8241
Beatos virtuvė

Blynų apžvalga

(10)

Na tai jau nesikuklinkite, rytoj privalote suvalgyti nors vieną blyną… O jei nevalgysite, paskui nesiskųsite ir nebumbėkite, kad atsibodo laukti pavasario ir kiek galima tos žiemos, arba iš viso, kad vien tik žiema ir šalta, šlapia, nuobodu ir t. t.
Apie sniego ir lašinių tirpdymą pakalbėsime ateityje, o dabar – prie reikalo. Man rodos, kad gerbiama žiema mato… Tikrai mato. Todėl blynas į nasrus ir greitas pavasaris garantuotas… Cha cha, aišku, juokauju. Taigi, dabar prie rimto reikalo – blynų aktualijų. Per daug nepilstant iš pilnos keptuvės į tuščią, imkimės dažniausiai pasitaikiusių skundų ir skandalų…

Mano blynai pasruvę riebalais, ką daryti??? Arba, blynus mėgstu, tik jie labai riebūs. Blynai patys savaime nėra riebūs. Taip, jie kepami su trupučiu riebalų, bet tikrai neverdami juose, kaip kokios spurgos. Blynų nereikia kepti viename cm riebalų, geriausia iš viso keptuvę ištepti riebaluose suvilgytu popieriniu rankšluoščiu arba kempine, kad riebalas tolygiai padengtų keptuvės dugną. Arba pasinaudoti senu geru močiučių būdu – patepti lašinių gabaliuku, bet aišku, lašiniai dabar jau ne toks plačiai paplitęs visur reiškinys, kaip kad buvo, kai aš augau. Kitas dalykas, keptuvė turi būti tinkamai įkaitusi,  jei ji neįkaitusi, ji nesutraukia iš karto plėvelės ant blyno, ir jis mirksta riebale. Šiaip aš blynus kepu vidutinio stiprumo ugnelėje su minimaliu kiekiu riebalų ir nepamirštu aliejaus įdėti į blynų tešlą. Jei į blynų tešlą įdėsite truputį aliejaus, tai blynai patys turės tepalo iš vidaus ir taip nelips… Taigi, sprendimas – tinkama temperatūra ir saikas. Ir leiskite blynams sutvirtėti, tik po to juos apverskite. Taip pat plona ir lanksti mentelė padeda. O pabaigai, aišku, labai svarbu keptuvė, nebūtinai turi būti brangi, bet sunki tikrai, skardinės lengvos keptuvės nieko gero nežada, mano keptuvė, kuri idealiai iškepa blynus be jokių riebalų, kainavo kainavo apie 80 Lt. Net ir mielinius blynus ramiausiai galima kepti su visai mažai riebalų, taigi mažiau yra daugiau. Ir kai blynas kepamas be riebalo, jo paviršius visai kitaip atrodo…Tai tiek, per daug neišsiplėsiu, nes dar daug kitų reikalų laukia…

Blynų apžvalga_Beatos virtuvė

Kiaušiniai. Aš jų negailiu, bet jei, pvz., esate alergiški kiaušiniams arba jų neturite, žinote, ką reikia daryti? Eiliniame lietinių recepte, kurį aš esu pateikusi prie blynų su cukinija, kiaušinį pakeiskite šaukštu aliejaus, va ir viskas. Tiesa, jei blynai iš varškės ar norite juos padaryti putnius, tai be kiaušinių ne taip paprastai apsieisite, bet lietinius iškepsite ir niekas nepastebės,tik jie bus gana blankios spalvos, bet tai nieko, kompensuoti galite su įdaru arba uogiene.

Blynai tiems, kurie netoleruoja gliuteno. Mielieji mano draugai, kuriems su kvietiniais miltais nepakeliui, aš tikrai su jumis, ir šiaip manau – visiems labai sveika naudoti kuo įvairesnius miltais ir nesusikoncentruoti ties baltais kvietiniais. Aš blynuose labai dažnai naudoju speltos miltus, (tai ypatinga kviečių atmaina, senovinė, geriau virškinama) pilno grūdo (su sėlenom) arba ruginius pamaišau, taip pat miežiniai miltai yra labai gardūs. Aišku visi jie turi mažiau tos statybinės medžiagos, to tampriojo guminio baltymo gliuteno. Dažniausiai naudojami miltai tiems, kurie netoleruoja gliuteno, yra ryžių.  Dar juos galima sumaišyti su grikių miltais. Štai aš iškepiau labai gardžius blynus su kefyru ir su ryžių miltais, ir be jokių kiaušinių ir turiu jums pasakyt, kad jie yra visai valgomi, aišku ne tokie elastingi, kaip kvietiniai, bet su žaviom skylutėm ir visai negeria riebalų, o kefyras malonios rūgštelės blynams duoda. Taip pat į kai kuriuos pribarsčiau kokoso drožlių (super variantas, visiems siūlau pabandyt) ir dar, kadangi buvau visai apimta Užgavėnių laukimo, išsitraukiau kanapių sėklų, galvojau, jei Kanapinis užsuks, jam patiks… he he he he. Tai žinokite, visai įdomu su tomis kanapių sėklomis, jos traškios ir, kaip žinia, naudingos, taigi – paįvairina blynus tikrai.

O čia blynų be kiaušinių ir su ryžių miltais receptas: tiems, kurie netoleruoja gliuteno

Blynų apžvalga_Beatos virtuvė

Įsimylėję širdelės blynus, arba čirviniai. Aš pati neturiu taip vadinamos čirvinių keptuvės,bet turiu vaflinę. Jei norite gerų, kaip kažkas minėjo, nesukietėjančių blynų, jie turi būti riebūs… Jei blynai tik iš miltų, pieno ir vandens, tai daugiau šansų, kad jie sukietės, nes dalykas, kuris minkština, yra riebalai, nei vanduo, nei miltai neminkština. Čirviniams turėtų labai tikti štai šis receptas.

Dabar  kitas pageidavimas, kuris iki manęs ateina ne tik dabar, bet ir kitais kartais, yra putnūs, minkšti amerikietiško stiliaus blynai. Jie lygūs ir su skylutėm, ir šiaip minkšti beigi gardūs, kas buvo USA – žino. Bet galima pasidaryt ir patiems. Iš tiesų šitie blynai, jei tik nenaudosite bananų ir kepsite keptuvėje su minimaliu kiekiu riebalų, bus kaip tik tokie minkšti ir purūs, ir pasipūtę.

Dar buvo pageidavimų blynams su obuoliais – štai jie, išimkite bananus ir pavyks.

Dėl vegetariškų blynų, tai manau, visi vegetarai tikrai įvertins ala indiškos pakoros style blynelius.

Va štai tiek apie tuos blynus. Sakau, tikrai tikrai išsikepkite rytoj arba šiandien. O kai prasidės gavėnia, tada jau apie kitokius dalykus pakalbėsim. Beje, kalbant apie gavėnią, mano vaikas (sekmadieninėje bažnytinėje mokykloje) padarė atvirutę ir pasižadėjo gavėnios metu atsisakyti ŠOKOLADO. Žiūrėsim. Aš vis dar galvoju, bet manau, atsisakysiu mėsos, tiksliau ją leisiu sau tik kartą per savaitę. O jūs? Aš viską noriu žinoti: kokius blynus kepsite??? ir šiaip…

Print Friendly
Dalinkis:
Komentarai (10)
Komentarai
  1. zivile parašė:

    Sveika, Beata, as ryt didziai nusiteikusi kepti blynus su kondensuotu pienu ir mielemis is tavo recepto, tikiuosi pavyks ir nustebinsiu savo seimyna netradiciniais pusryciais 🙂

  2. emi parašė:

    Laba Beata, norejau paklausti ar kokio recepto negaletum pasiulyti su grikiu miltais? Dekoju!

    • Beata Nicholson parašė:

      su grikių miltais turiu receptą antroje knygoje iš esmės, grikių miltais turi visai mažai lipumo, bet ne lietiniuose o storesniuose blynuose iš tirštesnės tešlos galite pakeisti dalį yprastų kvietinių grikių miltais

      • Lukrecija parašė:

        nors komentaras senas, bet pasidalinsiu info, kuri gali praversti: tie eiliniai prekybcentriu grikiu miltai yra isties beverciai kaip koks smelis, nes jie neturi taip svarbios lipnumo funkcijos. ja galima dalinai isspresti su pridetiniu kukuruzu krakmolu. bet jeigu naudotumete ZALIU grikiu miltus, tai rezultatas butu priesingas. zali (nekepinti ir parduodami tik mugese ir per pazistamus) grikiai yra visais kitos chemines formules – kai as juos daiginu ar verdu, jie buna kupini glitaus kisieliaus. kai sitokius grikius susimalu blenderyje, ju miltus naudoju visokiems blynams, pyragams, duonai, ir realiai nera butinybes kazko prideti, nes jie tobulai lipnus. tik tiek, kad jie gerokai sunkesni uz baltus kvietinius miltus ir kepiniai nebus tokie purus. na kaip kepant is kokiu rugiu. taigi pabandykit, nustebsite.

  3. EGLĖ parašė:

    labas vakaras 🙂 kalnas blynų prikepta, vieni bus su ikrų ir grietinės uztepu, kiti su šokolado uzpilu 🙂 visiems linkiu sočios ir skanios dienos 🙂

  4. Giedrė parašė:

    o aš visada (iš mamos išmokau) į čirvinių blynų tešlą dedu varškės – pakelį ar du – iškepa tada minkšti, purūs ir laaaabai skanūs, o varškės praktiškai ir nesijaučia (man dar labai patinka razinų įbert) 🙂

  5. rita parašė:

    Labas,Beata,ka daryti,kad cirviniu blynu keptuve nepritrauktu blynu taip,kad paskui neimanoma ju nugrandyti?Tesla padariau kaip iprastiems blynams su trupuciu aliejaus,bet labai jau nesiseka ju iskepti

    • Beata Nicholson parašė:

      darykite tešlą kaip savaitgalio blynams (receptas yra ) arba kaip vafliams, dėkite į tešlą lydyto sviesto, lietinių tešla nelabai tinka, nes per skysta, todėl ir prisvyla, taip pat keptuvę patepkit su popieriniu rankšluoščiu ar kempine suvildyta aliejum, tada vienodai pasiskisrstys riebalai ant paviršiaus

  6. Edita parašė:

    Mieloji Beata,

    kokią patartumei pirkti keptuvę, kad ir blynus iškepčiau, ir kiaušinienę, ir varškėčius, ir dar ką nors? 🙂 Jų tokia įvairovė…

    Ačiū.

  7. […] nerti į blynų kepimo paslaptis ir tapti tikrais blynų reikalų ekspertais – praėjusių metų priešužgavėninė blynų apžvalga su tuntu nuorodų į kitus blynų […]

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.