8241
Beatos virtuvė

Braškių ir kriaušių tarta

(0)
Reikės:
  • Tešlos pagrindui reikės:
  • 400–500 g pirktinės trapios sviestinės tešlos
  • arba
  • 500 g kvietinių miltų
  • 250 g šalto sviesto
  • žiupsnio druskos
  • 2 šaukštelių cukraus
  • 3 šaukštų šalto vandens
  • 1 kiaušinio
  • Įdarui:
  • 3 kriaušių
  • 500 g braškių
  • 2 šaukštų citrinų sulčių
  • 120–150 g rudojo cukraus
  • žiupsnio maltų pankolių
  • 50 g krakmolo
  • 60 g lazdynų ar graikinių riešutų
  • Aptepti:
  • 1 kiaušinio
  • 1–2 šaukštų rudojo cukraus

Tai klasikinė prancūziška tarta, kurioje braškės draugauja su kriaušėmis. Kriaušes galite ir pavirti, dar labiau atsiskleis skoniai. Pyragas skanus tiek šiltas, tiek šaltas su vaniliniais ledais ar plakta grietinėle.

Tešlą truputį pakočiojame, paploniname ir įklojame į apskritą ar stačiakampę formą taip, kad ji uždengtų ir formos šonus. Subadome šakute dugną ir dedame į šaldiklį 20 minučių. Šiek tiek tešlos pasiliekame pyrago viršui papuošti.

Jei gaminame tešlą patys: kubeliais supjaustytą sviestą sudedame į dubenį su miltais, gerai sumaišome ir pertriname pirštais. Sudedame cukrų, druską, vandenį bei kiaušinį ir minkome, kol tešla sulips į kamuoliuką. Suvyniojame į maistinę plėvelę ir laikome šaldytuve apie pusvalandį.

Pasiruošiame įdarą: kriaušes nulupame ir supjaustome kubeliais. Braškes taip pat supjaustome skiltelėmis ir dubenyje sumaišome su kriaušėmis. Užpilame citrinų sulčių, suberiame cukrų, žiupsnį maltų pankolių, krakmolą ir išmaišome. Riešutus pasmulkiname ir sumaišome su kriaušėmis.

Įkaitiname orkaitę iki 180 °C. Ant tešlos pagrindo klojame kepimo popierių, užpilame jį pupelėmis ar žirniais, kad tešla nepakiltų, ir kepame 10 minučių. Išimame iš orkaitės, nuimame kepimo popierių su pupelėmis. Iškepusi tešla turi būti sausoka, jos kraštai – pradėję šiek tiek ruduoti. Paliekame atvėsti.

Įdarą sudedame ant pravėsusio pagrindo. Atidėtą tešlą pakočiojame, kad ji taptų plonesnė, supjaustome juostelėmis ir pyrago viršų papuošiame norimu raštu. Prispaudžiame tešlos kraštus, kad priliptų prie pagrindo.

Kiaušinį išplakame su cukrumi, plakiniu aptepame pyragą. Galima dar pabarstyti cukrumi. Perkeliame pyragą į orkaitę ir kepame apie 30–35 minutes, kol viršus gražiai paruduos, o įdaras ims burbuliuoti ir veržtis pro kraštus. Skanaus!

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (5 balsai, vidurkis: 3,60 iš 5)
Loading...

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.