8241
Beatos virtuvė

Girtos figos šokolade

(1)
 Kalėdinis sezonas visu smarkumu prasideda pirmą gruodžio savaitgalį.. aišku, parduotuvės sausainius ir blizgučius išrikiuoja jau spalio mėnesį, bet tai čia nesąmonė visiška yra, bet kai ant kiekvieno kampo atsidaro eglučių prekybvietė, tai jau viskas nebepabėgsi… tada dar telikas pradeda rodyti visokius sūriškus (cheesy) kalėdinius filmus ir bažnyčioj primena, kiek liko dienų .. tai kas belieka? Tik panikuoti… ir dar, aišku, puoštis, eiti į visokius kalėdinius susibūrimus, ir daryti sąrašus įvairiausio pobūdžio (dovanos, atvirutės, svečiai ir t.t.t.t.t.t.t.) aš kažkaip praėjusiais metais buvau labiau organizuota ir kalėdinius pudingus sutaisiau turbūt spalio mėnesį, šiais metais gal tik prieš porą savaičių juos padariau, (šiaip nežinau, ar verta aprašinėti čia tuos pudingus, nes šiaip nežinau, ar kas nors turės sveikatos ir noro terliotis, bet gal susikaupsiu, per artėjančias dienas).
Buvau viename puikių puikiausiame Kalėdiniame susibūrime, kur visi buvo pasitempę pasipuošę ir ten buvo man priminta apie figas, kurias dariau praėjusiais metais… tai, jei žmonės nepamiršo per metus, tai gal visai ir nieko jos buvo? Bet, matyt, čia dėl to, kad „patiekalui“ šitam sunaudojamas nemenkas kiekis brendžio….
Iš tikrųjų, tai kažkada buvau tokiam itališkų kepinių ir saldumynų kurse, kur tokia ponia Ursulla Ferrigno papasakojo apie ypatingas Kalėdų sezono figas šokolade. Padariau savaip, figas porą savaičių brendyje palaikiau (jos brendį geria kaip pasiutę, taip kad reikia turėti atsargų figas pašerti vis juo) ir va prašau, – žmonės atsimena tas figas METUS. Dar aišku, jei jau taip, tai galiu ir dar pasigirti begėdiškai, kad draugės vaikinas italas sakė, kad tos figos buvo skanesnės nei jo mamos (skandalas, ne kitaip, dėl dievo meilės, tik nesakykite jo mamai).
Ir dar pasakysiu vieną dalyką, aš neparagavau nei vienos…. taip kad nieko negaliu pasakyt apie jų skonį, šiaip man vien žiūrėjimo ir terliojimosi užteko, na ir aišku, dalykas kitas buvo, kad Jurgis tada gyveno mano pilve, tai kažkaip nenorėjau, kad vaikas nuo tokių mažų dienų prie brendžio priprastų….
Man šiaip sudėtinga pasakyti tikslius išmatavimus šitam dalykui, nes tikrai nesvėriau ir nematavau ir viską iš akies dariau, taip kad apytiksliai viskas bus.
Etapas I
Džiovintos figos apie pora šimtų gramų (turi būti minkštos ir geros formos, t.y. sveikos nesuplyšę per pusę, gali būti truputį suplotos, bet pagulėjusios brendyje išsitiesint turėtų)
Brendžio tikrai pusę butelio, o gal ir daugiau, priklauso nuo to, kiek figų naudosit
Poros apelsinų žievėlė nutarkuota, taip kad tik geltonas sluoksnis
Etapas II
Migdolai
Juodas šokoladas
Sviesto, grietinėlės
Paimti pusės arba vieno litro stiklainį (priklauso nuo figų kiekio) ten sudėti figas, taip, kad jos būtų glaudžiai sugulę ten, bet kad nereikia prikimšti. Nutarkuoti apelsinų žievelę ir sumaišyti ją su brendžiu. Alkoholį supilti į stiklainį su figomis ir padėti į šaldytuvą savaitei arba dviem, o galima ir trim… kiekvieną dieną stiklainį pakratyti ir apversti. Bet aišku, su brendžiu tuo atsargiai, nedaryti figų užpiltinės…. tai yra – figos neturi plaukioti brendyje, tam jos yra sudedamos į stiklainį meiliai viena šalia kitos, kad brendžiui liktų vietos, bet ne per daugiausiai…. ir dar – jos gerdamos brendį pūsis, taigi reikia palikti vietos joms truputėlį plėstis…
Po savaitės mažiausiai reikės truputį pasiterlioti. Į figos vidurį, prapjovus jos viršunėlę, įdėti migdolą (puiku, jie migdolai blanširuoti ir be odelių, jei tokių nėr, tai puikiai tinka su odelėm, aš dėjau ir tokių, ir tokių, migdolus, kur su odelėm galima lengvai pakepti orkaitėje ar keptuvėje, kad truputį padžiūtų ir skonio įgautų, bet nesudeginti jokiu būdu)
Šokoladą ištirpinti, įdėti šaukštą sviesto ir šaukštą greitinėlės sumaišyti, čia tam, kad truputį paskystinti šokoladą, nes kai į figą įsideda migdolas, tada figą reikia panardinti į šokoladą. Čia tikrai yra nemažai terliojimosi, nes šokoladui stingstant sunkiau gražiai jas aplieti ir t.t. taigi pirmiau į figas sukišti migdolus, o paskui jas atsargiai laikant už kotelio panardinti į šokoladą arba su šaukšteliu aplieti…. šokoladines figas dėti ant lėkštės ir į šaldytuvą, kad šokoladas sustingtų. Jos šaldytuve labai gerai laikosi, ir jei viskas gražu, tikrai gražiai atrodo ir užtenka vienam žmogui vienos figos, nes jau tiek ten visko, kad širdis apsala ir galva apsisuka….
Gruodžio menesį viskas bus švenčių tema. Tos figos labai tinka žmonėm dovanoti, gražiai atrodo, gerai skamba, rankų darbas (nes tikrai daug laiko atima jų gamyba) ir be to, čia dera du puikūs dovaniniai ingridientai: šokoladas ir alkoholis, geriau nesugalvosi… daug geriau, nei koks pvz. stalo kerlingo žaidimas, kurį pradžioj minėtam susibūrime mano Tomui dovanojo slaptas Kalėdų senis ar Kalėdų bobutė. Aš už praktiškas arba valgomas dovanas, visokius pripučiamus šunis ir stalo kerlingą pasilaikykite sau 🙂

 

p.s. foto iš praėjusių metų ir tai labai sunkiai suradau, nes visos iškeltos iš kompo į kitą kokį tai kompo proto sandėlį, kadangi aš tų figų dariau labai daug, tai čia buvo vienas iš pirmųjų bandymų, kai šokolado neskiedžiau su sviesto trupučiu ir greitinėle, jis labai greitai stingo ir labai storai tepėsi, praskiedus, jis ploniau padengia figas…
Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (1)
Komentarai
  1. Asta parašė:

    Figos tikrai fantastiskos! Pernai gaminau, tik migdolo nedejau, graziau atrode, o ir maziau terliones. Aptepiau lydytu juodu sokoladu, praskiestu kakavos sviestu. Labiausiai vykusi ranku darbo dovana mano praktikoje 😉
    P.S. Beje nebuvo jos labai „girtos“… Pajegiau ir 4 sutvarkyti 😉

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.