8241
Beatos virtuvė

Braškiniai nusidavimai: cupcakes/pyragėliai

(5)

Dabar apie cupcakes ir muffins. Pirmiausia, tai įdomumas lietuvių kalbos yra tas, kad jei versime abu į mūsų senąją gražiąją kalbą, tai išeis vienas žodis – keksiukas. Nors muffin ir cupcake yra visai ne broliai, o tik tolimos eilės pusbroliai… iš tos pačios pyragų giminės, bet… mafinas – toks artimesnis liaudžiai, visuotinai paplitęs, ne visai išvaizdus, bet patikimas ir labai reikalingas. Jį užmaišyti nereikia prabangių mikserių ir penkių bliūdų, kai tuo tarpu gerbiamas cupcake jau truputį iš kitos operos, labiau paviršiaus mėgėjas… Jo nepadarysi be prakaito arba greito plaktuvo, o kur dar visokie vargai ir triūsas su jo papuošimais? Cupcake yra madingas, labai spalvotas, toks, sakyčiau, lengvai pasipūtęs, na toks miesčionis, kurio išvaizda yra jo prioritetas. Jei kuklusis mafinas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti visai neviliojantis, tik su sutrūkinėjusia galva ir gal vos ne vos kyšančiu kokiu šokolado gabaliuku, bet jo paragavus, viduj – oi kiek gėrybių galima atrasti… Kai tuo tarpu cupcake iš karto bando visus nužudyti savo išvaizda ir įmantriai suraityta kremo kepure su visokiausiais aksesuarais, ir kartais, to gražuolio paragavus, norisi sakyti: nu ir kas???

…Jeigu galėčiau, čia dar kokia trisdešimt sakinių parašyčiau juos lygindama ir toliau beletristikuodama, bet pasistengsiu kaip įmanoma trumpiau… Taigi lietuviškai juos vadintume keksiukais, nors jie tikrai ne vienodi dalykai. Aš sutinku čia tokių griežtų kulinarijos mokytojų, kurie labai tvirtai laikosi įsikibę klasikinių pavadinimų, technologijų ir, neduokdie, ką nors supainiosi, tai ir aš kol kas laikausi tokio kelio. Tad jei keksiukas labiau į pusryčius ar užkandį orientuotas, be kremo ant viršaus – tai jau muffin, o jei su kremo kepure ir tešlos paruošimas su nesibaigiančiu plakimu, tai jau cupcake

Tiesą sakant, cupcakes – madingi čia, pas mus, sakyčiau, jau gerus ketverius metus… Štai, pvz., kai gimė Jurgis, niekada nepamiršiu, kaip mielas Arvydas atsiuntė visą dėžę melsvų cupcakes iš madingiausio Londono cupcakes cecho… IMN tada buvo tiek laimės, kad nežinau, kas jai buvo tada geriau – ar tų cupcake dežė, ar naujas brolis… Žinoma, cupcake visus nuperka savo išvaizda, jie kaip rožinė drambliuko svajonė pyrago formoje… Bet skeptikų yra ir tarp mano draugų… Pvz., mieloji Vilma A. sako: „Nu nesuprantu, kuo jiems tie cupcakes patinka??? Nu pyragas ir tiek, su kremu kažkokiu“. Kai aš prieš metus buvau tokiuose kursuose ir mokiausi visokių ten pyraginių gudrybių, tai mokytojas/pastry chef Khalid‘as sakė, kad oi oi oi, cupcakes dabar madingiausias dalykas vietoj vestuvinių tortų… Susisuko mano protas tada ir aš kepiau Mildos vestuvėms šimtą tų cupcakes… Rezultatas buvo gražus, o skonis… Na, kaip čia pasakius, žmonės sakė, kad skanu, negi sakys kitaip? Bet aš tai juos tokiam silpnokam septynetui vertinau… Bet aš tada susipažinau su cupcakes aksesuarų rinka ir patikėkite, kiek visko yra… Kokio tik nori gražumo žvaigždutės, lapeliai, gėlytės, aukso, sidabro ir kokios dar tik nori dulkės, ir panašiai… Taip išpuoštas belekas atrodys stulbinančiai…

Dabar aš kitam cupcakes maratonui ruošiuos – IMN gimtadieniui… Galvojau, gal tortą? Bet žmonių turėtų būti nemažai ir, manau, cupcakes bus patogiau, paprasčiau ir gražiau…

Taigi, dabar eisiu užsisakyti visų tų gėrybių ir, manau, darysiu vienus su avietėmis/braškėmis, vienus su šokoladu, savaime suprantama, ir vienus kokius nors crazy spalvotus, žodžiu, pamatysim…

O dabar – tikra šitų braškinių cupcakes istorija… Su Vaida šią savaitę kalbėjome, ji savo puikiausiems pasaulio kaimynams kepė muffinus su šokoladu ir vyšniomis… Ir klausia ji, o kaip dabar įkomponuoti sezono vinį – braškes – į tuos keksiukus… Tai aš kitą dieną padariau va šiuos cupcakes

Didžiausia problema su cupcakes man yra jų viršūnėlės… Nes paprastai jose labai daug cukraus ir labai daug sviesto… Aš tikrai nieko nei prieš sviestą, nei prieš cukrų neturiu… Bet man tikrai nesinori su viena braške dar suvalgyti šaukštą sviesto. Taigi su kremu reikia labai atsargiai… Bent jau aš, tai neretai iš to begalinio optimizmo viską sugadinu, t.y. į kremą pridedu per daug braškių ir tada jis pasidaro nesugrąžinamai skystas, ir netinkamas tepti… Jei taip atsitinka, tai tada aš viską užšaldau ir išeina ledai…

Taigi, lengviausias ir man skaniausias viršūnėlės kremas yra su gerb. cream cheese, t.y. kreminiu sūriu. (LT sunkoka rasti, nes daugiausiai visi su česnakais, agurkėliais, pipirais ir t.t., tai atsimenu, per keletą parduotuvių turėjau perlėkti, kol atkasiau be priedų.)

Aš šį kartą naudojau light cream cheese, t.y. light Philadelphia, į maždaug pusę indelio (apie 100 g) įtryniau dvi braškes (jokiu būdu ne daugiau, nes viskas pasileis) ir šaukštą cukraus pudros. Tada padėjau kremą į šaldytuvą ir palaukiau, kol truputį pailsės ir pakietės, tada užtepiau ant pyragiukų/keksiukų/cupcakes

Šiaip, cupcakes reikėtu kepti spec. jiems skirtose formelėse (o jų kokių gražiųųųųų būnaaaaa), jos mažesnės nei mufinams ir tešlos turi būt beveik iki viršaus… Bet aš neturėjau, tai kepiau mufininiuose popieriukuose.

Kitas variantas su braškėmis greitam vartojimui – karūnuoti juos tiesiog standžiai plakta grietinėle ir braškėmis…

 

Print Friendly
Dalinkis:
Komentarai (5)
Komentarai
  1. Anonymous parašė:

    Beata, SOS! Mano Izabelės pirmam gimtadieniui ieškome kas Vilniuje pagamintų tokių šedevriukų, nes pati nepajėgsiu tokio kiekio suruošti:( Arba nukentės grožis ar skonis :)Gal žinai, kokią kepyklėlę ar Auksarankę, kuri tuo LT užsiimtų?

    • Vis tie keksiukai parašė:

      Lygiai metus pavelavau perskaityti SOS 🙁
      Kepu keksiukus 15 metu ir jau taip „ishtobulejau“, kad net i piramide sukraunu ir sijoneliu ishkarpytu apjuosiu. Puoshiu shokoladu ir visokiausiais pabarstukais ar savos gamybos cukraus pudros+zelatino cukrinukais. Visko isehmokau nardydama po visagali interneta ir youtube.

  2. Jurgita parašė:

    Bandziau ir as. Skonis nerealus! Kai kepiau folijos popieriukuose, lyg geriau buvo. Na o kai su tais plonyciais-tesla tiek prikibo ir isigere, kad neimanoa isimti keksiuku! Valgyti buvo imanoma nebent su sauksteliu. Bandysiu kitasyk silikoninese formelese kept.

    Beje, pameginau papuosimui uzdeti is imbierines teslos isspaudus mazycius drugelius ir meskiukus. Labai tiko imbiero skonis, tik negalima ilgiau nei kokias pora valandu laikyt, nes istirpsta.

  3. […] Vietoj torto dariau pyragėlius, vadinamus, cupcakes, aš apie juos jau esu pasisakiusi. […]

  4. Gretulaitė parašė:

    Aš esu puošus viršų su Mascarponės sūrio ir pudros mišiniu – na, riebumo gal ne tiek ir mažiau nei svieste, bet skonis tai pasakiškas!

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.