labai sausai spaudžia) aš tokius spaustus i pomidorų sultis o kaip dėl pomidorų padažo
[…] kalbant apie padažą, tai jam įkvėpimas yra iš Algio nuostabaus naminio padažo, kuris tikrai yra neįtikėtino […]
Laba diena,
tai iš tikro kiek to acto ir kiek aliejaus??? ačiū
Viriau is 5 kg pomidoru. Acto bijojau pilti 200g ir tiek mano skoniui tikrai nereikejo. Pakako 130g. Manau, kad labai priklauso nuo paciu pomidoru rugstumo ir nuo to, kiek isgarinate virdami padaza. Kuo daugiau dregmes isgaruoja, tuo maziau lieka padazo ir maziau reikia acto.
Pomidorų pilnos pintinės – skubu virti padažo,kaip gausis ,parašysiu.Ačių už receptą.
Baigiau-liuks padažiuks.Ačių, Betute, už receptėlį,gaminsiu dar.Nors turiu daug cukinijos,žadu pjaustyti gabalėliais ir įdėti į tą padažiuką.Turėtų skaniai gautis.
norėjau paklausti, kiek laiko toks padažas išsilaiko šaldytuve? ačiū
Wow, skonis super. As daug baziliko idejau ir keleta grudeliu kurkumos… Labai gerai!
Sveiki,
labai tinka Gelsvė (Kinza). Ji, sakyčiau, atitinka skonius petražolės ir salierų… Puikiai auga Lietuvos sąlygomis (dažniausiai naudojama šašlykams) 😉
Nesuprantu kodel neatidaro iraso. Gal kas nors galite parasyti kaip gaminti?
Beata, nerodo vaizdo įrašo youtube.com ;( gal turit kur kitur patalpinę gamybos eigą?
200 gr acto tikrai per daug.labai rugstu.juk pomidorams rugsties daug nereikia.uztenka 50 gr.
Turiu prašymą įdėti gamybos procesą tekstu, kad nereikėtų užmiršus kokios smulkmenos youtube filmuko žiūrėti.
kažkas negerai su acto ir alyvuogių aliejaus proporcijom, Recepte parašyta 200 g acto aiškiai per daug, o aliejaus 1šaukštas. Tuo tarpu video šių priedų pilama po 1 šaukštą. Įrašo autoriai, gerbdami skaitytojus ir žiūrėtojus, galėtų pasitikrinti, kas įkeliama. Kaip sakoma- šaukštas deguto…