8241
Beatos virtuvė

Kombučia – Ieva papasakos, kaip pasidaryti

(93)

Vasara – tai ne tik uogų, šviežių daržovių, bet ir visokių limonadų, gaivinančių gėrimų ir vandens sezonas. Mano naujajame vasaros žurnale yra net kelios idėjos, kaip pralinksminti vandenį ne tik uogomis, bet ir daržovėmis, ir taip maloniai atsigaivinti. Dar ir stalą gražiu gėrimu papuošite. O čia šiandien apie savo pralinksmintą gėrimą rašo tinklaraštininkė, ir keliautoja, ir kaip gyventi sveikiau besidominti Ieva – ji jau anksčiau žurnalui ir blogui rašė apie daiginimą. Šiandien Ieva papasakos apie kombučia – kas tas? Tai dabar jau Ievos eilė pasakot…

Beatos virtuve_kombucha_Ieva Alvidovna

Visi turbūt prisimenat, kaip anais laikais (90‘taisiais) ant dažnos palangės galėjai pamatyti trilitrinį stiklainį su rudu skysčiu ir dar kažkokiais neaiškiais (nevisai patraukliais) dalykais, plūduriuojančiais viduje. Daug mamų, močiučių ir tetų tada augino vadinamąjį Tibeto grybą ir  naudojo kaip gėrimą nuo visų negalavimų.

Turiu prisipažinti, kad dėl viso to reikalo vaizdo ir kvapo tada aš susilaikiau nuo ragavimo. Tačiau nesenai, iš visų kampų, visų pažįstamų man pradėjo ta kombučia „lįsti“ (kas ta kombučia – tuoj papasakosiu). Tas bandė, tam labai patiko, anas geria – labai gerai jaučiasi, labai skanu ir pan.. Na, ką galvoju, reik ir man pabandyti. Tuo labiau, kad viską pasidarai pats, praktiškai nemokamai gaunasi. Pasistudijavau informaciją, gavau vertingų patarimų iš rimtų kombučios fanų ir pabandžiau.

Beatos virtuve_kombucha_Ieva Alvidovna

Pirmą kartą paragavusi, prisipažinsiu, net sucypiau, tikrąja to žodžio prasme. Na, neįsivaizduojamo skanumo gėrimas – lyg puikiausias limonadas, sumaišytas su švelnia namine gira. Ogi pasirodo, tos mūsų tetos ir močutės ne taip ten viską darė, pats pagrindinis dalykas kombučioje – antro fermentavimo procesas ir skonio suteikimas. Tai viską pakeičia. Sudėtinga?.. Tikrai ne, tiesiog reiktų apie viską nuo pradžių. Pirmiausia, kas ta kombučia.

Kombučia, – Azijoje žinoma, gaminama ir vertinama jau kelis tūkstančius metų. Jei trumpai – tai fermentuota saldi arbata, kurią fermentuoja gyvas organizmas, angliškai vadinamas scoby‘is – simbiozinė bakterijų ir gerųjų mielių kolonija. Tokios fermentacijos metu paprasta arbata tampa kažkuo stebuklingu.

Beatos virtuve_kombucha_Ieva Alvidovna

Latvijoje, Vokietijoje ir Rusijoje buvo atlikta daug mokslinių tyrimų ir ištirta reali kombučios nauda. Štai čia keli kombučiai priskiriami privalumai:

  • Kandagi tai fermentuotas maistas, turintis daug probiotikų (gerųjų bakterijų) ir enzimų, padedančių medžiagų įsisavinimui – teigiama, kad kombučia gerina virškinimą. Probiotikai taip pat gali prisidėti kovojant su grybeliais, depresija ir nuotaikų svyravimais.
  • Kombučia gali būti geriama norint numesti svorio, vėlgi dėl tų visų virškinimą skatinančių dalykų.
  • Ji turtinga gliukoze ir hialurono rūgštimi, todėl labai tinka žmonėms turintiems problemų su sąnariais ir sportininkams (gliukozė – suteikia energijos).
  • Turi detoksikuojančų, organizmą valančų savybių.
  • Gausi antioksidantų, galinčų stiprinti imunitetą ir suteikti energijos.
  • Gerina miegą.
  • Turi daug vitaminų B ir C.

Kombučia gali puikiai pakeisti mūsų pamėgtus gazuotus gėrimus, nes po fermentacijos gėrimas tampa šiek tiek putojanču, su burbuliukais. Tik nereiktų ja piktnaudžiauti, – vis dėlto joje yra pakankamai cukraus, nors ir sakoma, kad bakterijos perdirba iki 90 % cukraus. Puslitryje kombučios lieka maždaug 2 g cukraus.

Beatos virtuve_kombucha_Ieva Alvidovna

Kaip pasigaminti? 

Pirmiausia – jums reikia gauti to minėtojo scoby‘io „vaikelį“ – t.y. naują savo „mieliuką“ (aš jį taip vadinu), kartu su stikline kombučios gėrimo. Pabandykite paieškoti tarp draugų, aš radau internetu, pasidalino vaikinukas žaliavalgių grupėje. Tada procesas toks:

  1. Vakare užplikykite arbatą trijų litrų stiklainyje, jums reikės maždaug 4 pakelių arba 2 šaukštų arbatos, man skaniausia daryti su žalia, balta arbata arba mate. Įberkite nepilną puodelį cukraus, maždaug 200 ml ir išmaišykite. Palikę stovėti per naktį, ryte atvėsusią arbatą nukoškite.
  2. Švariomis rankomis įleiskite savo „mieliuką“ į stiklainį (kol prieisite prie gamybos proceso, savo gautąjį „mieliuką“ galite laikyti švariame stiklainyje, kombučios gėrime šaldytuve).
  3. Įpilkite puodelį ar du kombučios, kurią gavote iš gero žmogaus kartu su „mieliuku“.
  4. Uždenkite švaria medžiagine arba vienkartine servetėle, užspauskite gumyte. Ant stiklainio būtinai priklijuokite datą, kada gaminote kombučią.
  5. Pastatykite į tamsią vietą, nejudinkite, taip laikykite 7-12 dienų.
  6. Kai stiklainyje pradeda matytis burbuliukai, bei jaučasi silpnas acto kvapas (man dažniausiai užtenka 7 dienų) – išimame savo „mieliuką“, įdedame į švarų stiklainį kartu su šiek tiek kombučios – iš jo galėsime gaminti naują gėrimo „partiją“, o jei norime padaryti pertrauką – stiklainį saugome šaldytuve.
  7. Kombučią supilstome į stiklinius butelius antram fementavimui.

Čia ir prasideda svarbiausioji dalis arba tai, kas mūsų gėrimui duoda skonį ir spalvą. Žinoma, kombučią galima gerti jau iš karto. Tačiau tik po antro fermentavimo ir skonio pridėjimo ji tampa tokia tikra KOMBUČIA, su cinkeliu.

Beatos virtuve_kombucha_Ieva Alvidovna

Skoniui galime naudoti įvairiausius dalykus, tai gali būti vaisiai, uogos (gabaliukai, jų sultys, tyrelė), gali būti prieskoniai, žolelės ar netgi gėlės. Reikia paeksperimentuoti ir atrasti savo mėgiamiausią variantą. Man skaniausia – su avietėmis arba imbieru. Į vieną litrinį butelį įdedu maždaug 5-6 šaldytas avietes arba piršto galiuko dydžio smulkinto imbiero gabaliuką.

Beatos virtuve_kombucha_Ieva Alvidovna

Paliekame kombučią kambario temperatūroje (jei vasara ir labai karšta, galima statyti į šaldytuvą) 2-3 dienoms, kol susifermentuos mūsų uogos ar imbieras, perkošiame ir voila! Skaniausia gerti atšaldytą… Tokia kombučia gali stovėti šaldytuve bent kelias savaites, tačau maniškiame ji ilgai neužsistovi… O štai čia mano – Ievos – tinklaraštis apie sveiką ir laimingą gyvenimą, užeikite, rasite ir daugiau skanių, įdomių dalykų.

Print Friendly, PDF & Email
Komentarai
  1. Apie arbatos gryba parašė:

    Tas grybas tai zinokit yra gyvas padaras, jeigu numesit ziema ant salto sniego, tai ir pasokti i ora gali… pabandykit, kas netikit… Cia jums nezaidimas, ai padarysiu tu arbatu ir ismesiu i kanalizacija…

  2. Romualda parašė:

    Ačiū, Tau Ievute už skanų gėrimą, kuris tikrai padeda mano skrandukui virškinti

  3. Aurelija parašė:

    O jeigu arbatą palaikius ilgiau, ar tas mieliukas pats neatsirastų? Ar būtinai reik skolintis iš kažkur?

  4. Grazina parašė:

    gyvenu Airijoje,gal kas galite patarti kur galeciau gauti arbatinio grybo gabaliuka…

  5. Natali parašė:

    Klausimas Rasai- gal galite pasakyti kaip jis pats atsiranda ir kiek ilgai reikia laukti ir kokiomis salygomis ta arbata laikyti kol tas mieliukas atsiras? Aciu 🙂

  6. Darius parašė:

    Tai jeigu galima su įvairiais prieskoniais daryti, gal tada ir su aitriąją paprika, muskatu galima? 🙂

  7. Rasa parašė:

    Ar galima gaminti su minimaliu kiekiu cukraus? Koks jis tada turėtų būti?

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Rasa, paklausiau Ievos, tai ji sako, kad galima dėti šiek tiek mažiau cukraus, reikia tiesiog paeksperimentuoti, bet ir taip jau tas kiekis sumažintas. Cukrus – pagrindinis bakterijų maistas, jos tiesiog žus. jei jo nebus pakankamai. Bet nereikia cukraus bijoti – nes jį, praktiškai visą, bakterijos perdirba ir suvalgo.

  8. justina parašė:

    Ar fermentuojant antrą kartą jau butelyje, jis turi būti paliktas atkimštas ar užkimštas?

  9. Raimundas parašė:

    Sveiki. Aš norečiau pasigaminti kombučos tačiau neturiu tų grybu. Gal kas galetų pasidalinti jei dar turi?

  10. Rūta parašė:

    Ačiū už pasidalinimą 🙂 Labai smalsu ar „mieliuką“ reikia kasdien dar papildomai maitinti po stiklinę saldžios arbatos? Kituose puslapiuose randu štai tokią informaciją, kitur ji skiriasi ar gal Ieva pamiršo paminėti? Jis nemaitintas nenumirs po savaitė ir daugiau? Ačiū 🙂

    • edis parašė:

      Nereikia, jei nėra jis milžiniškas, nėra itin šiltai laikomas, kai procesai greitėja. Originalus gaminimo aprašas ir parodo koks yra jo normalus gyvavimo ciklas – savaitė-pusantros, o jei perkelsite į šaldytuvą, jis kurį laiką galės miegoti, sulėtinęs procesus.

  11. Aušrinė parašė:

    Galiu parduoti arbatos grybą, jei ką domina rašykite sms 864891801, Vilnius.

  12. Ninka parašė:

    Turiu arbatos grybo, galiu pasidalinti. 862040464.Kaunas

  13. Loreta parašė:

    Ar galima naudoti medu vietoj cukraus gaminant arbatini gryba?

  14. Pau parašė:

    Labai smagus straipsnis! 🙂
    Mes taip pat jau gal pusmetį non-stop gaminamės šį gėrimą, kaskart išmėgindami naujus skonius. Kol kas mėgstamiausia Ievos minėta imbierinė Kombucha, taip pat labai gardu su obuoliais ir cinamonu, džiovintais šeivamedžių šiedais, bazilikaisir, žinoma, ananasais. Baisiai laukiu vasaros kuomet bus galima išmėginti dar daugiau skonių – uogiškų, vaisiškų ir visokiausių kitų vasariškų!

  15. Kristina parašė:

    gal kas gali pasidalinti arbatos grybu Panevėžyje? Parašykite, prašau vet.kristina@gmail.com 🙂

  16. W parašė:

    Kaip užsiauginti arbatinį grybą

    Procesas gana ilgas.Pirma gaminamas obuolių actas -obuoliai sutarkuojami nedoroti,aišku pageidaujam be kirminų. Masė krečiama į stiklainį.3 litrų stiklainiui reikia ketvirtadalio tarkių, pilamas vanduo ne visai iki viršaus, apie 100 gr. cukraus ir juodos sudžiūvusios duonos plutelė.Laikoma šiltai,stiklainį apvyniojus rankšluoščiu, kad negautų šviesos.

    Kai pradeda rūgti, reikia per dieną kelis kartus maišyti mediniu šaukštu.
    Kai nustoja rūgti, reikia nupilti į kitą, švarų stiklainį , vėl įdėti 100 gr.cukraus ir toliau laikyti.

    Tirščius išmeskite. Po to, kai ir vėl nustos rūgti, dalį gauto acto supilstykite į tamsius butelius ir gerai uždarykite.Turėsite ir maistą, ir vaistą.Dalį acto supilkite kad ir 0,5 litro stiklainiuką, uždenkite perlenkta kelis kartus marle ar kažkuo panašaus, pastatykite šiltai, nemaišykite.

    Po kiek laiko acto paviršiuje atsiras pilkšva plėvelė.Iš jos ir užaugs grybas.Sėkmės ir kantrybės auginant.
    Procesas vyksta apie 3-4 mėnesius.

  17. Sonata parašė:

    sveiki gal kas Klaipedoi turite aciu 🙂

  18. Vitalija parašė:

    sveiki, gal patarsite kas: rūsyje metus išlaikiau beržų sulą stiklainyje, tapo gintarinės spalvos ir plaukioja didelis pelėsis-kaip grybas. Ar galima jį naudoti? Sula be jokių priedų. Ačiū:)

  19. Labas Kombučia parašė:

    Ačiū Ievai ir Beatai. Nuo šio recepto prasidėjo mano meilė Kombučiai ir dabar siunčiu sveikinimus iš kombučios bravorėlio.

  20. Ilona parašė:

    Pati esu gavusi dovanų tokį grybą, todėl mielai pasidalinčiau šiuo gėriu nemokamai.
    Veiksmas Vilniuje.

  21. Žave parašė:

    Sveiki, mano mama turi keletą Kombučos grybukų priauginusi, tad jei ką domina, kreipkitės deira63@gmail.com arba per Fb Irena Miskiniene. Galime atsiūsti į vsus Lietuvos miestus. Atkeliaus maistiniame maišelyje, paruoštas naudojimui.

  22. Robertas Kupstas parašė:

    Sveiki, kur butu galima issigyti Kombuchos arbatos gryba?

    • Beata Nicholson parašė:

      Mielas Robertai, net nežinau, pati neauginu, bet Facebook kanalas tuo labai naudingas, kad per ten tikrai manau lengvai rasit kas galės pasidalinti, nes grybas labai greit auga ir dalinasi.

  23. Vytautas parašė:

    Sveiki,
    Mūsų grybukai (kelis 3litrinius nuolat raugiame ir geriame) kaip tik užaugo dalintis, tai turiu du grybukus. Giminės ir draugai jau apdalinti, kam reikia, rašykite. Mes Vilniuje.

  24. Vytautas parašė:

    Ups, tel nr 865207077

  25. Rita parašė:

    Ir aš labai to grybuko norėčiau, aš iš Panevėžio.. Gal kas turite? Ačiū

  26. Vida parašė:

    Aš nukošus skystį į butelį įdedu šaldytų juodųjų serbentų užkemšu butelį ir laikau kambario temperatūroje 4-5 diena. Tada parą laikau šaldytuve ir…. Šampanas. Tik atsargiai atkimškite. Iššauna 😉

  27. Gintarė parašė:

    Gaminau obuolių actą ir jame užaugo tokie grybai, kaip medūzos apvalūs 🙂
    Ar tai tie patys arbatos grybai ?

  28. Karolis parašė:

    Laba diena,

    Gal galite nurodyti kur rasti informacija apie tyrimus Latvijoje, Vokietijoje ir Rusijoje?

    Aciu, Karolis

  29. Lina parašė:

    Sveiki, norėčiau grybo, gal kas turite pasidalinti Kaune? Parašykite, prašau linaicka@gmail.com. Ačiū 🙂

  30. Snege parašė:

    Sveiki, jei norint leknėti, kada reikia gerti , kaip reikia gerti, ryte vakare, prieš maista ar po maisto, stiklinė ar dvi.

  31. Rytis parašė:

    Parašykit kas jei turit gryba ir norit pasidalinti beja kaip ji gerti kiek kartų per dieną ir panašiai rytis.baranauskas@gmail.com

  32. Laima parašė:

    Pasidalinkit prasom grybo vaikuciu.Kaunas

  33. Aldona parašė:

    Gal kas is Plunges turi sio arbatos grybo ir gali pasidalinti?Aciu!

  34. Giedrė parašė:

    Sveiki! Aš irgi labai norėčiau grybo gabaliuko Kaune, gal dar kas gali pasidalinti?:)

  35. Violetad parašė:

    Gal kas turit atliekama gryba Prienuose?

  36. birute parašė:

    as to grybo krasta nupjoviaupeiliu ,ar nenumirs

  37. Aurelija parašė:

    Sveiki,

    Gal kas galit pasidalinti arbatos grybą Kaune?

  38. As parašė:

    Ta gryba galima nusipirkti ebay tinklapyje

  39. Jurga parašė:

    Sveiki, gavau mažiuką vaikiuką, bet be gėrimo. padariau arbatos ir po trijų dienų atsirado pelėsis ant viršaus. Nuploviau užpyliau nauja arbata ir vėl tas pats… Gal kas įsivaizduoja kodėl taip nutinka?

    • tsirk parašė:

      Nes reikia ir „gatavo“ gėrimo – ten yra mielės ir padaromas tinkamas pH (parūgštinama). Aš savo užsiauginau tiesiog iš pirktinės nepasterizuotos kombuchos buteliuko, tai galit sutuacią gelbėti įpildama jos arba augintis nuo 0.

  40. LA parašė:

    Sveiki, gavau dovanų arbatos grybą :). Tad norėčiau pasitikslinti- ar 3 L stiklainyje nurodytą straipsnyje arbatžolių kiekį reikia užpilti 3l vandens ar mažesniu, palikti pritraukti per naktį ir tada nukošus naudoti?

    • Beata Nicholson parašė:

      Taip, užpilkite arbatžoles tokiu kiekiu vandens, kad jūsų naudojamas stiklainis užsipildytų. Berkite ten cukraus ir palikite per naktį pritraukti ir atvėsti. Ryte nukoškite arbatžoles ir pereikite prie antrojo straipsnyje numatyto žingsnio.

  41. Rimanta parašė:

    Sveiki .As turiu arbatos gryba.Gyvenu Kaune,Dainavos raj.Tel.862633846

  42. Sonata parašė:

    Gal kas turite šio gėrio Jonavoje? Labai jis mane sužavėjo.
    Laukčiau geros žinios el paštu ganute@gmail.com
    Būsiu labai dėkinga.

  43. Ramunė parašė:

    Sveiki. Labai sudomino kambučio. Sakykit, gal kažkas iš Vilniaus turite laisvą vaikiuką? Mielai priglaustume. Būsiu dėkinga už informaciją į el. paštą meinukai@gmail.com

  44. Rolandas parašė:

    Gavau dovanu kambucos buteli.isgeres likusias drumzles uzpyliau juoda,saldinta arbata.laikiau tamsioje vietoje.jauciamas acto skonis,turbut rugsta.uzsidejo plevele.ar uzaugs grybas?

  45. Aistė parašė:

    Labai norėčiau grybo ir aš, jei netyčia kas turite kuo pasidalinti, parašykite. aiste.pp@gmail.com Vilnius

  46. Mindaugad parašė:

    Sveiki,noreciau isbandyti. 🙂 Gal kas galite pasidalinti Vilniuje?
    mkilius@gmail.com

  47. Karolis parašė:

    Sveiki,
    Gal kas Vilniuje turite Kambuchos gryba? Labai prasau pasidalinti! Aciu! Galite rasyti sms, Vilniuje privaziuociau bet kur 🙂 869819368

  48. Tauras parašė:

    Kas galėtų nuosekliai paaiškinti visą procesą?

Palikite komentarą




Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.