8241
Beatos virtuvė

Kumpio užkepėlė

(1)

Patiekalas šaltiems žiemos vakarams.

Reikės:
  • 300 - 500 g virto, rūkyto ar kepto kumpio
  • 2 morkų
  • 1 svogūno
  • 10 pievagrybių
  • 100 g žalių šaldytų žirnelių
  • 2 šaukštų miltų (apie 50 g)
  • 3 šaukštų garstyčių (Dijon mustart arba dijono, bet tiks ir grūdėtos puikiausiai)
  • 500 ml pieno
  • 50 g sviesto
  • 8 mažų bulvyčių
  • kelių šaukštų aliejaus
  • druskos, pipirų
  • džiovintų čiobrelių ir kitokių žalumynų

Kaledoms čia, UK, būtinai privalomi keli valgomi dalykai: kalakutas, briuselio kopustai (niekas nemėgsta, bet visi valgo, mat tokios tradicijos) ir kumpis… Dar galečiau vardinti, bet norejau tik kalbą privesti iki kumpio. Mes taip pat įsigijom tokį ant kaulo, prabangų – gal kokių 3 kg mėsos šmotą: virtas, rūkytas ir visaip kaip apdirbtas. Žodžiu, pjauk ir valgyk…
Bet kad ir kaip stengėmės, niekaip neįveikėm jo…. Taigi, kai man atsibodo žiūrėti į liūdną kumpio veidą, kiekvieną kartą atidarius šaldytuvą, nusprendžiau iš jo paruošti vakarienę…Toks labai jaukus patiekalas. Reikia pacių paprasčiausių produktų ir kokios 1 valandos…

Kaip paruošti:

  1. Smulkiai supjaustom svogūną ir į keptuvę, kad išprakaituotų ir suminkštėtų.
  2. Tuomet dedam grybus ir smulkiai pjaustytas morkas. (Kas labai tingi morkas pjaustyti, gali tarkuoti, bet aš visada pjaustau, nes, mano giliu įsitikinimu, taip skaniau ir gražiau. Tarkuotos morkos, pasibuvusios keptuvėje ar puode, pavirsta į košę … Nei skanu, nei gražu.)
  3. Kol morkos keptuvėje prakaituoja ir minkštėja, mažam puodelyje pagaminam baltą padažą, dar žinomą kaip Béchamel padažo vardu. Sviestą ištirpinam ant labai lengvos ugnies, jei per daug užkaista, tai prašom nesikuklinti ir kuo greičiau išjungti ugnį, nes jokiu būdu sviesto negalima prideginti! Į sviestą sudedam miltus ir sumaišom, turėtų išeiti tokia neaiški tešla skystoka… Į sviestą ir miltus pilam dabar jau pieną po truputį ir maišom (puodas – vėl ant ugnies, jei buvot nuėmę). Maišom, kaitinam, kol išeina toks tirštokas padažas, bet ne per tirštas…
  4. Į keptuvę su jau minkštomis morkomis dedame žirnelius, kumpį, prieskonius ir garstyčias. Dar kelias minutėles pakaitinam ir ant visko užpylę padažą baltą sumaišom. Dedam į indą, kuriame viską kepsim.
  5. Ant viršaus tiesiam plonai pjaustytas bulvytes (aš tas bulvytes dar į mikrobangų krosnelę įdėjau kokioms 6 min., kad suminkštėtų ir greičiau visas procesas orkaitėje vyktų, tik vienintelė problema – supjaustyti karštas bulves. Aš tokiems atvejams naudoju pirštinę… Galit bandyt plikom rankom, aišku…)
  6. Viskas. Ant viršaus – druskos, pipirų ir keletą mažučių gabalėlių sviesto… Kad smagiau apskrustų. Ir į karštą (200-210 C) orkaitę 30 minučių.

Aš naudojau charlotte bulves, bet šiaip jokio politinio skirtumo kokias bulves naudosite, tiesiog mažesnės gal gražiau atrodo ir tos charlotte bulvytės yra dar ir labai skanios. Bulvių galima ir daugiau… Svarbiausia, kad uždengtų apatinį užkepėlės sluoksnį.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (4 balsai, vidurkis: 3,25 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (1)
Komentarai
  1. bulvių užkepėlė su lašišos įdarų parašė:

    Sveiki,
    sekmadienį žiūrėjau Jūsų laida,patiko,bet ne labai atsimenu recepto eigos.
    Gal galite man padėti.

    Širdingai Jums dėkingas,
    Mindaugas

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.