8241
Beatos virtuvė

Editos Mildažytės kalėdinė žąsis

(5)

Kuriant šventinę nuotaiką šis patiekalas – kepta įdaryta žąsis – vaidina pagrindinį vaidmenį, nes daugiau nieko ir nebūna, juokiasi Edita Mildažytė.

Reikės:
  • 3–3,9 kg jaunos žąsies
  • 1,5 saujos druskos
  • kelių lauro lapų
  • 1 kg raugintų kopūstų
  • 1 kg obuolių
  • garnyrui - bulvių

„Vištų gali prisikepti bet kada, kalakuto nemėgstu, todėl būtent žąsis kuria šventinę nuotaiką. Nors yra vienas toks geras kalakuto kamšalas su juoda duona, romu ir daug džiovintų vaisių. Jis labai tinka sausai paukštienai. Visgi antis ar višta – joks čia įdomumas. O štai su žąsimi jau reikia padirbėti: svarbu išgelbėti ją nuo taukų. Paprastai aš jas kepu dvi.

Vienais metais šeimynai pareiškiau, kad žąsų nebus. Einam, sakau, į gruzinų restoraną, ten ir pavalgysim, mat gruzinų Kalėdos nesutampa su mūsiškėmis, jei darbo diena – jie pamaitina. Bet viskas baigėsi tradiciškai, kažkaip tos dvi žąsys pas mane atkeliavo. Teko jas paruošti. Vaikams būtinai reikia tos tradicijos, kitaip – kokia šventė?“

 

Kalėdų žąsis:

  1. Nuo paukščio odos pašaliname padaigas, išimame uodegos taukus. Taukus išlydome, atsidedame pusę blynams, bulvėms kepti ar sriuboms gardinti.
  2. Žąsį įtriname druska ir sulaužytais lauro lapais: paukščio vidų ir išorę. Marinuojame nuo trijų dienų iki savaitės, vis pavartome. 
  3. Išvakarėse raugintus kopūstus sumaišome su žąsies taukais, jais įdarome paukštį. Kojas ir sparnų „alkūnes“ apsukame aliuminio folija – sparnų dilbio dalį pašaliname. Paukštį kišame į kepimo rankovę ir padedame vėsiai, kad bręstų. 
  4. Šv. Kalėdų rytą kepame 220 °C temperatūros orkaitėje 30 minučių, kitas 2,5–3 valandas – 150 °C temperatūroje.
  5. Likus 40 min. iki paukščio kepimo pabaigos, į skardą sudedame ir iškepame kartu obuolius. Jei pjausite juos pusiau, užteks ir 20 min.
Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (8 balsai, vidurkis: 3,75 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. planuoju kepti parašė:

    o ką su obuoliukais?

    • Beata Nicholson parašė:

      Likus 40 min. iki paukščio kepimo pabaigos, į skardą sudedame ir iškepame kartu obuolius. Jei pjausite juos pusiau, užteks ir 20 min.

  2. Rima parašė:

    O kur pradingo obuoliai?

    • Beata Nicholson parašė:

      Likus 40 min. iki paukščio kepimo pabaigos, į skardą sudedame ir iškepame kartu obuolius. Jei pjausite juos pusiau, užteks ir 20 min.

  3. ačiū parašė:

    ačiū už recepto patikslinimą

Palikite komentarą

26097
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/Beatos-Virtuve-Banner-Misiniai-300x250-3B-NEW.gif
26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/banner-300x250-01.jpg
26104


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.