8241
Beatos virtuvė

Imkite ir gaminkite – be orkaitės!

(22)

Taigi, šiandien laida, kurią dar galime vadinti „pagal žiūrovų pageidavimus“… Vieną kartą man ant Facebook sienos parašė viena žiūrovė-skaitytoja: „Miela Beata, jūs daug dalykų gaminate orkaitėje, o aš orkaitės neturiu, tai ką man daryti? Gal galite padaryti laidą apie gamybą be orkaitės“…

Ir aš pagalvojau, kad iš tiesų, juk yra įvairių situacijų gyvenime, kai orkaitės tikrai nėra, kai esi kokiam kaimo turizme, sode, ar šiaip orkaitė sugedo, yra sena, blogai veikianti, nepatikima ar tiesiog jos nespėjai dar įsigyti… Taigi gaminam viską ant viryklės… Juk kai žmogus išmoko kūrenti ugnį ir ant jos pastatė puodą, tai ką gi ten pirmiausiai išsivirė – sriubą… O tik paskui susirentė krosnį ir pradėjo duoną joje kepti… Pradžioj ją ant karšto akmens gamino…

Taigi, šeštadienį orkaitė ilsisi, dirba viryklė ir ant jos verdam, savaime suprantama, ne ką kitą, o sočią rūgštynių sriubą… Žinau, kad gal ir bus tokių burbeklių „oi, kas čia dabar per receptas? Ar ji visai pablūdo? Negi žmonės nemoka išsivirti rūgštynių sriubos???“ Net neabejoju, kad moka, aš ir nenoriu nieko mokyti, tiesiog dalinuosi savo naujai užgimusia meile rūgštynėms… Jos – nepakartojamos, ir man jų labai trūksta UK… Tad Lietuvoje niekada nepraleidžiu progos išsivirti rūgštynių sriubos… Juolab, kad tėtis mano tūri jų užtektinai pasūdęs… Ir pastarąjį karta draugams išviriau didelį puodą rūgštynių sriubos, visi liko patenkinti ir laimingi, kaip jaunas mėnulis…

Aišku, galvojate, kad jei turi viryklę, tai tik troškiniai arba mėsos kepsnys keptuvėje yra galimas… Nebūtinai… Aš kepiau-troškinau didelį sprandinės gabalą sandariame puode ir, galima sakyti, kad puodas tuo metu buvo tokia mini orkaitė…Taigi, gabalas sprandinės su indiškais prieskoniais ir aromatingi basmati ryžiai….

Užderėjus gausiam moliūgų derliui dalinuosi ir bulvių-moliūgų blynų receptu.

Taip pat puode išvirsim tikrai neprastą ryžių pudingą arba, jei jau paprastai vadinti, tai saldžią ryžių košę, bet ją virti reikia ilgai, nuolat pamaišant, kad ryžiai beveik išnyktų ir visa ji taptų šilkinė. Ant viršaus – kelios riekelės karamelizuoto banano ir atrodo, kad čia jau restorano patiekalas…

Sakot, kad be orkaitės gyvenimas nemielas, nes nėra sausainių ir pyragų? – Netiesa… Velsiečiai nuo seno kepa pyragėlius iš trapios tešlos su razinomis ant keptuvės ir tai – tradicinis priedas prie popiečio arbatos… Šį receptą gavau iš savo draugės, kuri dirba Velse virėja…

Gera, šilta, naminė laida be orkaitės… o su virykle.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (22)
Komentarai
  1. Marija parašė:

    Aš irgi būčiau prisidėjus prie tos skaitytojos-žiūrovės, nes dar neseniai turėjom tik orkaitę likusią nuo caro laikų, t.y. ji buvo primontuota virtuvėj daugiabučio statybos metu. Tai galit įsivaizduot, kaip ji veikė, ir kokia neatgramdomai apskretus per tuos minimum 50 gyvavimo metų ji buvo. Dabartinė, kad ir nauja, bet irgi kartais ožiuojasi, todėl nesant ūpo su ja tartis gruožiuoju, bus galima išbandyt šituos receptus 🙂
    Aš tai dar norėjau paprašyt, gal ir Beata, ir kitos skaitytojos galėtų pasidalint kokiais įdomesniais receptais Kūčių stalui? Žinau, kad bus laida apie Kalėdas, bet man aktualiau Kūčių receptai, nes žuvies nevalgau, tai praktiškai sėdžiu kasmet su kokiais blynais lėkštėj. Nei šis, nei tas. O tie tradiciniai dvidešimties metų senumo „patalų“ receptai irgi kažkaip jau atgyveno, švelniai pasakius.

  2. Vita parašė:

    Žinau, ką reiškia neturėti orkaitės, kai tik atsikraustėm į naują butą ten jos nebuvo, buvo tik pats viršus iš pradžių buvo katastrofa, nes nieko negali iškepti, mėsgtamų pyragų juolabiau. Na, o dabar jau apsipratom ir išmokom, gaminti be orkaitės. Prie jau vartojamų receptų, prisidėsim dar ir šitus 🙂

  3. Alonda parašė:

    Ką aš ruošiu Kūčių stalui: tradiciniai kūčiukai su aguonomis ir be, taip pat aguonų pienas, spanguolių kisielius, avižų kisielius, virtinukai su kopūstų įdaru, virtinukai su grybų įdaru, mielinės bandelės su džiovintų grybų įdaru, įdarytas karpis, karpis drebučiuose, sluoksniuotos tešlos pyragėliai su lašišos gabalėliais viduje, įvairūs silkės filė suktinukai su mėgstamomis daržovėmis viduje, silkė su keptomis morkomis, razinomis, silkė su greitai marinuotais raudonųjų svogūnų žiedais, silkė su keptomis saulėgražomis ir riešutais(nereikia ruošti tų įkyrėjusių silkės „patalų“, galima paruošti daugybę įvairių įvairiausių salotų su silke, net karštus blynelius su smulkiai pjaustytos silkės file galime patiekti), grybais įdaryti virti arba silpnai marinuoti burokėliai, žuvies sūris, tuno file kepsnys su keptais baravykais, karšti bulviniai blyneliai papuošti grūdėtos varškės ir raudonųjų ikrų šaukšteliu(skanūs ir šalti), grybų kotletukai na ir taip toliau- tiesiog Kūčių stalas derinamas su tradicijomis ir fantazija 🙂
    Žuvies sūris
    ——————
    Stambi žuvis,
    morka,
    2- 3 svogūnai,
    4 riekės batono,
    2 šaukštai manų kruopų,
    2 šaukštai aliejaus,
    petražolių,
    2 šaukštai kmynų,
    keli laurų lapeliai,
    juodųjų pipirų,
    druskos
    Žuvį išdarinėkite, nulupkite, išrinkite kaulus ir ašakas, nuplaukite. Tada sukapokite ar sumalkite. Morką išvirkite sūdytame vandenyje, nulupkite ir sutarkuokite. Svogūnus nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite pusžiedžiais. Juos berkite į karštą aliejų ir pačirškinkite, išgriebkite ir dalį atidėkite į šoną. Batono riekes pamirkykite ir sutrupinkite.
    Į žuvį dėkite batono trupinius, manų kruopas, svogūnų pusžiedžius, morkos tarkius, skaninkite kmynais, maltais juodaisiais pipirais ir sūdykite. Masę gerai išminkykite. Jei ji kietoka, įpilkite vandens. Minkinį krėskite į drėgną sūrmaišį, užriškite, merkite į sūdytą vandenį su laurų lapeliais bei juodųjų pipirų žirneliais ir maždaug pusvalandį virkite ant silpnos ugnies. Tada sūrį iš vandens ištraukite, ataušinkite, keletą valandų laikykite paslėgtą.
    Galop atsargiai ištraukite iš sūrmaišio, dėkitė ant medinės lentutės ar į lėkštę, puoškite petražolėmis bei keptais svogūnais.

  4. Natali parašė:

    Marija, pasižiūrėkite čia, gal kas nors tiks jūsų kūčių stalui 🙂 http://www.gaspadine.lt/patiekalai/kuciu_patiekalai/

  5. Jurgita parašė:

    Sveika,Beata.Noriu paklausti keletą klausimų:
    1.Ar ryžių pudingui su karamelizuotais bananais tinka ilgagrūžiai ryžiai?
    2.Kur galima nusipirkti tokias žnyples kaip ,kad tu naudoji daugelyje laidų?

    • Beata Nicholson parašė:

      Geriau tinka apvalūs ryžiai, nes juose daugiau krakmolo….žnyples pirkau Londone, tiksliau jos iš mano kulinarijos mokyklos peilių ir įrankių rinkinio, tikrai labai geras dalykas…

  6. Jurgita parašė:

    Mėgstamos mūsų šeimos salotos Kūčių vakaro stalui

    Kepti burokėliai su grybais

    Burokėlius išverdame, supjaustome juos griežinėliais ir pamarinuojame pusdieni acto, pipirų, druskos ir vandens marinate. Išverdame džiovintus grybus (geriausiai baravykus, bet tinka ir kiti ). Tada burokėlių griežinėlius ir grybus pakepame-patroškiname keptuvėje su trupučiu gero aliejaus ir dedame į lėkštutę- labai skanu.

  7. Eglė parašė:

    Gruodžio mėnuo, adventas, Kalėdos, Naujieji metai, žiema – kuo šis mėnuo, šventės, metų laikas yra ar buvo ypatingi maitinimosi aspektu?
    Kūčios – taip pat senesnė mūsų protėvių šventė net už bažnyčią (božežicije) ir net už Kristų. Kūčios – mūsų genčių šeimyninė šventė, kai šeimos nariai susirenka prie šeimos židinio. Tam tikslui gaminama daug patiekalų iš grūdų, daržovių, vaisių, riešutų, sėklų. Tie valgiai Kūčių vakarą būdavo atnašaujami lietuvių dievams. Kūčioms silkę ir žuvį valgė tik žydišką krikščionybę išpažįstantys į Lietuvą sugužėję dvasininkai ir vienuoliai.
    Per Kūčias, kad ir kiek valgių būtų, o jų neturi būti daug ir jokiu būdu ne 12, o ne daugiau 7, nes mūsų protėviai keliolika tūkstančių metų gyveno sveiki ir laimingi pagal mėnulio kalendorių, nei atsirado krikščionybė su savo Grigaliaus kalendoriumi ar 12 žydų krikščionybę propaguojančių apaštalų…
    Ant Kūčių stalo neturi būti žuvies, silkės, kiaušinių ir valgių su kiaušiniais, šiukštu bet kokia mėsa (žvėriena, naminių gyvulių, paukštiena,). Neturi būti duonos, pyragų, bandų, bandelių, kučiukų, kiaušinių, majonezo, sviesto, grietinės, kečupo, nieko su cukrumi, nieko kepto, virto, troškinto ar kitaip terminiai apdoroto maisto.
    Ant Kūčių stalo negali būti ir bulvių, nes bulvės lietuvių mityboje atsirado tik XVI amžiuje.
    Pagrindinis apeiginis sakralinis Kūčių stalo valgis yra KŪČIA – mirkyti grūdai, pagardinti aguonomis, riešutais ir medumi, kiti valgiai – grūstų grūdų su įvairiausiomis sėklomis paplotėliai, ne kepti, o džiovinti (galima orkaitėje). Taip pat vaisiai, daržovės, jų sultys, riešutai, sėklos. Ir jokių apsirijimų!
    Kokios mitybos filosofijos laikytis per adventą ir artėjančias šventes?
    Reikia ne filosofijos, o supratimo apie savo kūną, savo fiziologiją, kas žmogui naudingą ir kas žalinga.
    Todėl per adventą išmeskite iš mitybos mėsą, paukštieną, žuvieną, kiaušinius bei termiškai apdorotus valgius. Tuo laikotarpiu maitinkitės daržovėmis, vaisiais, riešutais, o gerkite vandenį arba ką tik išspaustas vaisių daržovių sultis.

  8. Eglė parašė:

    Norėčiau pasakyti AČIŪ už gardžius ir tokius žmogiškai paprastus receptus. Esu absoliuti Jūsų gerbėja, pastebėjau, kad aplink darosi, toks. alia „Beatos“ kultelis :). Kiekvieną šeštadienį keliuosi 10h, kad nepraleisčiau jūsų laidos (na, o po to gamindama, dar internete porą kartų prasuku) 🙂
    Labai patinka idėja, kad nieko savo laidoje nereklamuojate, vienas malonumas akims. Ir dar taip gražiai viskas nufilmuota.
    Nors tiesą sakant, kadangi viską taip paprastai paaiškinat, norisi visus receptus išbandyti ir labai dažnai atsiranda noras turėti visus indus, tokius, kokius Jūs naudojate (jau dalį ir turiu . . . 😀 ). Nors ir nėra reklamos, bet indų, buitinės technikos apyvartą, manau, Jūsų laida padidina.. 🙂

  9. Marta parašė:

    Sveiki.dažnai paskaitydavau įvairius moterų pasisakymus, liaupses ir pasisekimus ar nesekmes bandant atkartoti Beatos receptus, kažkaip vieną kart ėmiau ir nusprendžiau parašyti ir aš (žimodama, kad mano komentaras jau nieko nebepridės ir nebeatims:))Beata įsimylejau ( deramu meilės kiekiu ir norma) dar prieš tai kai ją atrado plačioji dalis visuomenės.Apie maisto gaminimą žinojau tiek kiek leido galimybės verdant grikius ar kiaušinius:))))Pirmiausia, kas užbūrė tai Beatos žmogiškumas.Net ir nieko negamindama visada paskaitydavau Beatos blogą tam, kad pasikraut gerų emocijų…:))Pasirodžius pirmajai knygai tiek visiems buvau išūžus galvas, kad per Kalėdas jų gavau net dvi…:)Dabar visa mano aplinka tiesiog “ serga“ tavimi.Net vyrui leidžiama vartyt Beatos knygas tik švariom rankom:))))))Per daug neišsiplečiant tiesiog ačiū už tai, kad įkvėpi vilties išmokt gamint net tokiems žmonėms, kurie anksčiau šaldytuve laikydavo lūpų dažus;))))

  10. Birutė parašė:

    Mano šeimoje taip pat tampa tradicija žiūrėti šeštadienio laidą, vyras ja labai džiaugiasi, nes vis randa patiekala atsakymui į klausima “ ką šiandien pagaminti “ 🙂

  11. Loreta parašė:

    Pasakydama, kad laida nuostabi ir, kad vedėja nuostabi nieko naujo neišrasiu. Tai vadinama charizma. Viskas, ką gaminate, atrodo skanu, teisinga, nauja, bet kartu ir užtikrinta, bei patikrinta (taip manau ir yra). Tiesiog norisi ir žiūrėti, ir gaminti. Pavyzdžiui, prėjusį šeštadienį tekina bėgau kepti pyragaičių „pasiklydusių tarp sausainių ir pyrago“. Kepėm kartu su sūnumi (6 m). Kočiojom tešlą ir darėm formelinius, nes Benas taip mėgsta. Nuostabi idėja, skanu labai. Ačiū jums, Beata. Linkiu, kad laida gyvuotų ilgai ilgai.

  12. Genija parašė:

    Kaip gerai, kad dabar ne XVI amzius!
    O apsirijimas tikrai blogis. Kai paskaiciau cia isvardytus patiekalu sarasus net nupurte. Kiek energijos reikia viskam pagamint, o paskui – viska suvalgyt. Cia turbut tik siaip viska surase merginos, ka moka, ir visko negamina 🙂
    O as skaitau Beatos bloga, kad pasisemt geros energijos, linksmumo. Na, ka ji vel ten prirase, kas vel idomaus nutiko? Patys receptai gal nelabai man. Mat rieboka virtuve 🙂 reikia vis ¨perdaryti¨ receptus.
    Tiesa, pastebejau, kad kaip kepinys, taip vis pridegusiu virsum ar apacia. gal, sakau, cia filmavimo/fotografavimo problema, gal reiktu spalvas sureguliuot. Na, tikrai visu receptu netikrinau, gal man tik tokie papuole. Cia atkreipiu demesi, o pati Beata susiziures, kas ir kaip.
    Laida neuzkabino manes. Bet ner ko noret – as esu prisiekus Masterchef ir Michel Roux Jr.gerbeja 🙂 Ziuriu jo laidas kaip filma 🙂 gal po kokiu 30 metu ir ismoksiu ka nors vien ziuredama 🙂
    O uzkabino blogas irrrrrr kalendorius! Beata, tai kada bus atspausdintas tavasis kitu metu kalendorius ? Vaziuoju i LT gruodzio pirmom dienom, ar jau bus knygyne? O jei ne, ar bus galima pas tave internetu nusipirkt?

    • Beata Nicholson parašė:

      bus tikrai gruodžio pradžioje knygynuose ir parduotuvėse…
      ačiū už išssamų komentarą:)))

    • Birutė parašė:

      Nesupratau Genijos komentaro? Čia pagirė ar papeikė? Pati ateina teigiamų emocijų, o kitiems pateikia prastas? Taip negražu, manau.

      Aš tikrai nesu jokia fanatiška Beatos gerbėja 🙂 ir nesu jokia mėgėja gaminti, bet Beata kaip reta mielas, inteligentiškas žmogus mūsų labai prastose televizijose, labai atsiprašau, nenoriu nieko užgauti asmeniškai, bet tikrai liūdnas paveikslas mūsų tos kitos „vedėjos“ ir kiti „vedėjai“ ir dauguma laidų. Aš netgi atsisakiau TV iš viso:), vien dėl Beatos laidos tai juk brangu būtų TV išlaikyti:). Pas Beatą pakliūnu netyčia karts nuo karto, internete užkliuvusi už kokios nuorodos:). Ir sustoju pusvalandžiui, kad paskaityti ar pažiūrėti eilinio mielo ir skanaus recepto:).
      Sėkmės Jums, Beata, nekreipkite dėmesio į jokius burbuliuotojus kritikantus:).

  13. aleja parašė:

    taip, sutinku, kad atsiranda Beatos “ kultelis“, fanatizmas ar panasiai, nes as skaidrinu rutina virtuveje su kompu ir Beatos virtuves irasais per tv3. Patinka, gaminu, nepatinka perdirbu savaip, bet idomu be galo, be to visada laukiu kito sestadienio ir dar kito. Ir tos lapkricio darganos nebepastebiu. Galima sakyti sestadieni vyksta Beatos virtuves“ terapija“:))

  14. karolina parašė:

    Labas,as irgi ziuriu kekwiena sestadieni ziuriu laida man labai patinka,nes ir pati labai mekstu daryti walgit , tik kartai megstu paeksperementuot:-):-):-)gal kaikurios irgi meksta?:-D:-)

  15. Eitnė parašė:

    Ačiū, Beata už skanią rūgštynių sriubos interpretaciją – mūsų mažųjų trijulė buvo sužavėta 😉

  16. […] išmėginom Beatos rūgštynių sriubą.  Šiaip televizoriaus nežiūriu, bet buvom svečiuose ir visai miela buvo matyti […]

  17. kisa parašė:

    sveika Beata,

    gal galima būtų velsietiškų sausainių receptą 🙂

    ačiū

Palikite komentarą


Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.