Kodėl kalakutą marinuojam sūryme? Nes druska ištraukia vandenį iš lastelių ir tada į susidariusi vakuumą, vėl tas sūrymas grįžta, bet jau su visiais prieskoniais ir skanumais.
Galima tiesiog įtrinti druska ir pipirais, ir palikti šaldytuve 24 val irgi gerai. Bet kai marinuojate skystyje tai daugiau skonio, ir tokios minštumo kalakute būna, druska, cukrus ir actas tobulas marinavimo trijulė, visi dirba savo darbus.
Aišku ne visi turi šaldytuvą atliekamą ar kamarą kur vėsu, tai visada galite ir patariu, kalakutą marinuoti dideliam maiše, maišą tvirtai užrišite ir viskas bus gerai, arba tiesiog dideliam puode, 5,5 kg kalakutas kokį aš kepiau nebuvo toks didžiulis, kad netilptų tiesiog į didelį puodą.
Ruošiame kalakutą:
Daržovės labai svarbu, aš visuomet paruošiu raudoną troškintą kopūstą, bet jau šitą receptą esu daug kartų aprašius, tai užteks. Labai tinka, beje ir mūsų troškinti rauginti kopūstai. O šiaip tai labiausiai tinka žalios daržovės, brokoliai, šparaginės pupelės, žirneliai, cukinijos, špinatai. Ir žinoma morkos karalienės. O va štai receptas keptų obuolių įdarytų burokėliais įkvėpimą puikioje knygoje „Metai“, ruošdama Kūčių menių.
Kepti obuoliai įdaryti burokėliais:
Morkos su medumi, apelsinais ir kmynais:
Žalios daržovės troškintos su sviestu ir baltu vynu:
Ištirpinkite sviestą, ir suverskite visas daržoves, dėkite druskos, pipirų ir raudonėlio. Užpilkite viską baltu vynu ir uždengkite dangčiu, Daržovės išsitroškins maždaug per 10 minučių, savo pačių sultyse.
Jei 6kg kalakutas, nebus mažai 3val kepti? Ar nesusvils man kai tokia aukšta temperatūra ir 3 val kepimo?
Bandysiu šiom Kalėdom!
Tik norėjau paklausti; į kokią talpą dedate 5-6 kg kalakutą, kad užtektų 2.5 l marinato? Aš turiu 4kg ir reikia mažiausiai 4 ltr
Miela Beata, sakykite kuo galėčiau pakeisti obuoliu acta?
norejau paklausti ar tinka obuoliu sidro actas marinatui?
Ar tokiu pačiu principu galima marinuoti supjaustytą kalakutą, nes gavau 11kg kalakutą, nesiryzau jo viso cielo kepti.
Gal geriau kepti kepimo maise ? Maziau isdzius
Sveiki. Turiu 4 kg antį . Ar galiu panašiu principu marinuoti, kepti, taikyti tuos pačius priedus( daržoves…). Ar visai paukštiena į tinka, ar kalakutai specifiniai? Ačiū
Labas vakaras iš vokietijos. Norėjau paklausti, jei as kalakuta marinuočiau 3 dienas?
Ačiu iŝ anksto
Gal per ilgai marinavau (2 paras vėsiai), bet mums gavosi per sūriai
Koks orkaites rezimas ?
Ačiū, Beata, puikus receptas, Mesa nuci lanai sultinga:)
O tikrai tiek daug cukraus? Gal atvirkščiai 300 cikraus 500 druskos?