Spausdinti

Originaliame recepte, kuris po Lietuvą pasklido iš Nijolės Marcinkevičienės knygos „Metai už stalo“, buvo ir džiūvėsėlių, ir daugiau kiaušinių. Panašų receptą rastumėte ir mano knygoje „Metai Beatos virtuvėje“.

Šį pyragą papildžiau maltais migdolais, kad rezultatas būtų tikrai šventinis ir kvepiantis riešutais. Galite išsikepti likus dienai iki Kūčių ar Kalėdų – nei skonis, nei išvaizda nenukentės.

Aguonų pyragas tortas

0
komentarai
98
Porcijos
12 asm.
Kepimo, virimo laikas
50 min.

24 cm skersmens kepimo formai:

300 g aguonų
7 kiaušinių
400 g cukraus
200 g maltų migdolų arba migdolų miltų
1 šaukštelio cinamono
nedidelio gabalėlio sviesto

Glaistui:

200 ml 35 proc. riebumo grietinėlės
150 g rudojo cukraus
60 g sviesto
100 g migdolų riekelių
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Aguonas užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame mirkti per naktį ar bent keletą valandų.

2

Tada į sietelį įtiesiame porą patvarių popierinių virtuvinių rankšluosčių arba medvilninį rankšluostį ir nuo aguonų nupilame vandenį. Rankšluostis reikalingas, kad per sietelio skylutes neišbėgtų aguonos. Aguonas nukošiame kelis kartus, skystį nuo jų gerai nuvarviname. Aguonas du kartus permalame mėsmale arba kavamale. 

3

Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų ir elektriniu plakikliu juos išplakame su cukrumi. Užtruksite 5–7 minutes. Į trynių plakinį sukrečiame aguonas ir gerai išsukame mediniu šaukštu.

4

Suberiame maltus migdolus, cinamoną ir vėl išmaišome.

5

Baltymus išplakame iki baltų standokų, bet ne per kietų putų (kitaip bus sunku jas įmaišyti). Dėdami po keletą šaukštų baltymus įmaišome tešlą. Jos tūris padidės, tešla bus puresnė ir šviesesnė.

6

Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, o sieneles lengvai ištepame sviestu. Sukrečiame tešlą. Kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių. Tradiciniu būdu patikriname, ar tortas iškepęs: bedame medinį pagaliuką, jei ištraukiame sausą – iškepęs.

7

Grietinėlės užpilą geriausia pradėti gaminti, kai tortui lieka kepti apie 20 minučių. Į puodą supilame grietinėlę, sudedame sviestą, suberiame cukrų ir kaitiname nuolat maišydami. Pavirus daugmaž 15 minučių, skystis pradeda panašėti į sutirštintą pieną. Maišome ir kaitiname, kol kepa tortas.

8

Traukiame tortą iš orkaitės, bet iš formos neišimame. Lėtai supilame užpilą ir paliekame susigerti bei atvėsti. Jei tortą subadysite mediniu iešmeliu, užpilas susigers giliau. Kai tortas šiek tiek atvėsta, bet užpilas dar šiltas, viršų apibarstome migdolų riekelėmis. Prieš patiekdami peiliu apipjauname torto pakraščius ir išimame iš kepimo formos.

Ingredientai
Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Ar galima vietoj migdoliniu miltu , deti paprastus miltus , ar kaska panasaus (nes turim alergija riesutam ).Aciu.

  2. o as kepiau sy pyraga ir dabar kuciom kepsiu taipogi kaledom bet be riesutu nes nepatinka mano seimynai tai dejau kokoso drozliu ir super labai patiko

  3. Norejau ir as si pyraga kepti, bet suzinojus kad sesuo iskepe iskart nulekem paragauti-tikrai skanus, superinis!!!

  4. Seima nemegsta labai saldziu pyragu,galbut galima pamazinti cukraus kieki pyrago maseje,?nes vis tik glajaus norisi..:)

  5. Miela Beata, šiandien kepu antrą pyragą. Forma 26cm. „Lipa” jis iš formos ir baigta. Kur mano klaidos?

  6. Kuo geriausia ir skaniausia patartumėt keist migdolų skiedreles?
    aguoninį mišinį jau keičiu paprastom aguonom 😀

  7. Pas mane forma 28cm. skermens, kaip manote, jeigu dėsiu visko tokius pat kiekius, labai jis plonas gausis?

  8. Ačiū už neblėstantį įkvėpimą virtuvėje! Pyragas jau aušta, turiu įtarimą, kad bus neįtikėtinai skanus 🙂 gražių ir jaukių Jums švenčių, Beata 🙂

  9. Sakykite beata. kepiau ši pyraga ir jis man kaip kose gavosi. Ar jis ir yra tokios konsistensijos?
    Aciū

  10. Labai labai skanus pyragas:) tik man biskvitas gavosi gal per pusę plonesnis, nei Jūsų čia iškeptas, nors ir kepimo formą ir produktų kiekį naudojau tokį koks čia parašytas, sakykite ką galėjau padaryti ne taip?gal baltymus per mažai išplakiau?Ačiū už atsakymą

  11. Pyragas tai tikrai labai skanus tik baisiai saldus.. Nemėgau aguoninių pyragų, bet šis man įrodė, kad ir aguoniniai pyragai gali būti skanūs. 🙂

  12. Pyragas super!Bet…man prastokai geresi glaistas,nemazai jo liko ant virsaus,nors ir pyraga gan gerai subadziau ir tas glaistas lyg nebuvo per tirstas.Ka padariau ne taip,Beata?gal visgi perviriau glaista?

  13. Kepiau ir viskas gavosi – labai skanu. Tik vietoje grietinėlės pyliau pieną, netaip riebu. Labai sotus. Ačiū už receptą.

  14. Sakykit ar galima vietoj maltu migdolu naudoti kokosu drozles, ar skonis butu geras, na zinoma ir ar nenukentetu pats receptas??? 🙂

  15. dariau pernai. Deja, visi paragavę, daugiau jo atsisakė…nirs viską dariau idealiai pagal receptą. Šiemėt net bijau pagalvoti…

  16. kepu per kiekvienas Kalėdas 3-ius metus, šiemet iškepiau ir bendradarbei-suvalgom iki trupinėlio patinka visiems

  17. Labas vakaras Beata,

    Kaledoms ir as kepiau si torta, tik iskilo klausimukas ar jis turi buti labai saldus? Daugelis gyre, bet man jis tikrai per saldus. Kur butu geriau pamazinti cukraus kieki ar paciam torto cukraus kieki ar glaisto?

  18. Nerealaus skonio pyragas tortas 🙂 išbandytas net keletą kartų 🙂 ir kuo ilgiau jis stovi to skanesnis darosi 🙂

  19. Beata, labai ačiū už šį receptą. Pyragas nuostabus. Kalėdoms labai tiko, tad ir naujų belaukiant bus pats tas 🙂

  20. Sveiki Beata, ką tik iškepė ir pas mane šis skanumynas, tik reikia Jūsų patarimų- kepant labai stipiai iškilo, į kepimo pabaigą ir aušinant (kambaryje) visas susmego… stipriai… 🙁 glaistą pyliau su šaukštu,kad kuo daugiau šonai įsigertu,bet realiai viskas nubego į vidurį… kur mano klaida? Dėkoju už pagalbą ir šį receptą! 🙂

  21. Puikiai pavyko! Tik sumažinau cukraus -150g. Leidau pabūti parą vėsiai, tad puikiai susigėrė karamelė. Toks tikras tikras Kalėdų pyragas.

  22. Ir as kepiau,labai skanus gavos,visi gyre.Mano kepimo forma didesne,tai plonesnis isejo,bet nieko tokio.Aciu,Beata, uz recepta.Sekmes

  23. Miela Beata, norėčiau paklausti, kodėl šiame recepte dedama 200 g migdolų miltų. Įdomu todėl, kad anksčiau kepiau šį pyragą pagal receptą pateiktą ankstesniame video, kur viskas identiška, išskyrus, kad ten dedama 100g migdolų miltų.
    Dėkui

  24. Sveiki,

    Ir aš išbandžiau pyragą, kepiau 180 laipsnių temperatūroje, be vėjelio, jis iš pradžių iškilo, po 46 min ištraukiau, tada susmego, užpyliau glajų, pyragas kažkoks per minkštas, sunkiai išlaiko formą, gal kiaušinių per daug arba per trumpai kepiau, dar ir gerokai per saldu, žodžiu, lūkesčių nepatenkino, o labai gaila

  25. Kepu si torta 3 metus is eiles, nelieka ne gabaliuko iskarttykios siais metais iseis toks pat skanumelis!Aciu uz recepta

  26. Sveiki,noriu paklausti-kepti viršus-apačia funkcija?Ir lentynos aukštis per viduriuką? Ačiū

  27. Šitą pyragą kepiau jau n kartų ir suuuuper, visiems labai patinka, drėgnas sotus, ne per saldus, liuks

  28. Sveiki, jei cukru pakeisciau i Saldikli eritritoli Stevia, tai kokiu santykiu? Ar saldikli galiu deti tokiu paciu kiekiu kaip ir cukru? Is anksto labai aciu 🙂 Su cukrumi esu kepusi, tai JIS TOBULAS!

  29. Sveiki,
    nusipirkau jau maltas aguonas. Ar jas dar reikia mirkyti ar gaminti su sausomis? Lb laukiu atsakymo!

  30. Laba diena,

    darant aguonų pieną,lieka daug maltų aguonų išspaudų. Ar tiktų jos šiam pyragui?
    Ačiū.

    Ramutė

Rašyti komentarą