8241
Beatos virtuvė

Plėšyta kiauliena

(5)
Reikės:
  • 1,5 -2 kg kiaulienos mentės,
  • 1 galvos česnako,
  • 2 šaukštų medaus,
  • 1 šaukšto saldžiosios paprikos miltelių,
  • 1 šaukšo malto kumino,
  • 1 šaukšto grūdėtų garstyčių,
  • 1,5 šaukšto kalendros,
  • 2 šaukštų druskos.
  • Salotoms reikės:
  • 1 raudongūžio kopūsto,
  • 2-3 obuolių,
  • 5 vidutinio dydžio morkų,
  • 3 šaukštų natūralaus jogurto,
  • 3 šaukštų majonezo,
  • 2 šaukštų raudono vyno acto,
  • žiupsnio uoginės paprikos,
  • žiupsnio druskos,
  • 1 šaukšto kmynų.

Tai kas gi buvo tas madingas dalykas, kuris ėmė ir nuvilnijo per pasaulį kaip didžiulė banga, prasidėjusi bent prieš dešimt metų ir sėkmingai atbangavusi iki Lietuvos? Tai yra lėtai kepta kiauliena, dar kartais vadinama plėšyta ar plėšoma kiauliena.

Pradėsime nuo kiaulienos mentės marinavimo. Rinkitės rimtesnę – apie pusantro kilogramo sveriančią mentę be odos ir be kaulo. Ruošiame marinatą. Imame vidutinio dydžio česnako „galvą”, skilteles nulupame ir gerai susmulkiname. Beriame jas į dubenį, ten pat dedame du šaukštus medaus, šaukštą saldžiosios paprikos miltelių, šaukštą smulkinto kumino, grūdėtų garstyčių ir pusantro šaukšto kiaulieną labai mylinčio prieskonio – kalendros. Žinoma, dedame ir druskos – tokiam mėsos gabalui reikia maždaug 2 šaukštų ir tiek pat šaukštų aliejaus, kad viskas tolygiai, gražiai pasiskirstytų.

Visa šia prieskonių mase gerai ištriname kiaulieną ši abiejų pusių. Leidžiame pasimarinuoti per naktį šaldytuve.

Jungiame garų orkaitę, aš turiu ir dažnai naudoju „Electrolux“ orkaitės režimą „pusiau garai, pusiau karštas oras” kuris puikiai tinka sultingai plėšytai kiaulienai gaminti. Kepsime lėtai, po truputėlį, tad pakaks 110°C, 3,5 – 4 valandas. Jei kepsite paprastoje orkaitėje, sandariai suvyniokite mėsą į foliją arba dėkite į kepimo rankovę. Bet man plėšoma kiauliena geriausiai pavyksta Electrolux garų orkaitėje – čia mėsa būna ir pakankamai minkšta, apskrudusi ir šiaip gaminti garuose man patinka, kodėl taip, galite paskaityti čia.

Kol kiauliena kepa orkaitėje, pasigaminkime puikiai prie jos tinkančių salotų. Kopūstą supjaustome plonais šiaudeliais ir dedame į dubenį. Juos būtinai reikia suminkštinti, todėl pasūdome ir „pamasažuojame”. Obuolius nulupame, išimame sėklas, sutarkuojame šiaudeliais, kaip ir morkas. Ir Obuolius, ir morkas dedame į dubenį prie kopūstų. Man kopūstų salotose labai skanu kmynai – įberkime gerą šaukštą.

Padažas, kaip gi be jo! Galite naudoti tik majonezą, bet man patinka jį atskiesti liesu jogurtu arba grietine. Nes kopūsų salotos turi būti kreminės, padažo turi būti gana daug, tai kad nebūtų per riebu, aš padažą gaminu iš 3 šaukštų lieso jogurto ir 3 šaukštų mėgstamo majonezo. Rūgštelės suteiks 2 šaukštai raudono vyno acto ir dar būtinai įberkite žiupsnelį uoginės aitrios paprikos. Viską išmaišome ir pilame į salotas. Sumaišome ir viskas! Gal jau laikas traukti kiaulieną? Minkštutė, sultinga, ji puikiai tinka patiekti amerikietiškai – bandelėje kartu su salotomis (bandelę pjaunam pusiau, dedam kiaulienos ir ant viršaus salotų, viską dengiam bandelės pusele). O aš dažniausiai valgau tiesiog – mėsą su salotomis. Labai labai gardu.

Print Friendly

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (6 balsai, vidurkis: 3.00 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (5)
Komentarai
  1. Dalia parašė:

    Puikus receptas!O ar su jautiena pavyktų? Vis nepavyksta kaip kieta taip kieta….

  2. Kristina parašė:

    Miela Beata, ačiū Jums už receptą. Noriu išbandyti, bet ne su kiaulienos mente, o su nugarine arba sprandine. Kaip manote, ar pavyktų?

Palikite komentarą

26097
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/Beatos-virtuve-300x250.gif
26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/Auga.jpg
26104


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.