Spausdinti

Kodėl kalakutą marinuojam sūryme? Nes druska ištraukia vandenį iš lastelių ir tada į susidariusi vakuumą, vėl tas sūrymas grįžta, bet jau su visiais prieskoniais ir skanumais.

Galima tiesiog įtrinti druska ir pipirais, ir palikti šaldytuve 24 val irgi gerai. Bet kai marinuojate skystyje tai daugiau skonio, ir tokios minštumo kalakute būna, druska, cukrus ir actas tobulas marinavimo trijulė, visi dirba savo darbus.

Aišku ne visi turi šaldytuvą atliekamą ar kamarą kur vėsu, tai visada galite ir patariu, kalakutą marinuoti dideliam maiše, maišą tvirtai užrišite ir viskas bus gerai, arba tiesiog dideliam puode, 5,5 kg kalakutas kokį aš kepiau nebuvo toks didžiulis, kad netilptų tiesiog į didelį puodą. 

Daržovės prie kalakuto yra labai svarbu, aš visuomet paruošiu raudoną troškintą kopūstą, bet jau šitą receptą esu daug kartų aprašius, tai užteks. Labai tinka, beje ir mūsų troškinti rauginti kopūstai. O šiaip tai labiausiai tinka žalios daržovės, brokoliai, šparaginės pupelės, žirneliai, cukinijos, špinatai. Ir žinoma morkos karalienės. O va štai receptas keptų obuolių įdarytų burokėliais įkvėpimą puikioje knygoje „Metai”, ruošdama Kūčių menių.

 

Šventinis kalakutas su visa daržovių palyda

0
komentarai
6
Porcijos
10 asm.
Kepimo, virimo laikas
3 val. 30 min.

Kalakutui:

5-6 kg kalakutas marinatui 
2,5 l vandens
300 g druskos
500 g cukraus
250 ml obuolių acto 
4 lauro lapai
8 kvapūs pipirai
8 gvazdikėliai
1 šaukštas mairūno
1 šaukštas kmynų
1 šaukštas kalendros

Keptiems įdarytiems obuoliams:

4-6 obuoliai
100 g pievagrybių, 
2 virti burokėliai
50 g džiovintų slyvų
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
druska, pipirai 

Morkoms su medumi ir kmynais:

5-6 morkos
1 šaukštelis medaus
40 g sviesto
1 šaukštelis kmynų
druskos
1 apelsinas, žievelė ir skiltelės

Troškintoms žalioms daržovėms:

400 g šparaginių pupelių
400 g žirnelių šaldytų
1 brokolis
100 g sviesto 
druska pipirai, raudonėlis
200 g balto vyno
Kaip gaminti?
Reklama
38285

Gaminimas

Ruošiame kalakutą:

1

500ml vandens sumaišyti su actu,  druska cukrum ir prieskoniais. Pakaitinti kad ištirptų druska ir cukrus ir viskas. Palikti truputi atvėsti. Sumaišyti su likusiu vvandeniu, įmerkti kalakutą, sudėti į maišą užrišti ir dėt ir šaldytuvą mažiausiai 24 valandoms, arba dviem dienom. Geriausia prieš Kūčias tą dieną vakare.

2

Išimti kalakutą iš marinano, nusausinti. Įtrinti odelę minkštu sviestu.

3

Į skardą supjaustyti tris svogūnus, padėti du tris lauro lapus, saliero lapktotį, uždėti kalakutą krutinėle į viršų.

Reklama
41011
4

Orkaitę įkaitinti iki 210C. Šauti kalakutą, pirmas 20 min kepti karštai, paskui sumažinti iki 180 ir kepti dar 3 valanadas ir  10 minučių. Tada galite išjungti orkaitę ir tiesiog leisti jam pabūti, kol viską pabaigsite, arba geriausia būtų leidus jam pabūt dar 10 min išjungtoje orkaitėje išimti suvynioti į foliją, arba nupylus skysčius tiesiog pridengti folija, ir ant viršaus uždėti kokį nors rankšluostį, kad per daug neatvėstų, taip jis turėtų pasėdėt dar 20 min ar ilgiau, tai padedam jam atsipalaiduoti, mėsa pasidaro minkštesnė, tokia pilnesnė.

5

Sultis kurios susidarė kepant nupilti nukošti, ir gavusi skysti galima naudoti kaip padažą, net netirštinant. Jei kepsite sūryme marinuotą pamatysite kad nuo sūrymo sultys yra tokios saldžiarugštės tikrai skanios.

Kepame įdarytus obuolius:

1

Pievagrybius supjaustyti ir lengvai pekepinti su aliejum keptuvėje, jei esate turtingi miško grybais tai naudokite juos. Džiovintas slyvas perliekite karštu vandeniu, jei labai sausos pamirkykite vandenyje. Supjaustykite smulkiai.

2

Virtus burokėlius sutarkuokite stambia tarka, arba supjaustykite labai smulkiais gabalėliais. Sumaišykite grybus su slyvom ir burokėliais, pasūdykite, įberkite šiek tiek pipirų.

3

Obuolius perjaukite, per pusiaują, išskobkita kaulalizdį padaryktie duobelę, ten sudėkite burokėlių įdarą. Dėkite obuolius vieną šalia kito į kepimo indą, ir kepkite orkaitėje apie 30-40min, kol obuoliai suminkštės.

Reklama
41011

Gaminame morkas su medumi, apelsinais ir kmynais:

1

Jei turite vietos orkaitėje kepkite orkaitęje, jei ne, tai troškinkite puode ant viryklės. Morkas nulupkite ir supjaustykite pailgais nedideliais gabaliukais, ar stambesniais jei jums taip labiau patinka.

2

Švariai nuplautą apelsiną nutarkuokite žievelę, ir išspauskite apelsino sultis. Į puodą dėkite sviestą, sudėkite morkas, supilkite apelsino sultis, sudėkite medų ir kmynus. Uždenkite dangčiu ir ant nedidelės ugnies, vis pamaišant, troškinkite apie 20min. Arba jei kepsite orkaitėje, tiesiog viską taip pat padarykite sumaišykite ir paskleiskite ant skardos.

Troškiname žaliąsias daržoves:

1

Ištirpinkite sviestą, ir suverskite visas daržoves, dėkite druskos, pipirų ir raudonėlio. Užpilkite viską baltu vynu ir uždengkite dangčiu, Daržovės išsitroškins maždaug per 10 minučių, savo pačių sultyse.

Ingredientai
Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai
  1. Jei 6kg kalakutas, nebus mažai 3val kepti? Ar nesusvils man kai tokia aukšta temperatūra ir 3 val kepimo?
    Bandysiu šiom Kalėdom!

  2. Tik norėjau paklausti; į kokią talpą dedate 5-6 kg kalakutą, kad užtektų 2.5 l marinato? Aš turiu 4kg ir reikia mažiausiai 4 ltr

Rašyti komentarą