8241
Beatos virtuvė

Bolognese

(19)

Patinka ir dideliems, ir mažiems, ir praktiškai yra kaip koks pamatas bet kokioje virtuvėje. (Mano tai tikrai.) Ypač, jei turi vaikų.

Reikės:
  • 500 g maltos jautienos (arba ir veršiena nieko visai, prabangiau, aišku, iš karto, arba pusę per pusę su liesa kiauliena)
  • 50 g šoninės (gali būti rūkyta) arba pančetos, arba angliško bacon (pvz. streaky smoked)
  • 1 didelio arba 2 vidutinių svogūnų
  • 4 skiltelės česnako
  • 5 morkų vidutinio dydžio
  • 2 salierų kotų
  • 1 šaukštelio raudonėlio džiovinto
  • 1 šaukštelisobaziliko džiovinto
  • 0.5 šaukštelio maltos kalendros
  • 2 šakelių čiobrelio
  • lauro lapo
  • worchester padažo šaukšto
  • mažo šaukštelio cukraus
  • šaukšto pomidorų pastos
  • 2 skardinių konservuotų, luptų (smulkintų) pomidorų savo sultyse (po 400 ml)
  • druskos, pipirų
  • 100 ml raudono vyno
  • trupučio aliejaus

 

Didžiausia klaida, tai tikėtis, kad šitas reikalas yra labai greitas ir lengvas, nes aš manau, kad kuo ilgiau troškinasi šis padažas, tuo skanesnis išeina, taigi bent dvi valandos mano virtuvėje jam reikalingos. Taip pat svarbu yra raudonas vynas ir vorčesterio padažas… Kaip ir prieskoniai bei pomidorai…

Kaip paruošti:

  1. Viename ar poroje aliejaus šaukštų karštoje keptuvėje pakepinti šoninę. Kai iš jos riebaliukai išsiskirs, pradėti kepinti jautieną. Pusę apkepinti ir imti lauk, tada – kitą pusę ir vėl išimti. Svarbu, kad išgaruotų iš mėsos vanduo, o mėsa truputėlį apskrustų vietomis, tikrai nereikia jos sudeginti, bet kad vienas mėsytės šoniukas būtų parudavęs…
  2. Kai jautiena jau apkepus, išimti ją ir esančiuose riebaluose pakepinti svogūną smulkintą, paskui įdėti česnaką, tada sudėti smulkiai pjaustytas morkas ir salierą, vėlgi truputį pakepinti, paminkštinti viską.
  3. Tada sudėti prieskonius: čiobrelį, raudonėlį ir baziliką.
  4. Dabar jau suversti atgal visą mėsą ir kartu iš jos išbėgusias sultis, nes jų gali pasirodyt lėkštės dugne, tai nereikia jų išmesti, nes čia skonis gi…
  5. Dabar supilti vyną raudoną, pakunkuliuoti keletą minutėlių
  6. Suversti pomidorus ir jų pastą įdėti, viską pamaišyti. Įdėti druskos ir pipirų.
  7. Dabar pastatyti puodą ant labai nedidelės ugnies ir po dangčiu leisti troškintis bent 1,5 val. Galima ir visas dvi. Puodas turi būti uždengtas. Ir ugnis nedidelė.
  8. Kai jau išsitroškins, eit ragauti ir papildomai įdėti worchesterio padažo, druskos, pipirų, jei trūksta – ir cukraus mažą šaukštelį, jei pasirodys, kad kažko vis dar trūksta iki pilnos laimės.

Iš tokio kiekio išeina labai rimtas puodas to mėsos ir pomidorų padažo… Išsivirti spagetthi, ant viršaus drėbti padažo gausiai, tarkuoti parmezano negailint.

Arba papildomai – daržovių kokių įdėti (cukiniją, tarkim, arba daug daug špinatų, arba grybų) ir į canelonni ir t.t. ir t. t. Nemanau, kad bus problemų, kaip suvartoti šitą skanumą… Dar kitas dalykas – vieną pusę galima suvalgyti, kitą – užšaldyti ir, kai namie badas arba nėra laiko terliotis, pakanka tik atšildyt ir pastos (makaronų) išsivirti…

Apie savo asmenybės susidvejinimą/išprotėjimą makaronus vadinant pasta ir atvirkščiai, aš dar parašysiu kitą kartą…

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (12 balsai, vidurkis: 4,33 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (19)
Komentarai
  1. Pomidorai parašė:

    Ačiū už atsakymą.
    Dabar žinosiu, kitą kartą pirksiu tuomet pomidorų pastą, nes jos yra mažesni įpakavimai.
    bet aš nusipirkau http://ak.buy.com/PI/0/350/224478178.jpg. :/ Ir kaip matau dabar viso to gėrio reikės tik šaukšto 🙂
    gal galite patarti, kaip galėčiau ją greitai suvartoti?
    yra Jūsų lazanijos receptas su mėsa.. ar man išeitų kas nors jeigu aš dėčiau šią pomidorų piurė vietoje koncervuotų pomidorų?

    Iš anksto dėkoju už atsakymą 🙂

    • edis parašė:

      Tai o kokio dydžio šios piurė pakuotė? Maniškė 500g, o pagal receptą 2 x 400g, taigi. Suverčiau visą pakuotę, ir dar atidariau konservuotų, nesvarbu, kad su odele, iki pusės stiklainio išverčiau, kad būtų rimtesnių gabaliukų. Kas kita – koncentruota tomatų pasta, ten pašalintas vanduo, ir skonio stiprumo kiekyje išties daugiau. Bet ir tai, standartinio stiklainio bent pusę naudoti reikėtų, o jei koks skiestas daržovėmis ar obuoliais – tai ir viso. Lazanija, be abejo išeis – tomatai tik nedidelė dalis, ir jų forma gali būti labai įvairi, iki pat visiškai sveikų pomidorų, juos gerai ištroškinus. Beje, neapolietiškas ragu, panašus į šį Bolonės padažą, pasitaiko troškinamas ir po 10 val. 😉

  2. Inesa parašė:

    Klasika, bet tobula. Isdrysau uzsaldyti, nors siaip vengiu saldyti gerus dalykus. Labai gerai istraukti toki kozyri, jei nieko gero namie nera.

  3. Simona parašė:

    Mano mažos dukrelės mėgstamiausias patiekalas, suvalgo po dvi porcijas. Didžiausias stebuklas tame, kad šiaip jau ji mėsos ne mėgėja. O šitą padažą valgo vieną, net žandai raitosi 🙂

  4. Migle parašė:

    Sis patiekalas musu sio vakaro vakariene, labai skanu 🙂

  5. Roma parašė:

    merginos, pasiziurekite I OLIVERIO boloneze padaza – paprastesnis ir nerealiai skanus – isbandyta ! Gal ir sitas geras – bet daugiau cia visko iki pagaminimo pabaigos.

  6. Rima parašė:

    Laaabai skanu!

  7. Arūnas parašė:

    Superinis gavosi padažas 🙂 Tik vietoje pomidorų pastos panaudojau namines pomidorų sultis. Rezultatas gavosi ne ką prastesnis. Ačiū.

  8. Dovile parašė:

    o kur gauti tos pancetos?

  9. Indre parašė:

    Labai skanus padazas net ir be worchester padazo ir vyno (kuri pamirsau:))

  10. Linas parašė:

    Kuo tikėti?
    ….Išsivirti spagetthi, ant viršaus drėbti padažo gausiai, tarkuoti parmezano negailint…..
    …Bolonijos padažas tradiciškai nėra valgomas su spagečiais. Kitose šalyse populiarus patiekalas „Bolonijos spagečiai“ daromas su faršo ir pomidorų padažu, kuris turi nedaug bendro su tikru Bolonijos padažu…
    šaltinis:https://lt.wikipedia.org/wiki/Bolonijos_pada%C5%BEas

    • Tadas parašė:

      Bolonijoj, norėdamas sužibėti ir įtikti italui, pasakiau „spaghetti bolognese“… Pamačiau, kaip jo akyse užvirė pyktis. Bet čia pat susitvardė ir paaiškino, kad Bolonija yra Šiaurės Italija (turtinga), o spagečiai – iš Pietų Italijos (varganos), t.y. skirtingų virtuvių atstovai. O sumaišė juos marketologai, gaminantys pusfabrikačius, nes skamba gražiai 😉

      • Beata Nicholson parašė:

        oi čia labai suprantama, Italai tikrai ekportavo savo maistą labai sėkmingai visam pasauliui, bet va kad nukrypimų beigi susimaišymu ir regioninio neatitikimo yra tai faktas…

  11. Klausimėlis parašė:

    Laba.

    Kaip čia yra, kad pradedam gaminti keptuvėje, o paskui jau viskas atsiranda puode? Ties kuriuo punktu viskas atsiranda puode?

    Ačiū

  12. ervinas parašė:

    Gal ir nieko,tik labai daug ingridijentu,maisalyne.

  13. Virejas gal parašė:

    Jei turiu pirktinio padazo bolonijos, issiverdu makaronus ir galiu deti padaza ant virsaus makaronu ir tiek? Ar padaza kartu su makaronais pakepti ar pavirti reiktu?

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.