8241
Beatos virtuvė

Burokėlių mišrainė su miško ir sodo gėrybėmis Kūčioms

(5)

Beveik tradicinė burokėlių mišrainė, bet pagardinta miško ir sodo gėrybėmis.

Reikės:
  • 4 burokėlių (keptų ar virtų)
  • 150 g tamsiai žalių lęšių, kuriuos reikia išvirti
  • 1 šakelės čiobrelio (lęšiams virti)
  • Saliero (lęšiams virti)
  • 0.5 svogūno (lęšiams virti)
  • 1 lauro lapo (lęšiams virti)
  • Kelių grūdelių juodųjų pipirų (lęšiams virti)
  • 50 ml alyvuogių aliejaus į keptuvę
  • Svogūno (jei norite, galite kepinti, bet galite tik su grybais ir vaisiais apsieiti)
  • Džiovintų baravykų (saujelė, užpilti vandeniu ir pamirkyti apie 10 min)
  • Džiovintų obuolių saujos
  • Džiovintų kriaušių saujos
  • juodųjų pipirų
  • Šiek tiek druskos
  • Citrinos sulčių

 

Kaip keista, kaip mes laikomės tradicijų, nors iš tiesų, gal turėčiau kalbėti tik apie save, bet manau, ir kitiems nesvetimas šis jausmas. Mano draugė siūlo: „Oi kaip būtų smagu ant Kūčių stalo baltos mišrainės pasidaryt“… Man pasišiaušia plaukai ir nervai!!! Kokia dar balta mišrainė??? Mano namuose baltos mišrainės niekada nebūdavo ant Kūčių stalo… Juk balta mišrainė – tik su majonezu, o ant Kūčių stalo tokių dalykų šiukštu neprileisdavom. Na o burokėlių mišrainės, tai tikrai į valias. Ir dažniausiai ta geroji, tradicinė: su pupelėm ir raugintais agurkais. Taigi, ir ši mišrainė labai panaši – burokėlių mišrainės pagrindas, tik čia aš viską gerinu ir tempiu iki šių dienų. Burokėliai kepti. Taip, mano manymu, jų skonis daug kartų geresnis. Visi jų esybėje esantys syvai susikoncentruoja ir niekas nenubėga į vandenį verdant. Juos kepti geriau yra iš karto daug arba kai kas nors kitas kepa tyliai sau orkaitėje… Geriau iš vakaro kepti ir dar palikti per naktį orkaitę išjungus, bet jau vėstant jie vis toliau minkštės. Nes energijos tikrai nemažai reikia jiems iškepti. Burokėlius suvyniojam ir kepam apie porą valandų 180 temperatūroje. Vietoj pupelių – lęšiai, kurie yra pupelių giminės, bet truputį smulkesni ir aptakesni, ir galbūt ne tokie sprangūs, bet svorio mišrainei priduoda puikiai. Na, o toliau – sodo ir miško gerybės: svogūnus patroškinam su aliejumi, kartu su džiovintais grybais, džiovintais obuoliais ir kriaušėmis. Visa tai tampa skoniu turtingu padažu. Taigi va štai tokia šventinė – jos ant mano stalo tikrai tikrai bus. Šis kiekis gana kuklus, bet mūsų šeimai tikrai pakaks. Jei jūsų šeima valgesnė ir jos daugiau, tikrai gaminkite daug daugiau, nepasigailėsite… Mišrainė puikiai laikosi.

 

Kaip paruošti:

  1. Lęšius išvirti su prieskoninėm daržovėm: svogūnas, salieras, taip pat lauro lapas, pipirai. Verda apie 30 min. Svarbu nepervirti.
  2. Grybus užpilti su karštu vandeniu ir palikti išbrinkti.
  3. Keptuvėje ant nedidelės ugnies aliejuje pakepinti smulkiai supjaustytą svogūną. Tada dėti smulkiai supjaustytus grybus, džiovintus obuolius ir kriaušes. (Jei pastarieji yra labai sausi, tai juos taip pat galima pamirkyti vandenyje.)
  4. Jau minkštus svogūnus pakepinti kartu su obuoliais, kriaušėms ir grybais. Įdėti druskos ir pipirų.
  5. Burokėlius supjaustyti kvadratėliais ar kaip norite. Sumaišyti su išvirtais ir atvėsintai lęšiais, ir užpilti atvėsusiais svogūnais, grybais ir vaisių mase, sumaišyti. Rūgštelei naudoti citrinos sultis arba balzamiko actą, kuris, manau, labai čia ne pro šoną…
Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (6 balsai, vidurkis: 4,67 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (5)
Komentarai
  1. živilė parašė:

    Ačiū už receptą , lęšiai jau verda … 🙂

  2. Ema parašė:

    Super receptas, tai buvo kazkas naujo ant kuciu stalo, visi liko suzaveti. Aciu :))

  3. ieva parašė:

    Super receptas!aciu

  4. orinta parašė:

    nezinau ar taisyt nemoku, ar ka, bet man neskanu buvo

  5. Gintarė parašė:

    Sveiki Beata,
    reikalingas saliero gumbas ar stiebas?

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.