8241
Beatos virtuvė

Daržovių karis Daržo choro pagardintas

(9)
Reikės:
  • Keptoms daržovėms:
  • 2 vidutinio dydžio baklažanų
  • 400 g moliūgo
  • 1 šaukštelio kario prieskonių mišinio
  • 1 šaukštelio cinamono
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 svogūno
  • druskos, pipirų
  • 2 morkų
  • tyrelei:
  • 1 svogūno, 1 česnako skiltelės
  • 3 cm ilgio imbiero šaknies
  • 1 aitriosios paprikos
  • 4 šaukštų vandens
  • Padažui:
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 1 indelio
  • 1 šaukštelio malto kumino
  • 1 šaukštelio kumino sėklų
  • 1 šaukštelio juodųjų garstyčių sėklų
  • 1 šaukštelio ciberžolės
  • 1 šaukštelio ožragių sėklų
  • 4 šaukštų žemės riešutų
  • 4 šaukštų kokoso drožlių
  • 2 kario lapų (jei turite)
  • 1/2 citrinos sulčių
  • 1 šaukšto medaus
  • 1/2 skardinės kokosų pieno
  • druskos, pipirų
  • 1 cukinijos
  • 200 g žaliųjų žirnelių (šaldytų)
  • 1 stiklinės, apie 150 g, nevirtų avinžirnių arba 400 g skardinės konservuotų
  • didelės saujos šviežių kalendrų

Daržovių karį labai mėgstu ir gan dažnai gaminu. Jis tinka su visokiomis daržovėmis, o dar – labai mėgiamas dideliuose susibūrimuose, kai reikia minią pamaitinti. Tikrai nėra sudėtinga, o patiekalas labai kvapnus ir sotus. Net tiems, kurie galbūt nepriklauso Kasdien-valgau-daržovių draugijai šis patiekalas įtiks – net kelios kolegės, nemėgstančios nei aštriai, nei sodriai prieskoningai, valgė, gyrė ir recepto prašė. Labai norisi pakartoti šio kario. O jei liks – gardžiausi pietūs.

Tuoj pat papasakosiu, ką ir kaip daryti, bet labai noriu pasidžiaugti, kad – pagaliau, pagaliau, pagaliau!!! Mano padažai  maistui gaminti: „Daržo choras“,  „Tikras italas“ ir  „Ponas pomidoras“ jau atkeliavo į visas didžiąsias Maxima parduotuves, gražiomis rikiuotėmis išsidėliojo lentynose ir dabar jau tik laukia valgytojų! Kadangi visuomet manęs klausiate, kuriose parduotuvėse padažų yra, štai čia rasite tikslų jų sąrašą.

Tai o dabar – pirmyn į daržovių kario reikalus, nes jų yra gan nemažai ir darbai vyksta skirtingais etapais.

Įkaitiname orkaitę iki 190 C.  Pasiruošiame baklažanus. Juos supjaustome stambiais gabaliukais, svogūną – griežinėliais. Supjaustytas daržoves dedame į kepimo popieriumi išklotas skardas (reikės 2 skardų, nes į vieną sunkiai tilps), apšlakstome alyvuogių aliejumi, užbarstome kario prieskonių, cinamono, druskos, pipirų ir gerai rankomis sumaišome. Šauname į orkaitę 30-40 minučių, kol išsitroškins savo sultyse.

Dabar nuskutame moliūgą ir morkas, juos supjaustome kubeliais. Apšlakstome alyvuogių aliejumi bei druska ir pipirais, sumaišome rankomis ir šauname į orkaitę taip pat 40 minučių.

Laikas pasigaminti kario padažą: į maisto kombainą sudedame svogūną, česnaką, imbierą, aitriąją papriką, įpilame vandens ir sumalame iki tyrelės konsistencijos. Susirandame gilią ir didelę keptuvę, kurioje įkaitiname aliejų. Kai aliejus įkaito, beriame prieskonius: pirmiausia juodųjų garstyčių grūdelius ir kuminų sėklytes (geriausia uždengti dangčiu, nes pradės čirškėti ir pokšėti), kai nurims tada beriame visus likusius prieskonius, pamaišome, leidžiame viskam pašilti ir tada sukrečiame svogūno ir imbiero tyrelę. Pamaišome ir dar pakepiname.

Supilame padažą „Daržo choras“ į keptuvę, suberiame ten pat žaliuosius žirnelius, beriame druskos, pipirų, įmetame kario lapus. Cukiniją sutarkuojame šiaudeliais ir suberiame į padažą. Tegul kaista ant silpnos ugnies.

IMG_9874

Riešutus sumalame maisto kombainu ir juos kartu su kokosų drožlėmis suberiame į padažą – dėl tirštumo. Supilame kokosų pieną.

Patikriname baklažanus ir morkas su moliūgais, ar jie minkšti ir išsitroškinę. Avinžirnius nusunkiame. Paragaujame padažo, įpilame pagal skonį citrinos sulčių, įdedame medaus. Tada jau beriame baklažanus, morkas ir moliūgus bei avinžirnius, viską sumaišome ir leidžiame užkaisti.

Belieka smulkiai supjaustyti kalendras ir jomis pabarstyti patiekalą.

Lengvai galite ir padvigubinti kiekius, nors išeiga didelė. Jei neturite visų prieskonių po ranka, tai ne bėda. Padvigubinkite vieną ar kitą prieskonį, o kumino sėklytes galite ir kmynais pakeisti (nors skonis bus kiek kitoks). Vietoj avinžirnių galite rinktis ir pupeles ar lęšius.

Valgykite su ryžiais. Geriausiai tinka jasmine ar basmati rūšis. Išvirkite juos su prieskoniais. Pirmiausia išmirkykite ryžius, leiskite vandeniui nuvarvėti per sietelį. Tada puode pakaitinkite aliejaus ar sviesto, suberkite norimus prieskonius (ciberžolę, kario prieskonius, juodąsias garstyčių sėklas, kumino miltelius, cinamoną, aitriąją papriką, laupo lapus) ir pakepinkite, tada suberkite ryžius ir juos pakepinkite kartu, kol taps beveik permatomi, užpilkite vandens, kad apsemtų, įdėkite šaukštelį druskos, uždenkite dangčiu ir virkite dešimtį minučių. Išjunkite ir palikite garuose. O prieš patiekiant išrinkite prieskonius (aitriąją papriką, lauro lapus),  papurenkite ryžius šakute. Galite ir citrinos sultimis apšlakstyti.

vegetariskas curry

 

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (Nėra vertinimų)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (9)
Komentarai
  1. 333 parašė:

    Kaune tikrai nėra nei Karaliaus Mindaugo Maximoje, nei Maxima bazė šių padažų

  2. Jurgita parašė:

    Sveiki. O jeigu to jusu padazo nera galimybes nusipirkti arba as nenoriu jo pirkti? Gaila, kad Jusu receptai darosi tokie komerciniai. Manau turetu buti nurodyta alternatyva, ka daryti,jei jusu siulomu padazu zmogus neturi.

    • Beata Nicholson parašė:

      miela Jurgita, tikrai nereikia pirkti, jei nesinori. Mano svetainėje labai daug receptų, kuriuose nėra naudojami mano padažai, tai tikrai išsirinksite ką nors. O alternatyva visuomet yra, tikrai nereikia bijoti eksperimentuoti. Galite pirkti konservuotus, luptus, smulkintus pomidorus, smulkiai supjaustyti norimas daržoves, jas ir prieskonius paskrudinti,viską supilti į keptuvę ir gerai ištroškinti.

    • Giedrė parašė:

      aš tai tokiu atveju, kai negali ar nenori pirkti Beatos padažų, matau tik vieną išeitį – mirt iš bado. Nes nu rimtai, kaip dabar pagaminti tokį sudėtingą patiekalą kaip daržovės be šio padažo? Juk neįmanoma niekaip kitaip. Vartyk enciklopedijas, googlink iki nukritimo, bet atsakymas vienas – NEĮMANOMA. Tai ir sakau – belieka mirti iš bado.

  3. Evaldas parašė:

    Klausimas galbūt ne į temą visai, bet kur būtų galima rasti tokių indų, kaip va, pavyzdžiui, ši lėkštė? Labai norėčiau tokių. Arba dubenėliai iš to avižų sėlenų košės recepto… arba dar tos lėkštės iš Pasta alla Norma recepto… Kaune, spėju, nelabai? 😀

  4. Aušra parašė:

    Nepaprastai skanus. Ir patiems labai patiko, ir svečiai komplimentais apibėrė. O ir gamybos procesas ne toks ilgas ir sudėtingas kaip iš pirmo žvilgsnio atrodė. Tobula! Ačiū;)
    (Gal tik recepte reiktų patikslinti, kad daržovės orkaitėje kepamos suvyniotos į kepimo popieriaus vokelius, nes kitaip baklažanai apdžiūsta, o ne savo sultyse išsitroškina.)

  5. R.J.P. parašė:

    ar kario prieskonių mišinys – tai paprasti kario milteliai, ar kažkuris rytietiškas mix’as (green curry, red curry ir etc.)?

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.