Vasara – tai ne tik uogų, šviežių daržovių, bet ir visokių limonadų, gaivinančių gėrimų ir vandens sezonas. Mano naujajame vasaros žurnale yra net kelios idėjos, kaip pralinksminti vandenį ne tik uogomis, bet ir daržovėmis, ir taip maloniai atsigaivinti. Dar ir stalą gražiu gėrimu papuošite. O čia šiandien apie savo pralinksmintą gėrimą rašo tinklaraštininkė, ir keliautoja, ir kaip gyventi sveikiau besidominti Ieva – ji jau anksčiau žurnalui ir blogui rašė apie daiginimą. Šiandien Ieva papasakos apie kombučia – kas tas? Tai dabar jau Ievos eilė pasakot…

Beatos virtuve_kombucha_Ieva Alvidovna

Visi turbūt prisimenat, kaip anais laikais (90‘taisiais) ant dažnos palangės galėjai pamatyti trilitrinį stiklainį su rudu skysčiu ir dar kažkokiais neaiškiais (nevisai patraukliais) dalykais, plūduriuojančiais viduje. Daug mamų, močiučių ir tetų tada augino vadinamąjį Tibeto grybą ir  naudojo kaip gėrimą nuo visų negalavimų.

Turiu prisipažinti, kad dėl viso to reikalo vaizdo ir kvapo tada aš susilaikiau nuo ragavimo. Tačiau nesenai, iš visų kampų, visų pažįstamų man pradėjo ta kombučia „lįsti“ (kas ta kombučia – tuoj papasakosiu). Tas bandė, tam labai patiko, anas geria – labai gerai jaučiasi, labai skanu ir pan.. Na, ką galvoju, reik ir man pabandyti. Tuo labiau, kad viską pasidarai pats, praktiškai nemokamai gaunasi. Pasistudijavau informaciją, gavau vertingų patarimų iš rimtų kombučios fanų ir pabandžiau.

Beatos virtuve_kombucha_Ieva Alvidovna

Pirmą kartą paragavusi, prisipažinsiu, net sucypiau, tikrąja to žodžio prasme. Na, neįsivaizduojamo skanumo gėrimas – lyg puikiausias limonadas, sumaišytas su švelnia namine gira. Ogi pasirodo, tos mūsų tetos ir močutės ne taip ten viską darė, pats pagrindinis dalykas kombučioje – antro fermentavimo procesas ir skonio suteikimas. Tai viską pakeičia. Sudėtinga?.. Tikrai ne, tiesiog reiktų apie viską nuo pradžių. Pirmiausia, kas ta kombučia.

Kombučia, – Azijoje žinoma, gaminama ir vertinama jau kelis tūkstančius metų. Jei trumpai – tai fermentuota saldi arbata, kurią fermentuoja gyvas organizmas, angliškai vadinamas scoby‘is – simbiozinė bakterijų ir gerųjų mielių kolonija. Tokios fermentacijos metu paprasta arbata tampa kažkuo stebuklingu.

Beatos virtuve_kombucha_Ieva Alvidovna

Latvijoje, Vokietijoje ir Rusijoje buvo atlikta daug mokslinių tyrimų ir ištirta reali kombučios nauda. Štai čia keli kombučiai priskiriami privalumai:

  • Kandagi tai fermentuotas maistas, turintis daug probiotikų (gerųjų bakterijų) ir enzimų, padedančių medžiagų įsisavinimui – teigiama, kad kombučia gerina virškinimą. Probiotikai taip pat gali prisidėti kovojant su grybeliais, depresija ir nuotaikų svyravimais.
  • Kombučia gali būti geriama norint numesti svorio, vėlgi dėl tų visų virškinimą skatinančių dalykų.
  • Ji turtinga gliukoze ir hialurono rūgštimi, todėl labai tinka žmonėms turintiems problemų su sąnariais ir sportininkams (gliukozė – suteikia energijos).
  • Turi detoksikuojančų, organizmą valančų savybių.
  • Gausi antioksidantų, galinčų stiprinti imunitetą ir suteikti energijos.
  • Gerina miegą.
  • Turi daug vitaminų B ir C.

Kombučia gali puikiai pakeisti mūsų pamėgtus gazuotus gėrimus, nes po fermentacijos gėrimas tampa šiek tiek putojanču, su burbuliukais. Tik nereiktų ja piktnaudžiauti, – vis dėlto joje yra pakankamai cukraus, nors ir sakoma, kad bakterijos perdirba iki 90 % cukraus. Puslitryje kombučios lieka maždaug 2 g cukraus.

Beatos virtuve_kombucha_Ieva Alvidovna

Kaip pasigaminti? 

Pirmiausia – jums reikia gauti to minėtojo scoby‘io „vaikelį“ – t.y. naują savo „mieliuką“ (aš jį taip vadinu), kartu su stikline kombučios gėrimo. Pabandykite paieškoti tarp draugų, aš radau internetu, pasidalino vaikinukas žaliavalgių grupėje. Tada procesas toks:

  1. Vakare užplikykite arbatą trijų litrų stiklainyje, jums reikės maždaug 4 pakelių arba 2 šaukštų arbatos, man skaniausia daryti su žalia, balta arbata arba mate. Įberkite nepilną puodelį cukraus, maždaug 200 ml ir išmaišykite. Palikę stovėti per naktį, ryte atvėsusią arbatą nukoškite.
  2. Švariomis rankomis įleiskite savo „mieliuką“ į stiklainį (kol prieisite prie gamybos proceso, savo gautąjį „mieliuką“ galite laikyti švariame stiklainyje, kombučios gėrime šaldytuve).
  3. Įpilkite puodelį ar du kombučios, kurią gavote iš gero žmogaus kartu su „mieliuku“.
  4. Uždenkite švaria medžiagine arba vienkartine servetėle, užspauskite gumyte. Ant stiklainio būtinai priklijuokite datą, kada gaminote kombučią.
  5. Pastatykite į tamsią vietą, nejudinkite, taip laikykite 7-12 dienų.
  6. Kai stiklainyje pradeda matytis burbuliukai, bei jaučasi silpnas acto kvapas (man dažniausiai užtenka 7 dienų) – išimame savo „mieliuką“, įdedame į švarų stiklainį kartu su šiek tiek kombučios – iš jo galėsime gaminti naują gėrimo „partiją“, o jei norime padaryti pertrauką – stiklainį saugome šaldytuve.
  7. Kombučią supilstome į stiklinius butelius antram fementavimui.

Čia ir prasideda svarbiausioji dalis arba tai, kas mūsų gėrimui duoda skonį ir spalvą. Žinoma, kombučią galima gerti jau iš karto. Tačiau tik po antro fermentavimo ir skonio pridėjimo ji tampa tokia tikra KOMBUČIA, su cinkeliu.

Beatos virtuve_kombucha_Ieva Alvidovna

Skoniui galime naudoti įvairiausius dalykus, tai gali būti vaisiai, uogos (gabaliukai, jų sultys, tyrelė), gali būti prieskoniai, žolelės ar netgi gėlės. Reikia paeksperimentuoti ir atrasti savo mėgiamiausią variantą. Man skaniausia – su avietėmis arba imbieru. Į vieną litrinį butelį įdedu maždaug 5-6 šaldytas avietes arba piršto galiuko dydžio smulkinto imbiero gabaliuką.

Beatos virtuve_kombucha_Ieva Alvidovna

Paliekame kombučią kambario temperatūroje (jei vasara ir labai karšta, galima statyti į šaldytuvą) 2-3 dienoms, kol susifermentuos mūsų uogos ar imbieras, perkošiame ir voila! Skaniausia gerti atšaldytą… Tokia kombučia gali stovėti šaldytuve bent kelias savaites, tačau maniškiame ji ilgai neužsistovi… O štai čia mano – Ievos – tinklaraštis apie sveiką ir laimingą gyvenimą, užeikite, rasite ir daugiau skanių, įdomių dalykų.

Komentarai
  1. Tas grybas tai zinokit yra gyvas padaras, jeigu numesit ziema ant salto sniego, tai ir pasokti i ora gali… pabandykit, kas netikit… Cia jums nezaidimas, ai padarysiu tu arbatu ir ismesiu i kanalizacija…

  2. O jeigu arbatą palaikius ilgiau, ar tas mieliukas pats neatsirastų? Ar būtinai reik skolintis iš kažkur?

  3. Klausimas Rasai- gal galite pasakyti kaip jis pats atsiranda ir kiek ilgai reikia laukti ir kokiomis salygomis ta arbata laikyti kol tas mieliukas atsiras? Aciu 🙂

  4. Tai jeigu galima su įvairiais prieskoniais daryti, gal tada ir su aitriąją paprika, muskatu galima? 🙂

  5. Sveiki. Aš norečiau pasigaminti kombučos tačiau neturiu tų grybu. Gal kas galetų pasidalinti jei dar turi?

  6. Ačiū už pasidalinimą 🙂 Labai smalsu ar „mieliuką” reikia kasdien dar papildomai maitinti po stiklinę saldžios arbatos? Kituose puslapiuose randu štai tokią informaciją, kitur ji skiriasi ar gal Ieva pamiršo paminėti? Jis nemaitintas nenumirs po savaitė ir daugiau? Ačiū 🙂

  7. Labai smagus straipsnis! 🙂
    Mes taip pat jau gal pusmetį non-stop gaminamės šį gėrimą, kaskart išmėgindami naujus skonius. Kol kas mėgstamiausia Ievos minėta imbierinė Kombucha, taip pat labai gardu su obuoliais ir cinamonu, džiovintais šeivamedžių šiedais, bazilikaisir, žinoma, ananasais. Baisiai laukiu vasaros kuomet bus galima išmėginti dar daugiau skonių – uogiškų, vaisiškų ir visokiausių kitų vasariškų!

  8. Kaip užsiauginti arbatinį grybą

    Procesas gana ilgas.Pirma gaminamas obuolių actas -obuoliai sutarkuojami nedoroti,aišku pageidaujam be kirminų. Masė krečiama į stiklainį.3 litrų stiklainiui reikia ketvirtadalio tarkių, pilamas vanduo ne visai iki viršaus, apie 100 gr. cukraus ir juodos sudžiūvusios duonos plutelė.Laikoma šiltai,stiklainį apvyniojus rankšluoščiu, kad negautų šviesos.

    Kai pradeda rūgti, reikia per dieną kelis kartus maišyti mediniu šaukštu.
    Kai nustoja rūgti, reikia nupilti į kitą, švarų stiklainį , vėl įdėti 100 gr.cukraus ir toliau laikyti.

    Tirščius išmeskite. Po to, kai ir vėl nustos rūgti, dalį gauto acto supilstykite į tamsius butelius ir gerai uždarykite.Turėsite ir maistą, ir vaistą.Dalį acto supilkite kad ir 0,5 litro stiklainiuką, uždenkite perlenkta kelis kartus marle ar kažkuo panašaus, pastatykite šiltai, nemaišykite.

    Po kiek laiko acto paviršiuje atsiras pilkšva plėvelė.Iš jos ir užaugs grybas.Sėkmės ir kantrybės auginant.
    Procesas vyksta apie 3-4 mėnesius.

  9. sveiki, gal patarsite kas: rūsyje metus išlaikiau beržų sulą stiklainyje, tapo gintarinės spalvos ir plaukioja didelis pelėsis-kaip grybas. Ar galima jį naudoti? Sula be jokių priedų. Ačiū:)

  10. Pati esu gavusi dovanų tokį grybą, todėl mielai pasidalinčiau šiuo gėriu nemokamai.
    Veiksmas Vilniuje.

  11. Sveiki, mano mama turi keletą Kombučos grybukų priauginusi, tad jei ką domina, kreipkitės deira63@gmail.com arba per Fb Irena Miskiniene. Galime atsiūsti į vsus Lietuvos miestus. Atkeliaus maistiniame maišelyje, paruoštas naudojimui.

  12. Sveiki,
    Mūsų grybukai (kelis 3litrinius nuolat raugiame ir geriame) kaip tik užaugo dalintis, tai turiu du grybukus. Giminės ir draugai jau apdalinti, kam reikia, rašykite. Mes Vilniuje.

  13. Aš nukošus skystį į butelį įdedu šaldytų juodųjų serbentų užkemšu butelį ir laikau kambario temperatūroje 4-5 diena. Tada parą laikau šaldytuve ir…. Šampanas. Tik atsargiai atkimškite. Iššauna 😉

  14. Gaminau obuolių actą ir jame užaugo tokie grybai, kaip medūzos apvalūs 🙂
    Ar tai tie patys arbatos grybai ?

  15. Laba diena,

    Gal galite nurodyti kur rasti informacija apie tyrimus Latvijoje, Vokietijoje ir Rusijoje?

    Aciu, Karolis

  16. Sveiki, jei norint leknėti, kada reikia gerti , kaip reikia gerti, ryte vakare, prieš maista ar po maisto, stiklinė ar dvi.

  17. Sveiki, gavau mažiuką vaikiuką, bet be gėrimo. padariau arbatos ir po trijų dienų atsirado pelėsis ant viršaus. Nuploviau užpyliau nauja arbata ir vėl tas pats… Gal kas įsivaizduoja kodėl taip nutinka?

  18. Sveiki, gavau dovanų arbatos grybą :). Tad norėčiau pasitikslinti- ar 3 L stiklainyje nurodytą straipsnyje arbatžolių kiekį reikia užpilti 3l vandens ar mažesniu, palikti pritraukti per naktį ir tada nukošus naudoti?

  19. Gavau dovanu kambucos buteli.isgeres likusias drumzles uzpyliau juoda,saldinta arbata.laikiau tamsioje vietoje.jauciamas acto skonis,turbut rugsta.uzsidejo plevele.ar uzaugs grybas?

  20. Sveiki,
    Gal kas Vilniuje turite Kambuchos gryba? Labai prasau pasidalinti! Aciu! Galite rasyti sms, Vilniuje privaziuociau bet kur 🙂 869819368

  21. Prašau parašyti ar galima stevija miltelių, ir kiek?
    Ar galima ramunėlių ar jonažolių ar kt. vaistažolių?
    Ačiū!
    El. p:nijole.nile60@gmail.com

  22. Sveiki, pagaminau grybui su juoda arbata ir cukrumi nuovira, jis pakilo i viršu, o paskui neužilgo sloike nusileido ant dugno. Nesuprantu kodėl? Kas ne taip?
    Ankščiau jis laikėsi viršuje visa fermentavimo(gamybos)procesa
    Ačiū už atsakymą.

  23. Sveiki.Turiu 3 grybus.Išbamdžiau viską ir visaip.Gerimas būna arba actas po 4 d.arba neskani tiek , kad visada išpilu.Tikrai darau viską pagal receptà, arbata , cukrus , vanduo saltas su šiltu.Na niekada nesigavo nesuprantu kodel.Negeriamas tiesiog.

  24. Sveiki. Turiu ir as arbatos gryba,tik iskilo klausimas,praejo 10 dienu kai ji uzsitaisiau i 3ltr kaip ir rasoma,bet dar nera burbuliuku,pats grybas yra apacioje,bet ant virsaus formuojasi kitas. Ar cia viskas gerai ar tinkama bus naudoti?

  25. Sveiki.Gavau dovanų arbatos grybą ir galiu dalintis.Tikrai skanus ir naudoju.Antra fermentacija skani su laimo skiltele ir imbieru.

  26. Sveiki.O butinai daryti 3-ju ltr.stiklainyje,o jei as noriu daugiau,sakysim 8-iu ltr.stiklainyje,tai nieko nesigaus?

  27. Ar būtina plauti patį skubiuką ir kiek dažnai? Ar tiesiog užtenka kiekvieną kartą po nukošimo perkelti į švarų stiklainį? Ačiū

  28. kaip padalinti gryba, man jis yra per didelio diametro ir negali pakilti į paviršių stiklainyje, tai „stovi” stacias o ne virsuje. Ar galima ji pjauti pusiau?

  29. O tas grybas kartais nebus toks produktas, kuris susidaro ant paviršiaus gaminant naminį obuolių actą?

  30. Sveiki, o mano klausimas toks praktinis dėl antrinės fermentacijos, na labai gražu tuose buteliuose, ir užsispaudžia sandariai, bet kaip paskui tuos visus priedus iškrapštote ir švariai išplaunate butelius?? labai ačiū!

Rašyti komentarą