Prancūzijos virtuvės įkvėptas garnyras, paskanintas džiovintais baravykais, kurie su grietinėle ir pienu šį bulvių garnyrą pakylėja į atskirai valgomo patiekalo kategoriją.
Bulvių gratinas su džiovintais baravykais
Reikės:
Gaminimas
Į puodą supilame pieną, grietinėlę ir užkaičiame. Ten pat sudedame džiovintus grybus, čiobrelius, ketvirčiais supjaustytus svogūnus ir česnako skilteles, įtarkuojame muskato riešuto ir įberiame 2 šaukštelius druskos. Viską ant silpnos kaitros paverdame apie 10 minučių, tada nukeliame ir apie pusvalandžiui paliekame uždengtą šiek tiek pravėsti. Visą puodo turinį supilame į kokteilinę ar rankinio trintuvo indą ir gerai sutriname.
Bulves nuskutame ir mandolina arba maistiniu kombainu supjaustome 2–3 mm storio riekelėmis.
Orkaitę įkaitiname iki 150 °C. Pasiruošiame erdvų kepimo indą – jo dugną ir sieneles dosniai ištepame sviestu. Lygiu sluoksniu klojame apie penktadalį bulvių. Įberiame žiupsnį druskos ir užpilame penktadaliu paruošto padažo. Taip sluoksniuojame, kol nebeliks nei bulvių, nei padažo. Pabaigoje viską pagardiname tarkuotu sūriu ir juodaisiais pipirais. Uždengiame kepimo indą folija ir statome kepti į orkaitę 70 minučių. Šiam laikui praėjus peiliu patikriname, ar bulvės jau suminkštėjusios. Nuimame folijos sluoksnį, įkaitiname orkaitę iki 180 °C ir kepame dar 10–15 minučių, kol viršus taps auksinės spalvos.