Pirmą kartą apie Šlyninkos malūną man papasakojo mūsų Bronė. Ji vasarom tose Zarasų gražiosiose apylinkėse yra buvusi ir taip ir sužinojo, ir iš ten miltus pirkdavo. Ir aš pati susidomėjau, dar spaudoje paskaičiau apie tikrą malūną ir vilniečių porą, kuriuos malūnas pagavo ir nepaleido. Ir kaip malūnininkas, kurio žmonos šeimai priklausė malūnas, buvo pagautas ir stipria malūno magija įtrauktas ir dabar ten su malūnu darnoje gyvena. Stasys yra toks malūnininkas, kaip iš pasakos. Toks besišypsantis, toks tvirtas, mielas, visada geras ir ramus – toks, koks ir turi būti malūnininkas: tvirto stoto ir plačių delnų, kad maišą pakeltų, o jau istorijų ir pasakojimų… Pamėgau jų miltus ir manų košę vaikams dabar verdu iš Šlyninkos manų kruopų su selenėlėmis.
Va štai taip…O dar be malūno ir miltų nebūtų pyragų. Pamenate? Lapkričio 6 dieną TV3 kviečia švęsti „Išsipildymo akcijos“ įkvėptą ir tradicija jau tapusią „Pyragų dieną“. Tądien visi yra kviečiami kepti pyragus, neštis juos į darbą ar mokslo įstaigą, parduoti pyragų gabalėlius kolegoms, o surinktas lėšas aukoti „Išsipildymo akcijai 2014“. Taip originaliai ir su meile kiekvienas galės padėti sunkiai sergantiems, likimo nuskriaustiems vaikams. Ir apskritai, kepiniai yra svarbu. Pyragą galima kepti ir su proga, ir be progos. Tuomet pats pyragas tampa proga, sakyčiau…Tai apie miltus bei pyragus ir bus visa šeštadienio laida. Pavyzdžiui, TV3 Žinių vedėjos Renatos Šakalytės pyragas „Havajietiška svajonė“ labai netikėtas, bet tikrai super skanus ir paprastas, visiems įgyvendinamas, konservuotais ananasais gardintas.
Mano pyragas bus su alyvuogių aliejumi ir obuoliais bei varškės kremo pertepimu – mano labai mėgiamos kavinės Londone ir šefo Yotam Ottolenghi interpretacija. Kai jis buvo atėjęs į kulinarijos mokslus ir mus mokė, tai aš ir mano kolegės studentės buvome stabo ištiktos, ir nešėm knygas pasirašyti (jis yra išleidęs ne vieną ir ne dvi, ir turi kelis restoranus ir kavinę Londone), tai jo paklausiau, kas yra jo tobulas pyragas. Yotam pasakė, kad būtent tas, kurio savąją versiją rytoj laidoje kepsiu – su obuoliais ir alyvuogių aliejumi.
Bet čia dar ne viskas. Jei kritikuojate baltus miltus ir baltą cukrų, jums paruošiau moliūgų, migdolų ir rudojo cukraus pyrago receptą. Man patinka drėgni ir turtingi pyragai, ir ne per saldūs, tai toks jis ir yra…
Vaikų rubrikoje „Šiandien aš virtuvės šefas“ šeimininkaus iš Paryžiaus parvykusi trijų metukų Ieva. Ji keps pyragus, kuriuos prancūzų vaikai išmoksta kepti dar būdami darželyje – tai vieno jogurto indelio pyragas.
Žodžiu, visko bus daug, šeštadienis kvepės jaukumu ir pyragais. Juk savaitgalis!..
Šitas Ottolenghi pyragas absoliučiai nerealiai fantastiškas. Mano pats pats mylimiausias. Puikus sprendimas, Beata, juo pasidalinti.
Ar bus galima kur internete rasti Renatos pyrago receptuką?