8241
Beatos virtuvė

Vaikų pusryčių TOP 5 – jūsų namų restorano apžvalga

(13)

Vis dėlto turiu pripažinti – moterims būtina pakalbėti apie savo vaikus ir apie tai, kuo jie gyvena ir ką valgo. Tai dabar viską, ką man parašėte perskaičiau ir pabandysiu apžvelgti. Surašysiu tokį vaikų pusryčių TOP penkis. Tikiu, kad ir šiaip mums visoms pasidalinus palengvėjo, kad tie pageidavimų koncertai ir neužsidarantys restoranai yra kiekvienuose namuose, kur auga daugiau nei 1 vaikas. Štai, Ramunė ką rašo:  „Bet tai kaip puiku pasiskaityti tokias mintis ir nusiraminti, kad tas tavo vaikas su savo kulinarinėmis išmonėmis niekuo nesiskiria nuo armijos kitų pyplių! Galvojau, kad ča tik manoji pradėjo kiaušinio trynius brokuoti…Beaugindama dvi fėjas supratau, kad viskas yra tik etapai, tai kai būna labai sunku, save taip paguodžiu, jog visi etapai praeina. Ateina nauji!”

Taigi, penkta vieta Pusryčių TOP penketuke (išlaikykime intrigą ir pradėkime nuo retesnių pusryčų variantų) atitenka žaliesiems kokteiliams ir šviežiai spaustoms sultims. Tai nėra labai dažnas atvejis, jei spręstume pagal tai, ką parašėte, bet, pasirodo, yra vaikų, kuriems tokie pusryčai yra OK. Ir tada visos šeimos pusryčai būna kokteiliai, tik gal ingredientai truputį skiriasi. Tiesą sakant, Izabelė irgi labai mėgsta kokteilius susiplakti. Aišku, gal nevisai tuos, kur tik špinatai, dilgėlės ir dar kokie žalėsiai, bet iš esmės, kas gi sako, kad negalima dienos kokteiliu pradėti? Štai toks, rytinis turbo kokteilis su bananu ir šaldytomis uogomis tikrai pradžiugins rytą. Ir dar vieną parekomenduosiu,  – sotų ir pilną gyvybės kefyro turbo kokteilį.

Kefyro, bananų ir uogų kokteilis

Ketvirta vieta atitenka karštiems ir šaltiems sumuštiniams. Tiesą sakant, maniau, kad bus daugiau jų gerbėjų. Vaikystėje, pamenu, tikrai sumuštins su arbata buvo tokie, sakykime, ritualiniai beveik pusryčai daugeliui šeimų. O dabar, va, toli gražu nevisi juos renkasi arba valgo originalius, – mama Asta pasakoja: „Mano vaikų pusryčai, paskutinius metus, duona mūsų kasdieninė su sviestu + arbata. Vadinam tai sumuštiniais tik be dešros ar mėsos, nes nevalgo vaikai jokių dešrų, kaip ir aš pati.”  Labai sutinku su mamomis, kurios sako, kad maistas turi būti ne tik skanus, bet ir gražus. Pati nesu gal taip dažnai dėliojusi, bet pažiūrėkite, koks gi vaikas nenorėtų štai tokių angry birds sumuštinių? Juos savo vaikams padarė Viktorija.

Viktorija Jankauskiene_blynai angry birds

Vis dėlto, jei pas jus pusryčauja visa krūva žmonių, karšti sumuštiniai pats geriausias būdas visus pamaitinti per daug negaištant prie viryklės. Pavyzdžiui, karšti sumuštiniai su mozzarella, džiovintais pomidorais, pesto ir rukola.

Beatos karšti sumuštiniai

Taip jie atrodo prieš važiuodami į orkaitę

Trečioje TOP pusryčių vaikams vietoje karaliauja, sakyčau blynai, blynukai, blyneliai. Kokių tik jūs neprivardinote – ir lietinius, ir mielinius, ir su moliūgu, ir su cukinija, ir su morkomis ar varške. Mano bendravardė Beata, štai, rašo: „Pusryčai mums asocijuojasi su BLYNAIS: miltiniais, pagardintais cinamonu ir cukrumi/bananais, mažyčai varškėtukais keptais ant kokoso aliejaus, su širdelėmis – čirviniais blynais su nutella ir braškėmis…”. Aš irgi blynus mėgstu ir galiu pasiūlyti paragauti viso grūdo bananinių blynų ir karamelizuotų bananų. Bananai blynams paskolina ir saldumo, ir minkštumo, ir puikaus aromato.

blynai su karamelizuotais bananais

Tadammm!!! Antrąją vietą po įtemptos kovos užėmė kiaušiniai! Nors rašote, kad didelėse šeimose, net jei visa šeima valgo kiaušinius, vis tiek restoraną tenka atidaryti, nes vienam keptą, kitam skystai virtą, trečam kietai ir be trynio, dar kažkas plakto nori, o kažkas garuose silikono formelėse verda. Ši idėja man patiko, žadu ir savo vaikams pasiūlyti.

Jolita_kiausinis silikono formoje

Ponai ir ponios – aplodismentai, buketai, ir medalis KOŠĖMS. Kas galėtų patikėti, kad tiek daug mamų ir vaikų jas valgo, mėgsta ir tikrai puikiai jomis išsiverčia? Žiūrėkite, štai blog’o skaitytojos Jūratės šeimoje kiek dienų košės okupavusios: „Košė, košė ir dar kartą košė. Su sėklomis, džiovintais vaisiais ir būtinai virta 2/3 piene ir 1/3 vandens. Ir taip nuo pirmadienio iki šeštadienio….sekmadienį – blynai.” O va, Ingos patarimas, kaip pataikyti su pusryčiais mažiems valgytojams, yra aukso vertės: „Noriu ir aš pasidalinti savo šeimos pusryčių tradicijomis ir iššūkiais. Įprastai rytais su savo vyresnėliu sūnumi valgome košes, aš jam palaikau kompaniją, kad būtų skaniau ir smagiau. Manau, kad tai vienas iš būdų įtikti su pusryčiais vaikams, tai yra su jais kartu pusryčiauti!” Košių idėjų parašėte tiek, kad net nežinau, kurios labiau norėčiau paragauti: „pirmiausiai košės, pagardintos ryžių pienu. O kava su ryžių pienu, mano galva, išvis yra tobula  Ryžių pienas savaime yra saldus, tad mažiau cukraus reikia ir į košę, ir į kava – taupiau ir sveikiau”. Va, kiek košių jūs atradę: avižinę su rupiu riešutų sviestu, grikių košė su sojos padažu arba keptais svogūnais, manų, sorų, kukurūzų, maišyta iš visokių grūdų „po saują”, ryžių su naminėmis uogienėmis, visų nė neišvardinsiu.  Na, o čia Rasos daržovės košės, pasakiško gražumo. Štai, iš ko čia tos spalvos: „Vasario 16-osios pusryčiai – trijų spalvų piurė – daržovės, virtos naminiame vištienos sultinyje, o po to sutrintos.”

Aišku, nereikia persistengti, manau, ir man pačiai, ir jums, nes pageidavimų koncertas turi polinkį plėstis ir bujoti. Jau esu sakiusi, kad kai pusryčius vaikams ruošia Tomas, tai visada būna tik vienas patiekalas ir visi sotūs…Gerą patarimą davė skaitytoja Lina, turinti keturis vaikus: „kai nuomonės išsiskiria ar kiaušiniai per kietai išvirti – vaikų teisė pasigaminti patiems. Pasiteisino tokia praktika, nes skaniai papusryčiauja visi.”

Ai, dar tikrai du gerus ir įdomius dalykus radau. Viena – tai kad nemažai atradusių putpelių kiaušinius, jie tikrai naudingi sveikatai ir apie juos dar būtinai ateity plačiau pakalbėsiu. O kitą dalyką, kaip tą namų restoraną į vietą pastatyti, pasiūlė Irena: „Pas mus šeimoje pusryčių tvarkaraštis stabilus: pirmadienį – grikių košė, antradienį – avižinė košė, trečiadienį – manų košė, ketvirtadienį – ryžių košė, penktadienį – virtas kiaušinis, šeštadienį – lietiniai blynai, sekmadienį – blynai su obuoliais. Tvarkaraštis patvirtintas šeimos susirinkime, – ir visi sotūs, ir mamai lengviau: atsikeli ir nereikia sukti galvos, ką pagaminti”.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Komentarai
  1. 333 parašė:

    Beata, bet blynai ir sumuštiniai yra nesveika. Nors mano šeima juos valgo ir aš dėlto nestresuoju, tačiau stengiuosi, kad valgydami neteisingą maistą, suvalgytų ir teisingą (sumuštiniai + daržovės). Tačiau mano aplinkoje yra šeima, kurioje mama sako miltams ir cukrui NE. Gal yra koks būdas kaip iškepti sveikus blynus?

    • Ieva parašė:

      As ne Beata, bet galiu atsakyti.
      Blynus galima padaryti is riesutu miltu (pas mus einami is zemes riesutu ir migdolu), vietoj cukraus siektiek medaus ar agavu sirupo, o kepu and kokosu aliejaus. Variaciju begale, tik siektiek fantazijos reikia 😉

    • Natali parašė:

      Bananiniai blynai: sutrinam bananą šakute, pagardinam cinamonu, druska (nebūtinai, galima ir kitkuo, čia jau jūsų nuožiūra kuo gardinti ), įmušam kiaušinį ir gerai išplakam, kepame įkaitintoje keptuvėje su šiek tiek aliejaus, būkite atsargus versdami mat jie trapesni nei miltiniai blynai, valgome su migdolų sviestu ar kokiu nors sirupu 🙂

    • Rita parašė:

      sveiki. Mano draugė turi alergišką vaiką, tai ji sugeba blynus iškepti nenaudodama nei kvietinių miltų, nei kiaušinių, nei pieno produktų. Ji dažnausiai kepa blynus su trintais bananais, obuoliais, kukurūzų miltais ir avižų pienu. Dabar parduotuvėse tikrai galima rasti įvairių miltų: spelta, pilno grūdo kviečių, kukurūzų, ryžių, grikių, žirnių…O saldumą galima gauti naudojant džiovintus vaisius, bananus, agavū sirupą ar kokias uogas. Tereikia įjungti fantaziją ir be vargo sukursite sveikus blynus.

  2. Natali parašė:

    Oi, dar vienas klausimas 333
    O jūsų aplinkos šeima netoleruoja tik kvietinių miltų, ar aplamai bet kokių miltų, mat miltai yra gaminami iš visų grudų: avižų, grikių, ryžių, rugių, kviečių, speltos kviečių, kukurūzų, sorų, žirnių, lešių, pupelių, sojos pupelių…
    Negi netoleruojami jokie miltai, juk kai kuriuos miltus žmonės malė ir prieš tūkstančius metų… ir kepė paplotėlius-blynus-duona…

    • 333 parašė:

      netoleruoja, tai nereiškia, kad jų negali valgyti. Tai reiškia, kad miltiniai patiekalai yra nesveiki. Tai va ir bėda, kai žmonės prisiskaito šiuolaikinės info, o tuomet kenčia vaikai…

      • Natali parašė:

        Na sveikas ir nesveikas maistas labai jau subjektyvios sąvokos.
        Judrų, sportišką, turiningą gyvenimą lauke ir namie turintis vaikas, net ir valgydamas retkarčiais blynelius bei gerdamas limonadą, bus sveikesnis, nei prie kompo ar šiaip patalpoje dienų dienas leidžiantis ir gryno oro retai gaunantis vaikas nors ir maitinamas sveikai- garuose troškinta kalakutiena su cukinijomis…

        Beje, vaikams retkarčiais valgyti miltinius patiekalus nėra problema, vaikų medžiagų apykaita labai greita… 🙂

        O va suaugusiems tai jau gali būti didelė problema- suvalgyti visi miltiniai produktai- perdirbti angliavandeniai, na o taip pat ir bulves bei kukurūzai irgi yra ne ypač geras variantas, nes vos pasiekę virškinamąjį traktą yra žaibiškai paverčiami cukrumi, o tada jau organizmui reikia stipriai kovoti- tenka išskirti didelius kiekius insulino, kad neutralizuoti gliukozės perteklių kraujyje… o visa tai suaugusiems gali sukelti nuovargį, viršsvorį, 2 tipo diabetą ir pan.

  3. Natali parašė:

    O ir daugybę blynelių galima prigalvoti iš mėgstamų daržovių ar keletos jų mišinio nenaudojant miltų(arba naudojant nedidelę saujelę tokių kaip žirnių miltai, arba lęšių ar sojos… tai kas jums tinka ir priimtina), savaime aišku juos apversti keptuvėje sunkiau, bet viskas įmanoma kai įpranti 🙂

  4. Inga parašė:

    Hmm… O kam atiteko „Mamų knyga“? 🙂

  5. Lina parašė:

    As ir noreciau prisijungti prie diskusijos miltu tema.miltiniai patiekalai yra sveika.tik jie turi buti ne balti,o viso grudo arba visokie kitokie auksciau mineti.Baltuose miltuose nera ne kruopeles gyvybes ar gerio.ne veltui sako,kad balta duona yra negyva duona.visai neseniai apie tai domejausi ir buvau l.nustebusi.siulyciau ir jums,nes kai emiau ieskoti alternatyvu baltiems miltams buvau maloniai nustebinta ivairove ir geru skoniu.

  6. jadvyga parašė:

    Su tuo ‘sveika-nesveika’ reikia but atsargiu. Mano vyras metus laiko pereidinejo prie zaliavalgystes, tai tai tik skrandi susigadino, grizo prie normalaus maisto. Taip, blynai aplamai yra nesveika, ypac kepti su riebalais keptuveje. Juos kepam kelis kart i metus, kai jau labai uzsinorim, be to, pastebejau, kad tai ‘prabangus’, uzimantis uzsiemimas, ir per kuno formas tikrai kerta. Jei jau del sveikumo, tada salia blynu turetu but kalnas vaisiu ar darzoviu

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.