Istorija būtų tokia: 1953 metais dvi moterys, Le Cordon Bleu kulinarinės mokylos šefės, karalienės Elžbietos II karūnavimo proga beruošdamos banketą sukūrė vištienos patiekalą, kurį taip ir pavadino Coronation Chicken – Karūnavimo vištiena.
Britanijoje šis patiekalas jau tapo klasika ir visi jį žino. O jo esmė tokia: vištienos krūtinėlė, kario prieskoniai, grietinė, razinos ir majonezas. Žinoma, vėliau tas dalykas labai evoliucionavo, atsirado daugybė jo receptų ir variacijų, bet nenutolo nuo savo esmės – tai išliko šaltas vištienos valgis su kario natomis, saldumu ir majonezu. Šiuo metu, sakyčiau, taip paruošta vištiena yra vienas populiaresnių įdarų įvairiausiems sumuštiniams. Tiesą sakant, ir aš taip paruoštą vištieną labai mėgstu, nes man patinka ir karis, ir saldumas, ir pikantiškumas, tik svarbu tarp visų skonių išlaikyti taiką ir pusiausvyrą.
Gyvendama Londone paprastai ruošdavau tokius sumuštinius: vakar dienos kepta vištiena, supjaustyta mažais gabaliukais, mango chutney, citrinų arba žaliųjų citrinų sultys, dar šiek tiek kario miltelių ir majonezo. Viskas gula ant sumuštinių duonos riekės kartu su salotos lapu, ir turim puikiausią reikalą pietums.
Kai neseniai ruošiausi Atvirų durų dienai savo virtuvėje-lofte, tai paskutinę minutę sugalvojau savo svečius pavaišinti panašiais sumuštiniais. Ir va tada man iš šaldytuvo praktiškai iššoko Daumantų „MangoMajo“.
Nes jame yra viskas, ko reikia Coronation Chicken – ir mango chutney, ir majonezas, ir labai lengvas švelnus kario skonis. Žodžiu, tiesiai į dešimtuką. Galite pykti ar purkštauti, kad reklama, bet sakau tiesiai šviesiai – man Daumantų „MangoMajo“ yra vienas didžiausių šių metų kulinarinių atradimų. Ir ne man vienai – viena mano draugė sakė, kad po stiklainiuką „MangoMajo“ net dovanos savo kaimynams per Kalėdas, taip ji yra juo susižavėjusi… (Jei jūs dar neragavot šios naujienos, lėkite į trijų iksų maximas, kol kas tik ten galima jo įsigyti).
Bet grįžkime prie Karūnavimo vištienos. Štai čia du receptai, kaip galima interpertuoti klasika tapusį Coronation Chicken – puikus vištienos kepsnelių receptas ir salotos su „MangoMajo“ vištiena, špinatais ir kriaušėmis.
MangoMajo ir aš dabar dedu į salotas, nors man išvis majonezas ir visokie ten padažai neskanu. Tikrai atradimas 🙂
Mango Majo- man tai atradimas taip pat. Vistiena, kiausinis, omletas. Jis nustelbe atrastaji taip pat siais metais Daumantu pomidoru padaza su figomis.
Ka galeciau ideti vietoj MangoMajo,nes Ispanijoj jo tikrai nera?
Man ir mano šeimai taip pat šis majonezas tapo metų atradimų, aš jį ir vieną galiu valgyti, ir ant bele ko dėti, žiauriai gardu! Pas mus Kaune yra ir dviejų X-ų Maximoje. Ir Druskininkuose dviejų X-ų, ten jį paragavimui nusipirkome pirmą kartą.