8241
Beatos virtuvė

Apie tai, ko rasim kiekvieno lietuvio šaldytuve

(19)

Čia kaip ežerą su šaukštu išsemti, tai lygiai taip pat ir apie kečupą papasakoti… Tiksliau – kečupą ar pomidorų padažą??? Kaip čia yra iš tikrųjų… Pasaulyje yra šiek tiek kitaip nei pas mus tūloje Lietuvoje, bet gal pradėkime nuo pradžių…

Aš ir kečupas

Štai praėjusią savaitę vaikai nuėjo į naują mokyklą. Ir šiai progai pažymėti, aišku, jiems buvo prižadėti aukso kalnai, t.y. pica ir ledai. Apie lietuviškas picas skandinamas kečupe yra prikalbėta nemažai. Aš esu griežtai prieš… Dabar esu prieš, bet kai prieš n metų buvo pradėtos tos picos Lietuvoje kepti, tai ir aš pyliau to kečupo nesidairydama… Dabar galiu pasakyti, kad mano skonio receptoriai susitvarkė ir užaugo. Ir iš viso manau, kad  tai yra su amžiumi susijęs dalykas arba su patirtimi ir gastronominiu išsilavinimu. Lietuviai kečupo vartojimo tempais yra beveik pasiviję amerikiečius. Ir tikrai, prisipažinkime, kiekvienas namuose turime vienokį ar kitokį buteliuką. Tik jei Ameriką ir visą pasaulį valdo Heinz, tai mes, lietuviai, esam ištikimi lietuviškam skoniui ir lietuviškiems gamintojams, gal todėl ir turime du skirtingus dalykus – pomidorų padažą ir kečupą.

Kečupas – labiausiai vartojamas padažas pasaulyje ir Lietuvoje?

Statistika kalba pati už save. Kečupą vartoja 97 proc amerikiečių, o Lietuvoje berods daugiau nei aštuoniasdešimt procentų. Bet ką tikrai užfiksavau tai per metus vieno lietuvio suvartojamą kečupo kiekį – 1,6 kg!!! Ar galite patikėti???

Na gerai, atskleisiu, kokia situacija su kečupu pas mus namie. Vaikai ir vyras vartoja be didelių skrupulų. Tiesa, vaikų atžvilgiu vartojimą kontroliuoju ir dozuojamas jis balutėmis, o ne balomis… Kaip ir visi vaikai, taip ir mano vaikai mėgsta bulvytes. Aš gi nesu žvėris, iškepu jiems tų bulvių, bet apsieinu be puodo verdančio aliejaus – elementariuoju būdu supjaustau bulves, pakrapiju kokiu alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir į karštą orkaitę. Visi patenkinti valgo. Tai prie šito dalyko, aišku, visada galima ir norisi kečupo. Tai dabar kadangi mes jau gyvename LT, tai renkuosi lietuviškus kečupus (dažniausiai naudojamas „Daumantų“ be E, kurį Jurgis vadina special kečup… angliakalbis tas mano vaikas,nepamirštam).

daumantu be E

Kas ten pasislėpę ir kokį pirkti?

Dabar beveik visose srityse yra atsiradę taip vadinami gourmet linijos produktai. Taip ir kečupas ne išimtis, yra gavęs tų patobulinimų ir pagerinimų, ir padailinimų. Ir mes Anglijoje keletą metų naudojome tokį prabangų ala pagerintą kečupą, kuris norite tikėkite, norite ne, bet savo pomidorišku skoniu primena lietuvišką natūralų tradicinį pomidorų padažą. Tuoj pasakysiu kodėl, o gi todėl, kad lietuviai labai mėgsta pomidorų skonį padažuose. Juk būtent pomidorai ir yra pagrindas, o ne jokie priedai. Aš visada renkuosi be krakmolų ir visų kitų nesamonių.

Renkantis kečupą pirmiausiai siūlyčiau atkreipti dėmesį į spalvą. Jei gerai įsižiūrėsit netoks jau ir vienodas tų kečupų raudonumas. Kuo raudonumas vaiskesnis ir artimesnis natūraliai pomidorų spalvai, tuo skanesnis padažas. Jei padažo raudonis blankus, jo ir skoninės savybės dažniausiai būna prastesnės. Taip pat įvertinkite padažo tirštumą. Kečupas dažniausiai tirštesnis produktas. Bet neretai galima ir apsigauti, nes kai kurie gamintojai naudoja įvairius tirštiklius ir krakmolą.

Va va prakalbom apie apgavystės, kaip teisingai išmokti skaityti kečupo etiketes, kad žinotum, jog vartoji gerą produktą, o ne labiausiai išreklamuotą?

Skaniausi ir geriausi tie padažai bei kečupai, kurių sudėtyje yra kuo daugiau pomidorų pastos. Pati pomidorų pasta yra ne kas kitas kaip koncentruoti pomidorai, t.y. pomidorų esencija, be drėgmės – vandens, tad jos neturi būti nei per daug, nei per mažai. Tiesą sakant, pomidorų pastos skaičiavimas procentais klaidina vartotojus, nes skirtingi gamintojai naudoja ją skirtingos koncentracijos.

Tai kaip gi čia išspesti tą problemą? Daumantai pasiūlė, kad būtų rašoma, kiek kilogramų pomidorų sunaudojama gaminant 100 g padažo ar kečupo. Tuomet vartotojui būtų viskas labai aišku. Parduotuvėse galim nusipirkti lietuviško kečupo, kurio 100 gramų pagaminti yra sunaudota net 3 kilogramų pomidorų!!  Žinau, kad ne visi etiketes atidžiai nagrinėjat, bet jei jau skaitote jas, tai atkreipkite dėmesį į tai, ar nepridėta visokių stiprintojų ir tirštiklių. Be to, kokybiškas ir geras kečupas kvepia pomidorais.

Kečupas ar pomidorų padažas?

Lietuviai dažniausiai kečupą perka kartą per mėnesį arba kartą per dvi savaites. Žinoma, vasarą dažniau, nes dauguma, net sakyčiau absoliuti dauguma, kečupu gardina visokius kepsnius, kečupas – neatsiejamas iškylų, pramogų, vasaros linksmybių palydovas. Dauguma žmonių yra linkę manyti, kad kečupas ir pomidorų padažas yra skirtingi produktai. Pomidorų padažų ir kečupų skonio savybės iš tikrųjų yra panašios, tačiau šiek tiek skiriasi jų konsistencija ir aštrumas. Kečupas dažniausiai yra šiek tiek aitresnis produktas, o pomidorų padažas – švelnesnis. Kečupas dažniausiai naudojamas šaltas ir patogesnis visur kur vežiotis į piknikus, nes yra pilstomas į plastikines pakuotes.

Dar visi kečupo gamintojai pabrėžia, kad pomidoruose esantis likopenas daug geriau pasisavinamas iš kečupo dėl paprastos priežasties: didžiausias jo kiekis yra pomidoro odelėje, kurios mūsų organizmas nesuvirškina, na o apdorojus termiškai, riebaluose tirpus likopenas tampa geriau pasisavinamas. Jis visaip kaip mums naudingas, aišku nereikia galvoti, kad jei vien tik pomidorų padažu dabar maitinsitės būsite ilgaamižiai raudonskruosčiai, bet saugo nuo ligų ir skatina odos atsinaujinimą.

Ir dar vieną dalyką išsiaiškinau, kodėl mes visi taip mėgstame pomidorus, pomidorų padažus ar kečupus… nes pomidoruose yra šiek natūralios glutamo rūgšties, kuri natūraliai yra paskaninusi raudonskruosčius pomidorus.

Beata: taip, čia reklama tų dalykų, kuriais aš pasitikiu ir kuriuos drąsiai galiu rekomenduoti jums. Daugiau tiesų apie reklamą mano bloge rasite čia.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (19)
Komentarai
  1. […] tikrųjų? Pasaulyje yra šiek tiek kitaip nei pas mus tūloje Lietuvoje – apie tai šiandien rubrikoje „Man patinka“. Na, o tiems, kurie yra už kitokį kečupo vartojimą – krevečių salotų receptas su marie […]

  2. zivile parašė:

    O as kecupo ar pomidoru padazo naudoju labai mazai, man indelio pusei metu uztenka.. :)) dziaugiuosi kad ir savo drauga ismokiau nepiknaudziauti padazais ir naudoti ju kuo maziau..uztad ir dingo draugui visokie riebaliniai gumbeliai su manim metus pagyvenus 🙂

  3. tomas parašė:

    O mes tik heinz naudojam. Didelio butelio užtenka beveik metams 🙂

  4. Sarune parašė:

    O man kecupas ir pomidoru padazas – du skirtingi dalykai. Laabai nemegstu kecupu (atrodo kaip praskiesti pomidoru padazai), o stai pomidoru padazo visada bus saldytuve, bet renkuosi visad irgi kuo raudonesni, kuo naturalesni ir tikrai ne is pigiuju. Uztad skonis garantuotas 🙂

  5. Donata parašė:

    Manau, kad kai su saiku, tai nieko blogo tame nera. O kai kiti maista skandina kecupe, tai tada iskyla klausimas, koki jaucia zmogus skirtuma, ka jis valgo? ar tai butu pica paskendusi kecupe, ar tai sumustinis karstas, ar tai kiausiniene…

    Bet diziausia blogybe mano nuomone vistiek islieka Vegeta!

  6. indrė parašė:

    Sveiki, žinokit, už bet kokius „Daumantus“ ar „Heinz’us“ daug skanesnis naminis slyvų-pomidorų kečupas: išbandyta ir tikrai rekomenduoju pasigaminti – galima aštriau, saldžiau, rūgščiau pasidaryt, kaip kam patinka. Aš prie šito viso išvardinto gėrio pridedu aitriosios paprikos milteliais, ir mano skoniui idealu 🙂 Gailiuosi, kad mažokai „prisivakavau“ praeitąmet – pavasarį pasitikom jau be kečupo 😀

    pomidorų 2 kg
    mėlynųjų slyvų 0,5 kg
    svogūnų 250 g
    cukraus 200 g
    druskos 1 šaukšto
    maltų paprikų prieskonių 1 šaukštelio
    acto 100 ml
    kelių gvazdikėlių ir laurų lapelių

    Pomidorus supjaustykite kubeliais, svogūnus susmulkinkite, o iš slyvų išimkite kauliukus. Visus šiuos produktus sumalkite mėsmale, sudėkite į puodą ir virkite apie 1,5–2 val. Ataušusią masę pertrinkite per sietelį. Po to į ją suberkite cukrų, druską, paprikų prieskonius, supilkite actą, įberkite gvazdikėlių, įdėkite laurų lapelių ir viską išmaišykite. Puodą užkaiskite ant lengvos ugnies ir apie 15–20 min. vis pamaišydama virkite. Paruoštą padažą sukrėskite į stiklainiukus ir uždarykite.

  7. bea parašė:

    mes irgi tik HEINZ naudojam, lietuviškų kečupų ir pomidorų padažų net nėra ko lyginti su HEINZ. daumantų kečupui iki jo dar toli kaip iki australijos ir nieko čia nepadarysi, jokia reklama nepadės 🙂

  8. Vita parašė:

    Beata, o kuris būtent „Daumantų“ kečupas be krakmolo? Kiek pirkom, ir „be E“, ir „Premium“ – visi su krakmolu… Be to, dabar nerašo „modifikuotas’, apsieina gudriu įvardijimu „pakeistų savybių“ krakmolas:)

    • Jonas parašė:

      O kokia bėda su pakeistų savybių modifikuotu krakmolu? Tik tokia, kokia su krakmolu apskritai, o šiaip jis absoliučiai niekuo blogesnis ar kenksmingesnis už nemodifikuotą nėra.
      O pomidorų padažas geriausias Heinz, arba dar labai puikus Daumantų Karališkas.

      • Vita parašė:

        Jonai, ne apie bėdas aš, tiesiog Beata prie krevečių salotų parašė, kad šis be krakmolo ir tirštiklių, todėl įdomu, gal ką pražiūrėjau:) Kalbant grynai apie kečupą, „Heinz“ visad naudodavau, tik tas actas atsisluoksniavęs kartais taip purkšteldavo… o va „Daumantų“ kečupo artimieji užsimanė pabandyt. Aš pati tik aštrius saldžius aitriųjų paprikų padažus naudoju, nuo kečupų „gėrimo“ atpratau per daugel metų. O dukrytė mėgsta „Suslavičiaus“ švelnų , nes jai „Daumantų“ per rūgštūs – „Premium“ ne taip, o „Be E“ rūgštesnis. Apskritai, ugdau visko su saiku vartot, tai koks kieno ne taip svarbu, jei tik tinka ir patinka. (Nors ne paslaptis, kas kai skanesnis, tai ir kečupo bangelių daugiau papiešt lėkštėje reikia…) Kiekvieno kitoks skonis, vaiko – taip pat.

  9. Inga parašė:

    O mes paprastai Kėdainnių padažus perkam, skonis ir spalva labiausiai primena natūralius pomidorus. Dar netaip seniai atradome Dagio pomidorų padažą, nežinau kokia firma jį gamina, bet skonis fantastiškas, tik nelabai patogu vartoti, nes galiojimas jo labai trumpas, o atidarius reikia suvartoti per savaitę, net nežinau ar čia geras ženklas kokybės, ar ne..?
    Tik kažkodėl sąmoningai vengiu plastikinių pakuočių..kažkaip asocijuojasi su pigumu…tiesa, žinau, kad daumantai labai atsinaujino ir kokybės prasme ir savo pakuočių.. Reikės sekantį kartą išbandyti 🙂

  10. gabi parašė:

    tikiuosi, kad tos, kurios cia ‘valgo’ tik heinz, is tikruju taip nedaro, nes man vien pagalvojus apie acto ir kitu nieku kieki jame, plaukai stojas. gyvenu uk, bet perku tik lietuviska kecupa ir majonezus, heinz vartoti, tas pats kaip issilydyti plastmases ir ja pusti, arba kokio baliklio gal jums noretusi pasiurbt?? siaubo filmas, atsikvosekit, moterys…….

  11. egle parašė:

    o as tik uz vilkaviskio senovini pomidoru padaza, man jis tobulas!!! tiesa neseniai atradau dar viena stebukla – papriku pasta (atradau turkijoje) ji puikiai tinka gamybos procese. uztenka mazo saukstelio ir tada jokio kecupo nebesinori!!!

  12. Rasa parašė:

    Nei ketchupo nei pomidoru padazo jau daugiau nei metai burnoj (ir saldytuve) neturejau…

  13. Teja parašė:

    Pica, ledai, kecupas… Kuo Jus maitinate savo vaikus??…

    • Beata Nicholson parašė:

      Teja, na tikrai ne vien tik pica ledais ir kecupu, ha ha ha bet pas mus nėra uždraustų produktų …manau vaikai turi augti suprasdami kad jie patys turi pasirinkti, o tėvai savo pavyzdžiu parodyti…o ne tik burbėti ir pamokslauti, nes vaikai daro taip kaip daro tėvai…
      Su malonumu išklausysiu kaip jūs maitinate savo vaikus….galbūt kažkokių gerų patarimų turite, pasidalinkite!

      • Teja parašė:

        Na, taip, Jus teisi, vaikai valgo tai, ka valgo tevai. O jei tevai valgo nepilnaverti maista, cia jau nieko nepadarysi.. 😉 Bet cia jau kiekvienos seimos pasirinkimas ir supratimas 🙂

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/01/BV_kakava_banner.gif
26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/BV_kosmetika.gif
26104
Archyvas


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.