8241
Beatos virtuvė

Silkės tortas

(24)

Labai gražus ir lengvai transportuojamas.

Reikės:
  • 8 porcijoms pakaks:
  • 300 g juodos duonos (apie 8 riekės),
  • 50 g sviesto,
  • 250–300 g silkės,
  • 50–70 ml vandens, skirto želatinai išbrinkti,
  • 5 arbatinių šaukštelių be kaupo želatinos,
  • 4 pomidorų,
  • kelių laiškinių svogūnėlių,
  • krapų,
  • 180 g pusriebės varškės,
  • 400 ml liesos grietinės,
  • šiek tiek citrinos sulčių (pusė citrinos),
  • juodųjų pipirų.

 

Niekaip nesuprantu, kaip aš galėjau iki šiol gyventi be šito stebuklo. Be silkės torto. Jo receptą gavau iš savo draugės švedės Lotos. Anot jos, Švedijoje dabar visi tokius tortus gamina, nes juos patogu transportuoti, be to, jie labai gardūs ir gražūs. Mes silkę esame įpratę matyti gražiai sugulusią silkinėje, pakaišytą svogūnėliais, pašlakstytą aliejumi ar actu. O  čia, prašom – visas silkės tortas.

Silkės torto gaminimas man primena  sūrio pyrago gamybą. Pagrindas ruošiamas iš tešlos – šiuo atveju tai ruginė duona, o ant jo – silkė su priedais. Viskas sutvirtinama želatina. Pastarosios dedu nedaug, kad silkės ruošinys tik sustingtų. Nenoriu, kad jis būtų kietas kaip krepšinio kamuolys.

Siūlau išbandyti silkės tortą su pomidorais, krapais ir varške. Manau, vietoj pomidorų puikiai tinka ir virti kubeliais pjaustyti burokėliai bei marinuoti agurkėliai.

 

Kaip paruošti:

  1. Rankomis arba virtuvės kombainu iki rupių trupinių sutrupinkite duoną.
  2. Sviestą ištirpinkite ir sumaišykite su duonos trupiniais.
  3. Šį mišinį supilkite į torto formą, pastarąją galite iškloti maistine plėvele arba sviestiniu popieriumi (bet nebūtina). Trupinius prispauskite ranka, kad jie gražiai padengtų visą formos dugną. Padėkite torto formą į šaldytuvą, kad sutvirtėtų.
  4. Į dubenėlį įpilkite 50–70 ml vandens, ant viršaus pabarstykite želatinos. Palikite ją brinkti, želatina sugers beveik visą vandenį.
  5. Pomidorus pusei minutės panardinkite į verdantį vandenį, nuimkite nuo jų odeles, perpjaukite per pusę. Išimkite iš  pomidorų sėklytes, daržovės sieneles supjaustykite kubeliais.
  6. Smulkiai supjaustykite laiškinius svogūnus ir krapus.
  7. Silkę supjaustykite panašaus dydžio gabaliukais kaip ir pomidorus.
  8. Į dubenį sudėkite varškę ir grietinę, viską gerai išmaišykite.
  9. Išbrinkusią želatiną sudėkite į mažą puodelį, įpilkite dar šaukštą vandens ir pašildykite ant nedidelės ugnies, kad ji ištirptų ir pasidarytų skysta.
  10. Tada želatiną supilkite į grietinės ir varškės masę.
  11. Ten pat sudėkite pomidorus, krapus, svogūnus ir silkę. Viską gerai išmaišykite, įspauskite citrinos sulčių, paragaukite, ar netrūksta druskos.
  12. Dar kartelį viską išmaišykite, stenkitės per daug nemakaluoti, kad nepasidarytų košė. Masę tolygiai paskirstykite ant  duonos trupinių sluoksnio ir padėkite į šaldytuvą keletui valandų, kad sustingtų.

Skanaus!

Print Friendly

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (5 balsai, vidurkis: 3.60 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (24)
Komentarai
  1. Kamile parašė:

    Laba diena, o čia sakykit varškė normaliai su silke susiderina? :/ nes šian jau kaip tik susipirkau visus reikalingus produktus, ir kažkaip vyriškis išgirdęs kad varškė bus su silke, labai jau kreivai į mane pažiūrėjo 🙂 tai tikiuos kad čia pilvo nesusuks,ir visiems viskas gerai bus?

  2. Ieva parašė:

    ejjjjj , Aš šio receptuko kiek laiko ieškojau ,o pasirodo jis cia sau ramiai tiek laiko gulinėjo 🙁 Kalėdoms -bus mano išsvajotasis ir išlauktasis tortukas 😉 Ačiū ,Beata 🙂

  3. Eglė M. parašė:

    Nepaprastai gardus gaunasi. 🙂 Jau ne vieną kartą dariau ir visiems, kam teko skanauti – labai patiko. Ačiū Beatos draugei už receptą, o Beatai už pamokėlę. 🙂 Skanaus! :))

  4. Sada parašė:

    labai idomus tortukas, tinkantis tiems kas sako geriausias tortas tai mesa ar zuvis 🙂
    Turiu toki klausimuka, kokio skersmens formoje darot? Ir silke ar marinuota ar sudyta?

    Aciu

  5. albertas parašė:

    man patinka

  6. Nijole Butrimiene parašė:

    man patinka betos receptai

  7. Martyna parašė:

    Šitas tortas, tai tikra pasaka, kaip skanu, tikrai niekas nenusivils jį pabandęs. 🙂

  8. Jovita parašė:

    Neraliai skanus tortas. Visada zinau, kuo galiu dabar palepinti savo vyra!!! Aciu uz recepta.

  9. arune parašė:

    labukas visiems, zinokit dareme su sese si tortuka tai visi buvo patenkiti sio torto skoniu ir skanumu 😉

  10. jurgita parašė:

    superinis receptelis,skanumelis.

  11. Aukse parašė:

    Mes darem, tik su burokeliais, buvo daug skaniau, nes burokelis dave toki mini salduma, o su pomidorais biskeli per rugstoka buvo 🙂 Bet mes be jo dabar niekaip, superine puosmena ir ne tik , niam niam 😀

  12. Asta parašė:

    Labai skanus tortukas. Svečiams labai patiko. Tačiau aš norėčiau duonos trupinius pakeisti kažkuo kitu, bet nesugalvoju kuo. Šeimoje mažai valgome duonos.

    • Romarika parašė:

      Kas nevalgo duonos (kaip mūsų šeima) gali naudoti sluoksniuotos tešlos lakštus. Na, iš kurių Napoleono tortą daro. Jie nei sūrūs, nei saldūs.

  13. Agne parašė:

    O sakykite kiek laiko pringsta zelatinas?

  14. juste parašė:

    si recepta isbandziau gavosi super,kas valge tam patiko:)

  15. Grazvyda parašė:

    Super tortukas man jis mėgstamiausias kadangi labai mėgstu silke.

  16. Kristė parašė:

    O jei silkę pakeisti lašiša? nes silkės net kvapo pakęst negaliu?

  17. Ingrida L. parašė:

    Labai skanus ir grazus tortukas ne karta darytas.

  18. Jurga parašė:

    Beata, o Jūs želatinos tiek ir dedate? 5 arbatinius šaukštelius? Man, kaip pradedančiai, skamba daugokai. Dėkoju

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Jurga, na gal ir atrodo tikrai daug, bet čia tiek dėjau, kad tiktų ir transportavimui ir būtų gerai sustingęs tortas. Galite dėti ir keturis šaukštelius.

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.