Spausdinti

Šia kūčiukai – tradiciniai, iš purios mielinės tešlos. Jie gerai laikosi kelias savaites, šiek tiek padžiūvę nesukiūžta pamerkti į aguonų pieną.

BV_xmas_2587_maza

Tradiciniai mieliniai kūčiukai

0
komentarai
82
Porcijos
2 asm.

Reikės:

500 g miltų
250 ml pieno
20 g šviežių arba 7–10 g sausų mielių
100 g cukraus
žiupsnelio druskos
2 šaukštų aliejaus
50 g aguonų
Kaip gaminti?
Reklama
38285

Gaminimas

1

Miltus persijojame.

2

Pieną truputį pašildome, kad būtų maždaug kūno temperatūros. Šviežias mieles ištriname su žiupsneliu cukraus ir šaukštu pieno. Jei mielės sausos ir greitai veikia, maišome jas su visu pienu.

3

Likusį pieną išplakame su druska, cukrumi ir aliejumi. Sukrečiame mieles ir išmaišome.

Reklama
41011
4

Suberiame truputį mažiau nei pusę miltų ir sumaišome. Išeis tirštoka, bet dar neminkoma tešla. Dubenį su tešla pridengiame švariu rankšluostėliu ir statome šiltai kokiam pusvalandžiui.

5

Į pastovėjusią tešlą supilame likusius miltus ir aguonas. Tešla taps minkoma. Jei ji atrodo per lipni, įberiame dar truputį miltų, bet nepadauginame. Tešlą minkome bent 5 minutes, kad pasidarytų minkšta, blizgi ir neliptų prie rankų. Tada vėl uždengiame, statome šiltai ir leidžiame padvigubėti per 1–1,5 valandos.

6

Pakilusią tešlą vėl suminkome, išspaudžiame iš jos orą. Atgnybiame po nedidelį gabalėlį, vyniojame kuo mažiausią volelį, supjaustome mažyčiais gabaliukais ir dedame į aliejumi pateptą skardą.

7

Kepame iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje. Kepimo laikas priklauso nuo kūčiukų dydžio, apytiksliai – apie 10 minučių.

8

Iškepusius kūčiukus paliekame atvėsti ir suberiame į drobinį maišelį – tegul laukia savo eilės.

Ingredientai
Beata
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Reklama
41003
Komentarai
  1. Kepiau pagal šį receptą. Skanūs! Tik labai jau kieta ir nepaminkoma tešla gavosi, teko pieno pilti dar kokiais 100 – 150 ml daugiau.

  2. Tradiciniu kurciuku sudetyje neturetu buti pieno, nes juk per tradicines Kucias nevalgome joku mesos ar gyvulines kilmes produktu.

  3. Superinis receptas. Kelis kartus jau siuos kuciukus kepiau. Ir siaip man si tesla universali. Be aguonu ir maziau cukraus kepu is jos balta duona, tesla bandelems, netgi picai. 🙂

  4. Sakykit, o ar šie kūčiukai iškepę būna minkšti ar kieti? Aš mėgstu minkštus, bet jau nepamenu kada tokius esu nusipirkusi parduotuvėj, dominuoja kieti…

  5. O jei noriu tikrai tradicinių – be pieno, nes per Kūčias griežtai pasnikiniai (be pieno, kiaušinių, apie mėsą net nekalbu) valgiai, tai kaip tada daryt? Tiesiog vietoj pieno vanduo – ar nesigaus?

  6. Beata, o kokius miltus naudojate savo kepiniams? Kūčiukams, ar meduoliniams nameliams kepti? Kokios skaičių ir raidžių kombinacijos? 🙂

  7. Jokio pieno. Mano a.a. Mama keptavo tik iš mielių, vandens, aguonų, cukraus ir miltų. Ir iškeptus supildavo į molinį ąsotį su dangčiu. Kūčiukai būdavo „guminiai”. Tokie aguonų piene ne taip greitai ištyžta.

  8. Labai skanūs Kūčiukai. Išsikepiau pagal duotus ingridientus. Išėjo dvi skardos. Tad ėmiausi maišyti dar papildomai dvigubą porciją! Nuostabus receptas. Ačiū

  9. Valio! Gavosi labai skanus kuciukai, isejo 3 skardos, nes stengiausi daryti mazuliukus kaip nuotraukoje, deja tam neuzteko kantrybes, nes atrodo ypatingai mazuciai. Bet dydis gavosi labai geras, nedideli, mazuciukai, apskrude. Kepiau po 13 min, man patinka labiau parudave. Tik sekanti karta desiu maziau aguonu, nesu ju didele fane. Zodziu receptas PUIKUS! Aciu, Beata 🙂

  10. Aš taip pat šiandien kepsiu pagal šį receptuką. Kūčioms be pieno, o Kalėdoms – su pienu. Kūčių dieną nuo seno nevartojami mėsiški patiekalai ir visa pieno produkcija.

  11. Kepiau dietinius viskas kaip recepte tik su vandeniu 250ml.+aliejus.Viska saziningai sveriau, matavau miltu per daug, turejau vandens dapilt, kokiu450g. Per akis. Aguonu irgi per daug uztenka 30g. Dabar beveik melyni kuciukai nuo aguonu, nu bet skanu viskas ok Linksmu Kaledu!!!

  12. Puikus receptas! Išėjo 4 skardos nes dariau mažiukus. Man patinka kieti o sitie minksti dar po nakties, kepiau apie 11-12 min. Visada dedu mažiau cukraus nei pagal recepta bet dabar galėjau ir daugiau idėt

  13. Pirma karta paciai teko kepti kuciukus ir receptas pavyko-tobuli kuciukai! Speju prigis si tradicija ir sis receptas musu seimoje. Labai aciu, miela Beata!:-)

  14. Miela Beata. Jeigu senoviniai, tradiciniai kūčiukai buvo kepami be pieno. Galbūt šis receptas neturėtų vadintis „Tradiciniai”. Gal but vertėtų pervadinti į”Kūčiukai paga Beata”

  15. Pirmąkart kepiau pati savarankiškai ir pagal šį receptą. Miltų reikėjo kiek daugiau, nei parašyta, nes vis lipo tešla prie rankų, tai dėjau po to jau „iš akies”. Pirmo kepimo kūčiukai gavosi labai dideli, labai išsipūtė, tai ktus kūčiukus jau dariau perpus mažesnius (bet vistiek neblogai išsipūtė), taigi bendroj sumoj gavosi beveik 4 skardos! Viską dariau pagal receptą, naudojau šviežias mieles. Dar jie pas mane šilti, tai nėra kieti, kuriuos daugiau pakepiau, tie kietesni.Šeimyna sako, kad skanūs 🙂

  16. Pirma karta pati kepiau kuciukus. Nuostabiai viskas gavosi. Is savo gimines gavau pati didziausia komplimenta- „kūčiukai kaip mociutes”.
    Ačiū,Beata.

  17. Šių kūčiukų tikrai nereikėtų vadinti tradiciniais!! Gerokai per saldūs (net šiuolaikiniams vaikams) ir su pienu!! Net neįsigilinis pradėjau minkyti tešlą ir supratau, kad čia visai ne tradiciniai kūčiukai, o paragavus visa tai pasitvirtino. Bet iš esmės skanūs, pati tešla gera, bet saldumo- kaip geras desertas..

  18. Sveiki, šis receptas – beveik toks pat, su nežymiom korekcijom, kokį man iš savo patirties padiktavo prieš daug metų mano brangi bobutė. Su pienu! O aguonos gali būti arba ne. Dar iki šiol atsimenu jos keptų šližikų nenusakomą gardų minkštumą, tąsumą, kai juos ištraukdavo iš krosnies. Atvėsę – sukietėdavo iki akmenukų. Tad arba reikia laikyti polietileniniuose maišeliuose, arba galima kepti 2 savaites prieš Kūčias – tada suminkštėja. Užtat puikiai tinka aguonų pienui. Pritariu, kad išskirtiniai kūčiūkai – tokių parduotuvėje negausi. Ypač, kai sušildyti savo rankomis. Jaukių visiems švenčių!

  19. Ačiū Beata, puikus receptas. Kepiau viską pagal receptą, gavosi 3 skardos. Ištraukus iš orkatės buvo minkštučiai, vėliau sukietėjo. Kepiau apie 12 min. Mėgstu aguonas, tad čia aguonų pats 🙂 3 metų sūnui šis užsiėmimams laaabai patiko 🙂

  20. Sveiki ačiū už receptą nuostabiai skanus gavosi tik cukraus kiekį sumažinau ant pusės nei parašyta ir truputį miltų truko ,kad neliktų prie rankų jūsų recepte ,visą seima ir draugai smaguriaujam gavosi tikrai nemažai ir nuostabiai skanus ačiū ačiū ačiū

  21. Išbandėme Beatos kūčiukų receptą ir nors neįpylėme pieno kūčiukai išėjo labai skanūs ir minkšti. Puikus receptas! Ačiū Beata 🙂

  22. Pirma karta gyvenime kepiau kūčiukus savo mylimiesiems ir pagal si recepta gavosi nerealiai lengvai ir skaniai ! Ačiū❤️

  23. labai paprastas receptas greitai padaromas neskaitant to laukimo kol tesla pastoves ar issikels. bet labai paprasta lengva ir greita super viska dejau kaip parasyta ir tesla nelipo prie ranku o maniau kad lips ir galima be cukraus kas daryti kas megsta. kepant jie issipucia. labai skanus ir puikus receptas aciu jums.:)

  24. Puikus receptas, ziauriai patiko. As dar tik toki pasiulyma, skarda istepkite kokoso aliejumi, ziauriai geras prieskonis.

  25. Šiandien išbandžiau šitą receptą: nuostabus skonis. Ačiū, Beata,už puikų receptą. Tačiau aš pakeičiau receptą: padalinau tešlą į keturias dalis ir padariau SPALVOTUS kūčiukus panaudodamas žalius, mėlynus, geltonus ir raudonus maistinius dažus.
    O kas čia žliumbia „dėl a la tradicijų”- aš visada sakau: „eina jos…į visas keturias puses ir kuo toliau nuo manęs”- gyvenimas per trumpas riboti save beprasmiais kitų žmonių prasimanytais dalykais, kurie neturi JOKIOS prasmės ir yra juokingi 21-ame amžiuje. Mano namuose Kūčios yra švenčiamos gausiai nuklotu stalu: spalvoti kūčiukai, pyragai, sušiai, kepsniai, o po vakarienės- muzika ir šokiai iki pirmų ryto spindulių. Kūčios man yra įžanga į tris dienas metuose kada galima valgyti VISKĄ, tiek KIEK nori ir negalvoti apie priaugtus kilogramus.xD

  26. Praėjusiais metais kepiau pagal šį receptą, šiom kūčiom taip pat kepsiu. Puikiai viskas gavosi, kepiau pirmą kartą ir nustebau kaip greitai viskas pavyko. Ačiū Beata už receptą.

  27. Sveiki vakar su vaikais isbandeme si recepta viskas ciki gavosi viska susisvereme sumaiseme kaip recepte ir gavosi ciki labai skanus

  28. Sveiki. Receptas geras. Kuciukai skanus, tiktai as kepant pabarstau miltu ant skardos truputi istrinu ir kepu. Aliejun netepu. Kas lecia tradicijas tai dabar kas ka turi ta ir valgo. Seniau buvo sunkus laikai todel ir skiesdavo su vandeniu. Visi Lietuvos patiekalai yra is prastu produktu bulviniai kaip vedarai, cepelinai ir. t. t. Nes nelabai buvo pasirinkimo. Tie patys kumpiai, lasiniai rukyti. Juos rukydavo tam kad negestu ir turetu visus metus papjove kiauliuka. Taip kad megaukites tuo kuo turite ir nesusireiksminkite. Turbut tie konentatoriai tradiciai patys apsilanko baznyciose tik tada kai beda prispaudzia. Geru svenciu visiensi r skaniu Beatos kuciuku. Svarbu ne is ko o kaip su meile ir kartu su vaikais padaryta.

  29. Labai viskas gerai jei tai darytume siolaikiskai. Mano mama kepdavo pagal senovines taisykles jie nenaudodavo pieno nes pries 80 metu pieno produktu naudoti nebuvo galima kucios budavo vadinamas joudas pasnikas dabar tokio jau nera ir baznycia to nereikalauja . Tai vietoij pieno naudodavo virinta vandeni ir alieju o cukraus labai nedaug nu aisku agounas ir mieles miltus. Ir patikekit gaudavosi visai ne blogai. Bet dabar galima viska keisti kittas laikmetis….geru svenciu…

  30. Bandėm recepta iš pirmo karto gavosi super 🙂 rekomenduojam 🙂 kadangi buvau skaicus komentarus kad kazkas biski maziau miltu dėjo jog butu minkstesni tai ir aš mqžiau dėjau gavos superiniai minkšti 🙂

Rašyti komentarą