400 g miltų
3 kiaušinių
2 kiaušinių trynių
300 g drėgno tamsaus rudojo cukraus
200 ml 30 proc. riebumo grietinės
200 g sviesto
1 šaukštelio kepimo miltelių
2 šaukštelių meduolių prieskonių (arba 1 šaukštelio cinamono ir po trečdalį šaukštelio malto gvazdikėlio, muskato bei kardamono)
aliejaus formai patepti

Kepurėlėms nudažyti:

100 g juodojo šokolado
1 šaukštelio rapsų ar saulėgrąžų aliejaus

Koteliams nudažyti:

1 kiaušinio baltymo
1 šaukštelio citrinų sulčių
300 g cukraus pudros.
Kaip gaminti?

Gaminimas

Kepame grybukus:

1

Gerai išplakame kambario temperatūros sviestą su cukrumi, kad masė virstų minkštu, puriu kremu.

2

Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių.

3

Į sviesto ir cukraus masę supilame visus 5 trynius ir grietinę, gerai išplakame elektriniu plakikliu.

4

Kitame dubenyje iki standžių putų išplakame 3 kiaušinių baltymus ir juos dalimis įmaišome į tešlą.

5

Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir prieskoniais. Įsijojame į paruoštą tešlą ir išmaišome. Tešla bus tiršta, bet neminkoma.

6

Grybukų keptuvę teptuku ar popieriniu rankšluostėliu patepame aliejumi. Į kiekvieną formelę pridedame tešlos su kaupu, užverčiame ir kepame 3–4 minutes. Jei jūsų keptuvė neelektrinė, tai keptuvę apverskite, kad apkeptų abi grybuko pusės.

Gaminame puošmenas ir dažome grybukus:

1

Šokoladą ištirpiname puodelyje, kuris kybo verdančiame vandenyje. Įpilame aliejaus, kad šokoladas suminkštėtų.

2

Į šiltą šokoladą merkiame grybukų kepurėles.

3

Kiaušinio baltymą išplakame, jis turi lengvai suputoti.

4

Supilame citrinų sultis, suberiame cukraus pudrą ir plakame, kol masė taps tiršta ir blizgi.

5

Gauta mase nudažome grybukų kotelius.

Ingredientai
Patarimas

Kotelius galite dažyti maltų morengų, citrinų sulčių ir cukraus pudros mišiniu. 50 g morengų iki miltelių sumalkite kavamale ar maisto smulkintuvu, sumaišykite su pusės citrinos sultimis ir 100–150 g cukraus pudros.

Jei jūsų šventei ar nuotaikai reikia spalvotų grybukų, o gal net musmirių – kepurėles dažykite kotelių glajumi, sumaišytu su trupučiu maistinių dažų.

Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Aš ir kepu grybukus, tik ne keptuvėje, o viską darau rankomes, atskirai kepame kotelius ir galvytes. Receptas toks pat, jie nuostabūs, vaikų ir suaugusių labai mėgstami:))

  2. Labas Beata. Norejau paklausti ar sia testa galima uzsaltyti ar bent kiek laiko galima ja palaikyti saldytuve? Biskuti per daug pagaminau tai galvoju gal kitam kartui butu galima pasilikti ☺. Aciu labai!

  3. Sveiki Beata, ar tinka pagal šį receptą kepti voveraites, šuniukus, meškiukus…? Ir ar būtina tepti keptuvę aliejumi, juk pati tešla riebi, gal neprikeps? Ačiū

  4. Kepiau ir labai skanūs, minkštučiai gavosi. Koks skirtumas būtų jeigu sviestą ištirpinčiau ant ugnies?

  5. Miela, Beata,
    Labai norėčiau iškepti šių skanių grybukų. Tik… labai neramu dėl žalio kiaušinio baltymo. Kokius kiaušinius naudojate ir kaip būt užtikrintai, kad jie be salmonelių.

  6. Sveiki. Esu nusivylusi Tiek teslos uzmaisiau, o jau 2 keptuves grybuku išmečiau. Nu niekaip jie man neiskrenta, atidarau keptuvę ir perpus suplysta, net su šakutę sunkiai issikrapsto. Aliejumi tepu abi puses. Ka netaip padariau???

  7. Kaip reikia daryti kotuku glaju nes as kiek bandau glajus man nesudziusta?Isplaku baltyma su cukraus pudra ir citrinos rugstim laikau net per nakti ir glajus vistiek lipnus.Aciu.

  8. Sveiki noriu pasiteirauti ka ne taip darau del dazymo galvutes noriu dazyti su spalvom lydau balta sokolada dedu spalva ir man niekas nesigauna patarkite Beata ka galeciau sugalvoti su spalvomis

  9. Labas Beata. Gaminu grybukus jau ne pirma karta, bet niekaip gerai nesigauna galvutes, padengus jas lydytu šokoladu po kiek laiko kai jau sustingsta, atsiranda smulkus lašeliai lyg kaip ir atsiranda drėgme, o po dienos tas lašelis išplinta ir šokoladas atrodo lyg pasenęs. Ka negerai darau? Šokoladą tirpinu labai atsargiai ant garu voneles, išbandžiau jau daug rūšių šokoladą ir vis tas pats 🙁

  10. Sveiki, norėjau paklausti ką dėti į šokoladą kad jis būtų toks kaip perki iš parduotuvės tvirtas ir netista sauleje

Rašyti komentarą