Šiandien kitų šalių kultūros ir virtuvės yra pasiekiamos lengviau ir paprasčiau nei bet kada. Dažnai net nebereikia vykti į kitą miestą, kad paragautum autentiškos itališkos picos ar graikiško tzatziki, nes jį gretimame restorane pardavinėja graikas.  Bet juk dar dažniau mes ragaujam maistą net nežinodami, kuriai šaliai ar virtuvei iš tiesų priklauso jo teisės. Ne taip seniai Washington Post buvo išspausdintas straipsnis apie pasaulyje gerai žinomus maisto produktus ar patiekalus, kurie buvo išrasti Amerikoje. Tai jo įkvėpta keliais iš jų ir norėčiau pasidalinti, nes pati gerokai nustebau sužinojusi, kad kai kurie jų, pasirodo, buvo sugalvoti Amerikoje.

Granola

Granola, pasirodo, buvo sugalvota Pilietinio karo metu, kai amerikietis James Caleb Jackson pradėjo kepti  sudrėkintus kviečių miltus, juos susmulkindavo ir pardavinėdavo, vadindamas granula. Kellogg kompanija idėją netruko pasiskolinti, bet dėl teisinių apribojimų greit pervadino granola. Po to Kellog sugalvojo sausus pusryčius ir dribsnius, o granolos žvaigždžių valanda išaušo septintame dešimtmetyje, kai sveika gyvensena apsėsti hipiai ją ir vėl ištraukė į dienos šviesą.

Vafliniai ledų kūgiai

Prisimenat tuos senovinius ledus vaflyje su popierėliu ant viršaus? Nežinau kaip su tais, bet susuktus vaflinius kūgelius, pasirodo, irgi sugalvojo amerikiečiai.  XX amžiaus pradžioje ledai buvo pardavinėjami stikliniuose ar plastmasiniuose indeliuose. Kai mugės metu vienam iš tokių pardavėjų (neaišku tik kuriam, Arnoldui Fornachou ar Čarlzui Menches) gimė idėja pasiskolinti iš šalia saldumynais prekiaujančio dėdės į vaflį panašų desertą ir susukus pripildyti ledais, pasaulį išvydo pirmasis vaflinis ledų kūgis.

Whoopie Pies

Whoopie Pies – tai tokie, sakyčiau, atgimimą dabar išgyvenantys pyragėliai, padaryti iš dviejų šokoladinių sausainių suteptų vaniliniu kremu. Nelabai amerikiečiai sutaria, kas tiksliai juos sugalvojo, bet šiandien jų gauti galima beveik kiekvienoje parduotuvėje ir kepykloje.

Hamburgeriai

Kaip gi be jų! Ir kas galėjo pagalvoti, kad  maždaug prieš šimtą metų kažkieno sugalvota idėja, maltos mėsos kotletą įdėti tarp dviejų duonos riekelių, šiandien bus tokia populiari?

Tokių patiekalų yra ir daugiau, pvz. Naujajame Orleane gimęs muffuleta sumuštinis, susidedantis iš sicilietiškos apvalios duonos, kuri perpjaunama išilgai, prigrūdama įvairių rūšių dešros (pvz. saliami, mortadela), sūrio ir alyvuogių mišrainės.  Arba corn dogs – dešrelės apvyniotos kukurūzų tešla, po to paskrudintos ir dažniausiai patiekiamos ant pagaliuko, bet dauguma jų mažai kur sutinkami už Amerikos ribų.

Gimę Amerikoje arba JAV indėlis į pasaulinę virtuvę_Beatos virtuv4

Komentarai
  1. […] vis nušviečia įvykius ar kokias vietos aktualijas iš už balos – JAV. Šį kartą šiek tiek apie amerikietiškos virtuvės paveldą… Čia Rosita su mano vaikais Vašingtone, fotografavau aš, čia buvo mūsų pusryčiai tą […]

  2. labai įdomu, ar „bagels” yra amerikietiškas paveldas? labai skanių valgydavom JAV pusryčiams – „bagels” su įvairiom uogom, perpjauni per pusę ir užsitepi saldžiu „cheescream”… baisiai pasiilgstu. jei kas receptą pasidalintumėt, būčiau dėkinga labai 🙂

  3. Ooo bagels’ai!!! Vis dar iki dabar apie juos svajoju, nors jau daug metų praėjo, kada aš juos valgiau.. Tas ryto įspūdis, kai eini į spurgų sostinę, užsisakai kavos karamelės skonio ir bagel’ą su grūdais įdarytą kumpiu ir kiaušiniene… Mmmm…Tai buvo viena iš priežasčių dėl ko mes įsimylėjom Ameriką… 🙂

Rašyti komentarą