Spausdinti

Aš jau seniai audžiu mintį, kaip būtų smagu parsigabenti man iš LT į UK tuos čenakus. Stovi jie mano tėvo virtuvėje užkišti kažkur ir šiaip, manau, daugumos LT gyventojų virtuvėse yra kažkur užkišti ar ant spintelės viršaus išrikiuoti tie moliniai indeliai. Bet bėda ta, kad mano virtuvė tai negali sutalpinti visų mano užmanymų –  ir taip burnoju, kai krenta viskas iš spintelių, skundžiuosi, kaip niekas netelpa…

Būdama pas savo tėtį Kėdainiuose ištraukiau tuos molinius indukus iš spintelės užkaborio, nušluosčiau dulkes ir panaudojau pagal paskirtį – ne dulkes rinkti, o maistą troškinti. Skanumas neišpasakytas. Taip molio indelyje lėtai ir gardžiai viskas pasiruošia, kad nieko gardžiau ir nesugalvosi. Kaip tik aptikau šaldiklyje juostą šonkauliukų, prasiėjau po daržą ir sodą – ir vualia.

Skanumėlis, tikrai reikės susiorganizuoti tuos čenakus. Tiesa, lacruse daro tokius nedidelius individualius troškinių puodelius, bet kažkaip man norisi molio…

Viskas elementaru: mėsa dugne, daržovės viršuje. Tik svogūnus aš pakepinau, ištroškinau su obuoliais ir kmynais, paskui šaukštą miltų įdėjau ir tos košės ant mėsos užkroviau. Nes taip tos sultys, kurios susikaupia viskam troškinantis, pavirsta į tokį nelabai tirštą, bet labai malonų padažą.

P. S. menkas pastebėjimas – man tas žodis „čanachai“ yra labai keistas, gal kas žino jo kilmę? Nes kažkoks keistas žodelis… Skamba kaip kokia mafijos gauja, lyg kokie Henytės sėbrai, o ne moliniai puodukai būtų…

Čanachai (Čenakai) su šonkauliukais ir obuoliais

0
komentarai
13
Porcijos
6 asm.
Kepimo, virimo laikas
1 min.

Reikės:

juostos mėsingų kiaulienos šonkauliukų (apie 1 kg)
4 nedidelių svogūnų
4 nedidelių obuolių
1 kupino šaukšto miltų
4 morkų
5 bulvių
saliero lapkočių truputį
šaukšto kmynų
druskos, pipirų, aliejaus
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Svogūnus supjaustome riekelėmis ir pakepiname keptuvėje su trupučiu aliejaus, kad suminkštėtų.

2

Obuolius nulupame ir sutarkuojame. Dedame  prie svogūnų į keptuvę ir patroškiname viską, kad suminkštėtų, tada dedame druskos ir kmynų nepagailime bei gi pipirų. Dabar į keptuvę dedame kupiną šaukštą miltų ir sutirštiname viską į tokią košelę beveik.

3

Į čenako dugną dedame keletą šonkauliukų, ant viršaus dedame šaukštą svogūnų, obuolių, kmynų košelės.

4

Supjaustome morką, ją uždedame ant viršaus, tada ant viršaus bulvių riekelių ir saliero stiebelį įterpiame

5

Pabarstome druska, pipirais ir užpilame apie 50-80 ml vištienos sultinio arba vandens.

6

Visus prikimštus puodelius dedame 180 C į orkaitę ir paliekame ten bent jau 1,5  val.

Ingredientai
Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. padekite po cenakinemis mazas lekstutes kad kai keps skystis nubegs ne ant skardos o ant lekstutes, ir kai imsite is orkaites indelius saugokite pirstukus, labai lengva nusideginti

  2. Siandien dariau sonkauliukus su obuoliais,tikras skanumelis,negalvojau kad taip bus skanu ir seimai labai patiko,labai geras receptas.:)))))))))))Aciu Beata

  3. Zodis ” Čenachai” – gruzinų kilmės – ir tai reikštų nei tai sriubą, nei tai troškinį su aviena:)

  4. Beata,isimkite is skliausteliu tuos „čenakai”.nera tokio patiekalo pavadinimo.yra tik čanachai ir jokiu kitokiu variantu nera.o tik lietuviu tamsumas ir neisprusimas. o siaip puikus receptas su sonkauliukais 😉

  5. Kilme yra gruziniska, pazodinis vertimas butu troskintos arba keptos mesos patiekalas su darzovemis.Giminingi patiekalai yra guliaso sriuba,ragu,azu,zydu cholent.

  6. Super! Kadangi canachai buvo vakar, padariau paprastai kepimo inde, dar dadejau i sonkaulius chineese 5 spice. Visa seimyna pasake jog skanu. Aciu uz recepta.

  7. O aš nepakenčiu nei svogūnų, nei salierų, nei kmynų. Gal žinote be šių ingridientų receptą?
    Vaikystėje valgiau čenachų, buvo nepaprastai skanu, bet nebuvo nieko, ko aš nemėgstu.

Rašyti komentarą