8241
Beatos virtuvė

Labai šventinis kiaulienos vyniotinis Velykoms

(9)

Sveiki sulaukę Didžiojo penktadienio! Nuo vaikystės atsimenu, kad mėsos šią dieną mes nevalgydavom. Aišku, kiekvienas gali pasirinkti, kokią simbolinę auką skirti ar visai nieko neaukoti ir nieko neatsisakyti.

Kiaulienos vyniotinis su obuolių sūriu

Bet šis kiaulienos vyniotinis su obuolių sūriu ir karamelizuotais svogūnais – mano pasiūlymas jūsų Velykų stalui, o Didįjį penktadienį galima ir į žuvį labiau susiorientuoti. Žuvies patiekalų turime, va štai lašiša lėtai kepta arba žuvies pyragai

Apie kiaulienos vyniotinį

Aš tikrai būčiau gera klebono šeimininkė arba vestuvių šeimininkutė. Cha cha cha cha, jei būčiau prieš šimtą metų gimus. Man patinka tokie va vyniotiniai ir viskas, ypač šventiniams pietums. Toks puikiai valgosi ir atvėsęs, be to, juk Velykoms norisi kažko truputį kitokio.

Šis – tai dviejų kiaulienos filė-išpjovų kepsnys, o viduje tradiciškai karamelizuoti svogūnai (kaip gi be jų?). Aš galvojau ir apie slyvas ar abrikosus (tai tokie džiovinti vaisiai, kurie labai mėgsta lankytis tokio tipo dalykuose). Bet šįkart pamaniau, kad ne ne ne ne, reikia kažko tokio truputį kitaip.

Kol mąsčiau, akis užkliuvo už mano Montės (aš taip vadinu savo tetą ir krikšto mamą) obuolių sūrio. Štai, galvoju, gražuoli tu mano, tu ne tik geriausias sūrio draugas, bet ir puikiai čia man tiksi! Ir iš tiesų – stebuklas. Jis visai pradingo, išgaravo ir susiliejo su svogūnais į vientisą obuolingą skanumyną. Geresnio nieko negalėjau sugalvot.

O visa kita labai paprasta: dvi kiaulienos išpjovos, kurios sveria visai po nedaug, tarp jų įdaras, o viskas įvyniota į kumpį (aš vyniojau į Serano kumpį, nes jo turėjau – toks ispaniškas vytintas kiaulienos kumpis). Bet čia tiktų ir rūkytos šoninės juostelės ar kitoks ploniau pjaustytas kumpis. Tas įvyniojimas viską sulaiko vienoje vietoje, veikia kaip apvalkalas, bet ne tik. Jis suteikia papildomo skonio ir kitokių natų.

O prieskonių visai minimaliai: druska ir pipirai. Tada jau viską tik suvyniojame į kepimo plėvelę (na žinote, tokį kepimo maišą), tada į indą, stiklinė balto vyno ir prašom, kepam. Sulčių užtektinai iš vyno ir kepsnio, tai ir buvo padažas… O šalia – salierų ir bulvių košė bei brokoliai.

Taigi, receptas.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (9)
Komentarai
  1. Vabaliukas parašė:

    Manau, kad ką nors panašaus teks išgauti – darbo nedaug, o rezultatas tobulas, be to ir skrandis bus pamalonintas šita naujiena. Gerų, linksmų, saulėtų šv. VELYKŲ Jums ir Jūsų šeimai!!!

  2. ne, aš nieko tokio nemoku parašė:

    o tiksliau, neturiu tokių sąlygų švaistytis mėsom, sūriais, į kairę, į dešinę.. kilogramas, du ar trys nėra skirtumo.. burnų apstu.. nes nėra ir tų burnų pas mus tiek.. o gal truputį bendruomeniškumas evoliucionuoja į asketizmą ir vienuoliškumą.. žodžiu, su maistu gan rezervuotai.. kažkokie sunkūs laikai vis dar tęsiasi… nors, žinoma, visko turėtų būti, ir tai bus mamos dėka.. aš pyragų jau nebekepsiu, nes ištisai kepu keksiukus ir dar jų yra gana neblogų… o mėsas gamins mama… aš tik noriu iš varškės ko nors dar.. bet negaliu sugalvoti.. tokio slaviško paschos patiekalo.. šventinės varškės.. bet dar neradau to tikrojo recepto.. taip, gerai, kad priminėt, penktadienis, galima būtų ir paaukoti ką nors.. nors tuo klausimu be galo daug pastangų dedama visus metus – badauju tikrai nemažai.. bet sveikata dar negrįžo.. šiek tiek geriau, bet sunkiai išlaikoma kaip pastovi būsena..

  3. Lina parašė:

    O kokį įdarą galima būtų dėti vidun, jei neturi obuolių sūrio?

  4. Egle parašė:

    Brangi Beata, rasai kad i vidu dedasi karamelizuoti svogunai 🙂 O jie tik paprastai apkepti, ar kepant i juos kazka reik ideti, kad taptu karamelizuoti? :)Aciu!

    • Simona parašė:

      Egle, as tai juos ant labai silpnos ugnies kepalioju 20 minuciu, o paskui kad ir spalva igautu rusva, ugni padidinu ir dar kelias minutes pakepu – tik tada jau reikia stoveti kaip cerberiui prie keptuves, turint omenyje kaip svogunai megsta greitai sudegti ;)) vargo nedaug, o skanumelis – pasaka! 🙂

  5. ingulka parašė:

    Koks fainas receptas: paprastas ir kartu neįprastas. Ačiū, Beata, rytoj bandysim gaminti ir ragauti. Smagių švenčių:)

  6. Simona parašė:

    ir as darau! aciu uz ikvepima! mano pirmas gyvenime vyniotinis – ziuresim kaip cia gausis – kol kas zinau tik tiek, kad visas butas beprotiskai skaniai uzkvipo – buvau siandien Portobelo market, neatispyriau pagundai – prisipirkau ivairiausiu zoliu zoleliu (kaip nepirksi, kai sviezios, didziuliais pundais suristos ir dar taip pigiai!!) tai zinoma recepto aklai nesekiau – pridejau ka po ranka turejau (karamelizuoti svogunai – zinoma, chesnut mushrooms, peppers ir tiesiog negalejau atsispirti thyme sauksmui!!!) oi tuoj ziuresiu kaip cia kas ragaujasi, neislauksiu iki rytojaus (cia tipo buvo ideja velyku stalui) hehehehe!
    aciu Beata, tu mano antras Jamie Oliver ::)))

  7. Asta parašė:

    Spauskite apačioje, kur parašyta receptas ir bus parašyta kuo pakeisti obuolių sūrį ir ką daryti su svogūnais 🙂

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.