Vasara – tai ne tik uogų, šviežių daržovių, bet ir visokių limonadų, gaivinančių gėrimų ir vandens sezonas. Mano naujajame vasaros žurnale yra net kelios idėjos, kaip pralinksminti vandenį ne tik uogomis, bet ir daržovėmis, ir taip maloniai atsigaivinti. Dar ir stalą gražiu gėrimu papuošite. O čia šiandien apie savo pralinksmintą gėrimą rašo tinklaraštininkė, ir keliautoja, ir kaip gyventi sveikiau besidominti Ieva – ji jau anksčiau žurnalui ir blogui rašė apie daiginimą. Šiandien Ieva papasakos apie kombučia – kas tas? Tai dabar jau Ievos eilė pasakot…
Visi turbūt prisimenat, kaip anais laikais (90‘taisiais) ant dažnos palangės galėjai pamatyti trilitrinį stiklainį su rudu skysčiu ir dar kažkokiais neaiškiais (nevisai patraukliais) dalykais, plūduriuojančiais viduje. Daug mamų, močiučių ir tetų tada augino vadinamąjį Tibeto grybą ir naudojo kaip gėrimą nuo visų negalavimų.
Turiu prisipažinti, kad dėl viso to reikalo vaizdo ir kvapo tada aš susilaikiau nuo ragavimo. Tačiau nesenai, iš visų kampų, visų pažįstamų man pradėjo ta kombučia „lįsti“ (kas ta kombučia – tuoj papasakosiu). Tas bandė, tam labai patiko, anas geria – labai gerai jaučiasi, labai skanu ir pan.. Na, ką galvoju, reik ir man pabandyti. Tuo labiau, kad viską pasidarai pats, praktiškai nemokamai gaunasi. Pasistudijavau informaciją, gavau vertingų patarimų iš rimtų kombučios fanų ir pabandžiau.
Pirmą kartą paragavusi, prisipažinsiu, net sucypiau, tikrąja to žodžio prasme. Na, neįsivaizduojamo skanumo gėrimas – lyg puikiausias limonadas, sumaišytas su švelnia namine gira. Ogi pasirodo, tos mūsų tetos ir močutės ne taip ten viską darė, pats pagrindinis dalykas kombučioje – antro fermentavimo procesas ir skonio suteikimas. Tai viską pakeičia. Sudėtinga?.. Tikrai ne, tiesiog reiktų apie viską nuo pradžių. Pirmiausia, kas ta kombučia.
Kombučia, – Azijoje žinoma, gaminama ir vertinama jau kelis tūkstančius metų. Jei trumpai – tai fermentuota saldi arbata, kurią fermentuoja gyvas organizmas, angliškai vadinamas scoby‘is – simbiozinė bakterijų ir gerųjų mielių kolonija. Tokios fermentacijos metu paprasta arbata tampa kažkuo stebuklingu.
Latvijoje, Vokietijoje ir Rusijoje buvo atlikta daug mokslinių tyrimų ir ištirta reali kombučios nauda. Štai čia keli kombučiai priskiriami privalumai:
Kombučia gali puikiai pakeisti mūsų pamėgtus gazuotus gėrimus, nes po fermentacijos gėrimas tampa šiek tiek putojanču, su burbuliukais. Tik nereiktų ja piktnaudžiauti, – vis dėlto joje yra pakankamai cukraus, nors ir sakoma, kad bakterijos perdirba iki 90 % cukraus. Puslitryje kombučios lieka maždaug 2 g cukraus.
Kaip pasigaminti?
Pirmiausia – jums reikia gauti to minėtojo scoby‘io „vaikelį“ – t.y. naują savo „mieliuką“ (aš jį taip vadinu), kartu su stikline kombučios gėrimo. Pabandykite paieškoti tarp draugų, aš radau internetu, pasidalino vaikinukas žaliavalgių grupėje. Tada procesas toks:
Čia ir prasideda svarbiausioji dalis arba tai, kas mūsų gėrimui duoda skonį ir spalvą. Žinoma, kombučią galima gerti jau iš karto. Tačiau tik po antro fermentavimo ir skonio pridėjimo ji tampa tokia tikra KOMBUČIA, su cinkeliu.
Skoniui galime naudoti įvairiausius dalykus, tai gali būti vaisiai, uogos (gabaliukai, jų sultys, tyrelė), gali būti prieskoniai, žolelės ar netgi gėlės. Reikia paeksperimentuoti ir atrasti savo mėgiamiausią variantą. Man skaniausia – su avietėmis arba imbieru. Į vieną litrinį butelį įdedu maždaug 5-6 šaldytas avietes arba piršto galiuko dydžio smulkinto imbiero gabaliuką.
Paliekame kombučią kambario temperatūroje (jei vasara ir labai karšta, galima statyti į šaldytuvą) 2-3 dienoms, kol susifermentuos mūsų uogos ar imbieras, perkošiame ir voila! Skaniausia gerti atšaldytą… Tokia kombučia gali stovėti šaldytuve bent kelias savaites, tačau maniškiame ji ilgai neužsistovi… O štai čia mano – Ievos – tinklaraštis apie sveiką ir laimingą gyvenimą, užeikite, rasite ir daugiau skanių, įdomių dalykų.
Tas grybas tai zinokit yra gyvas padaras, jeigu numesit ziema ant salto sniego, tai ir pasokti i ora gali… pabandykit, kas netikit… Cia jums nezaidimas, ai padarysiu tu arbatu ir ismesiu i kanalizacija…
Mhm dar pradėkit jį prieš miegą glostyti ir niurkyti… tokį dalyką kai nenaudosi, iškart išmest į kanalizaciją reikia.
Ačiū, Tau Ievute už skanų gėrimą, kuris tikrai padeda mano skrandukui virškinti
O jeigu arbatą palaikius ilgiau, ar tas mieliukas pats neatsirastų? Ar būtinai reik skolintis iš kažkur?
gyvenu Airijoje,gal kas galite patarti kur galeciau gauti arbatinio grybo gabaliuka…
Sveikute…turiu daug grybuku, galiu siūsti jei tik norite, pasta jis atlaiko puikiai
Labas
o gal galetum pamokyti kaip skaniai si gerima sveika pasigaminti (ne uz aciu aisku:) )?
Nuo Mieliuko priklauso taip pat skonis?
Labukas,jei dar turit norėčiau grybuko!
Sveiki, ar tikrai siustumėte grybą? 🙂 o gal kas turi Kėdainiuose?♥️
LABAI NORECIAU GRYBUKO, JEI GALIMA
As galiu duoti.jus is kur
860806216
t P.Evalda labai noriu to grybo bet niekur nerandu.Jei padetumet isigyti ,tikrai iskoliociau (juokauju) susisiekim 860313711 lauksiu.
Gyvenu Dubline ir turiu arbatos gryba jai norite pasidalinsiu
Laba diena, ir as gyvenu dubline. Dar turit grybu dalinimui? Mano e-mail: lemurijad@gmail.com
Klausimas Rasai- gal galite pasakyti kaip jis pats atsiranda ir kiek ilgai reikia laukti ir kokiomis salygomis ta arbata laikyti kol tas mieliukas atsiras? Aciu 🙂
Va cionais yra
http://www.amazon.com/Kombucha-GetKombucha-Dehydrated-Illustrated-Instructions/dp/B00DGG8DIG
Arba va cia
http://www.culturesforhealth.com/activating-dehydrated-kombucha-scoby-video
Ir va cia
http://store.kombuchakamp.com/Kombucha-Culture-SCOBY.html
Kas klause ar galima gauti Airijoje- galima
http://www.gumtree.ie/a-health-special-needs/sligo/brew-kombucha-at-home/1001155714520910287093409
Va cia
http://www.homebrewwest.ie/kombucha-193-c.asp
Tai jeigu galima su įvairiais prieskoniais daryti, gal tada ir su aitriąją paprika, muskatu galima? 🙂
galima
Ar galima gaminti su minimaliu kiekiu cukraus? Koks jis tada turėtų būti?
Ar fermentuojant antrą kartą jau butelyje, jis turi būti paliktas atkimštas ar užkimštas?
Užkimštas. Tas pats galioja duonos giros gaminime – antrinei fermentacijai ten paprastai dedame razinas. Tiesą sakant, tas grybo produktas ir yra ne kas kita, kaip gira.
Sveiki. Aš norečiau pasigaminti kombučos tačiau neturiu tų grybu. Gal kas galetų pasidalinti jei dar turi?
Ačiū už pasidalinimą 🙂 Labai smalsu ar „mieliuką“ reikia kasdien dar papildomai maitinti po stiklinę saldžios arbatos? Kituose puslapiuose randu štai tokią informaciją, kitur ji skiriasi ar gal Ieva pamiršo paminėti? Jis nemaitintas nenumirs po savaitė ir daugiau? Ačiū 🙂
Nereikia, jei nėra jis milžiniškas, nėra itin šiltai laikomas, kai procesai greitėja. Originalus gaminimo aprašas ir parodo koks yra jo normalus gyvavimo ciklas – savaitė-pusantros, o jei perkelsite į šaldytuvą, jis kurį laiką galės miegoti, sulėtinęs procesus.
Galiu parduoti arbatos grybą, jei ką domina rašykite sms 864891801, Vilnius.
Grybu siaip priimta dalintis, o ne pardavineti;)
Turiu arbatos grybo, galiu pasidalinti. 862040464.Kaunas
Ar galima naudoti medu vietoj cukraus gaminant arbatini gryba?
taip, jei negaila medaus
Labai smagus straipsnis! 🙂
Mes taip pat jau gal pusmetį non-stop gaminamės šį gėrimą, kaskart išmėgindami naujus skonius. Kol kas mėgstamiausia Ievos minėta imbierinė Kombucha, taip pat labai gardu su obuoliais ir cinamonu, džiovintais šeivamedžių šiedais, bazilikaisir, žinoma, ananasais. Baisiai laukiu vasaros kuomet bus galima išmėginti dar daugiau skonių – uogiškų, vaisiškų ir visokiausių kitų vasariškų!
gal kas gali pasidalinti arbatos grybu Panevėžyje? Parašykite, prašau vet.kristina@gmail.com 🙂
Kaip užsiauginti arbatinį grybą
Procesas gana ilgas.Pirma gaminamas obuolių actas -obuoliai sutarkuojami nedoroti,aišku pageidaujam be kirminų. Masė krečiama į stiklainį.3 litrų stiklainiui reikia ketvirtadalio tarkių, pilamas vanduo ne visai iki viršaus, apie 100 gr. cukraus ir juodos sudžiūvusios duonos plutelė.Laikoma šiltai,stiklainį apvyniojus rankšluoščiu, kad negautų šviesos.
Kai pradeda rūgti, reikia per dieną kelis kartus maišyti mediniu šaukštu.
Kai nustoja rūgti, reikia nupilti į kitą, švarų stiklainį , vėl įdėti 100 gr.cukraus ir toliau laikyti.
Tirščius išmeskite. Po to, kai ir vėl nustos rūgti, dalį gauto acto supilstykite į tamsius butelius ir gerai uždarykite.Turėsite ir maistą, ir vaistą.Dalį acto supilkite kad ir 0,5 litro stiklainiuką, uždenkite perlenkta kelis kartus marle ar kažkuo panašaus, pastatykite šiltai, nemaišykite.
Po kiek laiko acto paviršiuje atsiras pilkšva plėvelė.Iš jos ir užaugs grybas.Sėkmės ir kantrybės auginant.
Procesas vyksta apie 3-4 mėnesius.
sveiki gal kas Klaipedoi turite aciu 🙂
sveiki, gal patarsite kas: rūsyje metus išlaikiau beržų sulą stiklainyje, tapo gintarinės spalvos ir plaukioja didelis pelėsis-kaip grybas. Ar galima jį naudoti? Sula be jokių priedų. Ačiū:)
Drąsiai.
Ačiū Ievai ir Beatai. Nuo šio recepto prasidėjo mano meilė Kombučiai ir dabar siunčiu sveikinimus iš kombučios bravorėlio.
Pati esu gavusi dovanų tokį grybą, todėl mielai pasidalinčiau šiuo gėriu nemokamai.
Veiksmas Vilniuje.
noreciau isigyti grybuka Vilniuje
Gražina, jei vis dar aktualu, turiu kelis, kurie ieško naujų namų 🙂 869816449
Labai noriu įsigyti juodos arbatos grybą. Gal galėtumėte man pagelbėti. Gyvenu Vilniuje. Nuoširdžiausias ačiū.
Sveiki, mano mama turi keletą Kombučos grybukų priauginusi, tad jei ką domina, kreipkitės deira63@gmail.com arba per Fb Irena Miskiniene. Galime atsiūsti į vsus Lietuvos miestus. Atkeliaus maistiniame maišelyje, paruoštas naudojimui.
Sveiki, kur butu galima issigyti Kombuchos arbatos gryba?
Sveiki,
Mūsų grybukai (kelis 3litrinius nuolat raugiame ir geriame) kaip tik užaugo dalintis, tai turiu du grybukus. Giminės ir draugai jau apdalinti, kam reikia, rašykite. Mes Vilniuje.
Ups, tel nr 865207077
Ir aš labai to grybuko norėčiau, aš iš Panevėžio.. Gal kas turite? Ačiū
turiu arbatos grybu,is siauliu jei kas nori galiu keliem norintiem padovanot,prisidauginau,man perdaug
Janina Kaip su jumis susisiekti noreciau tos arbatos..
Sveiki,
Šiauliuose mielai paimčiau grybuką, jei turite. Kaip su Jumis susisiekti?
P.Janina padekit Jonui isigyti to grybo paskambinkit.860313711 lauksiu.
Sveiki, gal jau turi arbatos grybų irgi labai noriu gauti grybų, aš iš Panevėžio. Galėtumėte pasidalinti, iš anksto dėkoju.
Rita, gal galėtumėte pasidalinti?
Aš nukošus skystį į butelį įdedu šaldytų juodųjų serbentų užkemšu butelį ir laikau kambario temperatūroje 4-5 diena. Tada parą laikau šaldytuve ir…. Šampanas. Tik atsargiai atkimškite. Iššauna 😉
Vida, noriu paklausti ar po antros fermentacijos reikia kažkaip tas uogas nukošti ar tiesiog geriam ir viskas
Gaminau obuolių actą ir jame užaugo tokie grybai, kaip medūzos apvalūs 🙂
Ar tai tie patys arbatos grybai ?
Laba diena,
Gal galite nurodyti kur rasti informacija apie tyrimus Latvijoje, Vokietijoje ir Rusijoje?
Aciu, Karolis
Sveiki, norėčiau grybo, gal kas turite pasidalinti Kaune? Parašykite, prašau linaicka@gmail.com. Ačiū 🙂
Sveiki, jei norint leknėti, kada reikia gerti , kaip reikia gerti, ryte vakare, prieš maista ar po maisto, stiklinė ar dvi.
Parašykit kas jei turit gryba ir norit pasidalinti beja kaip ji gerti kiek kartų per dieną ir panašiai rytis.baranauskas@gmail.com
Pasidalinkit prasom grybo vaikuciu.Kaunas
Galiu pasidalinti
Sveiki Zita,
Kaip susisiekti su jumis dėl arbatos grybo?
Sveiki.Gal ir man atsirastų grybo leliukas?Ačiū.Kaunas
Gal kas is Plunges turi sio arbatos grybo ir gali pasidalinti?Aciu!
Sveiki! Aš irgi labai norėčiau grybo gabaliuko Kaune, gal dar kas gali pasidalinti?:)
Gal kas turit atliekama gryba Prienuose?
as to grybo krasta nupjoviaupeiliu ,ar nenumirs
Sveiki,
Gal kas galit pasidalinti arbatos grybą Kaune?
Ta gryba galima nusipirkti ebay tinklapyje
Sveiki, gavau mažiuką vaikiuką, bet be gėrimo. padariau arbatos ir po trijų dienų atsirado pelėsis ant viršaus. Nuploviau užpyliau nauja arbata ir vėl tas pats… Gal kas įsivaizduoja kodėl taip nutinka?
Nes reikia ir „gatavo“ gėrimo – ten yra mielės ir padaromas tinkamas pH (parūgštinama). Aš savo užsiauginau tiesiog iš pirktinės nepasterizuotos kombuchos buteliuko, tai galit sutuacią gelbėti įpildama jos arba augintis nuo 0.
Sveiki, gavau dovanų arbatos grybą :). Tad norėčiau pasitikslinti- ar 3 L stiklainyje nurodytą straipsnyje arbatžolių kiekį reikia užpilti 3l vandens ar mažesniu, palikti pritraukti per naktį ir tada nukošus naudoti?
Sveiki .As turiu arbatos gryba.Gyvenu Kaune,Dainavos raj.Tel.862633846
Gal kas turite šio gėrio Jonavoje? Labai jis mane sužavėjo.
Laukčiau geros žinios el paštu ganute@gmail.com
Būsiu labai dėkinga.
Sveiki. Labai sudomino kambučio. Sakykit, gal kažkas iš Vilniaus turite laisvą vaikiuką? Mielai priglaustume. Būsiu dėkinga už informaciją į el. paštą meinukai@gmail.com
Gavau dovanu kambucos buteli.isgeres likusias drumzles uzpyliau juoda,saldinta arbata.laikiau tamsioje vietoje.jauciamas acto skonis,turbut rugsta.uzsidejo plevele.ar uzaugs grybas?
Grybas isaugo.jau isgerem pirma triju litru kieki
Labai norėčiau grybo ir aš, jei netyčia kas turite kuo pasidalinti, parašykite. aiste.pp@gmail.com Vilnius
Sveiki,noreciau isbandyti. 🙂 Gal kas galite pasidalinti Vilniuje?
mkilius@gmail.com
Sveiki,
Gal kas Vilniuje turite Kambuchos gryba? Labai prasau pasidalinti! Aciu! Galite rasyti sms, Vilniuje privaziuociau bet kur 🙂 869819368
Kas galėtų nuosekliai paaiškinti visą procesą?
Taigi yra viskas išsamiai paaiškinta viršuje.
Prašau parašyti ar galima stevija miltelių, ir kiek?
Ar galima ramunėlių ar jonažolių ar kt. vaistažolių?
Ačiū!
El. p:nijole.nile60@gmail.com
Sveiki, pagaminau grybui su juoda arbata ir cukrumi nuovira, jis pakilo i viršu, o paskui neužilgo sloike nusileido ant dugno. Nesuprantu kodėl? Kas ne taip?
Ankščiau jis laikėsi viršuje visa fermentavimo(gamybos)procesa
Ačiū už atsakymą.
Sveiki.Turiu 3 grybus.Išbamdžiau viską ir visaip.Gerimas būna arba actas po 4 d.arba neskani tiek , kad visada išpilu.Tikrai darau viską pagal receptà, arbata , cukrus , vanduo saltas su šiltu.Na niekada nesigavo nesuprantu kodel.Negeriamas tiesiog.
Taigi ne po 4 dienų jūs gerkit, o palikit bent 12 dienų pastovėt. Tada antrą fermentavimą darykit.
Turiu arbatos grybo. Galiu pasidalinti jei yra norinčių. Utena, bet galiu ir siųsti, jei reikia.860424329
Sveiki. Turiu ir as arbatos gryba,tik iskilo klausimas,praejo 10 dienu kai ji uzsitaisiau i 3ltr kaip ir rasoma,bet dar nera burbuliuku,pats grybas yra apacioje,bet ant virsaus formuojasi kitas. Ar cia viskas gerai ar tinkama bus naudoti?
Nieko nesupratau su tuo gaminimu.Ilga procedura ir neiseitu pagaminti.Nesamone.
Sveiki.Gavau dovanų arbatos grybą ir galiu dalintis.Tikrai skanus ir naudoju.Antra fermentacija skani su laimo skiltele ir imbieru.
Kaune gal kas turi grybą? Aciu
Jei turit Kaune,parasykit 868417085.
Sveiki.O butinai daryti 3-ju ltr.stiklainyje,o jei as noriu daugiau,sakysim 8-iu ltr.stiklainyje,tai nieko nesigaus?
Ar būtina plauti patį skubiuką ir kiek dažnai? Ar tiesiog užtenka kiekvieną kartą po nukošimo perkelti į švarų stiklainį? Ačiū
kaip padalinti gryba, man jis yra per didelio diametro ir negali pakilti į paviršių stiklainyje, tai „stovi“ stacias o ne virsuje. Ar galima ji pjauti pusiau?
Apkarpykite iki reikiamo diametro. Šiaip tai užtenka ir gabaliuko, nebūtinai visas paviršius turi pasidengti, su laiku išaugs.
Gal kas galite padovanoti arbatinio grybo Vilniune, parašykite žinutė į tel. 868416318
O tas grybas kartais nebus toks produktas, kuris susidaro ant paviršiaus gaminant naminį obuolių actą?
Ar galima cukrų keisti medumi?
Sveiki, o mano klausimas toks praktinis dėl antrinės fermentacijos, na labai gražu tuose buteliuose, ir užsispaudžia sandariai, bet kaip paskui tuos visus priedus iškrapštote ir švariai išplaunate butelius?? labai ačiū!
Auginu grybuką, gyvenu Skuode, galiu pasidalinti
Itin sveikas gerymas!:) https://enjoybypaula.wordpress.com