Spausdinti

Taukšt ir meduolinis namelis, tiksliau visi rūmai! Žinau žinau, atrodo kaip metų projektas. Bet ir kaip stebuklas – tokio jaukumo, spalvotais ledinukų langeliais ir dūmais iš kaminų… Kaip tokius rūmus iškepti, mano laidoje parodė  Panelė Anelė iš Rokiškio (yra ir mano Kalėdiniame žurnale!) Anelė papasakojo ir apie karamelės klijus, ir apie cukraus vatos debesis, ir kaip langus ledinukais stiklint, ir daug kitų meduolinių rūmų paslapčių. Kas kepsit su vaikais, kaip aš, iškart kepkit dvigubai daugiau sienų… 

Meduolinių sausainių rūmai

0
komentarai
5

Tešlai:

125 g sviesto
150 g nerafinuoto cukranendrių cukraus
5 šaukštai medaus
2 šaukštai grietinėlės
2 šaukšteliai meduolių prieskonių
375 g miltų
Pusė šaukštelio sodos

Glajui:

1 kiaušinio baltymas (apie 30 g)
150 g cukraus pudros
Keli lašeliai citrinos sulčių

Sienoms suklijuoti:

Cukraus

Langams:

Ledinukų be įdaro

Dūmams:

Cukraus vatos

Sniegui:

Cukraus pudros
Kaip gaminti?
Reklama
38285

Gaminimas

1

Dubenyje sumaišome miltus su valgomąja soda. Puode ištirpiname sviestą su cukrumi, medumi, grietinėle ir meduolių prieskoniais. Visą puodo turinį supilame ant miltų ir gerai išmaišome. Gautą tešlą dedame bent valandai pailsėti ir atvėsti į šaldytuvą. Į maistinę plėvelę įvyniota tešla šaldytuve gali bręsti ir porą savaičių.

2

Atvėsusią tešlą kuo ploniausiai iškočiojame ant kepimo popieriaus lapo (su tuo lapu ir šausime kepti į orkaitę – sausainio sienų neperkelsime). Liniuotės pagalba plonu peiliuku išpjauname sienas pagal trafaretą arba savo vaizduotę. Svarbu laikytis taisyklės, kad priešingos sienos turi būti vienodos. Išpjauname langelius, duris, atsargiai peilio galiuku ar pagaliuku išimame tešlos gabalėlius, kur bus šios ertmės.

3

Kepame apie 11-14 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Stebime, kad pernelyg nesuskrustų ir neparuduotų, bet ir tinkamai iki galo iškeptų – namelis turi būti tvirtas.

Reklama
41011
4

Sienoms iškepus, į langų ertmes dedame po kelis gabalėlius smulkintų ledinukų ir siunčiame atgal į orkaitę 3-4 minutėms, kad cukrus išsilydytų ir susidarytų „stiklas”.

5

Iškepusias ir atvėsusias sausainių sienas sudedame šalia, patikriname, kaip klijuosime – ar gerai susijungia. Jei kažkur yra netolygumų, juos nutarkuojame smulkia tarkute.

6

Sienas ir stogą dekoruojame glajumi dar prieš klijuodami namelį. Baltą glajų gaminame elektriniu plaktuvu ar šluotele išmaišydami kiaušinio baltymą su cukraus pudra ir keliais lašais citrinos sulčių. Glajų perdedame į konditerinį maišelį, prieš naudojimą nukerpame mažytį jo kamputį.

7

Sienas ir stogą tarpusavyje klijuojame karamelės klijais – taip jis sukibs greitai ir labai tvirtai. Plačioje keptuvėje (tokioje, kurion tilptų įmerkti sienos kraštą per visą jos aukštį)  išlydome kelis šaukštus cukraus. Po vieną sienos kraštą merkiame į skystą cukrų ir lipiname namelį.

8

Iš cukraus vatos formuojame dūmus ir prikemšame jais kaminus. Tiesa, cukraus vata labai greitai drėksta ir sukrenta, todėl šį žingsnį verta daryti pačioje pabaigoje.

Ingredientai
Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai
  1. Nuostabu!! Bandysime padaryti Kanadoj. Baveik pries 100 metu Tevelis gime arti Rokiskio. Aciu uz inspiracija!

  2. Kažkas čia negerai su receptu. Kai tešla pagulėjo šaldytuve, kočioti neįmanoma buvo. Trupėjo į trupinius, nieko negalėjom padaryti. Be reikalo produktus sugadinome

  3. Ačiū už nuostabią idėją! Sausiainiai labai skanūs:) deja, namelis nepavyko, iš šaldytuvo ištraukus tešlą, ji buvo labai trapi, sunkiai kočiojosi ir gavosi nelygus paviršius. Kokia galėtų būti to trapumo priežastis?

  4. Gavosi labai skanūs sausainiai! Tik pirma skarda sudegė, nes iškočiojau labai plonai, tai 10min buvo per daug, antrą skardą kepiau 5min ir buvo tobuli! Dabar jau bandysiu kepti ir namelį

Rašyti komentarą