8241
Beatos virtuvė

Kumpio užkepėlė

(1)

Patiekalas šaltiems žiemos vakarams.

Reikės:
  • 300 - 500 g kumpio virto, rūkyto ar kepto
  • 2 morkų
  • 1 svogūno
  • 10 grybų šampinionų
  • 100 g žalių žirnelių (geriausiai tinka šaldyti, o ne konservuoti)
  • 2 šaukštų miltų (apie 50 g)
  • 3 šaukštų garstyčių (Dijon mustart arba dijono, bet tiks ir grūdėtos puikiausiai)
  • 500 ml pieno
  • 50 g sviesto
  • 8 mažų bulvyčių (aš naudojau charlotte bulves, bet šiaip jokio politinio skirtumo, kokias bulves naudosite, tiesiog mažesnės gal gražiau atrodo ir tos Šarlotės bulvytės labai skanios). Bulvių galima ir daugiau… Svarbiausia, kad uždengtų apatinį užkepėlės sluoksnį…
  • Aliejaus kelių šaukštų
  • druskos, pipirų
  • džiovintų čiobreliai ir kitokių žalumynų

 

Kaip paruošti:

  1. Smulkiai supjaustom svogūną ir – į keptuvę, kad išprakaituotų ir suminkštėtų.
  2. Tuomet dedam grybus ir smulkiai pjaustytas morkas. (Kas labai tingi morkas pjaustyti, gali tarkuoti, bet aš visada pjaustau, nes, mano giliu įsitikinimu, taip skaniau ir gražiau. Tarkuotos morkos, pasibuvusios keptuvėje ar puode, pavirsta į košę … Nei skanu, nei gražu.)
  3. Kol morkos keptuvėje prakaituoja ir minkštėja, mažam puodelyje pagaminam baltą padažą, dar žinomą kaip Béchamel padažo vardu… Sviestą ištirpinam ant labai lengvos ugnies, jei per daug užkaista, tai prašom nesikuklinti ir kuo greičiau išjungti ugnį, nes jokiu būdu sviesto negalima prideginti! Į sviestą sudedam miltus ir sumaišom, turėtų išeiti tokia neaiški tešla skystoka… Į sviestą ir miltus pilam dabar jau pieną po truputį ir maišom (puodas – vėl ant ugnies, jei buvot nuėmę). Maišom, kaitinam, kol išeina toks tirštokas padažas, bet ne per tirštas…
  4. Į keptuvę su jau minkštomis morkomis dedame žirnelius, kumpį, prieskonius ir garstyčias. Dar kelias minutėles pakaitinam ir ant visko užpylę padažą baltą sumaišom. Dedam į indą, kuriame viską kepsim.
  5. Ant viršaus tiesiam plonai pjaustytas bulvytes (aš tas bulvytes dar į mikrobangų krosnelę įdėjau kokioms 6 min., kad suminkštėtų ir greičiau visas procesas orkaitėje vyktų, tik vienintelė problema – supjaustyti karštas bulves. Aš tokiems atvejams naudoju pirštinę… Galit bandyt plikom rankom, aišku…)
  6. Viskas. Ant viršaus – druskos, pipirų ir keletą mažučių gabalėlių sviesto… Kad smagiau apskrustų. Ir į karštą (200-210 C) orkaitę 30 minučių.

Patiekalas šaltiems žiemos vakarams.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (4 balsai, vidurkis: 3,25 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (1)
Komentarai
  1. bulvių užkepėlė su lašišos įdarų parašė:

    Sveiki,
    sekmadienį žiūrėjau Jūsų laida,patiko,bet ne labai atsimenu recepto eigos.
    Gal galite man padėti.

    Širdingai Jums dėkingas,
    Mindaugas

Palikite komentarą

26097
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/01/BV_kakava_banner.gif
26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/BV_banner_maggi.gif
26104


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.