8241
Beatos virtuvė

Laimė Kiškūnė: Geras skonis virtuvėje praverčia ir kvepalus kuriant, ir kosmetiką gaminant

(4)

Visiškai pritariu savo draugams parfumeriams, kurie sako, kad geras skonis, puikus gebėjimas maišyti ingredientus virtuvėje ir gurmaniškumas yra tiesiog geros „nosies“ kriterijus ar rodiklis. Tačiau aš pati manau, kad gabumai virtuvėje tiesiogiai siejasi ne tik su kvapų menu, bet ir su gebėjimu jausti medžiagas ir mokėti jas sklandžiai maišyti. O tai yra bene svarbiausias kosmetikos kūrėjo(-s) bruožas.

Gera kosmetika, kaip geras patiekalas – joje turi sklandžiai derėti įvairios medžiagos ir ji turi gerai atrodyti. Ir būti be ramentų… t.y. visokių pagalbinių suklijuojančių, sulipdančių, padrėkinančių, paminkštinančių ar pakietinančių elementų. T.y. ji turi dailiai susiklijuoti pati iš savęs, iš savo esminių ingredientų…

Tačiau šį kartą pasižadėjau papasakoti apie įstabius kvapus, kurie gali visiškai naujai atverti paprasčiausią lėkštę sriubos ar banalias salotas… Vieną kartą prisėdome kavinėje su draugėmis. Užsisakėme trintos pomidorų sriubos. Atnešė mums tą sriubą… Aš kaip visada buvau su rankine, kurioje visuomet surasime nedidelę buteliukų kolekciją. Jie ten kažkaip nepriklausomai nuo manęs įsikuria ir gyvena. Aš to jų mistinio atsiradimo mano rankinuke nesuprantu, tai ir nesigilinu per daug, nors nešioti man juos ir tenka. Gyvena ir gyvena… Na, ir tada. Ta pomidorų sriuba tokia prėska man pasirodė. Sakau draugėms: „norit fokuso?“. Kas gi nenori fokusų? Pasirausiau aš po tą savo rankinuką ir išsitraukiau juodųjų pipirų eterinio aliejaus. Gražūs tie pipirai Kvapų namuose – skaidrūs, orūs, karšti, lengvi, elegantiški. Taigi kaptelėjau į lėkštę pora lašų tos prabangios esencijos. Ir štai stebuklas, sužaižaravo iš tos lėkštės tikri kvapai – viskas joje atsivėrė: ir kažkur nuskendę čiobreliai su raudonėliais, ir patys pomidorai, ir žalias alyvuogių aliejus (gal net tikras graikiškas), ir netgi kitų patiekalų ir vyno kvapai, tvyroję kažkur aplinkui nublėsę, staiga kad sušvito, kad sužėrėjo… Net padavėjai į mus, tyliai kikenančias, atsisuko ir pradėjo uostinėti. Akimirka… ir visi „pagavo“ euforiją. Atrodytų, viso labo du lašai juodųjų pipirų eterinio aliejaus. Ir tokia jėga…

Išduosiu mažą paslaptį: kvepaluose juodųjų pipirų substancijos veikia kaip vertikalė – išskleidžia kitus kvapus, juos sušildo ir sukuria džiugią nuotaikingą puokštę. Taigi tas, kas gerai kosmetikoje ir kvepaluose – puikiausiai pritinka ir virtuvėje – ir atvirkščiai.

Pipirų eterinis aliejus gal nelabai tinka kosmetikai, bet kvepalams – puikiai. O virtuvėje – tiesiog stebuklas.

Kraujazoles Kvapu namai_Beatos virtuve

Į distiliavimo puodą sudėtos kraujažolės (Nuotr. G. Rein)

Taigi sriubą jau pasiskaninome. Ką čia dar skanaus užkandus? Štai buteliukas japoninių laurenių eterinio aliejaus. Toks skanus skanus, citrinakvapis, nuotaiką keliantis, iš depresijų vaduojantis. Kvapų namuose bene populiariausias eterinis aliejus. Laurenių žvakes išpirko pirmiausiai.

Dar Avicena rekomendavo vyrams kramtyti laurenių uogytes (iš jų ir distiliuojamas eterinis aliejus), kad bučiuojantis dvelktų gardus kvapas iš burnos. O kaip puikiai tinka laurenių eterinis aliejus gaminti majonezams, padažams, (ne tik burnos kvapui, vonios aliejui ar aromaterapinėms žvakėms).

Pvz., linksminančio majonezo su laureniais receptukas.

Paimkite 2 kiaušinio trynius, pridėkite 2 valgomuosius šaukštus šviežiai spaustų citrinos sulčių, žiupsnelį druskos, truputį maltų pipirų ir 50 lašų japoninių laurenių eterinio aliejaus (kai pabandysite kartą, eterinio aliejaus kiekį galite reguliuoti pagal savo skonį). Visą šią masę gerai gerai išplakite, kad gautųsi kremukas švelnus kaip šilkas. Į šį kremuką pradėkite ritmingai lašinti gerą, tikrą, nerafinuotą alyvuogių aliejų. Plakite tol, kol sukursite emulsiją, tada galite lašinti intensyviau, kol sulašinsite 2,5 puodelio alyvuogių aliejaus. Jeigu reikia, pridėkite dar šiek tiek druskos ir pipirų. Turite gauti tobulą kremo konsistenciją. Štai jums pati tikriausia kosmetikos gamintojo/s treniruotė.

Šį linksmą ir gardų majonezą galite pilti ant ko tik norite. Man labai skanu su garuose virtais artišokais.

Keli lašai laurenių eterinio aliejaus gali transformuoti į nuostabų patiekalą paprasčiausią keptą žuvį ar banalias salotas. O padažų kokių galima sukurti!…

Ciobreliu sirupas Kvapu namai_Beatos virtuve

Pilstomas ką tik pagamintas pievų čiobrelių sirupas (Nuotr. G. Rein)

 

Desertas?.. mmh… esu desertų fanė.

Turbūt girdėjote tokį ilangilangų eterinį aliejų – jis dar vadinamas kvapiąja kananga, afrodiziaku, meilės, miegamojo aliejumi ir dar visokiais epitetais. Per daug to afrodiziakinio kvapo man „neskanu“, tačiau kartais leidžiu jam dvelktelėti kosmetikoje – vos vos… Bet baisiausiai mėgstu kai ilangilangų eterinis aliejus dvelkteli, tarkim, leduose. Ypač jeigu darniai sutaisytas kartu su grietinėle, vanile, cinamonais ir mažutėliu šlakeliu tikro saldaus Andalūzijos chereso.

O jau visiškai pabaigai istorinė kava su frankincenso dūmais.

Šis gardumynas atkeliavo iš Viduržemio jūros pakrančių kultūros, kaip ir daugelis kitų gardumynų bei kvepalų. Iš ten pat, kaip žinote, ir kavos gėrimo kultūra.

Kavą su frankincenso, arba smilkalų, dervos dūmu ruošia Etiopijoje, Omane, ten, kur ši stebuklinga smilkalų, kadaise net kūdikėliui Jėzui ir šio pasaulio karaliams dovanota derva, renkama. Ji smilkoma visur: namie, šventyklose, pirtyse, prie ligonio lovos ir per vestuves, jos kvapu mėgaujasi studentai, mokslininkai ir valstiečiai. Beje, smilkalų, arba frankincenso, dervą kramto burnos kvapui pagerinti ir deda į saldumynus. Ji suteikia pikantišką skonį saldiems patiekalams ir malonų traškėjimą tarp dantų.

Taigi imame angliuką, jį pakaitiname, ant jo dedame gabaliuką Omano smilkalų dervos ir kai pakyla baltas ir nuostabiai kvapnus dūmas, ant jo užvožiame nediduką tuščią kavos puodelį, truputį palaikome, tada greitai atverčiame – gali matyti, kaip baltas dūmas rangosi tamsiame puodelyje – ir iš karto pilame karštą juodąjį gėrimą. Pasklinda nepakartojamas kavos kvapas ir skonis… Atrodo, kad kava ir šis dūmas yra tobuliausia pora pasaulyje.

Maistas, kvepalai, kosmetika yra tai, kas be galo susiję tarpusavyje ir turi ilgiausią bei rafinuočiausią istoriją. Galima būtų kiekvieną vakarą skirti pasakojimui apie kurį nors saldumyną, gėrimą, patiekalą, kvapą ar kosmetikos produktą ir tiems pasakojimams nebūtų galo…

Su kvapniausiais linkėjimais iš Kvapų namų

Laimė Kiškūnė

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (4)
Komentarai
  1. Ieva parašė:

    Aciu uz straipsni Laime! Labai patiko. Eteriniai aliejai jau seniai mane domina. Pirmiausiai akys uzkliuvo uz Jusu vardo. Jis man isimine kai perskaiciau knyga „Gimimas ir gimtis“. Buvau suzaveta, todel nutariau perskaityti apie ka parasete. Aciu!

  2. Inga parašė:

    labai patiko, šį vakarą tikrai pasidomėsiu Omano smilkalu:)

  3. Rimante parašė:

    Prancūzai, italai jau seniai naudoja et. aliejus maisto gamyboje ir tai vadina „Aroma“ virtuve: http://www.marmozel.lt/idomybes/aroma-virtuve/praveriame-duris-i-dangiskai-kvapnaus-maisto-virtuve

  4. Versace kaina parašė:

    NA atsižvelgiant į šių dienų populiariausių kveplų kainas – tai būtų šaunu išmokti ką nors kaip Versace savo virtuvėje išsivirti :DDD

Palikite komentarą


Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.