8241
Beatos virtuvė

Atostogų dilemos (ar aš jūsų tarnaitė???) ir pomidorų salotos

(15)

Aš tvarkau kalnus popierių kurie susikaupė per pastartąjį pusmetį. Vieną dieną, mane turbūt ras kur-nors-paskendusią knygų ir popierių kruvose, nes nieko gi negaliu išmesti….Siaubelis, bet jei jau pasiruošiu išmesti vidiniam pasitenkinimui ribų nėra. Ant liežuvio galo dabar  visiems tik vienas žodis: atostogos.  Kas jau buvo, kas dar važiuos, kai kas iš viso tik savaitgalį skirs šitam buržujiškam išmislui. Aš tuo tarpu po karštos savaitės Lietuvoje keikiu anglišką orą (plius 18 max ir pilkas lyjantis dangus) ir laukiu kada vėl galėsiu važiuoti, ten kur vasara t.y. į Lietuvą. Nes čia galų gale supratau ir susitaikiau: oras visus metus yra daugiau mažiau vienodas (tiksliau pavasariai visada tobuli, vasaros – belekokios, ruduo vėl nuostabus ir žiemos visai nešaltos, o vasara yra anot sutuoktinio: when you don’t need a coat) Mano draugės anglės mamos, visos yra giliame liūdesyje, dėl tų visų dukrom pripirktų ir nepanešiotų suknelių….ir laukia nesulaukia, kada išvažiuos kas į Prancūziją, kas į Ispaniją, kas į Graikija, bet turiu ir tokių kurie trauks į Velsą, Kornvalį ar Škotiją….(ir visada kai kalba prasideda apie atostogas UK prisimenu Little Britain serialo ištrauką: kurioje rodo lietaus tamsoje –  dvi paplūdimio kėdes, o taip vadinamas ‘užkadrinis balsas sako“ When the Arctic is fully booked people go to Scotland )ha ha ha ha ha. Tiesa ir mes atostogavom kartą Kornvalyje, buvo labai gera, brangu ir vėsu….daugiau manau nevažiuosim. o štai čia mano rašinėlis  apie atostogas ir jų keliamus rūpesčius iš paskutinio Laimos numerio

Kai gerai pasvarstai, atostogos yra vienas rupestis galvai, pilvui ir piniginei. Kaip tinkamai pasirinkti, kad visu poreikiai butu vienodai patenkinti? Galvaskausmis prasideda jau medituojant, kur traukti ir su kuo. Juk nera nieko blogiau, kai vienas nori guleti pliaže, o kitas – tyrineti visus pakeles griuvesius. Štai kad ir mano mylimi draugai, naujai iškepta pora: ji mieliau rinktusi driežo atostogas – išsitiestu pajuryje su skaitiniu rankoje; jis – šuns stiliu: begiotu iškišes liežuvi, lankytu visas svarbiausias vietas, apsiginklaves kelioniu gidais ir fotoaparatu. Visai nesidroviu sakyti, kad megstu atostogauti kaip driežas. Mano sutuoktinis po keliu tokiu dienu ima vaitoti, kad reikia nuvažiuoti šen bei ten, pamatyti kažkokias raketas, panerti po vandeniu, užkilti ant kalno, nusileisti i požemi ir panašiai. Bet jau pradedu kalbeti lyg kokia bevaike – juk butent vaikai atostogu lukescius perkelia i visiškai kita dimensija, kuri sudetingumu prilygsta tarptautinei finansinei krizei… Nes, pasirinkusi šuns lakstyma po ivairias vietas, nuolat klausaisi zyzimo – vaikus pykina, skubiai ieškai tualetu ir, svarbiausia, maistas visada blogas. Nežinau, kodel, bet man atrodo, kad atostogaujant su mažais vaikais beveik neimanoma igyvendinti gastronomines svajones – apsilankyti idomiuose restoranuose ir „paragauti pasaulio“. Viena nuostabi, sekmes sulaukusi drauge ilsedamasi  visada suderina pagrindinius atostogu elementus: gulejima, lakstyma, šeliojima ir gastronomini pasitenkinima. Jei aš i atostogas sugebu iterpti koki gurmaniška elementa ir apsilankyma maisto šventoveje, jau esu patenkinta. Nors, tiesa sakant, galima puikiausiai jas praleisti paciai eksperimentuojant virtuveje (žinoma, jei tokia yra, – tikrai nesiulau veržtis i viešbucio restorana padeti šefui)… Ir nuo pat ryto iki vakaro poilsiautojams gaminti iš vietiniu produktu. Mano pažistama jau prieš du menesius ėmė ruoštis savo artejancioms vasaros atostogoms, nes su šeima ir kruva biciuliu važiuoja i Pietu Prancuzija. Taigi pradejo internete tyrineti apylinkes, turgus ir rengti meniu. O kita miela drauge, dvieju išdykusiu mergaiciu mama, palaimingai šypsojosi grižusi iš atostogu, kur buvo „viskas iskaiciuota“. „Žinai, aš taip pailsejau: nei maisto gaminti, nei indu plauti. Pareini iš papludimio, pasipuoši suknele ir trauki vakarieniauti…“ Tikiuosi, jusu nedrasko visos šitos dilemos – buti virtuveje ar nebuti. Ir ilsedamasi ne karto nepagalvosite, „ar aš jusu tarnaite?“ Nes, kai geriau pasvarstai, vasara viskas lengva… visomis šio žodžio prasmemis. Ji tokia dosni, kad net nepatogu, – tikrai nera geresnio laiko džiaugtis sodo ir daržo gerybemis, uogomis. Iš tiesu tereikia tinkamai pagerbti savo megstamiausius produktus ir moketi padoriai paruošti salotas. Man, be abejones, svarbiausios vasaros daržoves yra pomidorai. Svajoju apie keleta dienu Kedainiuose su tecio užaugintais „tikrais“ pomidorais, kuriu visa bagažine nusivešime prie Baltijos, o geriausios drauges mama vaišins pacios prigrybautomis voveraitemis. Švieži pomidorai (ir voveraites) – atostogu rojus. Pomidorai skanus visaip. Ypac paskandinti krapuose ir beveik paprastame salotu užpile. Cia mano naujai pamegtas salotu užpilas, kuriam reikia tik trupucio laiko, kad svogunai spetu pasimarinuoti acte. Tik netingekite ju smulkiu smulkiausiai supjaustyti.

4–5 prinoke vidutinio dydžio pomidorai,

1–2 valgomieji svoguneliai(arba puse iprasto svoguno),

6–7 šaukštai baltojo vyno acto,

1 nubrauktas šaukštas cukraus,

1 kupinas šaukštelis Dižonogarstyciu (arba visagrudžiu),

druskos,

žoleliu,

6–7 šaukštai alyvuogiu aliejaus.

Susmulkinti svogunelius. Tinka ir iprastas svogunas, bet geriaušviežias. Tada juos užpilti baltojo vyno actu, Dižono garstyciomis,

užbirinti cukru, druskos. Viska pamarinuoti apie pusvalandi.

Išmaišyti iki tinkamos konsistencijos su alyvuogiu aliejumi.

Pomidorus supjaustyti pusžiedžiais, pabarstyti turimomis

žolelemis (smulkiai pjaustyti krapai – mano favoritai) ir užpilti

salotu padažu.

Tokios pomidoru salotos yra mano atostogu receptas.

 

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (15)
Komentarai
  1. skaitytoja:) parašė:

    Cornwallis nerealu……man irgi teko buti kur brangu, bet galima surasti ir kur nelabai……pasakiski papludimiai, nuostabios uolos, as buvau toj pusej kur National Trust property – Pollurian cove, etc. Norisi grizti ir grizti, tiesa, visi maudosi su hidrokostiumais, bet ant kranto kavinukes su karsta arbata ir scones su uogiene:)

  2. Kristina parašė:

    as jau nebesulaukiu atostogu Lietuvoje!!! Nusibodo pilkas, lietingas ir apsiniaukes Londono dangus. Dar 10 dienu pakentesiu ir tada vaziuoju pas mama ilsetis 🙂

  3. Vilija parašė:

    Mes su draugais siuo metu kaip tik rezgam atostogu planus… Jau nusipirkom bilietus i Milana, o is jo trauksim i Italijos Riviera. Greiciausiai nuomosimes buta. Kadangi biudzetas nera didelis, tai nusimato maisto gaminimas namuose… Pradzioj nelabai del to dziugavau, nes taip smagu valgyti kavinese ir vis isbandyti kazka naujo… Bet paskaicius si posta, man pasidare net gi idomu – gi galesiu isbandyti naujus produktus ir tokiu budu atrasti naujus skonius! Aciu 🙂

  4. Lina parašė:

    Padaza vakar jau ir isbandziau. Skanu. Aciu uz receptuka.

  5. sam parašė:

    Man skanus užpilas su baltu balzaminiu actu (?) (white balsamic vinegar) vietoj vyno acto- truputį švelnesnis ir saldesnis.

  6. Siaip tik parašė:

    Labas, Beata,

    otu nepagalvoji niekad, kad niekam neidomu skaityti tuos ilgus pasakojimus, bent jau didelei daliai zmoniu tikrai neidomu? Parasytum sau receptus ir trumpus komentariukus ir viskas. Man atrodo, blogas butu zymiai geresnis. Nepyk uz kritika. Receptai tavo puikus. Pati atsiverciu vis receptu paskaityt.

    • Jolita parašė:

      o aš pagalvojau, kad kartais geriau nepraleisti progos patylėti 😉

    • Gaby parašė:

      Keisti tie tie žmonės… Jeigu norite tik receptų, Beata puikiai juos sistemina skyrelyje „Receptai“… trūksta žodžių…

    • maminis parašė:

      o as kaip tik su didziausiu malonumu skaitau ilgus Beatos laiskus ir vis zaviuosi:)
      Beata, man labai patinka tavo pamastymai – ir toliau taip:)

      • Nese parašė:

        O aš žaviuosi tokiu laisvu, atviru rašymo stiliumi, džiaugiuosi, galėdama skaityti Beatos blogą. Ačiū Jai už tai. Juk būtų buvę žymiai paprasčiau tiesiog surašyti receptus, juos trumpai pakomentuoti ir viskas…Bet, ar būtų, tokiu atveju, šis blogas kuom nors išskirtinis? Ar skirtųsi nuo aibės kitų?
        Neprijaučiantiems, vienintelis patarimas: tiesiog neskaitykite:) Kaip minėta, Jums yra atskira rubrika.

    • Alonda parašė:

      Kodėl neįdomu? Man labai įdomu ir ačiū Beatai už tuos puikius rašinėlius, visada mielai paskaitau, beje, žinau, kad ir pora mano draugių juos su įdomumu skaito. Na o jei jus domina tik receptai tai einate tiesiai į tą skyrių kur yra visi receptai, ten jokių Beatos rašinėlių ir pasakojimų nerasite- tai kur problema?

    • Vilija parašė:

      Aš kaip tik skaitau šį blog’ą būtent dėl tų ilgų pasakojimų. Labai jie smagus, Beata 😉 Ačiū.

    • Laima parašė:

      Ką gi, esu tikra, kad Beata turi užsiauginusi storą „skūrą“ prieš tokią neva kritiką. Čia juk blog’as, t. y. dienoraštis, jeigu kam nelabai aišku. Beatos receptai būtų tik tiesiog receptai, prarastų visą „šarmą“ be visų tų mielų ir žaismingų aprašymų, prisistatymų, pasireklamavimų. Argi būtų tiek daug šiame blog’e besilankančių, jeigu nebūtų ką skaityt plačiąja prasme, nebūtų galimybės pasidalinti mintimis ne tik apie maistą, bet ir apie gyvenimą? Kartais tiesiog rankos nusvyra, kai tokius komentarus randi…

    • Vilma parašė:

      Patyleti,tik patyleti ir gaminti:))),kad pyktis issilietu … 🙂
      Liudnas esi zmogus ,o jei tau blogas neidomus, pirmyn !!! savo sukurk 😉 tada mes pakritikuosime :)))

  7. knyga parašė:

    o man Beatos blogas labai patinka butent del siu pasakojimu ir aprasymu, puikus stilius – gyvas, ner nei kruopelytes sintetikos!!Visada pailsiu ir dar ka naujo suzinau, patiko straipsniukas „Naujumas“apie Beatos nuotykius su nuomota masina:)
    Puiku kad bloge galima nemazai suzinoti apie britu kultura. As esu tikra, kad Beata galetu parasyti gera knyga ir apie tai.:)

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.