8241
Beatos virtuvė

Lietuviškos virtuvės pristatymas užsieniečiui be cepelinų ir bulvinių blynų!

(47)

Dar kartą sveikiname mūsų padėjėją Linutę (nuotraukoje), kuri vakar šventė savo gimtadienį!

Kaip ir sakiau, šiandien – labai nuostabi laida, kokios dar nebuvo. Dėl to, kad esu susituokusi su užsieniečiu, labai dažnai manęs klausia, ką jis mano apie lietuvišką virtuvę, ar mėgsta, ar valgo ir t. t. Lietuviška virtuvė yra labai stereopizuota, kad ji yra tik cepelinai, spirgai ir kiti riebūs dalykai. Aš šitoj laidoj noriu parodyti, kad mes turim tikrai puikių ingredientų, kuriais galima didžiuotis: grybai, visi pieno produktai, medus ir kiti.

Laidoje aš noriu parodyti, ką daryčiau, jei reiktų pristatyti lietuvišką virtuvę užsieniečiui. Manau, kad nereikia virti cepelinų, kepti bulvinių blynų. Aš neįsivaizduoju lietuviškos virtuvės be burokėlių sriubos. Kam esu virusi savo burokėlių sriubą su obuolių sultimis – draugėms, vyrui, anytai, vaikams – ji patiko visiems.

Lietuviškas varškės sūris – taip pat tikras pasididžiavimas. Jei italai į salotas deda mozarelos sūrį, o graikai – fetos, tai mes galime ant salotų užtrupinti savo varškės sūrio, pagardinti krapais, linų sėmenimis, saulėgrąžų ir moliūgų sėklomis ir turim nuostabias salotas, kurias gaminau laidoje.  Salotų užpilas taip pat gaminamas iš puikių lietuviškų ingredientų – rapsų aliejaus, medaus.

Taip pat lietuviška virtuvė neatsiejama nuo bulvių, tai aš gaminau tokius švilpikus, kurie tikrai lengvai, paprastai pagaminimi ir yra labai gardūs.

Dar lietuviai mėgta kiaulieną, todėl pasirinkau čenakus, kuriuos turbūt galima rasti kiekvienuose namuose. Čenakai – troškinys su perlinėmis kruopomis, džiovintais grybais, daržovėmis. Garantuoju, kad individualios porcijos tikrai niekas neatsisakys.

Varškės spurgos! Raskite lietuvį, kuris joms būtų abejingas. Aš esu ragavusi labai panašiai gaminamo itališko gardumyno su rikotos sūriu. Tai turiu pasakyti, kad lietuviškos varškės spurgos nė kiek joms nenusileidžia.

Lietuviško jums savaitgalio!

P. S. Nepykite, burokėlių sriubos receptas kol kas liko be nuotraukos – kaip nors ją sumedžiosiu vėliau.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (47)
Komentarai
  1. Švilpukai ir Čenakai parašė:

    Sveiki

    Labai nusiminiau neradusi šios dienos t.y. – lapkričio 5d. kaip daryti užsieniečiui Švilpukus ir Čenakus su džiovintais grybais. Kadangi nespejau užsirašyti tai pažiūrėjau jūsų svetainėje, tačiau neradau.

  2. Salotos su varškės sūriu parašė:

    Neradau ir šito recepto.

  3. marija parašė:

    Čenakai šiaip yra gruzinų virtuvės patiekalas, paplitęs po Kaukazą, Moldovą, Ukrainą. Kada jis spėjo tapti tradiciniu lietuvišku valgiu, kuris reprezentuoja šalį?

    • Beata Nicholson parašė:

      Mieloji Marija, jau atsakiau į šitą klausimą, tai buvo mano interpretacija asmeninė, ir manau svarbiau yra to indelio turinys, o ne pats indelis…

    • lauruze parašė:

      šalį reprezentuoja tie patiekalai, kurie toje šalyje gaminami pakankamai ilgą laiką ir yra prigiję kaip savi, ir visų pamėgti, o jų kilmė nėra svarbi (juk ir tie bulviniai patiekalai, kuriuos mes vadinam lietuviškais dauguma yra žydiškos kilmės, o ir pačios bulvės, kaip visi žinom ne europinės kilmės). Be to Beatos ruošti troškinukai buvo iš pačių lietuviškiausių ingredientų (grybai, kruopos, mėsa, daržovės – kas čia nelietuviška?) Man labai patiko laida ir visi patiekalai parinkti tikrai taikliai, tie bulviniai patiekalai iš tikrųjų jau seniai visiem žinomi, atsibodę ir neidomūs. O tarp kitko, aš ir turėjau užsieniečių svečių, tai jiems ne joki cepelinai labiausiai patiko, o šaltibarščiai, va taip 😛

  4. Liūtas parašė:

    O kieno ta virtuvė, kurioje laidas filmuojat? 🙂

  5. Vilnietė parašė:

    Labai patiko šiandieninėje laidoje rodomi Vilniaus vaizdeliai. Saulė, smagi muzika ir lengva nuotaika – super! Jei nežinočiau, kad čia Vilnius, pamanyčiau jog koks Italijos ar Prancūzijos miestas. Ačiū laidos kūrėjams už kitokį žvilgsnį į mano gimtą ir labai mylimą miestą 🙂

  6. Ric parašė:

    Fono muzikėlė puiki. Ne į temą Beatos norėjau paklausti – gal žinote, kaip atrodo tarka korėjietiškoms morkoms?
    Ir dar ne į temą – o kaip su šuneliu, kai Beata Vilniuje?

    • Beata Nicholson parašė:

      takra korejietiškoms morkoms??? turbutt turite mintyje kaip morkas supjaustyti šiaudeliais?? yra tokių tarkų tikrai apsčiai, aš esu pirkus kaziuko mugėje,tikrai tikrai jų yra jos pjausto visaip riekelėm šiaudeliais didesniais ir mažesniais….šunelis buna Londone ir juo rūpinasi vyras kai aš Londone…manau jis bent jau kol kas bus londonietis:)

  7. Ramunė parašė:

    Miela Beata,
    čanachai (taip lituanistai pataria juos vadinti) – gruziniškos virtuvės palikimas. Jie tiek pat lietuviški, kiek ir chačapuri ar sacivi. Suprantu, kad dauguma mūsų patiekalų adaptuoti iš kitų virtuvių, bet užsieniečiui pristatyti juos kaip lietuvišką valgį aš vis dėlto nedrįsčiau.

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Ramune, labai ačiū už informaciją apie čanachus…tik noriu priminti, kad visa laida buvo mano asmeninė interpretacija lietuviškos virtuvės tema….

    • lauruze parašė:

      o man įdomu kokį patiekalą pristatytum kaip lietuvišką? nes kiek man žinoma, tai lietuviškos kilmės yra kruopų pliurzės (kurių šimtą metų niekas negamina ir aišku kodėl), kisieliai visoki ir daugiau nelabai kas

  8. Raminta parašė:

    Jaukios tos Beatos laidos, nors tu ka 🙂 Mano kaimyne sake, kad ziuri sitas laidas kaip terapija, pasiziuri – ir jauku, ir ramu, ir silta, ir gera. O mano seima tai dar ir pasigamina ka nors, gal ne tiksliai pagal recepta, bet svarbu gera mintis. Bet as irgi turiu klausima-pasiulyma NE I TEMA :), kadangi cia ne viena as tokia, tai drasiau – Gal kada bus noras ir proga parodyt ziurovams kaip issikept paprasciausius kruazanus. Atrodo, kas cia tokio – kruazanas?!?! Bet kiek kepiau, nesigauna 🙁 Ar nemoku sulankstyt, ar saldyta sluoksniuota tesla is parduotuves tam netinka, ar kame cia kampas? Butu idomu pamatyt, kaip tai daroma. Aciu ir sekmes!

    • Beata Nicholson parašė:

      ooooo Raminta, labai geras klausimas, croissant toli grazu ne paprastas dalykas…o labai netgi labai labai labai labai labai sudetingas….daug yra kampu ju gamyboje, pradedant tešla, baigiant sulankstymu…….manau kad niekas nežiūrėtų tos laidos, o ją padaryt užtruktume ne 5-6 valandas kaip dabar kad filmuojam o visas 10…:)))
      bet aišku nieko nėra neįmanomo, bet galiu pasakyt, kad man vilniuje skaniausi ir geriausi jie yra pas Thiery uzupyje…

      • Raminta parašė:

        nu tu matai, kas cia daros ?!?! O as galvojau, paimi teslos gabaliuka, susukai ir vualia! Teks eit pas Thiery 🙂 Aciu

  9. ramaske parašė:

    o as jau gaminu cenakus pagal Beatos receptuka:))), tik va nepamenu kokia temperatura turi buti…

  10. Giedre parašė:

    Kiek ia moteriskiu ismintingu apsireiskia pamokyti Beata kas yra kas. Gal pradekite pvz. nuo nuosavu vaiku svietimo?

  11. I parašė:

    Man rodos, lietuviška virtuvė yra tai ką mes valgome, mėgstame… balandėliai, koldūnai, čeburėkai ir visi kiti panašūs juk nelietuviški, bet mėgstami ir adaptuoti pagal mūsiškus produktus… Ką gi padarysi, kad ta lietuvėlė ant kryžkelės tautų, tas matyt irgi prisidėjo prie mūsų meniu. Nacionalinis produktas irgi istorija, ir istorija tęsiasi, vystosi, kinta ir tai ką mes valgome.

    Pvz vienoj skandinavijos šaly, paklausus kas yra tradicinis patiekalas, man pasakė, kad mes tokio neturim… nu va kepta kiauliena su karamelizuotom bulvėm, marinuoti raudoni kopūstai, bet nebutinai tai.. o savo tėvynes skandinavai myli labiau nei lietuviai Lietuvą…

    Kadangi, mano vyras irgi nelietuvis, einu ir aš čenachų daryt…

  12. dalia parašė:

    sveika, mieloji Beata,
    o kada galima ieskoti kalendoriaus knygynuose?
    nenoriu praziopsoti, nes tai tikrai puikus dalykas, sekmingai prigijes mano virtuvej, ten juk visa mano galva.
    p.s. dekoju uz puikias laidas, linkejimas ir sekmes.

  13. andrius parašė:

    Miela Beata,

    Tau reiktu kaip nors pradeti mesti savo video i Youtube. As esu ne Lietuvoje, patinka tavo laidos, bet tiesiog neimanoma per tv3play.lt paziureti. Labai stipriai stabdo.

    Lauksim nauju laidu!!:)

  14. silva parašė:

    Ačiū, Beata, kad daliniesi savo receptais. . Labai fainos Tavo laidos, vienas malonumas žiūrėt – ir naudingos ir nuotaiką pakelia!! 😉 Kuo didžiausios sėkmės Tau ir Tavo šeimai..

  15. del parašė:

    dariau cenakus, labai neskanu buvo …, ziuriu tas laidas ir jos man labai patinka, bet ko gero sis receptukas nelietuviskam skrandziui…. 🙁

  16. bulviniai svilpikai parašė:

    Superinis skonis, labai puikiai viskas gavosi. Aciu uz toki puiku receptuka 🙂

  17. Svilpikai parašė:

    Gal galima butu suzinot recepta svilpiku.

  18. Svilpikai parašė:

    Gal galima butu suzinot recepta svilpiku

  19. Saulė parašė:

    Ačiū, Beata, už laidas. ..ir jaučiu begalinę nuoskaudą, kad laidos metu nerodomi receptai. Filmuojant ištartas žodis „žiupsnelis“ virsta šaukšteliu, „du šaukšteliai“ – trimis ar keturiais ir t.t. Mano mama (garbaus amžiaus senjora) labai myli šias laidas (ir tikrai ne ji viena tokio amžiaus), tačiau „nevartoja“ interneto ir patikslinti receptų neturi galimybės. Labai apmaudu, kad šitaip skriaudžiama ši socialinė žiūrovų grupė.
    Mintyse žinau, kad toks projekto užmanymas, tačiau….. Nepamrškite ir gerbkite tuos žmones, kurie nepriklauso informacinių technologijų virtuvei.

  20. Uršulė parašė:

    Beata, sveikinu jus su puikia laida!
    Nuoširdžiai galiu pasakyti, kad niekada nemėgau lietuviškų kulinarinių laidų. Jos man visada kvėpėdavo santa marijos prieskoniais ir panašia reklamuojama produkcija. Pirmą kartą Jūsų laidą pažiūrėjau tik todėl, kad draugas pasakė kaip puikiai ji nufilmuota (jis dirba kino srityje). Pasitikiu jo nuomone, palaikau panašias lietuviškas iniciatyvas. Žodžiu pažiūrėjusi nenusivyliau. Užbūrėte savo nuoširdumu, paslapčiomis užsirašiau keletą receptų. Labai simpatiškai nuteikėte savaitgaliui. O dėl lietuvių virtuvės reprezentavimo, pati turėjau rūpestėlių tą darydama.. teko kitoje šalyje verstis su jų turimais produktais.
    Taigi ačiū jums už puikius darbus! Keep it up!

  21. Simona parašė:

    Gal galėtumėte įkelti švilpikų receptą, nes labai norėčiau juos pasigaminti 🙂

  22. Simona parašė:

    Mieloji beata, o kokioje temperatūroje patartumėte kepti švilpikus? 🙂

  23. Gintare parašė:

    Beata, Aciu labai uz paprastus ir skanius receptus. Isvykau gyventi i Italija nemokedama nieko gaminti ir beveik kasdien ant vakarienes stalo puikavosi tavo receptai, kurie sulauke labai daug pagyru is visu italu,kurie tik paragaudavo. Teko net versti receptus i italu kalba 🙂 Labai aciu uz labai faina blog’a 🙂

  24. prasau recepto "Salotos su varškės sūriu " parašė:

    prasau recepto „Salotos su varškės sūriu “

    su pagarba
    Beata
    Hamburgas

  25. lina parašė:

    aciu Jums uz Jusu idejas 🙂 nuosirdziausi linkejimai, kad ju niekuomet nepristigtu.

  26. Gintare parašė:

    virtuve superine

  27. menion parašė:

    rašau vien tam, kad pritarčiau andriui: reikėtų arba dėti laidas į YouTube, arba rasti sprendimą, kodėl užsienyje tv3play.lt nepakenčiamai stabdo ir kaip tai pataisyti

  28. remyga parašė:

    miela beata ar negaletumete priminti to cianaku receptuko,bijau , kad neprigrybauciau ko nors ir nesugadinciau topuikaus recepto

    • Beata Nicholson parašė:

      Mielas Remyga
      oi atsiprašau kad pražiopsojau jūsų komentarą…galvojau kad čenakų receptas yra puslapyje, bet pasirodo nėra įdėsiu prie progos…o šiaip viskas paprasta imat sprandinę, džiovintų baravykų ir tradicinių dalykų kaip svogūnai, morkos….Svogunus supjaustot dedat į dugną, dedam morkas, taip pat bažavykus ber pamirkytus ir nuplautus, taip pat šaukštą perlinių kruopų, ant viršaus sprandinės gabaliukų, su pipirais ir druska, čiobreliais kokiais, beigi užpylat sultiniu ir obuolių sultimis….Aš pasistengsiu receptą įdėt artimiausiu metu…ten viskas tikslaii parašyta

Palikite komentarą


Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.