Spausdinti

Nuo ko pradėti apie brownius??? Pradėkime nuo to, kad juos reikia gražiai lietuviškai pavadinti, aišku, galima būtų pavadinti „šokoladinis rudis”, bet…. kažkaip ne taip, man iš karto prieš akis southparkas atsiranda, ten yra viena tokia serija apie rudį, kas matė, tas žino, į detales nesileisiu… taigi, aš sau leidžiu chocolate brownie pavadinti „šokoladainis„. Kaip saldainis, beveik… tik šokoladainis. Atsimenu tą dieną kaip dabar, kai paragavau skaniausio, mano nuomone, šokoladainio… dėžutę nemenką tada atnešė vienas labai mielas draugas, o tą šokoladainį iškepė gerb. Ottolenghi Notting Hille.. o tai yra deli/restoranas, žodžiu, maisto institucija. Jos įkūrėjai yra du gražūs vyrai, kilę iš Izraelio. Ottolenghi yra vieno jų pavardė. kavinė/restoranas/deli greitai tapo šiokia tokia legenda gastronomijos pasaulyje Londone. Jie išsiplėtė, suklestėjo, ir aišku, išleido savo knygą. Aš ją pirmu taikymu ir įsigijau, tiesa, prieš keletą mėnesių tai atsitiko ir jau spėjau šį bei tą paskaitinėt ir pabandyt. Knyga puiki puikiausia ir verta didžiausio dėmesio ir aplodismentų. Ai, ir dar pasigirsiu…. kai vasarą ėjau į savo keletos dienelių cookingcourse, tai mums apie tešlą, duoną ir kepinius dėstė labai mielas Khalid, kuris Ottolenghi dirbo ne vienerius metus ir, jei tikėsime juo, padėjo ištobulinti gerbiamų šokoladainių receptą. (Nemelavo tikrai, nes knygoje yra paminėtas keletą kartų).

Na, o dabar grįškime prie šokoladainių. Geras šokoladainis yra tarpinė stotelė tarp tiršto šokoladinio kremo ir tankaus šokoladu persotinto pyrago. Todėl labai svarbu NE PER KEP TI. Šokoladainių receptų yra begalybė. Aš esu išbandžius turbūt kokius keturis variantus ir, mano nuomone, Ottolenghi variantas yra geriausias.

Taigi, Šokoladainis pagal Ottolenghi (mano adaptuotas variantas, jie liepia dėti du šimtus gramų riešutų, aš dėjau tik šimtą ir, mano nuomone, yra per daug, jie taip pat sako, dėt dar du šimtus gramų balto šokolado, aš tiek nesugebėjau sugrūsti, taigi, apsiribojau plytele pieniško Galaxy, ir dar jie siūlo dėti daugiau nei du šimtus gramų cukraus, aš dėjau du šaukštus medaus ir apie šimtą dvidešimt gramų cukraus).

Šokoladainis arba braunis

0
komentarai
60

Reikės:

300 g juodo gero šokolado
200 g sviesto
220 g miltų
žiupsnio druskos
120 g cukraus (galima dėti daugiau, jei norisi saldžiau)
2 šaukštų kakavos
2-3 kiaušinių
tirpios kavos arba kavos sirupo
vanilės ekstrakto
riešutų (man skaniausia su lazdyno riešutais)
100 g pieniško arba balto šokolado
Kaip gaminti?
Reklama
38285

Gaminimas

1

Juodajį šokoladą ir sviestą supjaustyti nedideliais gabalėliais ir įdėti į dubenį, kurį pastatyti ant puodo su verdančiu vandeniu (taip kad vanduo neliestų dubens ir dubens dugnas šiltų nuo garų, kuriuos skleidžia verdantis vanduo, o ne tiesioginio sąlyčio su vandeniu.) Maišyti ir viską ištirpinti, kai ištirps, nukelti dubenį nuo puodo su vandeniu ir leisti šokoladui atvėsti. (jei naudojat medų, tai medų ištirpinti su šokoladu ir sviestu)

2

Tuo metu išsukti kiaušinius su cukrumi. Bet nereikia plakti daug ir nuobodžiai, tik truputį, kad susimaišytų viskas. Įpilti į kiaušinius kavos sirupą arba, jei jo neturit, tai porą šaukštelių tirpios kavos ištirpinti šaukšte karšto vandens ir įmaišyti į kiaušinius.

3

Dabar jau į pravėsusį šokoladą įmaišom kiaušinių masę. Miltus sumaišom su kakava ir druska, ir persijojam, tada supilam į šokoladinę masę, išmaišom ir įdedam riešutus. Viskas.

Reklama
41011
4

Kepti nedidelėje skardoje. Mano skarda 26×16 berods, aukštais kraštais…. lazanijai skirta, Lietuvoje pirkta. Skardą ištepam sviestu truputį, ir išklojam sviestiniu popierium. Supilam šokoladinę tešlą į skardą, išlyginam ir įspaudžiam gražiai pieniško šokolado plyteles lyg numatydami kaip pjaustysime šokoladainį, kad kiekvienam gabalėliui tektu po pieniško arba balto šokolado.
Kepam apie 30 minučių, orkaitė 175 C. Svarbiausia – neperkepti.

5

Valgyti šaltą arba karštą su ledais.
Kas nemėgsta šokolado?? Aš tokių nepažįstu…

Ingredientai
Patarimas

Keletas dalykų, kuriuos reikia atsiminti, norint pagaminti gerą šokoladainį: neužmigti ir neužsisvajoti, įdėjus šokoladainį į orkaitę, kepti tiek, kiek parašyta (mano orkaitė susisuka per pusvalandį), viršus turi būti sausas, o vidus dar lipnus.
Šokolainiui iškepus, jį reikia palikti ramybėje keletui valandų, (geriausia įdėti į šaldytuvą – tada pasispartina procesas). Pjaustyti jau atšalusį. Ir gaminti tik tada, kai ateina svečiai arba patys ruošiatės į svečius, nes patiems suvartoti tokį kiekį šokoladainio yra mažų mažiausiai nesveika ir nemandagu…

Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai
  1. […] išbandžiau, dar nuo savęs pridėjus saujelę riešutų ir šaukštą kitą tirpintos kavos (iš Beatos šokoladainio nusižiūrėta). Skanuuu (tik gal cukraus aš sau asmeniškai mažinčiau)… Apskritai […]

  2. Du kartus kepiau pagal sira recepta ir abu kartus man truksta dregnumo. Gal man ta „apie pusvalandi” kepima sunku nutaikyti ar kas yra. Ji slyg tai ir dregnas,bet ne taip kaip man noretusi:-)))

  3. na, aš nesu kepusi niekada, bet ne kart ragavusi kitų keptą, tai jis ie neturi būti labai šlapias.. jis tokio vidutinio drėgnumo yra… bet jei sausas, tai tada perkeptas. bet jei jūs mėgstat šlapesnius, tai įdėkit ko nors papildomai, kad būtų šlapiau – jogurto, pvz.

  4. Planuoju kepti jusu Sokoladaini, jau esu pora kartu kepusi, bet tik sau ir vyrui, o dabar prizadejau pavaisinti drauges, todel noriu pasitikslinti. Ar lazdyno riesutus jus skaldote, ar dedate visus? Ir ar juos paskrudinate, ar tinka ir zali (na is parduotuves pirkti:))

  5. Sveiki, ruosiuosi kepti si sokoladaini, taciau turiu keleta klausimu.
    1. Ar galima naudoti Nesquik vietoj tirpios kavos/kakavos?
    2.”porą šaukštelių tirpios kavos ištirpinti šaukšte karšto vandens” – kokio dydzio mazdaug turetu buti tas saukstas karsto vandens?
    3.Ar galima ne deti riesutu is pradziu, o veliau juos ispausti su sokoladu/kondensuotu pienu (yra sokoladai su riesutais)?

    Aciu uz atsakyma.

  6. Iskepiau brownie vietoj gimtadienio torto. Pavyko pasakiskai!:) aciu labai uz recepta:) as ji siek tiek pamodifikavau: idejau sauksteli kepimo milteliu ir romo esencijos.
    Erika

  7. Vos neišprotėjau, kaip skanu. Ačiū, Beata. Visada galvojau, kad gerai ir skaniai moku iškepti šokoladinį juodojo šokolado pyragą – na, bet šitą išbandžius supratau, kad seniai turėčiau išeit į pensiją su pirmuoju. Super, gavosi drėgnas. Tiesa, pyragą dariau iš dviejų normų ir kepiau kekso formoj – tai n u o s t a b i a i gavos. Suvalgai gabaliuką ir patenkintas.
    Jau reikės vėl kepti, niekur nedingsiu 🙂

  8. Kaip tik kepu si brownie, bet nesuprantu, kas atsitiko.. Man sviestas atsiskyre ir dabar pluduriuoja virsuje pyrago bekepdamas :((

  9. Pirmą kartą gyvenime kepiau apskritai brownie, atsitiktinai aptikusi šitą receptą. Gavosi nuostabiau už nuostabų!!! Šlapias, saldus ir pilnas šokolado, tiesiog aikčiojau ragaudama (paprastai stengiuosi kukliau reaguoti į savo kulinarinius rezultatus). Tik riešutus pasirinkau migdolų – rankinėj visada nešiojuos, kitokių nebuvo. Bet ir be riešutų būtų buvęs tobulas. Tai ačiū xxx

  10. o as patobulinau irgi savaip – pamirkiau brendyje dziovintas slyvas ir prikaisiojau pries kepdama kur ne kur, taip, kaip sokolado gabalelius reiketu ,pagal recepta ….hmmmm skanumelis ! Vaikams teks kepti kita tortuka 🙂

  11. o as patobulinau irgi savaip – pamirkiau brendyje dziovintas slyvas ir prikaisiojau pries kepdama kur ne kur, taip, kaip sokolado gabalelius reiketu ,pagal recepta ….hmmmm skanumelis ! Vaikams teks kepti kita tortuka 🙂

  12. As taip pat nesuprantu, kur deti 300 g juodojo sokolado, juk rasot 100 g pieniško ar balto ištirpinti su sviestu, o juoda??

  13. Beata, sakykite kodėl mano iškepęs šokoladinis vėliau susmenga? Bandžiau ir orkaitėj atvėsinti, ir ištraukus – rezultatas tas pats. Ką darau negerai?

  14. Puikus! Skanus! Drėgnas! Šookoolaadiiniis! 🙂 Geda, bet dviese su vyru puse sudegustavom iškart.. Kita pusė ištirps ryt 🙂 Tobulas receptas! P.s. Vietoj riešutu dėjom džiovintas spanguoles, bet kita karta dėsiu vyšniu be kauliuku – turėtu buti puikus rūgštus paslapčiukas 😉

  15. Superinis pyragiukas! Tikrai nesunku pasigaminti ir laiko neužima daug:) Smagu rast receptą lietuvių kalba su aiškiai išdėstyta eiga! Padėka ne tik nuo manes, bet ir visų kuriems kelinta diena gaminu 🙂

  16. Sveiki Beata. Šiandien kaip tik kepiau. Tešla gavosi, galvojau bus tiesiog nuostabu. Kepiau 25 min istraukiau, po 30 min pasiziurejau ir per sausas, tikrai skonis gal butu geras, jei ne tos 30 min kurias saket kept. Manau jei kita kart darysiu (mazai tiketina) kepciau 20 – 15 min max. Gal pasakysit ka ne taip dariau?

  17. Labas Beata,
    esu kepusi šokoladainį ir visus kartus pavyko puikiai, bet sugalvojau, kad noriu kepti keksiukus iš šitos pačios tešlos ir turiu klausimą: kiek laiko kepti?
    Ačiū iš anksto! 🙂

  18. Sveiki, kepiau jau porą kartų ir niekaip nepavyksta. Iškepus pyragas pasidaro labai trapus (sukrenta trupiniais). Kokia galėtų būti to priežastis, nes darau viską pagal receptą? P.s. skonis tikrai labai geras, tikiuosi pavyks ateityje išgauti ir reikiamą tekstūrą 🙂

  19. Nežinau kodėl, bet pas mane pyragas gavosi porėtas, byrantis ir skonis kaip smėlio. Viskas daryta pagal receptą, tik kas nedėjau ant gali pieniško ir juodo šokolado. Gavosi visiškai nevykęs. Šokoladas buvo juodas.

  20. Kepiau ir begalo skanu… Verta dėti šokolado su čili pipiriukais , tampa toks gurmaniškas.,o ypač su espresso kavute … Žaviuosi Beata Jūsų darbais 🙂 sėkmės maisto kūryboje ir toliau 🙂

  21. Sveiki, atrodo dariau viską pagal receptą, bet panasu kad tesla atsiskyre… idejus kepti i orkaite issiskyre sviestas ir dabar mano sokoladainis skrudinasi svieste…
    ka galejau ne taip padaryti?
    sokolada atvsinau, ikisus pirsta buvo siltas bet ne karstas,
    kava taip pat atvesinau, kiausiniai kaip ir nesusitrauke kai ja supyliau 🙁
    kazkaip liuuuudna paliko 🙁 ne pirma kart dariau bet taip kad sviestas atsiskirtu dar nemaciau 😮
    o gal per karsta orkaite buvo :/

  22. Jau antra karta kepu ir man niekaip neiseina. Virsus truputi susvyla , o kai vesinasi viskas sukrenta ir lieka tik virsus . Ka as ne taip darau ? Labai liudna ;(( net dingsta noras kada nors vel ji kepti ;(

  23. Laba diena Beata, jau kelis kartus ji kepiau ir man labai gerai gaunas. Receptas super. Norejau paklaust kiek dienu jis gali stovet? Saldytuve ar kambario temperaturoj? Aciu 🙂

Rašyti komentarą