8241
Beatos virtuvė

Šventinis kalakutas su visa daržovių palyda

(0)

Šventinio kalakuto receptas vadinasi: „Galiu aš – gali visi!” O prie jo dar ir skanūs garnyrai: kepti obuoliai įdaryti burokėliais, su medumi keptos morkos ir svieste troškintos žalios daržovės.

Reikės:
  • Kalakutui:
  • 5-6 kg kalakutas marinatui 
  • 2,5 l vandens
  • 300g druskos
  • 500g cukraus
  • 250ml obuolių acto 
  • 4 lauro lapai
  • 8 kvapūs pipirai
  • 8 gvazdikėliai
  • 1 šaukštas mairūno
  • 1 šaukštas kmynų
  • 1 šaukštas kalendros
  • Keptiems įdarytiems obuoliams:
  • 4-6 obuoliai
  • 100g pievagrybių, 
  • 2 virti burokėliai
  • 50g džiovintų slyvų
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • druska, pipirai 
  • Morkos su medumi, apelsinais ir kmynais:
  • 5-6 morkos
  • 1 šaukštelis medaus
  • 40g sviesto
  • 1 šaukštelis kmynų
  • druskos
  • 1 apelsinas, žievelė ir skiltelės
  • Žalios daržovės, troškintos su sviestu:
  • Papraščiausias ir greičiausias būdas paruošti daržoves
  • 400g pupeles
  • 400g žirneliu šaldytu
  • 1 brokolis
  • 100g sviesto 
  • druska pipirai, raudonėlis
  • 200g balto vyno

Kodėl kalakutą marinuojam sūryme? Nes druska ištraukia vandenį iš lastelių ir tada į susidariusi vakuumą, vėl tas sūrymas grišta, bet jau su visiais prieskoniais ir skanumais.

Galima tiesiog įtrinti druska ir pipirais, ir palikti šaldytuve 24 val irgi gerai. Bet kai marinuojate skystyje tai daugiau skonio, ir tokios minštumo kalakute būna, druska, cukrus ir actas tobulas marinavimo trijulė, visi dirba savo darbus.

Aišku ne visi turi šaldytuvą atliekamą ar kamarą kur vėsu, tai visada galite ir patariu, kalakutą marinuoti dideliam maiše, maišą tvirtai užrišite ir viskas bus gerai, arba tiesiog dideliam puode, 5,5 kg kalakutas kokį aš kepiau nebuvo toks didžiulis, kad netilptų tiesiog į didelį puodą. 

Ruošiame kalakutą:

  1. 500ml vandens sumaišyti su actu,  druska cukrum ir prieskoniais. Pakaitinti kad ištirptų druska ir cukrus ir viskas. Palikti truputi atvėsti. Sumaišyti su likusiu vvandeniu, įmerkti kalakutą, sudėti į maišą užrišti ir dėt ir šaldytuvą mažiausiai 24 valandoms, arba dviem dienom. Geriausia prieš Kūčias tą dieną vakare. 
  2. Išimti kalakutą iš marinano, nusausinti. Įtrinti odelę minkštu sviestu. 
  3. Į skardą supjaustyti tris svogūnus, padėti du tris lauro lapus, saliero lapktotį, uždėti kalakutą krutinėle į viršų. 
  4. Orkaitę įkaitinti iki 210C. Šauti kalakutą, pirmas 20 min kepti karštai, paskui sumažinti iki 180 ir kepti dar 3 valanadas ir  10 minučių. Tada galite išjungti orkaitę ir tiesiog leisti jam pabūti, kol viską pabaigsite, arba geriausia būtų leidus jam pabūt dar 10 min išjungtoje orkaitėje išimti suvynioti į foliją, arba nupylus skysčius tiesiog pridengti folija, ir ant viršaus uždėti kokį nors rankšluostį, kad per daug neatvėstų, taip jis turėtų pasėdėt dar 20 min ar ilgiau, tai padedam jam atsipalaiduoti, mėsa pasidaro minkštesnė, tokia pilnesnė. 
  5. Sultis kurios susidarė kepant nupilti nukošti, ir gavusi skysti galima naudoti kaip padažą, net netirštinant. Jei kepsite sūryme marinuotą pamatysite kad nuo sūrymo sultys yra tokios saldžiarugštės tikrai skanios. 

Daržovės prie Kalakuto

Daržovės labai svarbu, aš visuomet paruošiu raudoną troškintą kopūstą, bet jau šitą receptą esu daug kartų aprašius, tai užteks. Labai tinka, beje ir mūsų troškinti rauginti kopūstai. O šiaip tai labiausiai tinka žalios daržovės, brokoliai, šparaginės pupelės, žirneliai, cukinijos, špinatai. Ir žinoma morkos karalienės. O va štai receptas keptų obuolių įdarytų burokėliais įkvėpimą puikioje knygoje „Metai“, ruošdama Kūčių menių. 

Kepti obuoliai įdaryti burokėliais:

  1. Pievagrybius supjaustyti ir lengvai pekepinti su aliejum keptuvėje, jei esate turtingi miško grybais tai naudokite juos. Džiovintas slyvas perliekite karštu vandeniu, jei labai sausos pamirkykite vandenyje. Supjaustykite smulkiai.
  2. Virtus burokėlius sutarkuokite stambia tarka, arba supjaustykite labai smulkiais gabalėliais. Sumaišykite grybus su slyvom ir burokėliais, pasūdykite, įberkite šiek tiek pipirų.
  3. Obuolius perjaukite, per pusiaują, išskobkita kaulalizdį padaryktie duobelę, ten sudėkite burokėlių įdarą. Dėkite obuolius vieną šalia kito į kepimo indą, ir kepkite orkaitėje apie 30-40min, kol obuoliai suminkštės. 

Morkos su medumi, apelsinais ir kmynais:

  1. Jei turite vietos orkaitėje kepkite orkaitęje, jei ne, tai troškinkite puode ant viryklės. Morkas nulupkite ir supjaustykite pailgais nedideliais gabaliukais, ar stambesniais jei jums taip labiau patinka.
  2. Švariai nuplautą apelsiną nutarkuokite žievelę, ir išspauskite apelsino sultis. Į puodą dėkite sviestą, sudėkite morkas, supilkite apelsino sultis, sudėkite medų ir kmynus. Uždenkite dangčiu ir ant nedidelės ugnies, vis pamaišant, troškinkite apie 20min. Arba jei kepsite orkaitėje, tiesiog viską taip pat padarykite sumaišykite ir paskleiskite ant skardos. 

Žalios daržovės troškintos su sviestu ir baltu vynu:

Ištirpinkite sviestą, ir suverskite visas daržoves, dėkite druskos, pipirų ir raudonėlio. Užpilkite viską baltu vynu ir uždengkite dangčiu, Daržovės išsitroškins maždaug per 10 minučių, savo pačių sultyse. 

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (5 balsai, vidurkis: 4,40 iš 5)
Loading...

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:
26097
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/Beatos-Virtuve-Banner-Misiniai-300x250-3B-NEW.gif
26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/BV_banner_maggi.gif
26104


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.