Na po batų ir sporto aptarimų dar viena atostogų nuotrupa, atostogavom aišku su smėliu ir geru oru, tikru karščiu…tai tuomet ir geri visokie gėrimai labai reikalingi, karštų arbatų ir kavų nesinori, tai aš vieną dieną suplakiau labai sėkmingą šaltos arbatos kokteilį tonizuoja ir gaivina, trumpai pasidalinu: paslaptis paprasta pasidarom uzboną šaltos arbatos kuo stipresnės tuo geriau. Arbata būtų neblogai atšaldyti, kad paskui nesurytų ir neištirpdytų visų ledukų, tuomet į pragaro mašiną dedam 2 nektarinus (jei turim ir negaila, tai persikai iš viso pasakų pasaulis) ir arbuzo kuo daugiau tuo geriau, užpilam šalta arbata (ją galite ir reikėtų truputi pasaldinti) išspaudžiat truputi citrinos pridedam ledukų ir paleidžiame pragaro mašiną….Pamatysit kaip skanu…netikėtai neregėtai…O dabar kol aš mirkstu iš pavydo, kad Lietuvoje karšta, o mano atostogos pasibaigė ir mokslai iki kaklo ir virš kaklo ant manęs sulipo, toliau transliaciją apie karšččio malonumus tesia ir gėrimų receptais dalinasi draugė Vaida ….
Karščio bangos puola – niekas nesiskundžia. Kur čia skųsies, po tokios ilgos žiemos, šalto pavasario, kai tikrai atrodė, saulė apleido šitą kraštą ir jau nebegrįš, šiukštu net mintį įsileisti, kad gal jau per karšta ar per tvanku! Juk vasara dar tik prasidėjo!
Vasara vasara, kaip dainuodavo “Hiperbolė”, mes praktiškai išsikraustėm gyventi į kiemą ant terasos ir žolės, tik BBQiuojam, tik šaltais gėrimai gaivinamės, šaldytuvas nespėja ledo sušaldyti, kaip mikliai jis tirpsta mūsų besotėse gerklėse.
Aš tikiu, kad vandens nebūna per daug, todėl pas mus ant stalo visada mažiausiai ąsotis vandens pūpso, o daugiausiai tai visokie prabangūs gaivieji gėrimai riogso (išmokti, iš kur iš kur, aišku, iš Beatos J)
Tai ir šiemet, vos tik saulė iš už debesų kasą iškišo, tuoj puoliau čia, pas Beatą į virtuvę, skaityti ir prisiminti, kaip gi tuos gaivius gėrimus gaminti – limonadus ir šaltas arbatas makaluoti, o jau kai termometro stulpelis ėmė kilt link +30, tai ir stipriau gaivinantys gėrimai ant stalo keliavo .
Kai taip karšta, tai net rytinę kavą karštą gerti yra per karšta, turiu palaukti, kol pravės. Ir ta proga prisiminiau iš tokios niekam nežinomos, hehe, Marthos S. išmoktą šaltą kavą, t.y. idėja jos bloge išskaityta, bet aš dar pasigerinau pagal save, ir liuks šalta kava – gal ir jums patiks.
Pasidarote kavos (geriau tirpios, jei ne tirpi, teks nukošt), įsidedate cukraus pagal pageidavimą, jei dedate (aš visada dedu), palaukiate, kol atvės, ir supilate į maišelį ledukams šaldyti. Ir pamirštat, kol neužeina nenugalimas noras šalta kava pasilepinti – kavos ledukus į stiklinę, užpilate pienu (čia tas mano patiūninimas, nes aš geriu kavą tik su pienu) – ir voila! Šalta kava paruošta. Niekad nebandžiau, bet manau, kad koks šaukštelis kitas “Rududu” reikalo nepagadins 😉
O dar kalbant vasaros gėrimų tema, neslėpsiu ir pasidalinsiu keliais lengvais gaiviais gėrimais, kurie ir džiugina, ir gaivina, ir linksmina, todėl vaikai jų neturėtų ragauti J
Pristatau – tinto verano arba tinto de verano – iš Ispanijos parsivežtas lengvas vasarinis kokteilis – paprasčiau nebūna: raudonas vynas + citrininė “Fanta” (galima ir įprastos, apelsinų arba galima ir “Sprite”) + kelios skiltelės citrinos + ledukai.. Muy bueno! Žinau, žinau, raudonas vynas ir “Fanta” skamba daugiau nei neįprastai – bet skonis labai geras, patikėkit. Galima ir šiek tiek labiau rafinuota versija: pusė vyno, kita pusė gazuoto vandens, šlakelis raudono vermuto, pagal skonį (Martini, pvz.), ledai ir citrinos griežinėlis. Bet namuose greičiau ir paprasčiau padaryti štai tokią, pirmąją aprašytą.
Na, jau nuvažiavau į ispaniškus prisiminimus – pati pati skaniausia gyvenime ragauta sangria buvo madridietiška. Buvo taip skanu, kad prispyrėm barmeną, kuris mūsų akyse ją ir pagamino, ir gavom receptą: obuoliai, persikai, raudonas vynas, brendis(cheresas), vermutas, „Fanta“ (apelsininė). Nuostabaus, nepakartojamo skanumo.
Taigi, mieli, vasarą švęskime!