Na va aš ką tik grįžau iš Portugalijos, kur naujais skoniais ir atradimais tikrai neblogai pagardinau savo kasdienybę. Tikiuos užteks iki pavasario, o gal ir ne… Vyliuos, kad dar šiandien prisėsiu ir surašysiu bent dalelę to, ką ten patyriau ir jau ryt pasidalinsiu su jumis.

O kol kas dalinuosi dar prieš kelionę ruoštais šaldytuvo atradimais. Kada gi daugiau, jei ne vieną tamsiausią metų mėnesį patyrinėt savo šaldytuvo turinį??

Štai visai neseniai mano šaldytuvą papildė puikus siuntinukas iš Kėdainių su „Daumantų“ naujienomis. Kai gaunu ką nors naujo, tai iškart griebiuosi išmėginti. Žinoma, aš nesakau, kad pradėtumėte majonezą šaukštais kabinti, atvirkščiai – linkėčiau jį vartoti su didesne meile ir atidumu, visai nereikia kiekvieno patiekalo skandinti majoneze, pradedant burokėlių mišraine ir baigiant kepta duona. Bet nesimaivysiu – mano šaldytuve majonezo visada yra.

Na gal grįžkime prie siuntinuko iš Kėdainių. Jis mane pasiekė kartu su tokiu laiškeliu:

„Leisk tau, Beata, pristatyti daugiavaikę „Daumantų“ pagardų šeimą. Tai Algio (taip, taip čia tas pats Algis, su kuriuo virėme naminį pomidorų padažą) sugalvoti ir su meile pagaminti aštuoni padažai.  Kaip ir šeimoje, jie rungiasi, maištauja, išdykauja, vienas kitą myli ir kartais skriaudžia labai.

Visų numylėtasis ir subtilusis –  „Baltasis“, su juo nuolat lenktyniaujantis ir besiginčijantis  neformalusis lyderis – „Rausvasis“, šiek tiek nesukalbamas kaip paauglys  – „Svogūnų laiškų“, labai atsakingas ir geranoriškas  vyresnėlis „Hamburger“, gana kandus ir aitrus per šventes linkęs pasipuikuoti – „Krienų“, beveik nevaldomas, aštriai mėgstantis pasisakyti  –   „Čili“  ir du jaunėliai: visus užjaučiantis ir labai malonus „Medaus“  bei visur suspėjantis, solidus ir teisingas  „Balzamico“.

Daumantu medaus_mz

Žodžiu, šeima tikrai daugiavaikė, tad pirmiausiai paragavau naujienų

Medaus”. Na čia tai jau tikrai labai klasikinis ir patikrintas derinys, net ir mano bloge vienas pirmųjų receptų sulaukusių didelio aplodismentų kiekio buvo višta garstyčių ir medaus padaže. Lygiai taip pat šis derinys tiesiog pirmom natom groja prie lašišos švediškai. Aš, tiesą sakant, tuoj pat pamėgau šitą Daumantų pagardų šeimos atstovą ir spėjau jį daug kur pritaikyti. Na žinote, kai lieka iš vakaro keptos vištos, dar pridedu agurko, obuolių, salierų, šiek tiek citrinos sulčių ir pabaigai „Medaus” padažo, nu taigi fantastiškas greitas palapnojimas gaunasi… Dar esu kepusi morkas orkaitėje naudodama šį padažą. Reikia maždaug pusės kilogramo šiaudeliais pjaustytų morkų, poros šaukštų „Medaus” padažo, vos vos šviežio čiobrelio, druskos, pipirų ir rezultatas – maloniai salsvos traškios morkos.

daumantu balzamico 2_mz

Balzamico” – pats skysčiausias, gal todėl ir greičiausiai dingo iš mano šaldytuvo… Man ypač patiko jį naudoti tiesiog kaip morkų ir kopūstų salotų gardintoją. Beje, ar pajutote, kaip pasikeitė metų laikas? Ar jums, kaip ir man, vis mažiau norisi žalių lapų ir vis labiau traukia prie šiltų sriubų, morkų, kopūstų ir kitų šakniavaisių? Tai va gan intensyvaus balzaminio acto ir garstyčių skonio „Balsamico” su vos juntamu ciberžolės prieskoniu  yra ryškus pagardas ir šakniavaisių salotoms.

Čili”. Šito gero po nedaug, nes aštrus jis iš esmės. Tikrai aštrus, net man mėgstančiai aštriau. Štai kokį gerą grietinės dipą padariau: „Čili” šaukštelis, liesos grietinės trys šaukštai, citrinos sulčių, šiek tiek druskos – pats tas morkom ar agurkams padažyti. Šiaip šis sakyčiau ilgiausiai grojantis, nes tikrai solidžiai aitrus.

O jūs kuo gardinate savo kasdienybę, kai jau visai nusibosta tie patys dalykai virtuvėje? Ko griebiatės? Kur ieškote įkvėpimo? Pasidalinkite ir pas vieną iš jūsų iškeliaus štai ši daugiavaikė Daumantų pagardų šeima – užteks ir jums, ir giminėms, ir gal net kaimynams!

Daumantu pagardu seima_mz

Komentarai
  1. Kai jau viskas viskas nusibosta, tada gardiname patiekalus žiupsneliu juoko – gaminame su draugais, trupučiu adrenalino – ruošiame ką nors itin sudėtingo, kur dalyvauja atvira liepsna ar pan., žiupsneliu meilės – romantiškos vakarienės, trupučiu prisiminimų – padeda vynas 🙂
    Įkvėpimo ieškome įkvėpime 🙂 Ateini į virtuvę atsidarai spintelę ir giliai giliai įkvepi pilnus plaučius gardaus vanilės, cinamono kvapo… Aaaapči 🙂 Arba įkvepi ryto gaivos kieme, vakaro ramybės balkone, žiemos šalčio kalnuose ir grįžęs į virtuvę jautiesi tooooks įkvėptas, kad visas šaldytuvo ir spintelių turinys kaipmat gula į nuostabiausius pietus.
    Paguldysim ten ir daumantų naujienas, ačiū už supažindinimą 🙂

  2. Sveika sugrįžusi! Labai mėgstu Daumantų krienų padažą, nu jis toks švelnus , bet krienai puikiai jaučiasi. Esu bandžiusi Čili padažiuką tai jis labai tinka marinuoti svogūnus prie kokios keptos mėsytės.MMM.. Beje jau kuris laikas planuoju pabandyti MangoMajo, bet neprisiruošiu, manau prie salotų – puikiai.
    Aš dar labai mėgstu natūralų jogurtą, dabar pradėjau naudoti vietoj grietinės. Graikiškas pats geriausias.

    Gražios savaitės 🙂

  3. Aš bandau padažų receptų parsivežti iš kelionių. Vienas iš Karibų: actas, vanduo, česnakas, garstyčios, druska, pipirai. Padažas skystas, kaip vanduo gaunasi, bet labai tinka su salotomis iš pomidorų, kons.kukuruzų, meliono, agurko ir paprastų salotų.
    Šitas padažas visuomet primena saulėtas atostogų dienas, todėl labai tinkamas naudoti žiemą 🙂

  4. Kartais gaminti mėgstu, o kartais į neviltį varo klausimas „Ką šiandien paruošti vakarienei?” (gal, sakau, čia antras pagal dažnumą moterų klausimas po „Kuo apsirengti?” 🙂 ). Nesu didelė virtuvės virtuozė, nors vyras sako, kad gaminu skaniai. Niekada neverdu to paties dvi dienas iš eilės (nebent pasišildom likučius iš po praėjusios dienos), be to, neturiu ir griežto meniu, kai kiekvieną savaitės dieną gaminamas nustatytas patiekalas (išskyrus sekmadienius, kai pusryčiams visada blynai (bet ir tie juk būna skirtingi)). Na, o kai ištinka nežinojimo, ką gaminti, krizė, pirmiausiai žiūriu, ką turiu šaldytuve ir ką iš to būtų galima išvirti. Jei faršo – tai gali būti spagečiai, meksikietiška sriuba, sriuba su faršu ir daržovėmis, įdaryti pyragėliai ir pan., jei kokių sezoninių daržovių kaip cukinija – tai makaronai carbonara, įdarytos cukinijos, cukinijų pyragas ir t. t., jei kalakutienos – tai užkepėlė su žiediniais kopūstais, kalakutiena su ananasais, troškinys su daržovėmis ir pan…. Tada, kai patiekalas jau sugalvotas, einam į parduotuvę ir perkam trūkstamus ingredientus. Jei vien žvilgsnis į šaldytuvo turinį nepadeda, panaršau internete. Kartais būna, kad atsitiktinai, visai neieškodama, internete ar per televiziją pamatau kokį receptą, pasirodo skanu, ir nusprendžiu išmėginti – ir idėja vakarienei ateina net neprašyta (šitaip išmėginau ir jūsų kopūstų pyragą). Dabar berašydama galvoju, kad neturiu jau tokių didelių problemų su kasdienio maisto gaminimu. 🙂

  5. Sveiki, o aš savo patiekalus gardinu, kai jau visi padažai būna nusibodę, produktais, pagardais, kuriuos randu šaldytuve, dažnai naudoju grietinėle pagardintas voveraites, paprikas, gaunasi lb skanus padažiukas. Labai mėgstu įvairius patiekalus pagardinti keptais svogūniukais su miltais ir grietine. O kai jau tokie močiutės padažų receptukai pabosta, tai salotoms naudoju medaus, garstyčių grudeliais ir obuolių acto padažiuku. O kai jau visiškai įkvėpimas dingsta, pasiieškau kokio padažiuko recepto internete. O beto visada pagardinti mėsytę puikiai tinka visi Daunamtų padažai. Mėgstu gaminti hamburgeris, tai hamburgerių padažas tikrai pagerina skonį ir puikiai tinka. Manau, kad visi padažai tinkamai pavartoti puikiai praskaidrina kasdienybę. O šandien tikrai pabandysiu apsigaminti aštrų Jūsų aprašytą padažėlį, nes aštriai ir aš mėėgstu :))))

    Gražios dienos ir gardžių pietų :))))

  6. Labukas, kai pritrukstu fantazijos ,puikiausiai gelbeja Daumantu padazai ,be ju neissiverciau niekaip. Aisku noretusi isbandyti ir naujoviu ,tad tikiuosi kad Senelis Saltis bus malonus man 🙂

  7. As ( cia visai be jokio pataikavimo) , neatsivalgau girtu figu sokolade. Kaip radau si bloga, radau tas figas, tai taip jau kelinti metai.
    Kai viskas atrodo pabode, tai vel gi- verciu bloga nuo pirmuju metu ir vel randu kazka. Pvz. spanguolini padaza.
    Dar, kaip ir Ruta, vietoj grietines emiau naudoti jogurta. Ta pati krienu padaza maisiau perpus su jogurtu ir papildziau laimo zievele su keliais lasais sulciu. Visai idomiai gavosi prie baltos zuvies.

  8. sveiki visi.
    as neperku jokiu padazu, bet daumantu majonezo- visada turiu,jis man pats paciausias,kaip ir pomidoru padazai.
    salotu uzpilus gaminuosi visada pati,viska blenderiuoju.megstamiausias butu toks : puse avokado,saukstelis garstyciu,pipiriuko,druskos citrinos sulciu,medaus truputi,vandens paskystinimui,pagal savo nora(kokio tirstumo megstama) ir viska sublenderiuot ar i maluneli dresingu.
    naudoju visoms svieziu darzoviu salotoms. taip ir eksperimentuoju 🙂

  9. Sveiki,
    padažus, užpilus pasigaminu iš šaldytuve rastų produktų. Kadangi namie 2 vaikai, tai pieno, grietinės, natūralaus jogurto visada yra. Pagal patiekalo pobūdį parenku priedus (česnakai, dž. pomidorai, žolelės, sūris, paprikos ar kt.). Bet be vieno produkto tai neišsiverčiu, tai Daumantų Kaukazo adžika. Dedu jos ir į padažus, ir į visokius patiekalus (barščiai, plovas, troškiniai ir t.t.).
    O koldūnai su grietine+adžika…mmmmm…niam niam 🙂

Rašyti komentarą