8241
Beatos virtuvė

Kepta marinuota skumbrė escabeche Kūčioms

(28)

Taip ruošiama žuvis Lotynų Amerikoje ir Ispanijoje, ir Lietuvoje, net neabejoju, apie tokį paruošimą esate girdėję. Mano močiutė taip žuvį iškeptą laikydavo marinate...

Reikės:
  • Marinatui:
  • 1 raudonas svogūnas
  • 150 ml raudono vyno acto
  • 150 ml vandens
  • 2 morkos
  • 1 šaukštas kumino
  • 1 šaukštas kalendros
  • Šiek tiek aliejaus
  • 3 (nekupini) šaukštai cukraus
  • Žuviai:
  • 2 skumbrės žalios
  • Pusė šaukštelio malto kumino
  • Pusė šaukštelio maltos kalendros
  • Aliejaus kepimui
  • Juodųjų pipirų
  • Druskos

Žuvies tai jau tikrai visada yra, tik, aišku, skirtingą žuvį visi ant stalo deda. Vieni negali be karpio, kiti -be heko. Pas mus visuomet būdavo jūros lydekos paprastai apkeptos, miltuose pavoliotos, ant viršaus uždėta ištroškintų svogūnų pomidorų padaže. Žuvies apkepimas ir vėliau marinavimas tirpale nėra tikrai naujas dalykas ir, manau, kad šis receptas puikiai puikiausiai tiktų karpiui, nes karpis – riebi žuvis, kuriai papildoma rūgštelė ir prieskoniai tikrai nepakenks. Bet aš dažniausiai taip ruošiu skumbrę… Žuvies filė apkepama lengvai ant keptuvės ir dedama į iš anksto paruoštą marinatą. Valgoma kambario temperatūros… Aš pagalvoju apie tą žuvį tokią minkštą ir traškias morkas su malonia rūgštele, ir kvapniais prieskoniais, ir man pradeda seilė nevalingai varvėti 🙂 Taip ruošiama žuvis Lotynų Amerikoje ir Ispanijoje, ir Lietuvoje, net neabejoju, apie tokį paruošimą esate girdėję. Mano močiutė taip žuvį iškeptą laikydavo marinate… Keletas žodelių dėl prieskonių: aišku, Kūčių vakarą norisi visko tradiciško, tai galima ir prieskonių atsisakyti, ir palikti tik daržoves bei elementariąją druską su pipirais, bet manau, kad čia kuminas ir kalendra puikiai paryškina, pagardina, nuspalvina ir pradžiugina jusles…

 

Kaip paruošti:

  1. Pirmiausia pasiruošiam marinatą.
  2. Keptuvėje su trupučiu aliejaus paskrudinam prieskonius, kol pradeda sklisti aromatas.
  3. Tada pilam šiek tiek aliejaus ir dedam supjaustytą svogūną, leidžiam jam truputį suminkštėti.
  4. Dedam supjaustytas morkas, leidžiam joms truputėlį suminkštėti. Ir pilam actą, cukrų, vandenį, leidžiam viskam pavirti vieną kitą minutę.
  5. Tada pilam į indą platų, kuriame vėliau tilptų žuvis. Marinato paragaukite, jis turi būti gana ryškaus skonio, pasireguliuokite skonį pagal save…
  6. Žuvies filė pabarstom druska, pipirais ir malta kalendra bei kuminu. Apkepame keptuvėje su trupučiu aliejaus, bet vos po kelias minutes iš vienos ir kitos pusės, neperkepam.
  7. Tada iškeptą žuvį dedam į marinatą ir leidžiame jame pabūti keletą valandų.

Valgom kambario temperatūros.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (8 balsai, vidurkis: 4,38 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Gintarė parašė:

    Dėkoju, Beata, už šį receptuką. Skumbrė gavosi tiesiog nereali. Jau dabar nesulaukiam vakaro, kada galėsim ją kirsti 🙂 Sėkmės Jums ir Jūsų laidai :*

  2. VAIDA parašė:

    Puikus receptas!

  3. VAIDA parašė:

    Jau tris kart isbandziau si recepta. Kaip sakoma: karta pargaves negali sustot! 🙂 Labai Labai skanu!

  4. Ramas parašė:

    Net neabejoju, kad turi buti labai skanu, tik jeigu skumbre bus seniai uzsaldyta, bus skanu?

    • Beata Nicholson parašė:

      na kaip čia pasakytk tiksliau, jei skumbrė greitai užšaldyta ir paskui atšildyta teisingai, tai neturėtų būt labai blogai.. juk dauguma žuvies pagautos pirmiausia yra užšaldoma…

  5. Giedrė parašė:

    Beata gal galėtum priminti silkės torto receptą?

  6. Klausimas parašė:

    Sveiki,

    Norejau pasiteirauti – jei zuvi planuojame valgyti tik kita diena, tai ja per nakti ir laikyti marinate, ar po tu poros valandu vis tik is marinato istraukti? Dekui uz atsakyma.

  7. Giedre parašė:

    Sveiki.O i marinata kalendras deti maltas ar nesmulkintas?

  8. Jurate parašė:

    Labai dėkoju už šį receptą, skonis nepakartojamas:) Man teko ragauti svečiuose, man taip patiko, kad grįžusi irgi gaminau. Visiems siūlau.Šaunuolė Beata:)

  9. Inesa parašė:

    Man tai nelabai geras šitas receptas gaunasi, bet nesuprantu, ka daryti. Darzoviu man gaunasi mazai ir jos kazkokios kietos, o vat marinato aiskiai mazai.

  10. Rasa parašė:

    Na gerai jau, ikalbejot…. 🙂 cia taip skaniai rasot, reikes ir man isbandyti. Bet as gaminsiu Norvegams ir jie bus vertintojai 🙂 Butinai pranesiu rezultata. :)))

  11. Eglė parašė:

    Aha, kaip tik turiu saldikli dvi skumbres, tai jau reiks bandyti Advento metu, gal kita penktadieni, kaip tik bus pasninkas, dienos be mesytes.
    O tos skumbres, jos su galvom, nedarinetos, tai aisku viskas reikia isvalyt sutvarklyt, o jas reikia pjaut pusiau? Na ta prasme, is vienos zuves padaryti dvi dalis 🙂

  12. Ramunas parašė:

    Noriu paklausti, ar kas nors gaminot si recepta, bet ne is file, o is zuvies su kaulais. Is skumbres filiukes bus labai jau nedideles. Dekoju uz pasidalinta patirtim.

  13. Kristina parašė:

    Sveiki,
    Gaminau pagal si recepta, labai skaniai gavosi ir labai greitai susivalge 🙂 o dabar noreciau suzinoti kiek laiko gali sitaip sumarinuota stoveti?

    Aciu

  14. Neringa parašė:

    Sveiki,norejau paklausti ar galima naudoti paprasta acta 9proc, vietoj raudonojo vyno acto? skonis aisku skirsis..

  15. Jolita parašė:

    Laba diena,
    norėjau Jūsų pateirauti, skumbres filė gabaliukai tinka šaldyti?ar sviezia reikia pirkti? žuvį apkepti labai nedaug ? ir dėti į atšalusį marinatą ar šiltą dar bei marinuojant laikyti šaldytuve ar kambario temperatūtoje? 🙂 ir dar išėmus iš marinato nebreikia nuplauti 🙂 ačiūūūū

  16. Monika parašė:

    Beata, ar galima paruošus šį patiekalą prieš dieną laikyti šaldytuve, o kitą dieną prieš tiekiant pašildyti? Ačiū. Nekantrauju išbandyti. Su artėjančiomis!

  17. Ruta parašė:

    Gaminome si patiekala Kucioms. Ir deja…matyt, ne musu skonio… 🙁 is mandagumo paragavome po gabaleli maza, bet daugiau-niekaip. Matyt, mes nemegstame acto skonio, isreiksto ganetinai stipriai. Visgi pabandyti buvo idomu, nes tik taip gali atrasti, kas tau tinka, o kas ne.

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.