8241
Beatos virtuvė

Itališkų daržovių karoliai

(7)

Kaip man patinka šitas šaltis! Na gerai, ne šaltis, bet toks gaivus tyras ruduo, tas toks jau juntamas šaltukas ir nusirengę medžiai. Aš tiesiog giliau įkvėpiau, kai grįžau. Aišku, kai buvau Pietų Italijoje, tai negalėjau atsidžiaugti plius dvidešimt penkiais ir būtinai vilkėjau sukneles, kai galėjau. Tik štai uodai nepatiko, sakyčau, totaliai įkyrūs. Naktimis jie zyzdavo man prie ausies kaip pasiutę! Aš trankydavau save kaip pamišusi, bet geriau jau bandyti juos numušti pataikant sau į veidą, nei nemiegoti ir klausytis zvimbimo. Sakyčau, vėsus klimatas palankesnis miegui (of course, ot, tai naujieną pasakiau), bet šiltas klimatas palankesnis daržovėms. Tai šio pirmadienio karoliai bus iš daržovių. Tiksliau, iš Soverato Calabria turgaus, kur buvau ir kur man tiesiog apsisuko galva, ir ištiko lengvas pamišimas – koks turgus, kokios gėrybės! Koks grožis, koks tikrumas, kiek spalvų ir žalumos.

Beatos virtuve - Italijos darzoviu turgus

Beatos virtuve - Italijos darzoviu turgus

Diedukai ir babytės, suvažiavę su savo piaggio (tokie maži automobiliukai) suvežę gėrybes: peperoncini (visokio tipo pipirai), špinatus, salotas, kopūstus, mangoldus (burokėlių lapinis „pusbrolis“), lapinius kopūstus, brokolius ir dar gyvą galybę žalumynų.

Beatos virtuve - Italijos darzoviu turgus

Beatos virtuve - Italijos darzoviu turgus

Žinote, brokolis yra kildinamas būtent iš Kalabrijos, tai kai jau prasideda brokolių sezonas, tai tik brokoliai ir brokoliai (čia taip Tolvaida sakė), ir aš pati savo akimis mačau juos – net ne brokoliai ten, o medžiai. Tai prašau, mano Karoliai.

Visiems mums, kurie vėliau mokėsi Gelato (ledus) gaminti, buvo suruošta pažintinė išvyka. Tai aštuonios dvidešimt jau ir ėjome.

Beatos virtuve - Pietu Italija gelato mokykla grupe

Ir atėjome. Štai pundai laiškinių svogūnų.

Beatos virtuve - Italijos darzoviu turgus

Štai bulvės, svogūnai ir obuoliai – vaizdas beveik kaip Lietuvoje.

Beatos virtuve - Italijos darzoviu turgus

Iš štai jie – brokoliai – tokias, va, pundais. Dabar tik negriūkite ir nesiraitykite iš pavydo. Pundas brokolių – vienas EURAS! TAIP, TAIP, TAIP – VIENAS EURAS.

Beatos virtuve - Italijos darzoviu turgus

Kaštainiai (verkiau, bet nepirkau) – nors praėjusį kartą iš Portugalijos ativežiau ir du mėnesius išsilaikė, bet nusipirksiu Lietuvoje arba atsivešiu iš Londono. Bet tik pažiūrėkite į juos! 4 Eurai už kilogramą.

Beatos virtuve - Italijos darzoviu turgus kastainiai

Obuoliai ir kaktuso vaisiai. Taip, taip, kaktuso vaisiai – saldūs ir auga ant kaktusų.

Beatos virtuve - Italijos darzoviu turgus

Pomidorai. Ar matot??? Ar matot??? Kokių rūšių ir kiek jų? 80 eurocentų už kilogramą.

Beatos virtuve - Italijos darzoviu turgus

Aitriausios paprikos, – po 2 eurus už kilogramą.

Beatos virtuve - Italijos darzoviu turgus

Vynuogės!!! Apie 2 eurus kilogramas kainuoja, nesvietiško saldumo. Bet yra ir pigau.

Beatos virtuve - Italijos darzoviu turgus

Cukinijų žiedai. MAMMA MIA! Dievybių maistas.

Beatos virtuve - Italijos darzoviu turgus

Alyvuogių nenusakomas kiekis. 2 kg marinuotų su skanumais, keptų – 5 eurai.

Beatos virtuve - Italijos darzoviu turgus

Sraigės. Būtent, sraigės! Bando išlipti iš dėžės. Kiek kainuoja, nežinau.

Beatos virtuve - Italijos darzoviu turgus

Gražiausiai blizgantys baklažanai ir šviežiausios cukinijos – taip pat po eurą.

Beatos virtuve - Italijos darzoviu turgus, baklazanai

Tai ką gi nusipirkau…Aš esu neatspari turgams, tai yra mano silpnybė ir aš tai žinau. Niekada nepamiršiu, kai prieš aštuonerius metus sumokėjau 150 eurų už bagažo viršsvorį, nes reikėjo sūrius, aliejus ir kitas gėrybes iš Italijos parsigabenti. Mat dar nebuvau su Ryanair’o taisyklėmis gerai susipažinusi, o sūrių tai aš jau tikrai nemesiu… Geriau susimokėsiu.

Taigi, trumpai apie mano lobį ir grobį iš Kalabrijos.

Beatos virtuve - lauktuves is Kalabrijos

Brokoliai (oh well, nieko negalėjau padaryti, turėjau imti). Kilogramas džiovintų pomidorų (3 eurai, man atrodo). Česnakų pynė (4 eurai), turiu ir nuosavų, bet ča gi itališki! Lauro lapų puokštės keturios, po 50 eurocentų. Raudonėlių puokštė (1 euras), džiovintų paprikų karoliai (2-3 eurai), mažyčų peperoncini šakos (nepamenu, bet ne daugiau, nei 2-3 eurai). Ir dar – laukinių artišokų stiklainiukas. Ar jūs žinote, ką reiškia išdarinėti artišoką??? O dar laukinį??? Čia beveik tas pats, kaip saulėgražų stiklinę išlupti rankomis. Tai štai, indukas – šeši eurai, skonis neįtikėtinas – visiškas delikatesas. Pirkau iš dieduko itališko, iš kurio dar pirkau ir pipiriukus.

Beatos virtuve - Italijos darzoviu turgus

Beatos virtuve - Italijos darzoviu turgus

Ančuvių didžiausias stiklainiukas, 7 eurai. Mažulytis indelis oro uoste kainuoa 5 eurus, ča – aštuonis kartus daugiau, ir 7 eurai. Visokių aitriųjų paprikų, maltų ir smulkintų ir sutrintų su actu ir aliejumis. Nduja stiklainyje, ir Nduja plėvėje. Visokia. Kaip iš Calabrios neparsivežti??? Bumba Calabrese. Čia toks paštetas su pipirais, baklažanais, ir pomidorais. Mėginsiu atgaminti namie. Alyvuogių kilogramą. Keptos ir vėl su aitriosiomis paprikomis. Trys prijuostės. Pusinės. Dvi dešros.  Ravioli ir visokios kitokios kimštos pastos. Ir dar plakiklis visokiems dresingams. Žodžiu, apispirkusi. Viršijau savo bagažui leistus 20 kilogramų mažiausiai dviem kilogramais, bet viskas buvo gerai ir nebuvo viršsvoris pastebėtas…

Grįžau namo ir brokolį įprasminau. Vaikams ir sau, ir visiems morkų, brokolių ir pupelių sriubą viriau. Ir dar gaminau brokolių, ndujos, džiovintų pomidorų ir baklažano troškinį. Ir jums sriubos receptą papasakoti noriu. Aš naudojau konservuotas baltas pupeles. Na, atleiskite, neturėjau progos ir laiko išsivirti pati. Bet jūs turėkite ir išsivirkite.

 

Print Friendly
Komentarai
  1. roma parašė:

    Teksto dar neperskaičiau – pasilikau vakarui, bet nuotraukos tiesiog pakerėjo… Valgysiu tik daržoves ir patiekalus iš jų dabar…

  2. Rasa parašė:

    Vajei ,vajei vajei ————————————išprotėjimas -net negaliu žiūrėt !!!!!!!!!!!!!!!!!!!Atrodo lyg pati būčiau apsipirkusi !!!!!!!!!
    Dievinu tokius tikrus skanius paprastus daiktus !!!!!!!!!!!!!!!!!
    Que Fortuna ,Beata !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Ooo, Italija... parašė:

    Net širdis apsalo beskaitant :))) Myliu Italiją ir jos gėrybes, pažįstamas jausmas, kai nebežinai, kaip čia viską į čemodanus sugrūsti 🙂 O kada apie gelato mokyklą papasakosite?.. Ir gal kokį receptėlį būtų galima?… 😉

  4. Raminta parašė:

    As irgi siais metais is Kalabrijos veziausi melynuosius svogunus :-). Bet jie buvo toooookio skanumo!!! Siaip as zalio svoguno nevalgau, jie palieka stipru kvapa ir skoni burnoje, bet tie kalabriski visiskai kitokie, jie net salsteli, neastrus, tik vos vos….. zodziu, nesigailejau, visus vaisinau ir liaupsiu klausiau.

  5. Inga parašė:

    O kaip patogiausia pasiekti Kalabriją. Kaip nusigauti iki jos, su kokiais skrydziais ?

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.