8241
Beatos virtuvė

Tegyvuoja smidrai, iš tikrųjų – šparagai

(13)

Tikrai taip, kai aš prieš savaitę jų gavau Tyme, tai aišku iš karto į facebooką įdėjau. Nauja daržovė Lietuvai, labai sezoniška, bet puikiausiai mums tinkanti, ir savo skonio savybėmis ir išvaizda tikrai kilminga. Jei iki šiol visus šparagus importuodavome, tai dabar galiu pasakyt, kad matau naują tendenciją ir pati esu jos dalimi. Vilniuje šparagai-smidrai populiarėja žaibiškai. Praėjusiais metais jais prekiavo tik Genutė iš Ukmergės. Ir turėdavai užsisakyti. O tikrai, jie buvo gražūs ir, būsiu atvira, nepigūs. Bet ir teisingai: derlių jie duoda vieną kartą metuose, ir yra ne taip jau ir paplitę. O šiais metais jais prekiauja dar vieni ūkininkai nuo Kauno ir mano mylimi Giedrikai iš Biržų. Jau praėjusiais metais kai filmavomės jų fantastiškiausiame ūkyje, žadėjo kad bus kitąmet, ir jau turi.

Na aš esu pamišus dėl jų, tikrai taip. Nežinau, iš kur tas pamišimas, bet manau,  greičiausiai dėl to, kad juos labai sėkmingai augina mano anytos apylinkėse Suffolke ir mes visada, kai važiuodavom, vis pirkdavom ir valgydavom juo visaip. Todėl aš tikrai esu ekstazėje, kad juos dabar ir Lietuvoje augina.

Esu ne vieną receptą su jais dėliojusi, dar priminsiu.

Svarbiausia  taisyklė: jų nenužudyti – tai yra nepervirti mirtinai. Perviręs šparagas tai kaip paukštis pakirptais sparnais, ar savo pasibaigusios karjeros gedinti primadona – negali niekaip padėti, tik gailėtis… Taigi būkite atsargūs – mažiau yra daugiau, keturios minutės yra apsčiai. Kitas dalykas yra jų kamienas: apačioje jis sumedėjęs, viršūnė pati gardžiausia. Ir jie, aišku, yra gana brangūs. Ir vietoje užaugintų sezonas yra gana trumpas – taigi, the time is now.

Greičiausias ir paprasčiausias būdas juo išvirti pasūdytam vandenyje – mesti į karštą vandenį su geroku kiekiu druskos (žalumui užtvirtinti) ir pavirti keturias minutes. Ištraukti, perlieti šaltu vandeniu, ant viršaus sviestuko ir done.

Arba man labai patinka juos pakepinti ant keptuvės. Šparagą nulaužkite per tą vietą, kur jis natūraliai kaip koks medelis lenkiamas nulūžta, patys matysite, kur sumedėjęs jo kamienas. Skusti nereikia.

smidrai3_Beatos virtuve

Štai, prašau, nuostabiai gardus būdas: kai šitaip pagaminau, tai turiu pasakyt, kad net man neliko. Tikrai taip. Šparagai lengvai paskrudinami alyvuogių aliejuje. Po to toje pat keptuvėje paminkštinami svogūnų laiškai ir ant viršaus sutrupinama feta, pipirai, ir šlakelis dar alyvuogių aliejaus su citrinų sultimis. Ko jums dar reikia? Priklauso nuo to, kas per šventė, ir ar tai pietūs, ar vakarienė: su kruopom ar ryžiais, ar su šviežiom bulvėm, ar duona. Ar prie vištienos kepsnio, ar plakto kepto kiaušinio? Renkatės patys.

O receptas – čia.

 

O savo meilę šparagams šiame bloge esu išreiškusi ir anksčiau, tai..

Smidrų pyragas

Šparagų/smidrų su kumpiu pyragas, tortas, o gal ir pica. Čia.

Linguini su parmos kumpiu ir smidrais/šparagais

Linguini su parmos kumpiu ir smidrais-šparagais. Čia.

Benedikto kiaušiniai

Geriausi pasaulio pusryčiai – Benedikto kiaušiniai su šonine, šparagais ir hollandaise padažu. Čia.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (13)
Komentarai
  1. Dovile parašė:

    Puikus receptai. Aciu zu informacija.

  2. R.Babaušytė parašė:

    O, šparagai… Mmmmm… Ir tie benedikto kiaušiniai – mmmmmm, tobulas valgis. 🙂 kad ir kiek tenka plūktis, vistiek verta. Ir dar siūlyčiau pabandyti štai taip apkeptus šparagus (galima dar ten pat mestelti ir brokolių žiedynėlių) aplieti ne aliejumi, bet kokosų pienu ir vos vos minutę kitą patroškinti. Karališkas skonis.

  3. Zivke parašė:

    NORIU! Beata, poryt Tyme rasiu ?

  4. Agota parašė:

    aš tokios daržovės nepažinojau.

    Tik pagyvenus Deutschlande pajutau kaip IN tokia daržovė.
    Turiu pripažint iš pradžių labai raukiausi ir buvo man nelabai skanu.
    Dabar aš ir ypač mama mano kapojam juos pilvus išvertusios.
    Mamai baltieji apvynioti šonine, man žalieji , paprastai keptuvei paskrudinti su citrina.

    Tris kart valio Špargeliams.

  5. Daiva parašė:

    „…esu ekstazėje, kad juos dabar ir Lietuvoje augina.“ Galiu patikslinti? 🙂 Juos Lietuvoje augina nuo senų senovės. Tik kol neatėjo mada – niekas jų nevalgė 🙂

  6. Vilmantas parašė:

    Smidrai Lietuvoje puikiai auga.Kiekvienas zmogus pasikapstes valanda savo darzelyje gali siu delikatesu uzsiauginti ir megautis viena pirmuju pavasariniu darzoviu 10-15 metu.Atstovauju vienai Olandu kompanijai,dauginanciai smidru sodinamaja medziaga,tai yra saknys.Prasome uzeiti i musu internetini puslapi ir pasiskaityti apie pasodinima,auginima,valgyma ir isigyjimo galimybes.

  7. Raminta parašė:

    Laba diena pries ruosiant smidrus ar reikia kotelius nulupti?

  8. Audrone parašė:

    Ar gelyne auginamas,, sparas“-tai tas pats sparagas.Musu sodyboje jis auga gal 40 metu toi pacioi vietoi labai veslus butu idomu suzinoti

    • Beata Nicholson parašė:

      taip jir yra panašus, bet dalykas yra tas, kad reikia juos prižiūrėti, ir skinti tam tikru metu…ir tuos stabarus nupjauti….Tikrai yra daug informacijos apie šparagus/ smidrus tai jei susidomėsite rimtai tikrai rasite

  9. Rasa parašė:

    Vakar valgėm šįmet pirmuosius šparagus su kumpiu.Tai tikrai daugybę vitaminų ir nau dingų medžiagų turinti ankstyva,labai sezoninė daržovė.Skanu,gaivu,nauja ir labai naudinga.Kiolnas,Vokietija,linkėjimai nuo Rūtelės mamos.

  10. Jurgita parašė:

    Gal keistai nuskambės, bet man skaniausi šparagai nevirti ir nekepti. Tiesiog nusiplaunu ir valgau. Labai skanu!

  11. Regina parašė:

    Patikekit;pirstukus galima su visais smidrais nusikramtyt.Niam,niam

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.