8241
Beatos virtuvė

Patarėjos Lapės blynai

(28)

Pirmiausia, tai turiu prisipažinti, kad nors esu aplankius ne vieną viešo maitinimo įstaigą Lietuvoje ir Londone, vis pirštai neprieina parašyti, o kai neateina, tada pasensta reikalas ir viskas. Bet visa laimė, kad mane gelbėja mano draugė Lapė Patarėja, kuri apsilankė neseniai vienoje blyninėje ir nepatingėjo, kaip visuomet, parašyti gerą ir negailestingą apžvalgą. Aš nesu tokia drąsi kaip mūsų Lapė, bet ketinu mokytis drąsos iš jos. Taigi, skaitom Lapės išmintį apie blynus ir jų nuklydimus, paklydimus ir naują blynininių tinklą Lietuvoje… Mūsų Laputė, irgi kaip visuomet, nesinešioja fotoaparato, nes nenori sukelti įtarimų ir būti demaskuota, todėl, nuotrauką turėjau surasti pati, ir ją radau La Crepe Facebuko puslapyje, dar tiesa, Google pasiūlė labai naują pranešimą spaudai apie milionus, kurie investuojami į restoranų tinklus, ir tai aišku yra puiku, jei įdomu, paskaitykite, o dabar tegul kalba Lapė Patarėja. Beata.

Pradėsiu labai originalia formuluote: kur buvusis, kur nebuvusios, staiga visuose prekybos centruose pradėjo dygti „La Crepe“ blyninės.
Priklausau tai žmonių kategorijai, kuri panašius tinklus, visokias čilipicas, katpėdėles ir pan. laiko kažkokiu nesusipratimu ir ignoruoja, bet pastaruoju metu manyje kirba noras padaryti malonių atradimų ir tarp tokių užeigų. Galų gale, negali gi kasdien eiti į prašmatnų restoraną – tiek dėl išlaidų, tiek dėl laiko stokos, tiek dėl tikimybės nebejausti šventės malonumo.
Tai štai, vieną tokią popietę, kai alkana su reikalais atsidūriau „Panoramoje“, pamaniau, kad pats metas išbandyti „La Crepe“ ir pavalgyti kokio nors nepretenzingo maistelio. „Panoramoje“ „La Crepe“ pakeitė prieš tai buvusią užeigėlę, berods, vardu „Briuselis“. Tik pasodinta už staliuko, iš karto įvertinau skirtumą tarp vieną užeigėlę turinčių restoratorių-want-to-be ir tarp į efektyvumą ir pelną orientuotų verslininkų („La Crepe“ priklauso „Vičiūnų restoranų grupei“): įrenginėjant blyninę, skirtingai nuo prieš tai veikusios vietos, išnaudotas kiekvienas laisvas plotelis ir taip išlošta vietos staliukams. Beveik visi užimti net ir gerokai po pietų – gal tai geras ženklas?
Tačiau likusį laiką neapleidžia jausmas, kad vis dėlto patekau ten, kur mieliau investuojama į interjerą, nei į virtuvę.
Tą patį įspūdį sukelia ir meniu – pernelyg gausus, pernelyg gražus, pernelyg iliustruotas, žodžiu, pernelyg aiškiai rodo, jog kūrėjai yra geresni verslininkai ir rinkodarininkai nei gero maisto vertintojai. Lankytojų pasirinkimui – daug lietinių su įvairiausiais įdarais, nuo tradicinių su varške ar sūriu iki įdomesnių su saldžiarūgšte vištiena, taip pat salotos, sriubos, picos, desertai.
Mano pasirinkimas – lietinis su varške ir lašiša bei paprastas lietinis, be įdaro.
Čia turiu pasakyti, kad apskritas blynas per visą petelnę, kaip jį vadindavo mano močiutė, gero meistro rankose yra absoliučiai tobulas patiekalas: skanus ir vienas, ir su grietine, ir su uogomis, ir su kokiu tik sugalvosi įdaru, ir šiaip – nuostabus geros namų virtuvės dalyvis. Iškepti jį, beje, nėra taip jau paprasta: gerumas labai priklauso ir nuo vykusiai užmaišytos tešlos, ir nuo keptuvės, ir nuo kepimo ugnies, ir nuo paties kepėjo kantrybės stovėti amžinybę prie plytos. Tas lietinis gali būti plonas ir traškus, o gali būti plonas, bet purus ir minkštutėlis, tirpte tirpstantis burnoje. Aš vaikystėje užsitepdavau grietinės ir susisukdavau tokią trūbelę, pro kurios galus ištirpusi grietinė varvėdavo – ojei, nieko nebūdavo pas močiutę skaniau! Teisybės dėlei ir draugės pamaloninimui pasakysiu, kad Beatai visada pavyksta iškepti labai gerus blynus – ne veltui receptus knygose dalina. Aš gerą tešlą užmaišyti jau moku, bet tikriausiai niekada neišmoksiu kantrybės stovėti prie viryklės ir žongliruoti keptuvėmis. Bet čia mano patirtis rodo, kad tokių lietinių kepimą yra puikiausiai įvaldžiusios visokios eilinės valgyklėlės ir vietinės reikšmės užeigos, kur už virtuvę atsakingos storos, nuo karščio suplukusios tetos, kurioms nieko nesako foie gras, o meistriškumo viršūnė yra sūriu užkepta vištienos krūtinėlė su ananasu ir „pikantišku“ padažu, patiekiama paskandinta tarp ryžių, apelsino riekelės, trijų rūšių daržovių ir būtinai – šlaputėlio salotos lapo, bet vat šitos paprastų valgyklų šefės daro mamos gamintiems prilygstančius cepelinus, o jau gerą lietinį per visą petelnę iškepti iš viso yra juokų darbas. Todėl aš, jei jau atsiduriu panašioje valgykloje, dažnai renkuosi lietinius ir paprastai nenusiviliu. Ir būtent todėl aš maniau, kad gal „La Crepe“ blynai bus panašus į tuos, kokius duoda paprastose valgyklose pietų metu.
Nežinia, ar todėl, kad prie keptuvių nesimatė nei vienos blynų kepime patyrusios tetos, ar dėl kitų priežasčių, bet galiu pasakyti, kad „La Crepe“ blyninėse lietinių kepti nemoka. Varškės ir lašišos įdaras – ok, gal galėtų būti daugiau, bet šiaip buvo geras. Tik esmė ta, kad mažiausiai pusę lietinio su įdaru skanumo lemia būtent pats lietinis. Aš, kadangi buvau užsisakiusi vieną ir be įdaro, turiu pasakyti, kad jie abu buvo maždaug popieriaus skonio, sausi ir guminiai. Ir dar kaip reikalas atšalę, kol pasiekė mano staliuką.
Visa kita – aptarnavimas, patiekimas buvo normalus ir niekuo neypatingi, todėl atskirai neaprašinėju. Gal tik paminėsiu malonią smulkmeną – kramtomosios gumos pagalvėlė, patiekiama kartu su sąskaita. Kam pavalgius ėda rėmuo, turėkit minty, kad kramtomoji guma padeda.
O lietinių daugiau eisiu valgyti tikrai ne į „La Crepe“, o verčiau pas mamą, tetą, Beatą arba ten, kur juo kepa geriausiai Vilniuje – Pilies kepyklėlėj.

Jūsų nuolanki patarėja Lapė

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (28)
Komentarai
  1. Lape patarėja parašė:

    Beata, nieko aš čia tokio baisaus neparašiau — na tikrai negeri blynai buvo, popierguminiai. Gal skirtumas tame, kad, pvz, namuose ar Pilies kepyklėlėje nebūna iš anksto krūvos tų blynų prikepta, kur guli po to stirtoje ir laukia įdaro. O gal tiesiog tešlos sudėtį reikia tobulinti. Beje, visai neprastais lietiniais savo meniu papildė „Pomodoro“ tinklas. O kas dėl drąsos išsakyti kritiką — gal Užkalnis čia bus geresnis mokytojas nei aš, chi chi chi… 🙂

  2. Gintare parašė:

    Aš irgi išbandžiau „Le Crepe“ Klaipėdoje. Galiu 100 procentų patvirtinti, kad Lapė patarėja laaabai tiksliai viską susakė.
    Aš išeidama dar pažiūrėjau ar tik nenaudoja „lietinių zagatovkių“..Akurat.. Kalnas blynų ir paskui juos ant sausos keptuvės ale pašildo su įdaru.. Košmaras.. Daugiau ten nebenoriu valgyt blynų..
    Vistik manoji blyninė tai – „Pilies kepyklėlė“. Kai būnu Vilniuje tai visad einu kaip į bažnyčią :))) Vat įdomu būtų iš jų receptuką gauti..(optimistė)..

  3. Beata Nicholson parašė:

    va prašau kaip išaiškėja tiesa, apie iš anksto iškeptus blynus ir jų tasumą, miela Lapę tu parašei teisybę ir tik teisybę…..Ačiū TAU

  4. Egle parašė:

    OOooo, jau ne pirmas komentaras, kad šios blyninės reikėtų vengti. Po kelių tokių apžvalgų ir draugų nuomonių manau, kad mano kojos ten jau nebus. 🙂

  5. Živilė parašė:

    Ačiū už straipsnį. Vyras su sūnum irgi valgė, sakė, maistas neatrodė šviežias. Aš naivuolė pagalvojau, kad gal jam nepasisekė ir išsirinko ką nors nepopuliaraus, bet dabar matau, kad neverta gaišti laiko ir išmesti pinigų šioje blyninėje.

  6. Julė parašė:

    Ah, praėjusią savaitę su mama it tyčia atsidūrėme Panoramoj ir buvo net kilusi mintis ten užkąsti – gerai, kad pasirinkom kitą vietą. Nes lietiniai su įdaru esti toks šventas dalykas po tų visų Prancūzijų, kad nusivylimas, matyt, garantuotas.
    Ir apskritai prekybcentriuose liūdnas vaizdelis su užkandomis, IMHO.

    Beje, dėl iš anksto prikeptų blynų. Žinokitės, kas savaitgalį kepu lietinius, visą stirtą, ir kiek nesuvalgome pusryčiams, paliekam šaldytuve ir kurią dieną susivyniojam su visokiais įdarais vakarienei. Ir jie tikrai nebūna guminiai. Savaime suprantama, ne traškūs, bet tikrai nėr prasti, ypač ilgiau keptuvėj paskrudinti. Vat. Tai gal čia ir pati lietinių receptūra įtakos turi? Ar jų plonumas?
    Prisiminiau dar, kad pas Sūrininkus Dargužiuose irgi taip darydavo – prikepdavo melejoną lietinių, o paskiau vyniodavo įdarus to order.

    Smalsu – o Pilies kepyklėlėj kiekvienam žmogui užsisakius o lietinuką iškepa?

    • Lape patarėja parašė:

      Taip, gali sėdėti sau ir žiūrėti kaip tavo blyną kepa. Tu teisi, aš irgi parašiusi pergalvojau, kad namie juk irgi krūvą lietinių prisikepam, bet nuo to vėliau jų skonis nesugenda. Matyt, reikalas tešloje.

  7. Lina parašė:

    Pirmiausia tai turiu pasakyti dideli aciu Lapei,kad ji deda pastangas supazindinti mus su Vilniaus maisto „davejais“. Tai labai naudinga ir reikalinga. As pati griztu i Vilniu keleta kartu per metus ir daznai nutinka taip,kad per kruva reikalu,skubejima nebespeju issiaiskinti ir pasiklausineti,kur nereikia valgyti, o kur net ir labai labai verta. Neretai atsitinka taip,kad pavalgius labai gaila ir saves ir savo pinigines,kad dar uz tai ir moketi tenka. As turiu pasiulyma Lapei – sudaryti vietu pvz. desimtuka,kurias labai reikia aplankyti ir ten valgyti. Ir vietu,kur eiti nereikia. Arba tai galetu atrodyti taip – jei norite skanios vistienos,einate i ….., blynu i ….. Arba galima sarasiuka sudaryti pagal „vieta,kur randiensi“. Jei esi Akropolyje geriausia vieta valgyti yra ….., jei senamiestyje……
    Man toks sarasiukas labai butu naudingas ir labai padetu sugrizus i Vilniu. Gal ir daugiau yra tokiu,kam toks dalykas butu naudingas. Ka manai,Lape?

    • Lape patarėja parašė:

      Aš esu be galo pamaloninta, kad kažkam šitie įrašai yra įdomūs ir dar reikalingi. Ačiū. Dešimtuką sudaryti seniai jau galvoju, tik bjauri natūra vis nori sudaryti ne tik geriausių vietų dešimtuką, o dar ir gerai debiutavusių, o po to sugedusių vietų dešimtuką.

      • Lina parašė:

        O,tai gerai debiutavusiu ir po to susigadinusiu, desimtukas taip pat labai reikalingas!!! Du ar tris kartus griztant i Vilniu,toks saras taipogi labai labai i tema:-) Juolab,kad Lietuvoje sunku rasti objektyvios kritikuojancios informacijos apie maisto istaigas.Jei Vilniuje viskas taip greitai nesikeistu,tai as net siulyciau brosiura isleisti ta tema:-)
        Juk stai apie Gustavo blynine tikra tiesa. Ka tik atsidare pries kelis metus, buvo neitiketinai „skani“ vieta. Man sventas reikalas buvo bent karta per savaite ten uzsukti blynu su varske ir braskiu padazu. Ir varskes buvo daug ir padazo. Bet ta vieta sugedo „ant akiu“, dideliui greiciu. Bene puses metu begyje.
        Tad miela,Lape,pazindink mus! Nes einant pavalgyti norisi,kad tai butu maza svente,kai isejus visai negaila paliktu ten pinigu.

    • inga parašė:

      ar pavyko Napaleonas???

  8. Dovilytė parašė:

    Ačiū už puikią apžvalgą 🙂
    Aš jau net laukiau kol atsidarys ši blyninė, nes žiauriai mėgstu lietinius. Bet po tokių komentarų kažkaip nebesinori ten eiti…
    Ir būtinai pritariu Linos idėjai dėl geriausių vietų, kur pavalgyti 😉

  9. Lapės blynai parašė:

    Na niekur kitur blynų crepe nevalgiau per daug, bet vat Pilies kepyklėlėje tikrai nuostabūs blynai. Rekomenduoju bet kam 🙂

  10. Raminta parašė:

    Apart Pilies kepykleles (kur beabejoniskai skanus blynai), dar labai skanius blynus teko valgyti Presto kavinej PC Panoramoje. Valgiau gal pries metus, bet buvo l. skanus – ploni traskus su grietineles padaziuku…. mmm. O vat Gusto blyninej valgiau blynus su saldziarugste vistiena, o toji buvo surugus! Viau… Daugiau mano ten nei kojos nebuvo. Todel kai Lape paminejo ‘idomesnius idarus su saldziarugste vistiena’, mane nupurte. Nepatikrintose istaigose ‘idomesniu’ patiekalu geriau nevalgyt.

    • Lape patarėja parašė:

      ha ha ha, labai taikliai pastebėta dėl saldžiarūgštės vištienos įdaro. Jei atvirai, tai man irgi atrodo, kad kuo mandresnis įdaras, tuo didesnė rizika gauti prastą blynelį. Norėjau taip ir parašyti bloge, ale susilaikiau — galvoju, ką aš čia, gal gi žmonėms visai patinka.

  11. Rugilė parašė:

    Dėl Pilies kepyklėlės pritariu – lietiniai skanūs, tik kaina kandžiojasi. Na, bet juk taikom į europinius standartus:) Kadaise, kadaise, tos dienos gal grįš, Gusto blyninė kepdavo sočius ir skanius lietinius, bet pastaruoju metu jiems, o ypač įdarams, nutiko nepaaiškinamų dalykų. Skonis remontuotinas, kokybė irgi.

  12. Rita parašė:

    Gusto blynine jau seniai pagedusi, gauni drungna gumini blyna, idarai irgi nelabai dziugina. O kazkada budavo malonumas ten apsilankyti, as didele blynu megeja, tempdavau ten savo busimaji pusryciu savaitgaliais 🙂

  13. Lapė taip pat parašė:

    kazkoks sutapimas, mano vardas taip pat Lapė, nickas gal greiciau. apie zagatovkes, jei nebutu zagatovkiu, klientam reiktu laukti 10-15 miniuciu ilgiau savo blyno, beje nematau nieko blogo tose zagatovkese nes jus galite ji gauti ten maximum pries pora valandu kepta, kai buna maziau zmoniu – zagatovkiu neprireikia, turit klausimu? rasykit man i meila

    • Gintare parašė:

      Kažkaip namie tos zagatovkės tai labai skanios gaunas, o vat Le Crepe jos guminės 🙁
      Gal tiesiog reiktų zagatovkių receptus patobulinti 😉
      Beje, Pilies kepyklėjėj nėr zagatovkių ir nieko tokio, kad palauki kelias minutes..

  14. NiCi parašė:

    Gal kas pasidalintu lietiniu receptu? Tu plonuju, les crepes. Kiek meginau, nepataikau „prancuziskai“ iskepti.

  15. birule parašė:

    Taigis kaip gerai, kad yra iškalbingų rašytojų. O tai bandžiau vyrui paaiškinti, kad valgiau tame La Crepe ir kažkas man ten netiko. Bet nesugebėjau paaiškinti kas :))) Dabar tikrai kai pagalvoju, popieriniai tie blynai….

  16. Sveiki gerb. skaitytojai, lankytojai, svečiai, buvę ir esami!
    Ačiū už pastabas apie mūsų Gusto blyninę.
    Mums labai svarbi kiekviena išsakyta nuomonė apie mūsų darbo ir maisto kokybę! Labai vertiname, kad turime galimybę pasitaisyti ir daugiau nenuvilti mūsų svečių!
    Tikriausiai mano atsiprašymas nieko nepakeis, tačiau tikrai nuoširdžiai apgailestauju, kad teko nuvilti pastovius mūsų svečius.
    Pažadu, kad blyninių administratoriai bus uniformuoti ir artimiausiu metu bus padaryti keli sprendimai dėl virtuvės darbuotojų.
    Visada mokomės iš savo klaidų, baisiausia, kad „ vienas lauke ne karys“.
    Kartais atrodo, kad personalas kuris ateina į darbą ir turi viską atlikti pagal instrukcijas nenori ir nemyli darbo kurį dirba. Gal todėl Europoje ir klesti šeimyninis verslas?
    Stengiamės ir stenksimės toliau kiek tik įmanoma.
    P.S. Didelė pagarba Beatai už knygas ir „bloga“! Noriu palinkėti Beatai savo kelyje sutikti tik geranoriškus žmones, kurie kiekvieną dieną džiūgintų.
    Nuoširdžiai,
    Rima Brinienė
    Generalinė direktorė „GUSTO BLYNINĖ“

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Rima, ačiū Jums už puikų komentarą, sėkmės kepant blynus 🙂

    • Kishkis parašė:

      Sveiki,
      p.Rima – Jūs labai drąsi, kad ryžotės atsakyti. Šaunuolė:) Pritariu Jums, kad pas mus Lietuvoje darbuotojai ne visuomet su meile ir atsidavimu žiūri į savo darbą. Vis dar vyrauja nuomonė, jog nekvalifikuotas darbas yra prastesnis, tačiau mano nuomone – svarbu būti geriausiu:) Ir jei tu geriausiai kepi blynus, tai visiškai nesvarbu, kad neturi aukštojo išsilavinimo. Sėkmės Jums buriant komandą, apie kurią po keletos mėnesio internete skaitysime tik pačius geriausius atsiliepimus:)
      Ačiū Lapei ir Beatai už kultūringus, o ne pagiežingus, vertinimus:)

  17. […] Kažkada Lapė yra parašiusi, kaip visuomet, vieną kitą taiklų sakinį apie tai, kokie turėtų būti blynai… Mano knygose netrūksta blynų ir niekada nepamiršiu tų Užgavėnių, kurias tikrai […]

  18. indre parašė:

    lietiniu valgyti reikia keliauti i Gusto blynine – ne tik lietinius fantastiskus gamina, bet ir sriubas puikiai verda (bent prie sv. Onos baznycios Vilniuje)

  19. Del La Crepe parašė:

    Visiskai pritariu Lapei del La Crepe siaubingu blynu. Valgiau du kartus Kauno Akropolyje. Pirma karta uzsisakiau su vistiena blyna, valgau ir nesuprantu kas negerai, nukrapstau idara ir paragauju blyno be nieko. Blynas puszalis ir siaubingo zaliu miltu skonio. Kadangi labai megstu lietinius, galvoju na gal si karta nepasiseke blynu kepejui ir nuejau kita diena paragauti blynu su varske. Ispejau padaveja, kad atnestu gerai iskepta blyna. Deja, vel blynas puszalis ir slykstaus skonio. Daugiau La Crepe nesilankiau ir perspejau draugus apie blynu skoni sioje nevykusioje blynineje.

  20. gene parašė:

    Atvykus i Vilniu, pasiklausius nuostabios muzikos stotyje, su gera nuotaika uzsukau i Gusto blynine, visai netycia. Didziule stikline imbiero arbatos jau beveik isgeriau, o blynelio vis dar laukiu. Stebiu kepejos darba, uzrasuis ant sienu..Greiti blyneliai, prasau jau ne greitu, prasau letu, bet darbas nejuda is vietos.Nuotaika sugadinta, blynas atkeliavo, i traukini dar nepavelavau, aciu zu pirma ir paskutini pasimatyma

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.