8241
Beatos virtuvė

Šventinis kalakutas su visa daržovių palyda

(23)

Šventinio kalakuto receptas vadinasi: „Galiu aš – gali visi!” O prie jo dar ir skanūs garnyrai: kepti obuoliai įdaryti burokėliais, su medumi keptos morkos ir svieste troškintos žalios daržovės.

Reikės:
  • Kalakutui:
  • 5-6 kg kalakutas marinatui 
  • 2,5 l vandens
  • 300g druskos
  • 500g cukraus
  • 250ml obuolių acto 
  • 4 lauro lapai
  • 8 kvapūs pipirai
  • 8 gvazdikėliai
  • 1 šaukštas mairūno
  • 1 šaukštas kmynų
  • 1 šaukštas kalendros
  • Keptiems įdarytiems obuoliams:
  • 4-6 obuoliai
  • 100g pievagrybių, 
  • 2 virti burokėliai
  • 50g džiovintų slyvų
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • druska, pipirai 
  • Morkos su medumi, apelsinais ir kmynais:
  • 5-6 morkos
  • 1 šaukštelis medaus
  • 40g sviesto
  • 1 šaukštelis kmynų
  • druskos
  • 1 apelsinas, žievelė ir skiltelės
  • Žalios daržovės, troškintos su sviestu:
  • 400g šparaginių pupelių
  • 400g žirnelių šaldytų
  • 1 brokolis
  • 100g sviesto 
  • druska pipirai, raudonėlis
  • 200g balto vyno

Kodėl kalakutą marinuojam sūryme? Nes druska ištraukia vandenį iš lastelių ir tada į susidariusi vakuumą, vėl tas sūrymas grįžta, bet jau su visiais prieskoniais ir skanumais.

Galima tiesiog įtrinti druska ir pipirais, ir palikti šaldytuve 24 val irgi gerai. Bet kai marinuojate skystyje tai daugiau skonio, ir tokios minštumo kalakute būna, druska, cukrus ir actas tobulas marinavimo trijulė, visi dirba savo darbus.

Aišku ne visi turi šaldytuvą atliekamą ar kamarą kur vėsu, tai visada galite ir patariu, kalakutą marinuoti dideliam maiše, maišą tvirtai užrišite ir viskas bus gerai, arba tiesiog dideliam puode, 5,5 kg kalakutas kokį aš kepiau nebuvo toks didžiulis, kad netilptų tiesiog į didelį puodą. 

Ruošiame kalakutą:

  1. 500ml vandens sumaišyti su actu,  druska cukrum ir prieskoniais. Pakaitinti kad ištirptų druska ir cukrus ir viskas. Palikti truputi atvėsti. Sumaišyti su likusiu vvandeniu, įmerkti kalakutą, sudėti į maišą užrišti ir dėt ir šaldytuvą mažiausiai 24 valandoms, arba dviem dienom. Geriausia prieš Kūčias tą dieną vakare. 
  2. Išimti kalakutą iš marinano, nusausinti. Įtrinti odelę minkštu sviestu. 
  3. Į skardą supjaustyti tris svogūnus, padėti du tris lauro lapus, saliero lapktotį, uždėti kalakutą krutinėle į viršų. 
  4. Orkaitę įkaitinti iki 210C. Šauti kalakutą, pirmas 20 min kepti karštai, paskui sumažinti iki 180 ir kepti dar 3 valanadas ir  10 minučių. Tada galite išjungti orkaitę ir tiesiog leisti jam pabūti, kol viską pabaigsite, arba geriausia būtų leidus jam pabūt dar 10 min išjungtoje orkaitėje išimti suvynioti į foliją, arba nupylus skysčius tiesiog pridengti folija, ir ant viršaus uždėti kokį nors rankšluostį, kad per daug neatvėstų, taip jis turėtų pasėdėt dar 20 min ar ilgiau, tai padedam jam atsipalaiduoti, mėsa pasidaro minkštesnė, tokia pilnesnė. 
  5. Sultis kurios susidarė kepant nupilti nukošti, ir gavusi skysti galima naudoti kaip padažą, net netirštinant. Jei kepsite sūryme marinuotą pamatysite kad nuo sūrymo sultys yra tokios saldžiarugštės tikrai skanios. 

Daržovės prie Kalakuto

Daržovės labai svarbu, aš visuomet paruošiu raudoną troškintą kopūstą, bet jau šitą receptą esu daug kartų aprašius, tai užteks. Labai tinka, beje ir mūsų troškinti rauginti kopūstai. O šiaip tai labiausiai tinka žalios daržovės, brokoliai, šparaginės pupelės, žirneliai, cukinijos, špinatai. Ir žinoma morkos karalienės. O va štai receptas keptų obuolių įdarytų burokėliais įkvėpimą puikioje knygoje „Metai“, ruošdama Kūčių menių. 

Kepti obuoliai įdaryti burokėliais:

  1. Pievagrybius supjaustyti ir lengvai pekepinti su aliejum keptuvėje, jei esate turtingi miško grybais tai naudokite juos. Džiovintas slyvas perliekite karštu vandeniu, jei labai sausos pamirkykite vandenyje. Supjaustykite smulkiai.
  2. Virtus burokėlius sutarkuokite stambia tarka, arba supjaustykite labai smulkiais gabalėliais. Sumaišykite grybus su slyvom ir burokėliais, pasūdykite, įberkite šiek tiek pipirų.
  3. Obuolius perjaukite, per pusiaują, išskobkita kaulalizdį padaryktie duobelę, ten sudėkite burokėlių įdarą. Dėkite obuolius vieną šalia kito į kepimo indą, ir kepkite orkaitėje apie 30-40min, kol obuoliai suminkštės. 

Morkos su medumi, apelsinais ir kmynais:

  1. Jei turite vietos orkaitėje kepkite orkaitęje, jei ne, tai troškinkite puode ant viryklės. Morkas nulupkite ir supjaustykite pailgais nedideliais gabaliukais, ar stambesniais jei jums taip labiau patinka.
  2. Švariai nuplautą apelsiną nutarkuokite žievelę, ir išspauskite apelsino sultis. Į puodą dėkite sviestą, sudėkite morkas, supilkite apelsino sultis, sudėkite medų ir kmynus. Uždenkite dangčiu ir ant nedidelės ugnies, vis pamaišant, troškinkite apie 20min. Arba jei kepsite orkaitėje, tiesiog viską taip pat padarykite sumaišykite ir paskleiskite ant skardos. 

Žalios daržovės troškintos su sviestu ir baltu vynu:

Ištirpinkite sviestą, ir suverskite visas daržoves, dėkite druskos, pipirų ir raudonėlio. Užpilkite viską baltu vynu ir uždengkite dangčiu, Daržovės išsitroškins maždaug per 10 minučių, savo pačių sultyse. 

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (8 balsai, vidurkis: 4,38 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Sarunas parašė:

    O tikrai tiek daug cukraus? Gal atvirkščiai 300 cikraus 500 druskos?

  2. Vygandas parašė:

    Jei 6kg kalakutas, nebus mažai 3val kepti? Ar nesusvils man kai tokia aukšta temperatūra ir 3 val kepimo?
    Bandysiu šiom Kalėdom!

    • Beata Nicholson parašė:

      Na, visų orkaitės skirtingos, todėl jei matysite, kad vietomis pernelyg greit ruduoja – pridenkite folija. Šiaip 180 laipsnių temperatūra nėra per aukšta, turėtų būti viskas gerai. O kaip apskaičiuoti paukščio kepimo laiką, kad ir kokio dydžio jis būtų, tai imkite apie 20-30 minučių 500 g mėsos.

  3. Auris parašė:

    Tik norėjau paklausti; į kokią talpą dedate 5-6 kg kalakutą, kad užtektų 2.5 l marinato? Aš turiu 4kg ir reikia mažiausiai 4 ltr

    • Beata Nicholson parašė:

      Reikia didelio kibiro arba kepimo maišo kalakutui (būna specialiai didesni). Jei turėsit maišą, tai supylę marinatą gerai užriškite galus nepalikdami oro tarpų.

  4. Jola parašė:

    Miela Beata, sakykite kuo galėčiau pakeisti obuoliu acta?

  5. Kristina parašė:

    norejau paklausti ar tinka obuoliu sidro actas marinatui?

  6. Kristina parašė:

    Ar tokiu pačiu principu galima marinuoti supjaustytą kalakutą, nes gavau 11kg kalakutą, nesiryzau jo viso cielo kepti.

  7. Viktorija parašė:

    Gal geriau kepti kepimo maise ? Maziau isdzius

    • Beata Nicholson parašė:

      Aš nelabai naudoju tuos kepimo maišus, renkuosiu nekepti plastike, kai to galiu išvengti. Bet jei jums tinka, tai žinoma galite kepti ir maiše, tik kepimo pabaiogoje jau jį nuimkite ir leiskite odelei gerai tolygiai paskrusti.

  8. Rita parašė:

    Sveiki. Turiu 4 kg antį . Ar galiu panašiu principu marinuoti, kepti, taikyti tuos pačius priedus( daržoves…). Ar visai paukštiena į tinka, ar kalakutai specifiniai? Ačiū

  9. Dalia parašė:

    Labas vakaras iš vokietijos. Norėjau paklausti, jei as kalakuta marinuočiau 3 dienas?
    Ačiu iŝ anksto

  10. Kristina parašė:

    Gal per ilgai marinavau (2 paras vėsiai), bet mums gavosi per sūriai

    • Beata Nicholson parašė:

      Na sūrumas toks individualus dalykas, mat man patinka, kai viskas macniai pasūdyta būna… Tai kitą kartą gal tuomet siūlyčiau vos mažiau druskos į sūrymą dėti, o marinuoti galite dvi paras laisvai.

  11. Ronaldas parašė:

    Koks orkaites rezimas ?

  12. Jolanta parašė:

    Ačiū, Beata, puikus receptas, Mesa nuci lanai sultinga:)

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.