8241
Beatos virtuvė

Lietuviškos grožybės arba patys pačiausi patiekalai

(27)

Ragaukime, bendraukime ir naujus kraštus pažinkime, bet vis tiek, kaip gerai yra tie daug kartų patikrinti ir pažinti skoniai. Visi tik alpo ir aikčojo, kai gaminome patiekalus iš lietuviškų grožybių. Kitą savaitę visi skoniai bus egzotiški, ryškūs ir nauji, o šį šeštadienį tegul būna gražiausios lietuviškos skanybės.

Vienas tų ypatingųjų patiekalų, kuriuos tūlas lietuvis bet kada yra pasiruošęs gaminti ir valgyti – kugelis su visais savo pusbroliais. Aš pati savo bloge ir laidose esu jums ne vieną kugelio variantą pristačiusi: rodžiau keptą kugelį, Nijolės varškės ir makaronų kugelį, o rytoj parodysiu kaip pasigaminti daržovių kugelį. Apskritai kugelis – yra savotiškas ritualas, o bulvė – nepaisant visų apkalbų, kokia ji storintoja, man yra labai skani ir sava.

Beatos virtuve, lietuviskos grozybes, darzoviu kugelis

Šią savaitę savo feisbuke klausiau, ką gi iš mūsų lietuviškos virtuvės mėgstate jūs. Ir ką gi! Bulvės gražuolės valdo. Štai Justina Gruodienė rašo: „Cepelinai, cepelinai ir tik cepelinai!!!! Na gerai, dar ir kugelis kartais ar bulviniai blynai”, Ingrida Antulienė taip pat neabejinga bulvėms: „Kastinys, karštos bulvikės, pabarstytos krapais…skanumėlis!”, o štai Lina Gervytė – Michailova pasiūlė iš vaikystės atsineštą bulvių padažą:  „Sekmadienio rytais, kaime, mes valgydavome lietinius blynus su bulviniu padažu. Skysta bulvių košė, atskiesta pienu, su spirgučiais. Čia aukštaitiškas padažas, menantis dar tarpukario laikus. Vilniaus krašte mažai žinomas, kaip ir balti šaltibarščiai”.

Dabar truputį atsitrauksiu nuo receptų. Nes lietuviškos grožybės – ne tik maistas, bet, žinoma, ir daugybė kitų, tradicijomis kvepiančių dalykų. Štai, pavyzdžiui, – malūnai. Aš buvau Šlyninkos vandens malūne, nes jis labai gražus, labai senovinis ir turi labai tikrą malūnininką Stasį. Tai štai Stasys man parodė visą grūdo kelią iki miltų.

Beatos virtuvė - Šlyninkos malūnas

Pasirodo, ne be reikalo visi mes nuo vaikystės mokame dainuoti, kaip „du gaideliai į malūną vežė, o ožys malė”. Ne šiaip čia daina, bet visą malūno darbą nupasakojanti. Tai, o kodėl į malūną ir kodėl miltų kelią aš tyrinėjau? Nes dar vienas labai svarbus kiekvienam lietuviui valgis – duona.

Beatos virtuve, lietuviskos grozybes, rugine duona

Duona – tai savotiškas mūsų virtuvės himnas, kažkas sakralaus ir ypatingo. Visi svetur išvažiavę tautiečiai anksčiau ar vėliau (o dažniausiai, iš karto) pasiilgsta lietuviškos duonos ir prašo jos atvežti ar atsiųsti. Ir nors parduotuvėse rasite kokios tik nori ir net labai kokybiškos duonos, namuose kepta duonelė visada yra ypatinga, kvepianti meile ir stebuklu. Rytojaus laidoje skalsią ruginę duoną kepsiu su savo Jurgiu, tai jei dar nė sykio nesate naminės duonos kepę, būtinai pažiūrėkite ir pabandykite.

Beatos virtuve, lietuviskos grozybes, rugine duona, Jurgis, vaikai

Duona, beje, ir mano feisbuko apklausoje buvo gausiai minima, štai ponia Genovaitė rašo: „Skaniausi patiekalai: tikros ruginės su kmynais duonos riekė, apipilta ką tik išsuktu medumi, antra ruginės duonos riekė, aptepta ką tik sumuštu kaimišku sviestuku, toliau – namiškių padaryto skilandžio riekė su ką tik darže nuskintu kvepiančiu pomidoru ir duonyte” – sutinku su kiekvienu ponios žodžiu ir, manau, jūs taip pat. O štai man parašiusi Renata, įtariu, jau ne sykį šeimą namine duona lepino: „Skaniausia – naminė duona, vaikai ypačą mėgsta karštą, tik iš orkaitės, su sviestu”. Tai, turbūt, jokie nauji ir egzotiški valgiai iš mūsų neišims to, ką močiutės ir promočiutės į savo kepamas duonas įminkė ir taip mūsų tėveliams bei mums perdavė.

Beatos virtuve, lietuviskos grozybes, rugine duona

Na, ir žinote, iš tų pačių gerųjų miltų ir dar iš visų mūsų mėgstamo medaus gaunasi kas? Taip, Medutis! Aš jį pavadinčau nacionaliniu tortu, nes kone kiekvienas esame jo ragavę ir kiekviena šeimininkė turi savo skaniausio ir ypatingiausio Medučio receptą. Tai tortų tortas, be kurio neįsivaizduojama jokia rimtesnė šventė.

Beatos virtuve, lietuviskos grozybes, Medutis, medaus tortas

Aišku, medaus tortui reikia pasiruošti, jis mėgsta dėmesį, cinamoną ir brandą. Bet rezultatas ir visi jam sakomi achhh  ir ochhh yra verti pastangų. Tai rytojaus laidoje tą visų giriamą ir mėgstamą lietuvišką skanėstą gaminsiu – kažkada jo receptą man patikėjo mano teta Narciza, o dabar kasmet bent po kelis kartus aš jį kepu įvairiomis didelėmis progomis.

Beatos virtuve, lietuviskos grozybes, Medutis, medaus tortas

Tai tokia nusimato jau rytoj mano laida, kurią pavadinau lietuviškos grožybės – o paprasčiau sakant, tie patiekalai, kuriuos mes visi mėgstame labiausiai.

Print Friendly, PDF & Email
Komentarai
  1. Aušra parašė:

    O jau sukneles grožis 🙂 VA-JE-TUS!!!!!!!!!! :))))

  2. Rasyte parašė:

    Tikrai suknele labai jau grazi 🙂

  3. Natali parašė:

    Miela Beata, šita suknelė nuostabi ir Tu su ja atrodai fantastiškai gražiai, tiesiog super liuks!!! 🙂

    Laukiu rytojaus laidos 🙂 Ačiū 🙂

  4. Beata Nicholson parašė:

    super ačiū merginos, tikrai laaabai gera ši suknelė, bet buvau tik kartą užsidėjusi :)) per filmavimą šitos laidos, reikės išsitraukti dar kokiai progai

  5. Jurgita parašė:

    Gal būtų galima sužinoti kokių produktų reikia Jūsų medaus tortui, nes ryt noriu pasigaminti, tad žiūrint Jūsų laidą darbuočiausi ir aš 🙂
    Ačiū

  6. Neringa parašė:

    Beatos figura labai sexy ir ypatingai moteriska, si suknele visus privalumus puikiai pademonstruoja, a’la Nigella Lawson lietuviskas prototipas 😉 Labai grazu!

  7. Snaige parašė:

    Cia bus tas receptas kuris knygoje , kur arbata lakstai liejami ?

  8. RASA parašė:

    LABAI LABAI LAUKIU RYTOJAUS,KAIP IR KIEKVIENOS JUSU SUPER (Y) LAIDOS ACIU KAD JUS ESATE.:-* -*

  9. Agne1231 parašė:

    Suknele grazi bet ir figura tokia reikia tureti! O Beata kaip visad faina ir simpatiska! Pavydziu to entuziazmo!!!! 🙂

  10. Viktorija parašė:

    Na aš prisidėsiu prie suknelės gyrimo. Tikrai labai graži, kaip ir dauguma jūsų suknelių. 🙂 Na ir randat Beata.. 🙂

  11. Eglė parašė:

    Taip, Medutis, Dar „mėčiausi“: Napoleonas ar Medutis uošvio gimtadieniui sekmadienį 🙂 Pamačiau postą ir iš karto aišku – tik Medutis ! O suknelė – nuostabi, galėtų nuostabios Ieva ir Jolanta daugiau jų tiražuoti, taip norėčiau tų suvalkietiškų lelijų – juk esu tikra suvalkietė 🙂

  12. Rūta parašė:

    na aš ir ne apie receptus:) suknelė tikrai tikrai super!

  13. RENATA parašė:

    Mane visuomet žavi Beatos spalvingi ir dailūs drabužiai. O su šia suknele ji atrodo ypač graži ir sulieknėjusi.

  14. Medeja parašė:

    Labai nuostabi suknele 🙂

  15. Akvilė parašė:

    Laba diena, man labai patinka Jūsų laidos ir pačiai patinka gaminti, svajoju kažkada sudalyvauti Jūsų laidoje ir pagaminti ką nors skanaus su Jumis, tai pat pasisemti Jūsų patrimų.:)

  16. tadas parašė:

    Labai ska us pyragas

  17. Toma parašė:

    Laba diena, kiek grietinės reikia dėti į kremą?

  18. Rūta parašė:

    laba diena, vėl beveik ne į temą:) Atsiverčiu šiandien „Kauno dieną“ – o pačiame dėmesio centre – Beata, su gražiąja sunkia! Šaunu! Gero savaitgalio ir poilsio!

  19. Kristina parašė:

    Sveiki, susiruošiau gamint medaus tortą ir kažkodėl nesikočioja tešla,
    sutrupa, kodėl ? .Viską taip dariau kaip rodėt.

  20. Margarita parašė:

    Beata,kur perkat tokias gražias suknelės?Ar galite atskleisti paslaptį?

  21. arunas parašė:

    Beata…jus papuosete savimi sia suknute..tai nepakartojama…o jau jusu patarimai kaip pasigaminti puikius patiekalus ..Aciu

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.