8241
Beatos virtuvė

Bulvių gratinas su džiovintais baravykais

(2)

Bulvių gratinas su džiovintais baravykais gali būti ir Kalėdų garnyras, ir žiemos vakarienės patiekalas. Toks kremiškas, gardus ir kvepia baravykais...

Reikės:
  • 1,3–1,5 kg bulvių
  • 700 ml plakamosios grietinėlės
  • 300 ml pieno
  • 30 g džiovintų baravykų
  • kelių čiobrelio šakelių
  • 2 valgomųjų svogūnėlių
  • 4 skiltelių česnako
  • trupučio tarkuoto muskato riešuto
  • 30 g sviesto
  • 50 g tarkuoto kietojo sūrio
  • druskos
  • juodųjų pipirų

Prancūzijos virtuvės įkvėptas garnyras, paskanintas džiovintais baravykais, kurie su grietinėle ir pienu šį bulvių garnyrą pakylėja į atskirai valgomo patiekalo kategoriją. 

Gaminame:

1. Į puodą supilame pieną, grietinėlę ir užkaičiame. Ten pat sudedame džiovintus grybus, čiobrelius, ketvirčiais supjaustytus svogūnus ir česnako skilteles, įtarkuojame muskato riešuto ir įberiame 2 šaukštelius druskos. Viską ant silpnos kaitros paverdame apie 10 minučių, tada nukeliame ir apie pusvalandžiui paliekame uždengtą šiek tiek pravėsti. Visą puodo turinį supilame į kokteilinę ar rankinio trintuvo indą ir gerai sutriname.

2. Bulves nuskutame ir mandolina arba maistiniu kombainu supjaustome 2–3 mm storio riekelėmis.

3. Orkaitę įkaitiname iki 150 °C. Pasiruošiame erdvų kepimo indą – jo dugną ir sieneles dosniai ištepame sviestu. Lygiu sluoksniu klojame apie penktadalį bulvių. Įberiame žiupsnį druskos ir užpilame penktadaliu paruošto padažo. Taip sluoksniuojame, kol nebeliks nei bulvių, nei padažo. Pabaigoje viską pagardiname tarkuotu sūriu ir juodaisiais pipirais. Uždengiame kepimo indą folija ir statome kepti į orkaitę 70 minučių. Šiam laikui praėjus peiliu patikriname, ar bulvės jau suminkštėjusios. Nuimame folijos sluoksnį, įkaitiname orkaitę iki 180 °C ir kepame dar 10–15 minučių, kol viršus taps auksinės spalvos.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (8 balsai, vidurkis: 4,25 iš 5)
Loading...
Komentarai
  1. Smiltė parašė:

    Sveiki, gratino skonis geras, tik manau, kad recepte praleisti kiaušiniai, tai supratau per vėlai ir išėjo labiau bulvių troškinys nei formą laikantis apkepas.

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Smilte, tokiam kepiniui kaip gratinas kiaušiniai nenaudojami. Iškepęs jis neturi būti kaip pyragas, o labiau keptų bulvių plokštainis.

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.