Na pomidorų savam šiltnamyje dar reikės palaukti mėnesį  vieną kitą. Ir šiaip manau, kiekvienas turi rasti savo pomidorus, mano šeima pomidorus augina nuo tada, kai tik save atsimenu, ir man skaniausi yra, aišku, mano tėčio užauginti pomidorai. Atsimenu, kažkada ir Londone mano Tomas augino pomidorus, tai buvo labai skanūs. Šiaip pomidorai gali būti visai jokie, bet mes juos visi puikiai žinome, tai tie tokie bespalviai, kieti ir platmasiniai. Aš žiemą pomidorų vengiu ir kartais mane užimta tikrų tikriausias silpnumas, kaip aš užsinoriu konservuotų pomidorų savo sultyse…

Bet tai ką aš čia apie pomidorus žieminius, kol kas dar ir ne vasara, bet galima ir parduotuvėse rasti gerų pomidorų. Aš Londone pomidorus perku iš vietinės itališkos delikatesų parduotuvės, ten jie man visada geriausi. O jei perku parduotuvėje, tai geriau renkuosi mažiau, bet brangesnių, negu tuos ekonominės klasės vienodo dydžio oranžinius.

Iš tiesų, sakyčiau, kad kaip ir kiti dalykai, populiarėja visokios retos ir senoviškos pomidorų rūšys. Man labai skanūs tokie tamsūs pomidorai, (atleiskite, bet nežinau, kas per rūšis). Taigi, aišku, kad pomidorų salotoms reikia gerų pomidorų. Bet dar tą pomidoriškumą, jei pomidorai dar truputį per vidurį, galima pastiprinti pomidorais torpedomis, tiksliau, saulėje džiovintais pomidorais, bet juos reikia imti aliejuje mirkytus / konservuotus arba rehidratuoti karštam vandenį, o paskui aliejuje pamirkyti. Geras stiklainis gerų saulėje džiovintų ir alyvuogių aliejuje uždarytų pomidorų yra labai reikalingas ingredientas… Jie labai daug kur praverčia. Taigi, tie pomidorai torpedos suteikia daugiau platumo ir gelmės pomidorams, tiksliau, tas pats, bet kitaip – vienas kitą pastiprina… Kitas dalykas, kas, manau, yra būtinas ir privalomas priedas prie pomidorų, yra druska. Aš turiu pasakyt, pasidariau šiokia tokia druskos snobė, ir manau, kad jos vartoju per daug, bet apsiginu tuo, kad mano kraujo spaudimas žemas ir todėl man patinka druska… bla bla bla, ir ko tik neprisigalvojam savo blogiems įpročiams pateisinti. Taigi, grįžtam prie druskos, mano mėgstamiausia druska yra „Maldon”, ne pigi, bet gera, ji labiausiai tinka užbarstyti ant maisto. Agurkų rauginti su ja nereikėtų, nes labai brangiai kainuos. Kaip žinia, rūgštumas  ir sūrumas yra vienas kitą papildantys ir netgi uždengiantys skoniai. Jei persūdėt sriubą, tai reikia spaust citrinos sulčių… Taigi, druska pomidorams labai reikalinga, todėl tinka visokie dalykai sūrūs: alyvuogės, ančiuviai, sūrus sūris (feta, pvz.). Šios mano salotos yra su alyvuogėm. Taigi, va jau aptariau du ingredientus, kurie eina šalia mano pomidorų salotų: smulkai pjaustyti saulėje džiovinti pomidorai, tada sūrumui alyvuogės… Dabar eikime prie riebesnių dalykų: prie pomidoriško rūgštumo ir sūrumo, reikia šiek tiek ir minkštumo, ir kažko riebesnio, bet nesakysiu dabar tikrai, kad ant pomidoro užbarstykite smulkiai supjaustytų lašinių… Ne ne, aš renkuosi patikimą ir įprastą pomidoro partnerį – mozarelos sūrį (jei galiu ir jei yra, renkuosi „Buffalo”) ir avokadą. Kad nesusipliektų jie lėkštėje (nors, aišku, nesusiplieks tikrai), vienoje pusėje dedu avokadą sluoksniuose tarp pomidorų, kitoje juostoje išsidėlioja mozarela…

Kaip žinia, man patinka, kad maistas būtų ir spalvingas, ir gražus, ir skanus. Taigi, dabar visam šitam kolektyvui užbaigti reikia pasirinkti kažkokį padažą. Iš tiesų labai puikiai tiktų tiesiog alyvuogių aliejus su balzamiko actu. Arba mano pesto padažas, kuris iš viso karūnuoja tas mano salotas – pesto salotų rūbelis. O jis padaromas taip: šaukštas didelis pesto (pirktinis puikiai tinka, tada šaukštas aliejaus ir du šaukštai citrinų sulčių, ir pusė šaukštelio agavų sirupo (arba medaus),  arba galite nieko nedėti. Va štai ir pomidorų salotos.

O dabar sutrumpintai:

Didelė lėkštė dviems alkaniems – vakarienė, keturiems – užkandis puikus.

Reikės:

5-6 pomidorai

Tiek pat saulėje džiovintų, bet supjaustytų pomidorų

Sauja dosni alyvuogių supjaustytų, sumaigytų arba sveikų

Apskritimas mazarelos

Avokadas

Šaukštas pesto

1-2 šaukštai aliejaus

Citrinios sulčių

Truputį agavos sirupo arba medaus

Druskos ir pipirų

Pomidorus supjaustom riekelėm, avokadą taip pat, mozarelą taip pat, padarom dvi linijas (iš tiesų, tai kaip norim, taip darom), pabarstom truputį pomidorus druska, tada pabarstom džiovintais pomidorais viską, tada alyvuogėm, ir užpilam padažo to pesto… Ir viskas.

Duokite kelią pomidorams!

Komentarai
  1. o aš siūlau paprastus pomidorus „sublenderiuoti” su saulėje džiovintais. šiek tiek pastovėjęs vandenija, bet skonis – kuo puikiausias.

  2. Oi labai geros vasariškos salotos – darysiu šivakar vakarienei, nes vasarą ma tik salotų ir norisi!

  3. atrodo ir skamba labai skaniai 🙂 ir as esu pomidoru megeja, kai tik galiu tada ir valgau ir jo labai nemegstu tu standartiniu pusiau zaliu parduotuviniu pomidoru, pas mus cia yra toks turgelis, tai begu ten sezoniniu darzoviu pirkti 🙂 Pomidorai ir mozzarella suris turbut vienos skaniausiu salotu ir tirkai su pesto padazu dar skaniau 🙂 susimasinau dabar 🙂

  4. Labai apetitnai aprašytas visas salotų gaminimo procesas, seilės tysta jau beskaitant! :D….Bet palauksiu kol šiltnamyje priraudonuos tikrų minkštų pomidoriukų, va tada salotos eis į trasą!! 😀

  5. Aš irgi iš tų pomidorų fanų. Dievinu juos visokius, šviežius ir kvepiančius, pakeptus ir pabarstytus druska ir žolelėm, mamos marinuotus (kai labai bėda, tinka ir parduotuviniai :)), konservuotus savo sultyse ar džiovintus. Jie tikrai verti atskiro pagerbimo 🙂

  6. Man klausimas kilo dėl tų saulėje džiovintų pomidorų. Namie turiu jų, bet ne aliejuje, o sausų. Ar teisingai supratau, kad tuos sausus, išmirkius karštam vandeny ir vėliau pamirkius aliejuje galima čia puikiai naudoti? O ten jokių prieskonių nereikia dėti ar dar ko nors? Nelabai jų naudoju, tiksliau, iš viso niekur niekada nenaudojau :)) Tai būčiau labai dėkinga už patarimus!

  7. Nuostabios salotos!!!:-) L. L. Patiko – puikiai subalansuotas skonis iš visų taip mėgstamų ingredientų! Ačiū! 😀

Rašyti komentarą