8241
Beatos virtuvė

Balandėliai nuostabieji

(68)

Man balandėliai yra vasarinio džiaugsmo patiekalas.

Reikės:
  • Šviežio kopūsto galvos
  • Maltos kiaulienos (apie 0,5 kg)
  • 2 vidutinio dydžio morkos
  • 2 saliero stiebai
  • 0,5 raudono saldaus pipiro
  • 2 saujos ryžių
  • Krapų
  • Petražolių
  • Peletrūno (šviežio pageidautina)
  • Druskos ir pipirų
  • Pomidorų pastos

 

Man balandėliai yra vasarinio džiaugsmo patiekalas, todėl čia būtinai privalo dalyvauti krapai ir visokios kitos daržovės. Aišku, ir grietinė (o kaip gi be jos? Anot vieno amerikiečio, lietuviai viską valgo su grietine…) Geriausiai tinkami ryžiai – tie, kur apvalūs, buki ir krakmolingi.

Kaip paruošti:

  1. Šviežiam kopūstui išskobiam kotą, dedam į didelį puodą, užpilam verdančiu vandeniu ir paverdam keletą minučių, nuimam nuo ugnies ir uždengtą puodą paliekam ramybėj.
  2. Pasiruošiam mėsos įdarą. Supilam ryžius, daržoves ir prieskonines žoleles smulkiai supjaustom. Viską sumaišom su mėsa.
  3. Kopūstas jau turėjo būt suminkštėjęs, tad reikia nupilti karštą vandenį, užpilti šaltu, kad nenudegintų letenų. Lapus atskirti vieną nuo kito ir į juos vynioti mėsą. Pradėti ten, kur lapo pradžia. Mėsos nepadauginti, nes lapas turi gražiai viską apglėbti, kad neiširtų… Didelio mokslo čia nereikia.
  4. Balandėlius vieną šalia kito jaukiai suguldyti į puodo dugną. Šalia pripjaustyti morkų. Užpilti vištienos sultiniu (sultinio kubelį ištirpinti karštam vandenyje) ir pomidorų pasta, kitaip tariant, trintais pomidorais arba tirštomis pomidorų sultimis. Jei nėra, tiks konservuoti pomidorai savo sultyse. Bet pomidorų ir sultinio neturi būti daugiau, nei per pirštą virš balandėlių. Puodą uždengti ir troškinti ant mažos ugnelės apie valandą.
  5. Po valandos, jei skysčio yra daug ir norit, kad būtų riebiau ir macniau, padažą sutirštinkit grietine (riebia, aišku) ir ištirpinkite šaukštą sviesto (mikrobangėje geriausiai išeina tai padaryt, bent jau man). Sviestą sumaišykite su kupinu šaukštu miltų, tą košelę dėti į puodą ir pamaišyti, taip ir sutirštės padažas…

Finalui uždėti smulkintų krapų, valgyti su šypsena ir bulvėmis, skaniausia – šviežiomis…

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (115 balsai, vidurkis: 4,09 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (68)
Komentarai
  1. Sandra parašė:

    Labai nieko negalejau sugalvot ka pasigamint vakarienei- ir va, radau 🙂 Niekada i balandelius nedejau saliero, bei paprikos, man cia bus nauji skoniai 🙂 O padarytus balandelius( pries dedant jaukiai i puoda) apkepinu keptuveje, nes tada kopustas buna dar skanesnis 🙂 Siandien ragausim mums kitokius balandelius, bet manau, kad bus labai labai skanu:)

  2. laura parašė:

    Na niekad neteko girdeti kad balandelius kepina ar net ragauti tokiu :)) ryt bandysiu Beatos balandelius manau gausis super! aciu uz recepta 🙂

    • Jurga parašė:

      Taip, balandeliai daug skanesni buna juos apkepus ir tik po to i puoda ir troskinti! Kaip ir atlikusius lapus kopusto pasiskrudinus keptuveje vienus suvalgyt, super! Lb skanu!

      • Vilija parašė:

        Prisidėdama prie recepto tobulinimo paminėsiu, jog „prieš puodą“ balandėlius taip pat apkepu apvoliojusi į miltus – lyg karbonadą 🙂

      • Diana parašė:

        100 proc pritariu, kad kepinti daug skanesni 🙂 Mano močiutė taip darydavo, mama daro ir aš darau 😀

      • Diana parašė:

        Sveiki,man labai skanu pakepinti,bet mano draugas nemegsta,sako lasiniu i puodo vidu ideti,tada nekeptus balandelius ,morku,na man tai kazkokia nesamone,pats ir valgys:)

      • Andrius parašė:

        Mama visada isvirus balandelius, valgo net tie kurie nevalgo balandeliu nes nepakepti nera tokie skanus

    • Rita parašė:

      Kiek žinau balandėliai visada apvoliojami miltais ir apkepinami,neteko ragauti neapkepintu,gal skanu ir tokie,reikės pabandyti

  3. Sigita parašė:

    o k

    • Viktorija parašė:

      Mano jau a.a močiutė taip pat apkepindavo balandėlius. Jos balandėliai būdavo kažkas tokio! Valgydavau ir dar norėdavau. 😉 visad laukdavau kada vėl pagamins 😀 tiesa, be raudono padažo, kartais močiutė darydavo baltą.. ant balandėlių viršaus pripjaustydavo rūkytų kaimiškų lašinukų, patikėkit, skonis ir kvapas superinis! 😉

  4. Siga parašė:

    Man tai buna gaila likusios virtos kopusto dalies (kai geriausi lapai panaudoti balandeliams) nezinau kur po to panaudoti kopusteli mazuteli , kopustu sriubos nevirsi, nes bus viskas namie is kopustu 🙂 Todel sugalvojau, kad reikia lapus nuimineti nuo nevirto kopusto po tekanciu vandeniu, geriausia tokiu jau karstesniu, laiko truputeli uzima, bet likusia kopusto dali sekmingai panaudoju pvz. kitos dienos salotoms 🙂

    • Vilija parašė:

      Man ta pati problema – ką daryti su apvirtu kopūsto likučiu… Gera mintis, reikės bandyti 🙂

        • Vilija parašė:

          Jau bandžiau šį variantą, bet kad niekaip šeimynai neįtinku su savo kopūstų sriuba… Bandžiau jūsiškę, man patiko, o vyrui, kaip visada, rūgštu. Paskui jį ir mažieji… Matyt beviltiška padėtis su ta kopūstų sriuba pas mumi 🙁

          • LinaJura parašė:

            As likusi kopusta sudedu ant puodo dugno, prikloju tarp balandeliu. Labai gerai sueina;) ivertinant, kad vaikai nori kuo maziau mesos… O apkepti pavoliojus i miltus – labai didelis geris:) Dar i troskinimo pabaiga pridedu gausiai svogunu laisku ir petrazoliu.

          • Raimonda parašė:

            Taigi dekit tuos lapus i puoda su gatavais jau balandeliais. Super issitroskina.

    • Rita parašė:

      Likusį kopūstą supjaustau į puodo dugną,tro§kinami balandėliai ant jų. Labai skaniai tro§kinti kopūstėliai susivalgo.kartu su balandėliais!

  5. Ugne parašė:

    Esu skaičiusi ir išbandžiau – kopūstą galima pakaitinti 5 min. mikrobangų krosnelėje, tada lapai lengvai atsiskiria. O pats jis neišverda, lieka žalias 🙂

  6. Vilija parašė:

    Noriu pasidalinti mūsų šeimynai patikusiu kopūsto likučio suvartojimo pavidalu – kopūstų blynais. Burokine tarka sutarkavau šiek tiek apšutusį kopūsto likutį, vegetos, kiaušinį, miltų. Karšti blynai su pomidorų padažu – liuks išeitis mūsų šeimynai. Gal ir Jums patiks 🙂

  7. stefanija parašė:

    kopūstų likučius supjaustau panašiai kaip rauginimui, įdedu morkų, sudedu į paruoštus stiklainus, išverdu marinatą ir juo užpilu kopūstu, Užsuku dangteliais-bus žiemai.

  8. Marija parašė:

    Labai puikūs balandėliai išėjo! Dariau juos nelietuviams draugams, tai iš pradžių suabejojau, kiek pakeis tradicinį skonį tos visos daržovės įdare, nes norėjau pavaišinti kažkuo originaliu lietuvišku, bet išėjo labai skaniai ir nesigailiu pabandžiusi šiek tiek kitaip. Ir kaip sveika, tiek daržovių! Dėl pakepinimo, tai man to netrūko ir laiko susitaupė nekepinant 😉 Puikus receptas!

  9. aiste parašė:

    as balandelius darau su savojos kopustu, na mano seimai jis labai labai. kiauliena kai kada pakeiciu malta kalakutiena. pavadinciau juos dietiniais balandeliais, jei tik iseitu nepakartoti antros porcijos….

  10. Daina parašė:

    Išbandžiau šiandien 🙂 SUPER išėjo, pirmą kartą gaminau balandėlius, laukiu grįžtant vyro iš darbo, žino, kad bus balandėliai, bet kad tokie skanūs, vargu ar nujaučia… 🙂

  11. Jūratė parašė:

    Kas tas baltas guli lėkštėje prie morkų?

      • Ruta parašė:

        Aha! O tarp ingridientu nera ziurejau ziurejau kelis kart, galvojau atrodo kaip svogunas, bet dar tris kart patikrinau ingridientu sarasa, nera. Dabar va. Viskas gatava, o svoguno truksta. Pataisykit receptuka, plyyyyz, kad kitiem taip nenutiktu. Baika aisku, pagaminaiu be svoguno, na bet…

  12. Lina parašė:

    Sveiki,

    Kiek maždaug balandėlių išeina iš šio kiekio? Apytiksliai. Rytoj gaminsiu šį gėrį dvylikai žmonių, baisu, kad neužteks 😀

    • Beata Nicholson parašė:

      Labas Lina, valio balandėliams, kad darote. Priklauso nuo kopūsto galvos dydžio, tai bent po vieną tikrai išeis, nors apie 20 turėtų irgi užtekti, tik galit padidinti maltos mėsos ir daržovių. Skanaus

  13. Mantas parašė:

    Laba diena,
    pasimečiau su daržovėmis – virti visas morkas, salierus ir jas sudėti į mėsą? Svogūnas iš kur? Aš dedu i žalią mėsą smulkiai sukapojęs, o čia kaip? Noriu ne bele kaip, o kad skanu būtų 🙂

    • Beata Nicholson parašė:

      Labas Mantai, nevirkite, tik sutarkuokite morkas, salierus, svogūną smulkiai supjaustykite ir viską su mėsa sumaišykite. Tikrai išsitroškins, išvirs viskas ir skonis bus. sekmės jums!

  14. Lina parašė:

    Beata, o kodėl balandėliams reikia ryžius išvirti? Kodėl negalima dėti nevirtų į faršą. Juk vis tiek jie paskui išverda.

  15. Neringa parašė:

    Musu seimoje nuo amziu amzinuju balandeliai, pries juos troskinant, yra apkepinami is abieju pusiu, kopusto lapo storoji dalis arba nupjaunama arba su mesos plaktuku susmulkinama, o viso kopusto smulkinti likuciai, pakaitomis su tarkuotomis morkomis, yra sluoksniuojami su balandeliais puode. As, kazkur pamaciusi ideja, neseniai pradejau juos det i orkaite apkepint – ant dideles skardos ipilu siek tiek aliejaus ir skarda i orkaite kisu (kad aliejus ten ikaistu gerai). Ant ikaitusio aliejaus surikiuoju susuktus balandelius ir ijungiu virsutine orkaites funkcija, kad jie apkeptu is virsaus, paskui apverciu. Kai balandeliai apkepa, imu puoda ir jame sluoksniuoju darzoves su iskeptais balandziais, 15 min pasitroskina, padazas irgi pilamas standartinis(pomidoru padazas, siek tiek miltu, grietine, vanduo, pipirai, druska), uzverda ir viskas. Nereikia prie “saudancios“ keptuves stovet siuo atveju, jei megstat kepintus balandelius, o ir balandeliai turi daugiau strukturos, nebuna isteze 🙂

  16. Egle parašė:

    O svoguno nereikia?

  17. Irena parašė:

    suvynioju balandelius,dedu eilemis i skarda,jei buna daugiau suspaudziu ,i tarpus supjaustau morkytes,saliero ,apibarstau pipiriukais ,druskyte arba vegeta -natura,uzpilu sultiniu iki balandeliu ir saunu i orkaite,tiesa pridengiu folija ir kepu,kai balandeliai minksti laistau su padarytu padazu :is puses grietines ir kecupo,cesnako ir vel i orkaite be folijos. Akepa iki grazios spalvos.Fantastiskai atrodo ,padaze visi balandeliai is virsaus truputi apkepe.Nuostabu.Puode seniai nebemarmaliuoju balandeliu.pabandykite ,mielosios seimininkes.ATE

  18. inga parašė:

    Sveika,Beata.Vakar pagaminau tavo balandelius.Tik vietoj kiaulienos ,dejau vistienos farsa ir maziau saliero,nes ji naudoju tik geram sultiniui ir kai verdu lesius.Puikiausias,skaniausias receptas.Sutaupiai man laiko,elektros.Neprisaudziau virtuves ,juos apkepdama .D
    augiau nei karta ju neapkepinesiu ir darysiu juos dazniau.Didelis aciu.

    • Taiaš parašė:

      OMG! „Neprišaudžiau virtuvės“… ! … Pasiekimas… Apie tokį žmonijos išradimą, kaip keptuvės dangtis, ko gero, negirdėjot…
      Beje, balandėlių su paprikomis nereikia tiekti kaip tradicinio patiekalo. Tikras pasityčiojimas būtų.

      • Sima parašė:

        Nesusilaikiau – dangti uzdedate iskart sudejus balandelius, ir nuimate tik kai jau jie isekepe ir keptuve atvesusi? Nes kitaip, kazkaip isivaizduoju reikia juos ir apversti, o su dangciu nelabai patogu turetu buti… pamoke vadinasi..
        Receptas bus siandien isbandytas, tik ryzius desiu nevirtus, tyngiu 🙂 del tos pacios priezasties ir neapkepinesiu, nes dangti tai tikrai turiu.

  19. Regina parašė:

    Apkepintus balandelius as sudedu i troskintuva ir troskinu orkaiteje ,beje vandens ipilti vos truputi.Pabaigoje padarau padaza ir uzpilu balandelius ir dar truputi palaikau orkaiteje
    Pabandykit labai skanu.

  20. Goda parašė:

    Kiek balandėlių išeina iš šitų produktų proporcijų? 🙂

  21. Ingrida parašė:

    Ačiū, įdomus receptas. Trumpas patarimas/pasiūlymas – ryžių prieš dedant į faršą virti nebūtina, jie puikiai išverda kartu su mėsa jau pačiose balandėliuose 😉 bent man tai sutaupo šiek tiek laiko 🙂 sėkmės 🙂

    • Beata Nicholson parašė:

      Šiaip aš gyvenime ryžių neverdu….bet pažiūrėjau kad parašyta kad išverdame ryžius?????..neįsivaizduoju kaip čia taip atsitiko? Labai gerai kad pastebėjot

  22. Agnė parašė:

    Kaip tik tėtis savaitgaliui grįžta iš užsienio paviešėti, manau bus išsiilgęs Lietuviiško maisto, tad gaminsiu balandėlius. Šiek tiek pasiskaičius komentarus dar papildžiau receptą. Manau bus tobulai skanūs 🙂

  23. Inga parašė:

    Labai skanūs balandėliai gavosi, ačiū už receptą, Beata. Ir tikrai nereikia apkepti, nes taip ir sveikiau, ir laiko susitaupo – susukai mėsą į lapus, sudėjai į puodą ir pamiršai 🙂 O skanu tai tikrai.

  24. kkas parašė:

    aciu. Beata balandelius ruosiau merginai tik maistu galiu ja suviliot….

  25. Ingrida parašė:

    Ar ryžių dvi saujos virtų ?

  26. Vikto parašė:

    Laba diena Beata,o deti ir svoguna ir saliera?nebus per aitru?(svoguno ingridientuose neparasyta kad reikia) bet pagal foto matau jis idetas.

    • Beata Nicholson parašė:

      Mielas Viktorai, man tai patinka ir dėjau abu, bet tikrai galite nedėti saliero, tik svogūną, arba nedėti ir svogūno jei nemėgstate, arba dėkite jau pakepintą svogūną.

      • Ruta parašė:

        Dabar jau pasimeciau. Skaitau komentarus: vienur rasai, kad lekstej svogunai, kitur, kad svogunu nededi, nes nemegsti, o dar kitur, kad dedi ir svoguna ir saliera, nes megsti abu. Tai kaip su tuo svogunu dbr?

        • Evelina parašė:

          Aha.. as irgi pastebejau. Taip pat kaip ir su ryziais, vienam komentare rasoma, kad megsta labiau apvirtus naudoti ir kitam komentare, kad niekad gyvenime ryziu neapverda..taip atrodo lyg du skirtingi zmones atrase. Bandysim vistiek si recepta 🙂

  27. Žydrė parašė:

    Gaminau šiuos nuostabius balandėlius, jie tikrai nuostabus. Lengvai ir greitai gaminasi,superinis receptas. Niam. 🙂

  28. Dziu parašė:

    O man balandeliai tinka visais metu laikais, ypac saltuoju sezonu. O vasara daugiau asocijuojasi su saltibarsciais, kitokiomis saltsriubemis, svieziomis salotomis ir pan. Del grietines, tai mano aplinkoje ja isviso mazai kas vartoja, o jeigu ir vartoja tai labai retai, as jos isviso nemegstu. Man regisi, kad amerikieciai yra susidare nlb teisinga nuomone apie lietuviu mitybos iprocius 🙂

  29. Giedrė parašė:

    Būtinai parašykit recepte, kad reikia grietinės 😀 nes aš tokia lempinė nuėjau į parduotuvę ir visko pagal receptą nusipirkau ir nepaskaičiau toliau, kad būtina grietinė 😀

  30. Giena parašė:

    Nuo kada pas zmogu letenos
    Cia zuikiams matyt 🙂

  31. Lina parašė:

    Laba diena , Beata. Daug ką gaminu pagal jūsų receptus. Tik turiu klausima ar saldus pipiras skaitosi paprika? Ir nuotraukoje atrodo lyg butu svogunas, bet recepte nematau parašyta.

  32. Miglė parašė:

    Labai skanus balandeliai 🙂 Gaminsim dar ne karta

  33. irena parašė:

    As dejau cousvous kruopas vietoje ryziu. Ir is vakaro pagaminau

  34. Ginta parašė:

    Tik pamirsot paminet, kad tokiu budu nebus visi kopusto lapai isvire. Pavirsiniai – taip, o vidiniai dar bus kieti ir juos atskirai dar reikia papildomai pavirt. Karstis tokiu budu per keliu min pavirima nedaeina iki giliuju sluoksniu.

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.