Sveikos ir sveiki, vakar rašiau, rašiau apie pusryčius ir pamiršau pasakyti, kam atiteko „Mamų knyga” dovanų… Juk pusryčių topas buvo sudaromas su jūsų pagalba ir sakiau, kad ir mano „Mamų knygoje” yra būtent pusryčiams skirta dalis, kuri padėti galėtų… Tai knyga, žinote, jau turi šeimininką. Na, pasakysiu, – nesusilaikiau ir knygą atidaviau mamai, kuri turi dirbti daugiausiai – tai mamai, kuri augina trynukus, ar jūs galite įsivaizduoti apsisukimus? Ir pasiryžimą, ir tvirtumą šios moters, vardu Liucija? Tai, tikiuosi, nesupyksite, kad jai dovanojau knyga???
O dabar apie šios dienos svečią. Atsimenate, Naujuosius metus sutikau Stambule. Ten susipažinau su Jolita Koruklu. Visame pasaulyje yra tiek daug nutekėjusių sau smagiai lietuvaičų, kad dabar, sakau, kur važiuosiu, visur stengsiuosi su jomis susitikti, nes tik jos geriausiai parodo miestą ir daug įdomybių papasakoja.
Aš su Jolita praleidau visai nemažai smagaus laiko – pusdienį, ji mane pavedžiojo po prieskonių turgų, gėrėm arbatos ir labai maloniai pabendravome. Jolita neseniai parašė turkiškų patieklų knygą – „Turkijos virtuvė“ (aš ją ketinu įsigyti Knygų mugėje) ir jau nevienerius metus rašo įdomų ir labai gražiai iliustruotą blogą – surfing wolrd cuisine…
Džiaugiuosi, kad ji pas mane svečiuojasi ir moko apie nuostabią turkišką virtuvę.
Tai yra melasa, kuri gaminama dažniausiai iš cukrinių runkelių arba cukranendrių. Turkijoje ji gaminama iš įvairių vaisių (ypač vynogių, šilauogių, ir kt) ir vadinama „pekmez“, angliškai būtų „molasses“. Nesu tikra ar Lietuvoje ji yra parduodama, nebent turkiškų prekių parduotuvėje Vilniuje.
*vynuogių. Beja, pekmez gaminama virinant vaisių sultis, kol gaunasi natūralus sirupas (cukrus nededamas).
dėkoju už paaiškinimą… 🙂
tokiu atveju, būtų įdomu sužinoti, kuo galiu tai pakeisti – gal kažkokiu sirupu?? na pvz. klevų?
ačiū.
Gitana, ką tik vynuogių melasos nusipirkau Vilniaus Halės turguje, graikiškų produktų stende. Sakė, ką tik gautas produktas. Nuostabus skonis! Jau išbandžiau į salotas vietoj medaus.
Guliu lovoj, sergu ir bac… naujas Beatos įrašas ir dar toooks skanus…Tai gera pusvalandį kartu su Jolita keliavau po Turkiją ir jaučiu, kad pradedu sveikti 🙂
O Jolitos blogas- bac tiesiai į mėgstamiausių trijulę! Ačiū, merginos!
Smagu pažinti kitų šalių virtuvę. Dėkoju Beatai už vis naujai atrastus lietuvius kitose šalyse ir jų pasakojimus.
Na, ir klausimėlis – panaršiau Jolitos turkišką blog’ą ir labai patiko receptas Datulių, graikiškų riešutų ir linų sėklų duona
http://www.surfingtheworldcuisine.com/2012/05/date-walnut-and-linseed-bread-datuliu.html
norėčiau pabandyti, bet nesuprantu vieno ingridiento – 2 v.š. molasos ( naudojau vynuogių, tr- pekmez), kai tai būtų? čia gal aliejus??
ačiū.