8241
Beatos virtuvė

Šventinis karpis laimo ir daržovių draugijoje

(4)
Reikės:
  • 1 nemažo karpio (išvalytas sveria ~1,5 kg)
  • žiupsnio druskos
  • žiupsnio juodųjų pipirų
  • 1 laimo citrinos
  • ryšulėlio petražolių
  • 1 cukinijos
  • 2 vidutinių morkų
  • 2 raudonųjų svogūnų
  • 1 galvutės česnako
  • poros šakelių vyšninių pomidorų
  • šaukšto alyvuogių aliejaus

Turbūt jau nei vienas lietuvis neįsivaizduoja šventinio  stalo be jo didenybės karpio. Dažniausiai jį ruošiame su įvairiais padažais, drebučiuose ar keptą keptuvėje.

Bet šioms šventėms siūlau jį pagaminti kiek kitaip, galima sakyti, šiek tiek sveikiau. Tik neišsigąskit, tas sveikumas skoniui nepakenks, o kaip tik praturtins. Net nepajusite, kaip taip paruoštas karpis dings nuo stalo, ir būtent laimo gaivumas bus vienas maloniausių netikėtumų šiame recepte.

Karpis su morkomis, cukinijomis, svogūnais ir pomidorais orkaitėje iškeps per mažiau nei valandą, o ir garnyro jokio daugiau nebereikės. Kepėm karpį erdvioje „Kaiser Cuisine Line“ kepimoje formoje, ji ir aukštesniais kraštais, ir pakankamai didelė, tad ypač tinka didesniems kepiniams – žuviai, mėsai, troškiniams. Be to, kai naudoji kepimo formas su aukštesniais kraštais niekas nesitaško per kraštus  ir orkaitės po to šveist nereikia, o ir temperatūra kepant tolygiau pasiskirsto. Žodžiu, kada daugiau, jei ne prieš šventes pasidovanoti sau štai tokią praktišką, tvirtą ir patikimą kepimo formą.

Dabar grįžtam prie mūsų dėmesio laukiančio karpio. Išvalytą karpį iš visų pusių įtriname druska ir juodaisiais pipirais. Vienos žuvies pusės odelę įpjauname keliose vietose ir ten įdedame plonai pjaustytą laimą bei petražolių šakeles. Beje, laimo dėkime priklausomai nuo to, kaip labai jį mėgstate.

Į kepimo formą „Kaiser Cuisine Line“ gražiai suklojame plonai pjaustytas daržoves: morką, svogūną, cukiniją. Taip sluoksniuojame du kartus, kad visiems pakaktų skanaus ir gerai prie karpio derančio garnyro. Kepimo popieriaus galite ir netiesti, „Kaiser Cuisine Line“ kepimo formos padengtos nepridegančia danga.

Daržoves paskaniname druska, pipirais bei alyvuogių aliejumi. Šalia į kitų daržovių draugiją dedame per pusę perpjautą česnako galvutę ir pomidorus su šakelėmis.

Šalia guldome  karpį ir dedame viską kepti į iki 190 laipsnių įkaitinta orkaitę. Kepame – 45 minutes uždengus folija ir 10 minučių be jos, kad karpis gražiai apskrustų.

Daržovėmis praturtintas patiekalas puikiai tiks, kai per šventes norėsis kažko lengvesnio.

Šią ir kitas „Kaiser“ kepimo formas galite rasti „Gerduva“ parduotuvėse ir www.gerduva.lt.

Print Friendly

Komentarai
  1. Jurga Norkute-Blediene parašė:

    Nuostabus receptas, išbandytas. Ačiū:)

  2. Saulė parašė:

    Seku jūsų receptus ir vis išmėginu kurį, radusi progą. Kalėdoms nusprendžiau paruošti karpį pagal šį receptą ir jis buvo puikus. Visi gyrė, o ir aš pati jaučiau pasidarbavusi puikiai. Be to, prie šio karpio priderinau baltą sausą vyną. Be to, receptą minimaliai pakoregavau – karpį įtryniau ne tik su juodaisiais, bet ir su baltaisiais pipirais. Visad žuvį ruošiu su baltaisiais pipirais, nes šis derinys man be proto patinka.

  3. Milda parašė:

    A gražu, a gražu 🙂 SUPER

Palikite komentarą: Saulė

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.