Štai, prašau, kaip smagiai Užgavėnes minėjome, kai buvo fotografuojama antroji mano knyga, su laužu ir krūva blynų. Antroji mano knyga „Metai Beatos virtuvėje” toookia kupina visko, ir tokia turtinga… Kaip man malonu kiekvieną savo knygą atsiversti, ten dalis mano gyvenimo…Uch…Tuoj uždainuosiu, keitėsi ir miestai ir veidai… Cha, cha, cha. Surimtėjame.

Sveiki sulaukę Vasario 16-tosios! Šiais metais visos šventės supuolė į vieną krūvą: Valentino diena, Vasario 16-toji ir Užgavėnės. Toks šventiškas savaitgalis Lietuvai išpuolė. Aš kadangi šiais metais labiausiai vertinu ramybę ir buvimą namie, tai tą ir darau, išskyrus keletą malonių pramogų, kaip Ed Sheeran koncertas, ar šventinė ankstyva vakarienė šeimai Vasario 16-tosios proga…

Nors šiandien šventinė diena ir neplanavau rašyti blog’ui, bet, pagalvojau, negi man sunku surinkti blynų puokštę? Juk rytoj jau Užgavėnės! Ar jūs joms pasiruošę??? Kaukės? Morė? Aš dar ne, tiesą sakant…Tomis žiemomis, kai sniego būdavo daugiau, tokiu metu jau labai norėdavosi tą žiemą varyti ir laužą degti, beigi per jį šokinėti (ar bent jau šalia pastovėti) ar į Rumšiškes nuvažiuoti. Bet ir dabar neprošal pavasarį pakviesti užeiti pro vartelius. O kaip tai padaryti? Teisingai, masiniu, džiugiu blynų ir blynelių kepimu, draugų vaišinimu ir linksmybėmis. Man, tiesą sakant, žiema nespėjo atsibosti, bet jau jaučiu pavasarį ir planuoju (ar galite patikėti??) vasaros atostogas!? Aš jums taip pat patariu tai padaryti, nes atrodo, kad geriausios vietos Lietuvos pajūryje dingsta dar žiemą…

Dar apie Užgavėnes. Ar žinojote, kad senovės lietuviai Užgavėnes ne vieną dieną, o visas septynias švęsdavo! Pradėdavo jas švęsti ketvirtadienį ir valgyti tądien reikėjo 4 kartus. Penktadienį – penkiskart, šeštadienį – šešis kartus, sekmadienį….taip, taip, septynis…tai paskutinę Užgavėnių dieną jau reikėdavo devynis kartus valgyti. Ne tik blynus, žinoma, daugiausiai valgydavo riebius patiekalus iš mėsos.  Todėl jei kam iki šiol atrodė, kad visą dieną valgyti blynus – kokia tai kaloringa nuodėmė, apsigalvokite ir ramiai blynus kepkite,  jais draugus ir kaukėtus priklydėlius vaišinkite. Aš jums čia blynų skirtingų pririnkau, kad turėtumėte, iš ko pasirinkti.

Kai kam, žinau, atodo, kad mieliniai blynai reikalauja virtuvinės patirties, bet iš tiesų viskas labai paprasta su tais pasipūtėliais. Prie jų labai tiktų migdolų riešutais gardinta džiovintų abrikosų ir kriaušių uogienė ar bet kokia kita mėgiama.

mieliniai_blynai

Mieliniai blynai labai tiks storajam Lašininiui,  jei norite ir Kanapiniui įsiteikti, būtinai išsikepkite tobulų lietinių.

lietiniai

Nereikia galvoti, kad blynų tik dviejų rūšių būna – marios jų su įlankomis ir užutekiais. Labai paprastas, bet super skanus užkandis – blyneliai su krapais ir aguonomis bei rūkyta lašiša. Blynelių sugalvoti galima visokių – ir mielinių, ir bulvinių. Grietinė su krapais yra mėgstamiausias mano derinys, tik jei darote viską didesniam pasibuvimui ir norite pasiruošti iš anksto, tai siūlau naudoti tepamą varškę arba grietinėlės sūrį, sumaišytą su krienais. Jei valgysite iškart – puikiai tiks ir grietinė.

Beatos blyneliai su lašiša

Lašiša blyneliuose labai smagiai atsiskleidžia. Užgavėnėms tiktų ir cukinijų, varškės bei lašišos blynai. Jei rytą valgėte mielinius ar lietinius, vakarienei pasikepkite šių.

Beatos Cukinijų, varškės ir lašišos blynai

Vaikams (ypač tiems, į duris netikėtai skambinantiems čigoniukams) galima ko nors saldesnio pasiūlyti, pavyzdžiui – šokoladinių blynelių su bananais. Ar jaunas, ar senas, bet šitie blyneliai tikrai yra kaip tortas, tikrai, nemeluoju. Juk kaip malonu būti pasveikintam.

Desertiniai arba gimtadienio ryto šokoladiniai blyneliai su bananais

Žiema, žiema, bėk iš kiemo! Ar žinote, iki Velykų liko 47 dienos, jau visai greitai ir gėlės vazonėliuose savo geltoniu žydės, ir margučius ridensime ir pavasario saule džiaugsimės!

 

Komentarai
  1. Beata, kur galima nusipirkti ar kokiu kitu budu 🙂 galima gauti jusu knyga ,,Metai Beatos virtuveje?”

  2. Jau kad užmaišiau dvigubą kiekį varškinių vaflių (mes vadinam čirviniai blynai), pagal Beatos receptą iš antrosios knygos. Dar planuoju iškepti mielinių bulvinių blynų 🙂 Švenčiam užgevėnes su vaikais… Čyrų vyrų duok mums blynų, jei neduosi nečyruosiu… kaip tai taip :)))

Rašyti komentarą