8241
Beatos virtuvė

Lašišos ir porų pyragas su krapais ir grūdėtosiomis garstyčiomis

(34)

Visi šio pyrago produktai labai dera. Tai kaip puikiai sustyguotas kvartetas. Lašiša su krapais ir garstyčiomis dažnas ir populiarus derinys skandinaviškoje virtuvėje. Greitai paruošiamai vakarienei aš mėgstu teisingai keptuvėje iškepti lašišos gabalą, tada sumaišau šaukštą grietinėlės su garstyčiomis, užpilu ant iškeptos žuvies ir beriu daug daug krapų – nuostabus ir paprastas patiekalas. Bet visa tai turi atsidurti pyrage. O jau krapų grožis ir kvapas!.. Krapų man niekada nebūna per daug.

Reikės:
  • Tešlai:
  • 200 g miltų
  • 100 g atšaldyto sviesto
  • 4–5 šaukštų šalto vandens
  • Druskos
  • Įdarui:
  • 1 poro
  • 40 g sviesto
  • 150 g rūkytos lašišos
  • 150 ml pieno
  • 2 kiaušinių
  • 3 šaukštų grietinės
  • 1 kupino šaukšto grūdėtųjų garstyčių (galima mažiau, jei nemėgstate garstyčių)
  • Saujos krapų

Kepame pyragą:

  1. Pirmiausia pasiruošiame tešlą. Atšaldytą sviestą įtarkuokite į dubenį su miltais. Įberkite druskos žiupsnelį ir pirštų galais įtrinkite sviestą į miltus, kad jo drožlės dar labiau susmulkėtų ir apsiveltų miltais. Viskas bus panašu į miltais apsivėlusius trupinius.
  2. Į stiklinaitę įsipilkite 4 šaukštus šalto vandens. Peiliu greitai maišydami apšlakstykite vandeniu miltų ir sviesto masės kraštus. Jei atrodo, kad masė labai sausa, šliūkštelėkit dar šaukštelį vandens. Ranka suspauskit masę į gumulą, bet tešlos neminkykite, tik suspauskite, kad viskas sukibtų. Jei įpylėte per daug vandens, įberkite šiek tiek miltų, o jei tešla vis tiek sausa ir nekimba į vieną gumulą, tai dar įpilkite šaukštelį vandens (bet nepadauginkite, pilkite po šaukštelį ar tik po pusę).
  3. Tešlos gumulą suspauskite į skritulį, suvyniokite į plėvelę ir 15 minučių palaikykite šaldytuve.
  4. Stalą, ant kurio kočiosite, pabarstykite miltais. Pradėkite kočioti tešlą vis pasukdami lakštą per skritulio ketvirtį, kol iškočiosite apskritą lakštą, didesnį už kepio formą (kepimo formą naudojome 24 cm).
  5. Atsargiai pakelkite tešlos lakštą, permeskite jį per kočėlą ir įtieskite į kepimo formą, atkeldami lakštą nuo kraštų viršaus ir įleisdami į formos kraštus. Tada, jei naudojate dantytą formą, ant viršaus uždėkite kočėlą ir „pervažiuokite“ juo nukočiodami tešlos perteklių. Jei kepate torto formoje, tai nupjaukite peiliu.
  6. Dabar formą su tešla dėkite į šaldiklį ir likykite jį ten apie 10 minučių arba pusvalandį gali pabūti šaldytuve, kad tešla sukietėtų. Jei to nepadarysite, kepdama tešla gali susitraukti. Ne pasaulio pabaiga, bet rezultatas jau nebus tobulas.
  7. Įjunkite orkaitę – temperatūra 190 C.
  8. Kol tešla šąla, pradėkite ruošti įdarą. Porus nuplaukite ir supjaustykite didesniais ar mažesniais apskritimais (labai gražiai atrodo įžambūs stambesni gabalai), tada juos dėkite į keptuvę su trupučiu sviesto ir ant nedidelės ugnies pakepinkite, kad suminkštėtų.
  9. Kiaušinius išplakite kartu su grietine, pienu, garstyčiomis ir truputėliu druskos (lašiša sūri, tai per daug druskos nedėkite).
  10. Supjaustykite smulkiai krapus ir suberkite į kiaušinio plakinį. Dabar belieka išsikepti pyrago pagrindą.
  11. Į formą su tešlos lakštu įtieskite kepimo popierių, ant jo berkite balastą (pupeles, žirnelius arba kepimo svarelius) ir dėkite į orkaitę kepti apie 15 minučių, paskui išimkite popierių su balastu ir baikite kepti orkaitėje (dar apie 10 minučių).
  12. Ištraukite iš orkaitės formą su apkepta pyrago „lėkšte“. Dėkite į ją apkeptus porus, lašišos gabaliukus ir pamaišę dar kartą kiaušinių ir pieno plakinį (kad garstyčių grūdeliai neliktų dugne) užpilkite jį ant lašišos.
  13. Patogiausia bus, jei pyragą su forma padėsite ant kepimo skardos, nes jeigu netyčia dėdami pajudintumėte, orkaitės nepasieks nė vienas nuvarvėjęs lašas. Atsargiai, kad neišlietumėte skysčio,  kiškite pyragą į orkaitę, sumažinkite temperatūrą iki 160 laipsnių ir kepkite dar apie 35-40 minučių, kol plakinys viską suvienys ir masė virs minkštu, puriu įdaru.

Pyragas gardus ir karštas, ir šaltas, bet geriau jam leisti atvėsti ir sutvirtėti.  Patariu nepulti valgyti tuoj pat, palaukite, kol jis bus kambario temperatūros. Pyragas skanus ir kitą dieną, tik vaišinkitės juo ne šaltu, ką tik iš šaldytuvo ištrauktu, o leiskite sušilti iki kambario temperatūros, ant viršaus dar krapų užbarstykite – atgaivinsite ir vaizdą, ir skonį.

Print Friendly

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (6 balsai, vidurkis: 4.17 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (34)
Komentarai
  1. Žaneta parašė:

    Kepu panašų su špinatais, poru, virtu kumpiu, vyšniniais pomidorais ir parmezanu. Tobulas skonis. Šeimos labai mėgstamas. Būtinai išbandysiu ir šį su lašiša 🙂

  2. N.R. parašė:

    As kepu su suriais (feto, ozkos ir emmentaler), svogunais ir spinatais:)

  3. Indre parašė:

    ar galima vietoj poru pakepint svoguna?

  4. Vilija parašė:

    O as megstu vakaru sveicaru „Cholera“. Dedamos riekelemis supjaustytos su lupenomis virtos bulves, obuoliai, rukytos sonines kubeliai, porai, svogunas, na ir zinoma suris. Salia to reikalingi du teslos blynai. Vienas dedasi ant virsaus. Nereikia jokio surisancio skyscio.

  5. Kristina parašė:

    Mūsų mylimiausias tartas su tunu. Įdarui pakepinu svogūnus kartu su gera sauja provanso žolelių, kad pakviptų visi namai, sumušu kiaušinius, pieno ir tuną. Ant viršaus dar dedu keletą storų riekelių pomidoro – labai gaivu ir gražiai atrodo. Man skaniausias jau kai atšalęs, kai gali paimt į ranką. Kaip tik vežuosi porą gababėlių į parką pasimėgaut tarto skoniu ir saulės spinduliais!

  6. Šarūnė parašė:

    Visų pirma tai aš išbandžiau jūsų siūlomą variantą, tik neturėjau porų tai pakepinau svogūną ir saliero stiebus. Labai skanu. Ačiū jums Beata už puikų receptą.
    Aš siūlyčiau ant tešlos gabalėliais išdėlioti prieskoniais apibarstytą menkės file ant jos griežinėliais supjaustyti pomidorą, o ant viršaus užpilti pakepintą porą, viską užpilti grietinėle sumaišyta su kiaušiniu, prieš baigiant kepti apibarstyti fermentiniu sūriu.

  7. Janina parašė:

    Kaip paliepta, taip ir padariau :)) Kadangi kaip tik buvau nusipirkusi lašisos salotoms, šį vakarą valgėm šį pyragą vakarienei. Neturėjau tik poro, tai dėjau svogūną. Labai labai patiko. Paprastai kepu iš šaldytuvo likučių: esu kepusi su paštetu, kepta ar virta mėsa. Visada stengiuosi kad būtų pomidoro, paprikos…

  8. Evelina parašė:

    Mano pyragas jau orkaitej,j nieko nekeiciau tik idejau apkepintu smidru:)

  9. R parašė:

    netiesa, kad pagrindui iskepti pakanka 15+10 minuciu. Krastams gal ir taip, bet po idaru – sviesto ir miltu kose :(((

    • Beata Nicholson parašė:

      Mieloji tikrai nieko nepadarėt negerai, pritariu, kad tikrai ilgokai kepa, šiaip tešlai negailėkite temperatūros, ir tikrai arčiau prie penkiolikos, aš su popierium apie penkiolika, ir tada išėmus be popieriaus dar 5 galima pakepti kad garantuotai košės neliktų

  10. R parašė:

    .. arba kazka padariau ne taip

  11. Hilara parašė:

    Labas Beata! Labai linksmas receptelis ir labai smagu ziureti gaminimo laida lietuviskai. Tik apie teslos kepima orkaite, as darau panasioje formoje, panase tesla, bet pries dedama kepti y orkaite ja susaldau formoje. Receptas is Jamie Oliver knygos. O ydara darau jau pati. Plaku grietinele su cukraus pudra ir laseliu vaniles esencijos. Suverciu grietinele, o ant virsaus gausiai dedu svieziu braskiu. Toks labai lengvas, gaivus ir nuodemingas desertelis 😉 Gyvenu islandijoje ir jie kazkaip karamele deda net ant bulviu, o ir uogiene valgo su kepsniais, bet kad det cukraus pudra y grietinele, dar nesugalvojo, tai mano sitas pyragas visada buna labai populerus ir megstamas. 🙂

    Greitu laiku ismeginsiu tavo pyraga 🙂

    Sekmes!
    Pagarbiai, Hilara

    • Beata Nicholson parašė:

      Ačiū labai Hilara, dėl tešlos šaldymo, tai ir aš dedu į kamerą jei laiko stoka, jei jo apsčiai atvėsta šaldytuve bet šaldiklyje greičiau,o aš linkusi paskubėti..:))
      kažką panašaus braškinio darysiu ir aš…Ačiū labai

  12. Eugenija parašė:

    As dar niekaad tokio nekepiau, bet kepciau su varske, pieskoniais ivairiais ir lasisa. manau skanau turetu but 🙂 toki pikantiska padaryt 🙂 gal dar koki pomidoriuka ideciau 🙂

  13. Editula parašė:

    As kepu su konservuotu tunu. Tuna apkepinti su poru arba svogunu. Makaliose gaminu is kieto surio, grietines sauksto ir kiausiniu. Ant pagrindo dedu tuna, aplieju ji makaliose, o ant virsaus meniskai pimidoru padelioju.

  14. Lauryna parašė:

    Sveika Beata, kaip visada malonu žiūrėti tavąsias laidas ir paprastai genialius receptus.
    Kaip tik vakar šeimynai pateikiau tokį pyragą, kurio įdaras buvo iš špinatų,varškės,šampinjonų ir šiek tiek kumpio, ir žinoma kiaušiniai su grietine. Tačiau likau nesuprasta vyro, nes jam nepatiko pagrindas 🙁 nes buvo per sausas 🙁
    O man skonis labai tiko 🙂

  15. Jolanta parašė:

    Sveika Beata. As panasu pyraga kepu su varske (arba grudetaja varske), ivairiausiais pakepintais grybais (voveraites, baravykai, pievagrybiai), siek tiek grietines, cesnako, kiausinis. ant virsaus uztarkuoju kietojo surio ir dar galima kedriniu piniju. Labai gardus gaunasi. O si lasisini kaip tik siandien isbandysiu. Aciu uz recepta:)

  16. Justė parašė:

    Aš dažniausiai kepu tokį pyragą su kepintais svogūnais, česnako skiltele, šiek tiek saliero, špinatais ir virtom bulvikėm (labai skanu pagardinus žiupsneliu cinamono). Kitas variantas yra pakeitus špinatus poru, bet tada jau nei svogūno, nei cinamono nededu. Visada kai tik iškepu, tai sukertam kol dar šiltas 🙂

  17. Jurgita parašė:

    Vakar kepiau – skanu, bet per 10 min 160 laipsn. temperaturoj dar kaiusiniai skysti buvo. Temperatura padidinau ir nuo to minkstumas bei purumas nenukentejo. Dar pomidoriuku papjausciau – labai derejo ju saldumas su suroka lasisa.

  18. Jurgita parašė:

    Šiandien kepiau šį pyragą.Vietoje poro naudojau svogūną,o visa kita tiksliai pagal receptą.Galiu pasakyti,kad šis pyragas yra labai vykęs ir sulaukė daug valgytojų pagyrų:)Ačiū už puikų receptą!:)

  19. Aurelija parašė:

    Puikus dalykas tokie pyragai. Pirmą kartą išbandžiau po Tavo TV laidos pirmame sezone. Buvo eksperimentas ir šeimyna labai gerai įvertino. Dabar kepamas daug dažniau. Ir vien su svogūnų įdaru, ir su kumpiu, ir su įvairiomis daržovėmis, ir su žuvim. Šauniausias buvo su sraigių mėsa ir krapais. Beje, krapų tai jau dedu visur daug. Labai jau puikus prieskonis ir visi mėgsta.

  20. Milda parašė:

    tesla vietoj 10 minuciu kepiau 20, su idaru kepu jau 20 min., kiausinis dar plaukioja 🙂 kazkas nesigauna, panasu

  21. Milda parašė:

    kepe tikrai ilgiau, bet gavosi LABAI LABAI LABAI skanu. aciu :*

  22. Marti parašė:

    Tobulas pyragas 🙂 aš pirmą kartą važiuodama susipažinti su anytą jį kepiau :))) tikrai nepavedė ir tapo svečių pyragu Nr.1 😛

  23. Laura parašė:

    Tikrai tobulas pyragas 🙂 Pirmąjį bandžiau su grikiais ir šonine, antrasis buvo šis. Abu tobuli, šių metų atradimai 🙂

  24. Jurate parašė:

    Na aš kepu tokiame tešlos pagrinde saldų, t.y. saldziarūgštį, nes su kiviais. Įdaras beveik toks pats, kiaušiniai, pienas arba grietinėle ir dar cukrus.

  25. Jurate parašė:

    Dar iš savo „kūrybos“, truputį pasiėmus idėjų iš venos knygos, dariau tokį pyragą. Tešlos pagrindas tas pats, įdaras: juodos alyvuogės, pelėsinis sūris, kons.tunas, paprika, pomidorai.

  26. Vilija parašė:

    O ar galima tokiems pyragams naudoti pirktinę sluoksniuotą tešlą?

  27. Aurelija parašė:

    Puikus pyragas :)! Tešlą darau pagal šį receptą, o įdarą pagal Rachel Allen – su virta bulve, kepintais svogūnais, lašiša ir krapais. Tada pora kiaušinių su grietinėle ant viršaus ir kepu 180 laipsnių orkaitėje apie 40 min. Šiandien tokį pyragaitį valgiau su barščiais, nerealiai puikiai tiko :)!

  28. Oksana parašė:

    Sveiki, o kokio ismatavimo kepimo forma naudojote?

  29. Egle parašė:

    Sveiki! Gal kas turite receptą? Kažkur dingęs video ir tarp receptų neradau. Tikrai puikus pyragas, tik dar recepto nesu įsiminus 🙂 Būsiu dėkinga, jei kas pasidalintų receptu. Ačiū!

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.