Kas kartą, kai indaplovę turinti šeimininkė mazgoja bliūdus rankomis, nežinau, kaip jaustis. Iš visų buities darbų indų mazgojimas man mieliausias (jei apskritai buities darbai gali būti mielais), tačiau aš galvoju, kad virtuvės pagalbininkai ir buvo tam sugalvoti, kad nebegaištum laiko pats. Štai, pavyzdžiui, vienas geresnių „prietaisų“ virtuvėje yra Beatos prijuostės, apie kurias ji vis kažkodėl kukliai nutyli (teks man pasisakyti išsamiai ateityje).
Neslėpsiu, ir šiaip jaučiu silpnybę visokio plauko prietaisams prietaisiukams. Skeptikams ir tiems, kurie turėdami indaplovę vis tiek plauna rankomis, nes „kiek čia tų indų“, turiu pasakyti: geri virtuvės įrankiai, kombainai ir kitokio tipo pagalbininkai ne tik sutaupo laiko. Su jais gerokai paprasčiau. Tai reiškia, jog mažiau nuvargstate ir per tą patį laiką nuveikiate daugiau. Nieko nėra bjauriau, kai pagaminęs patiekalą iš nuovargio nebegali į jį net žiūrėti, nekalbant jau apie padorų prisėdimą už stalo ir pabendravimą su šeimynykščiais. Šito niekaip negali suprasti mano senbernis, kuris iki man pasirodant jo virtuvėje puikiausiai vertėsi su maždaug DVD dėklo dydžio pjaustymo lentele, puodu, kur telpa duokdie 2 lėkštės sriubos, ir už kokius 17,99 Lt pirktu 7 peilių rinkiniu.
Su dideliu susidomėjimu skaičiau Bourdain‘o sudarytą būtinų virtuvėje rakandų sąrašą ir su džiaugsmu konstatavau, kad dar turiu kur tobulėti. Tiesa, jo sąrašas, kaip ir visa knyga, skirta šiek tiek pažengusiems su virtuvės eksperimentais, o štai maniškis galėtų sudominti dar judančius pažangos linkme. Eiliškumas ne pagal svarbą, ir sąrašas tikrai nepilnas: taupydama jūsų laiką apdainuoju bent jau man vertingiausias tarnaites.
O vietoj dešimtos sąrašo pozicijos — naujo sąrašo pradžia, kurį, neabejoju, kaip mat papildysite: labiausiai nepasiteisinę virtuvės pagalbininkai.
Manasis prasideda taip:
iš sąrašo pas mane tik moka kavinuko nėra ir česnakų spaustyklės 😀 greit virtuvėj man pačiai vietos nebeliks. kol kas nereikalingiausia atrodo bulvių tarkavimo mašina, nes bulvinių blynų nėra pas mus šeimoj maniakų… o vienai sau pačiai kepti…. ghmm … užknisa..
vat be elektroninių svarstyklių visiškai neįsivaizduoju virtuvės. gi taip nervina galvoti kiek šaukšte telpa gramų miltų ar sviesto. gal ponia Lapė mažai pyragų kepa?
Aš, žinokit, apskritai alergiška tikslioms receptūroms. Man priimtinesnis Isabelle Allende požiūris į šį reikalą, kur receptūra yra jokia ne šventa karvė, o tiesiog pasiūlymas, kaip patiekalas galėtų būti gaminamas, o visa kita gamintojo improvizacijos reikalas. Aišku, konditerijoje su tokiu požiūriu toli nenueisi, taigi apsiriboju improvizacijai nejautriais receptais 🙂
Na va, kaip smagu, kad mes kartu tokie panasus, bet ir skirtingi. Pas mane sumustinuke netgi labai pasiteisino ,nes turiu 2 jaunus vyr. organizmus, kuriem toki sedevra susiorganizuoti nesudaro dideliu problemu. Mintis pirkti kiausiniu virykle niekada nekilo, bet ka gali zinot… Na o visa kita tikrai yra mano virtuvej.Kadangi megstu kepti, tai galvoju isigyti miltu sijojimo sieteli- labai uzkniso sijoti su kiarasamčiu.
Su viskuo sutinku, na gal išskyrus kiaušinių virtuvą. Ypač geras dalykas Moka kavinukas. Šiemet tik atradau šį gėrį ir turiu pripažint, kad užpilama kava yra pajuokos vertas objektas. Kalbant apie sumuštinių keptuvę, ji kaip ir kokia vaflinė ar ledų aparatas, nėra skirta vartoti kasdien. Bet tais atvejais kai užsinori ko nors itin nesveiko ir skanaus, oi kaip praverčia 🙂
vienu momentu ir man reikėjo trintuvės cedrai , bet kažko ranka nekilo jos pirkti, užtat pats nevykęs įrankis namuose buvo salotų džiovyklė…
Kiaušinio virimo aparato paskirties nesuprantu visai, man atrodo tik elektrai naudoti skirtas jis.
Keistas dalykas – kiausiniu virtuvas…niekada net nesusimasciau, kad virimas elementariausiame puode galetu kelt kokiu nepatogumu :/ o va be skardiniu atidarytuvo (tokiu kuris graziai nupjauna virsu) arba tosterio (skrudintuves) savo virtuves neisivaizduoju.
na nezinau… kas gali but blogiau nei stovejimas prie puodo ir dabojimas…. o vanduo uzvire aha turim 7 minutes vadinas kiausinius trauksim lauk kai bus 8.24… po 4 minuciu. kada kada ten tuos kiausinius traukti reik? o cia sudejai 7vnt kiausiniu ipylei doze vandens ir eini sau kitu darbu daryt. nepraziopsosi niekaip…. tas garsas pazadins net ir kaimyna kai kiausiniai jau buna isvire 😀 sakyciau antras prietaisas kuri ismylejau tik pabandzius
Kaip fain. Viska turiu. Ir net daugiau. Kaip morku skutukas 🙂
Miela Lape patarėja, nors ir nelabai korektiška, bet gal galėtumėte pasidalyti patirtimi — kokios firmos bulvių skustuvą turit? Turėjau visokių, bet labiausiai pasiteisinę buvo neaišku iš kur atkeliavę ir neaišku kur iškeliavę. Kiek beperkam, kad ir nepigius, na ne tas ir viskas, o šeimyna nemaža, tad daiktas labai reikalingas.
Turėjau labai gerą kompaktišką daiktą : mikserį su visokiais priedais — atstojo ir kombainą, ir blenderį, ir kavos malimo mašinėlę, tik vat plastikinės detalės susidėvėjo ir to gėrio nebeliko.
aš ne Lapė, bet pasakysiu: tupperware skustukas – liuks daiktas! Vat toks va: http://www.google.ie/imgres?imgurl=http://lh3.ggpht.com/_3_wC2pgcps4/S19tUqsJSDI/AAAAAAAAAKs/ntnsToYaACY/Universal%2BPeeler.JPG&imgrefurl=http://picasaweb.google.com/lh/photo/XNHobiqJC_WhyI-TOJ_Isg&usg=__QtdWTh54Fb-sL09mzggYRgmcEJ4=&h=1200&w=1600&sz=98&hl=en&start=94&zoom=1&tbnid=EPg0YQoRTsZhTM:&tbnh=146&tbnw=207&prev=/images%3Fq%3Dtupperware%2Bpeeler%26hl%3Den%26sa%3DX%26biw%3D1280%26bih%3D610%26tbs%3Disch:10%2C2522&itbs=1&iact=rc&dur=358&ei=wqLWTNXMFJCRjAeg7JjnCQ&oei=jqLWTMqwGMSOswbs_dWJCA&esq=6&page=6&ndsp=18&ved=1t:429,r:10,s:94&tx=92&ty=92&biw=1280&bih=610
O man tupperware skustukas nepasiteisino-labai jau plonai jis skuta, bulvės lupena jam per stora, nebent morkoms tinka.O naudoju Leifheit firmos, kuris labai patinka, yra maximoje už 24 litus.
Skustuvas Berghoff. Gal plaunat indplovej ar labai karstu vandeniu, uztat atsimpa? Drauge virtuveje ne zingsnio nezengia be Tupperware skustuvo, nors man maniskis labiau.
Įdomus įrašas.
O sąrašas patiko irgi, tik pas mane jis šiek tiek kitaip pasiskirstęs. Po blenderio ir neblogų peilių eina svarstyklės, elekroninės, be jų neįsivaizduoju virtuvėj jau. Ir sveriu ne tik saldiems gaminti, ką darau retai, ir mėsą (kai noriu porcijom susivert šaldikliui), ir ryžius ir makaronus (bet ne dėl receptų, o tiesiog kad žinočiau kiek dviem porcijom reikia išvirt, kad nepaliktų kitai dienai, jei neplanuoju valgyt nei makaronų nei ryžių, o kam mest lauk?).
elektrinės tarkos neturiu, bet turiu rankinę pjjaustyklę, kurią naudoju svogūnų pjaustymui, kadangi naudoju beveik kasdien, tai man pasiteisina, nereikia ašarot su peiliu. Kavavirės neturiu, kavą geriam laaabai retai, tai nenaudinga. o ir virtuvinius rankšluosčius stengiuos naudot kuo mažiau, ir neekologiška, bet daugiau dėl finansų.Nebent jau labai daug kas išbėgę, tai pirma su rankšluosčiu tada sugaudau,aišku. Naudoju pašluostes, kasvakarą išdžiovinu ir padedu skalbt.
Na moterytes mielos, kas jau kas, bet rankines trintuveles yra tikras geris. Kasdien naudoju po kelis kartus ir neatsidziaugiu 🙂 mmm… svieziai trinti ( ne malti) pipiriukai 🙂
Beveik viską, ką įsigyjau pati, naudoju, išskyrus mechaninę sukamą tarką. Kažkoks nesusipratimas pirkas internetu 🙂 Padovanota ryžių vyryklė stovi lentynoj. Kažkaip puode virti greičiau ir ne prasčiau išeina.
O be elektroninių svarstyklių ir kepimo/virimo termometro iš viso neįsivaizduoju konditerijos ir duonos kepimo duonkepėje.
Nesutikčiau dėl česnako spaustuvės. Turiu. Nenaudoju. Nes niekad neišeina išspausti viską iki galo. Pastoviai lieka priplotas česnako gabaliukas spaustuvėje, kuri paskui vistiek turiu susmulkinti peiliu ir dar prieš tai ji ištraukti sudėtinga. Geras peilis – atstoja česnako spaustuvę 🙂 Česnaką prieš naudojimą sutraiškai su peiliu, o paskui greitai pasmulkini 🙂 Nei pirštai nemaloniai kvepia, nei ka.
Kažkokiame UK žurnale esu panašų straipsnį skaičiusi su tyrimais, kokie prietaisai nereikalingiausi pasirodė šeimininkams – tai kiaušinių vyryklė buvo pirmoje vietoje 🙂
Dėl kavos aparato oi, kaip sutinku, kol neturėjau – gėriau kavą tik kavinėse, neplikydavau – man išvis ne skanu, durpės kažkokios.
Mes namuos laikomės principo – ką turime – viskuo naudojamės 🙂 Vienas reikalingesnių prietaisų mums – duonkepė, naudojuos jei ne kasdien, kas antrą dieną būtinai.
Tiesa sugedo blenderis – kaip be rankų jaučiuos 🙁
Neturiu bet labai norėčiau kokteilinės, nes vaikai kokteilius geria nuolat, plaku TW plaktuvu ir elektrinės blyninės kur daugiau nei vieną blyną vienu metu galima kepti, nes irgi aktualu dabar.
Na.. ta kiausiniu virykle tai man juokingas daiktas, kodel gi netureti garu puodo, kur ne tik kiausinius bet ir dar visokio gerio galima prisigarinti. As net varskes apkepa ir omleta vaikams tam garu puode darau. Taip kad siulau kiausiniu bliuda pakeisti i garu puoda, daug praktiskesnis ir platesnio panaudojimo daiktas 😉
įdomus ir linksmas straipsnis.:)
Katik perskaiciau si pasisakyma ir dar karta sau pasizadejau nusipirkti moka kavinuka… kuri, tiesa sakant, jau perku gal pusmeti ir vis nenusiperku, kad gal ai…cia tik islaidavimas…
Bet mane labiau sudomino kitas aspektas. Labai megstu arbata su imbieru. Ir vis as ta imbiera tarkuoju, ir aisku yra tu vadinamuju plaukeliu, kurie ziauriai erzina. Tai norejau paklausti, kaip autore smulkina ta imbiera blenderiu? Ar isvirtoje arbatoje imeta imbiera ir ji susmulkina? Ar ji atskirai kazkaip susmulkina ir tada deda i arbata? Ar kaip? Ar as ne ta prietaisa laikau blenderiu? Tikrai buciau labai labai dekinga uz atsakyma 🙂
oj, kažkaip pražioplinau šitą klausimą, tai kad ir labai vėluodama, atsakau. Nežinau, ar pačios blenderio komplektacijoje yra dar tokie atskiri peiliukai, kurie įsideda į dugną plastikinio indelio, ant kurio viršaus tvirtinasi blenderio rankena. Užvakar su Brone kaip tik išbandėm imbiero smulkinimą ir dideliame virtuviniame kombaine — puikiai pavyko. Aš mėgstu susmulkinti imbierą ne iki košelės, o iki smulkių kubelių — tada nelieka siūliukų problemos ir smagu juos pakramsnoti.
Aš čia dar apie tuos papildomus peiliukus norėčiau sužinoti. Labai būtų įdomu, kokį blenderį turite.
Niekaip nenorėč sutikti su Lape dėl Mokos kavinuko būtinybės ir užpiltinės kavos blogumo.
Priežastis to yra mano jau senokai matytas bet labai įsiminęs dokumentis filmas, berods, per Travel Chanel, kuriame buvo pasakojama apie kažkurią tai kavos gamyklą ir kaip tą paruoštą kavą degustuoja gamyklos degustatorių komanda. Taigi, toji komandą kavą degustuoja TIK užpiltiniu būdu: deda kažkokį ten kiekį maltos kavos į puoduką, užpila užvirusiu, bet jau nebeburbuliuojančiu vandeniu, dengia porai minučių lėkštute ir tuomet taip pritrauktą kavą ragauja. Jų pasakojimu, tik tokiu būdu plikant kavą galima pajusti konkrečios rūšies kavos savybes, tik taip galima geriausiai suprasti ar kava nėra perskrudinta, ar ten nėra kokių nors nereikalingų priemaišų ir t.t.
Aš labai kukliai ir tyliai pasidžiaugiau ir su jais sutikau, kadangi man kava išvirta visokių filtriukų ir aparačiukų pagalba, praranda savo individualumą, t.y. kokią kavą į tuos aparatus bepiltum, man jos visos finale tampa vienodo skonio.
Taip kad kavos ruošimo būdas duotuoju atveju manau yra skonio netgi reikalas ir negalima sakyt, kad plikant kavą puodelyje pingai yra balon.
Va.
Mano sesė prieš kelis metus lankėsi Kuboje, ir sakė, kad ten gėrė skaniausią savo gyvenime kavą. Kažkokiam kaimelyje užėjo pas vieną moteriškę į trobelę, toji ant keptuvės pakepino kavos pupelių, tada jas akmeninė girnom tokiom nedidelėm sutrynė, užpylė verdančiu vandeniu, po to į puodelį nukošė per virtuvėje tamtyč pakabintą pėdkelnę 🙂 Netgi jos draugas, kuris niekada kavos negeria, tąsyk gėrė ir labai gyrė 🙂
Čia turbūt nelabai į temą, kadangi pupeles moteriškė skina nuo medžio savo kieme, taigi jos šviežios ir skonis visai kitoks todėl gaunasi, bet šiaip smagi istorija 🙂
100% sutinku!!!!
fainas staipsnis! ir tikrai kokie mes visi panasus!:)
100% sutinku su MigleM!!!
Man tai nereikalingiausia pasirode fritiurinė – aliejų ryja kibirais, prismirdina visus namus, stovi griozdas ir vieta užima. Jau nekalbu apie maisto sveikumą. Buvo pirkta gal prieš kokius 8 metus, kai niekas apie sveiką ir dar ekologišką maistą garsiai nekalbėjo, atrodė baisiai reikalingas daiktas.
Dėl česnakų spaudyklės, tai daugiau laiko užima iškrapstyt prilipusias išspaudas, nei pačiai suspaudus plačiu peiliu, jį greit susmulkint. ir nesmirda jokios rankos, nes nereikia jo čiupinėt.
Sveiki, suprantu, kad “ šalia temos“ paklausiu, bet man be galo aktualu: kokią keptuvę naudojate? Čia klausimas ir Lapei, ir Beatai ir visoms sumanioms virėjoms, šio puslapio skaitytojoms…
kur rasti kokybišką nebrangų rankinį kavos malūnėlį.
Oj nežinau… aš neturiu indaplovės dar namie, bet man rankomis plauti bet ką nepatinka. Tiesiog… Žiūrėjau dabar ne tokia ir didelė indaplovės kaina prieš Velykas, tai pasidovanosiu sau ši virtuvės džiausmą ir daugiau rankomis tikrai indų neplausiu. :)) Na išskyrus peilius, nes man ir teko girdėti, kad plaunami indaplovėje jie atšimpa.
Man labai patinka blenderiai žaliavirtuvė labai puikius trintuvus siūlo, daug geriau nei daug vietos užimantis kombainas. Reikės ir man pabandyti bulves susmulkinti blynų tešlai… iki šio kažko tokio dar neteko bandyti.
Sveiki. Savo virtuveje kokį trintuvą naudoja Beata? Ar kokį rekomenduotų? Turiu „omeny“ su kuo trinami sausainiai,riesutai.
Koks gražus tas indas iliustracinėj foto 🙂
Nesutinku su svarstyklių įtraukimu į 2-ąjį sąrašą, aš savąsias, kurias įsigijau jas prieš pradėdama eksperimentuoti su „macarons“, naudoju visuomet, kai kepu ką nors pagal receptą, kur ingredientai sveriami, o ne matuojami stiklinėmis, ir kur proporcija svarbi. Aišku, kalba eina ne apie biskvitinį obuolių pyragą, o kiek sudėtingesnius gaminius. Ir taip dažnai išvengiu „nesigavo, kažin kodėl“.